Idrottsvetarprogrammet
180 hpTa chansen och studera idrottsvetenskap med fokus på människan i rörelse. Idrottsvetarprogrammet ger kunskaper i ledarskap och hur hälsopromotion kan bedrivas på olika nivåer i samhället, både ur ett nationellt- och internationellt perspektiv. Programmet utbildar studenter att möta behov från offentliga och privata verksamheter inom sektorerna fysisk aktivitet, hälsa och friluftsliv.
Vid Idrottsvetarprogrammet ges möjlighet till en progression, där du efter 2 år erhåller en högskoleexamen med kunskap kopplat till den hälsopromotiva sektorn och verktyg för att leda grupper och enskilda individer. Du erhåller även certifiering i personlig träning (FRISK-licens). Du kan efter högskoleexamen bland annat arbeta som: Gyminstruktör, Fystränare, Licensierad PT och Hälsocoach.
Du kan även välja att läsa vidare i programmet och erhålla relevanta kunskaper i entreprenörskap och fördjupad vetenskaplig metod och testmetodik vilket ger möjligheter till arbete på organisatorisk nivå och du erhåller kandidatexamen.
I programmet erhåller du kunskaper och färdigheter som behövs för att främja hållbara livsstilar. Exempelvis så lär du dig hur fysisk aktivitet och friluftsliv kan verkar hälsofrämjande för den friska individen. Vidare erhåller du kunskap och verktyg för att kunna arbeta med friluftslivsutveckling och friluftslivsföretagande med hänsyn till miljöaspekter. Genom utbildningen förbereds du även på att anta ett entreprenöriellt förhållningssätt i verksamhetsutveckling i sin kommande yrkesutövning. Programmet har en bred grund och är tvärvetenskapligt samt ger dig ett brett vetenskaplig kunnande med möjlighet att läsa vidare till en masterexamen.
Karriär
Utbildningen ger dig kunskaper att arbeta med hälsa, träning och friluftsliv i organisationer och företag. Programmet ger dig även färdighet att starta eget inom träning- och hälsobranschen. Efter kandidatexamen kan du bland annat arbeta som: Gym- och PT-ansvarig för större anläggningar och kedjor, Athletic director, Laborant och testansvarig på fältet och i laboratoriemiljö, Forskningsassistent, Fys- och sport science-ansvarig för större idrottsföreningar på professionell nivå, Folkhälsoutvecklare, Ansvarig för folkhälsa på nationell, regional och kommunal nivå, Äventyrsföretagare, Friluftslivssamordnare och Ekoturism.
Examen
Filosofie kandidatexamen i Idrottsvetenskap.
Utbildningen ger dig även möjlighet fortsätta läsa ett till två år mot en Magister- eller Masterexamen i idrottsvetenskap.
Programansvariga
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Bilder från utbildningens olika delar, både teoretiska och pratiska.
Läs mer på Friskvårdsföretagens hemsida
En utbildning med bredd men också fördjupning inom intresseområde
Redan under utbildningen började Malin Hildingsson att arbeta som projektledare på SISU Idrottsutbildarna Blekinge. Efter hennes studier på Idrottsvetarprogrammet har Malin hunnit med att arbeta som verksamhetsutvecklare för Blekinge Health Arena och som folkhälsostrateg i Landstinget Blekinge. Idag jobbar Malin som utredare på Folkhälsomyndigheten.
Läs intervjun med Malin
Varför valde du att studera Idrottsvetarprogrammet?
- Jag visste tidigt att jag ville jobba med idrott eller hälsa på något sätt och läste redan på gymnasiet en utbildning med den inriktningen. Att det blev just Kalmar berodde dels på att det var ett idrottsvetenskapligt program med fokus på hälsa. Men även att Kalmar som stad är väldigt trevlig med närheten till havet och Öland, bra nöjesliv och roliga idrottsevenemang.
Vad tyckte du var det roligaste i utbildningen?
- Det roligaste var bredden på utbildningen och att det samtidigt gick att fördjupa sig inom just sitt intresseområde. Alla vi som läste utbildningen hade olika mål och tankar om vad vi efteråt ville arbeta med och det gick att forma sin utbildning mot det tyckte jag. Sedan var det också väldigt kul med alla aktiviteter vi gjorde tillsammans i klassen, allt ifrån enklare friluftsliv till en studieresa utomlands, som svetsade samman gruppen väldigt bra vilket gjorde det till en rolig tid på universitetet.
Vad arbetar du med idag?
- Jag jobbar som utredare på Folkhälsomyndigheten på enheten för folkhälsorapportering. En enkel beskrivning är att jag jobbar med att följa upp och rapportera om utvecklingen av folkhälsan och dess bestämningsfaktorer.
Vad har du haft mest nytta av i din nuvarande yrkesroll från utbildningen?
- Det är till stor nytta att både ha det samhällsvetenskapliga och det naturvetenskapliga perspektivet i olika frågor. Det ger en bred förståelse för komplexa frågor och en möjlighet att se saker ur olika synvinklar.
Vad är det bästa med ditt jobb?
- Det bästa med mitt jobb är att jag känner att det jag gör kan göra skillnad och faktiskt bidra till att folkhälsan förbättras. Det är också väldigt kul med ett jobb där man hela tiden lär sig nya saker och utvecklas i sin yrkesroll. Sedan är det också en mycket bra arbetsplats med trevliga och väldigt kompetenta kollegor.
En utbildning anpassad efter arbetsmarknaden
Idag arbetar Cecilia med företagshälsa efter att ha studerat Idrottsvetarprogrammet på Linnéuniversitetet. Cecilia tycker att bred kunskap och kunna vara flexibel i arbetet med företag är mycket viktigt i sin yrkesroll.
Läs intervjun med Cecilia
Varför sökte du utbildningen?
- Jag har alltid haft ett stort intresse för hälsa och rörelse. Jag ville utveckla mina befintliga kunskaper och få mer bredd. Jag har sedan 17-årsåldern varit aktiv ledare inom land- och vattengympa både för Friskis & Svettis och för Korpen. Dessutom har jag alltid gillat att vara ute i naturen. Jag valde även utbildningen för att läsa något roligt, jag gick på magkänslan helt enkelt.
Vad är det mest intressanta med utbildningen?
- Jag tycker kombinationen fysisk aktivitet, hälsa och friluftsliv är riktigt bra. Att få en bred grund i hälsobranschen är mycket viktigt för att kunna få jobb och kunna anpassa sig efter arbetsmarknaden. Jag tycker även det är värt att nämna alla äventyr man får vara med om under utbildningen! Grottkrypning, utlandsresor och kanotpaddling med övernattningar är några äventyr man får vara med om. Det är väldigt kul och givande. Så här i efterhand förstår jag hur mycket jag lärt mig under dessa tillfällen, både faktamässigt och om mig själv.
Finns det något unikt med utbildningen som är värt att lyfta fram?
- Förutom det jag nämnt innan så blir sammanhållningen i klassen mycket stark då man "tvingas" utföra olika aktiviteter tillsammans och lösa problem gemensamt. Det är roligt och utvecklande! Jag tycker att lärarna är lyhörda och lyssnar till våra åsikter vilket gör att man känner att det går att påverka och forma utbildningen. Om jag skall summera och sammanfatta mina tre år på programmet så var det en rolig och givande utbildning som gav mig förutsättningarna till att arbeta med det jag ville!
Vad jobbar du med idag?
- Jag arbetar på ett företag på Gotland som heter Ryggakuten. Vi är fyra som jobbar där, två naprapater, en sjukgymnast och jag. Jag jobbar delvis som massör och delvis med företagshälsa. Jag har utifrån mina tidigare erfarenheter och kunskapen från utbildningen skapat en företagshälsa som är unik i sitt slag. Parallellt med arbetet vidareutbildar jag mig inom sälj för att kunna sälja den företagshälsa vi har på Ryggakuten på ett mer medvetet sätt. Jag trivs jättebra och känner att jag får utveckla mig och mina idéer, vilket är lättare att göra i ett mindre företag. Jag tycker också att det är väldigt spännande att jobba med mina kollegor, naprapaterna och sjukgymnasten, eftersom de har en annan utbildning och kunskap och på så sätt kompletterar vi varandra.
På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt yrkesliv?
- Jag har haft stor nytta av utbildningen nu när jag arbetar med företagshälsa och som massör. Att ha bred kunskap och kunna vara flexibel i arbetet med företag och dess hälsa är mycket viktigt, man måste ju anpassa sig efter företagets förutsättningar! Genom att ha kunskap om många olika delar av ett friskvårdsarbete gör det lättare att anpassa och få nöjda kunder. Även i min roll som massör har jag nytta av utbildningen då jag inte bara kan erbjuda en massage utan kunskap, tips och råd till patienten som gör att hen får ett mervärde utav behandlingen.
Hur ser du på framtiden?
- Jag ser ljust på framtiden! Dels allmänt då hälsobranschen är en växande bransch och dels för egen del då jag känner att jag kan utvecklas och växa på det företag jag nu arbetar på.
Vem ska läsa Idrottsvetarprogrammet?
- Den som har ett intresse inom av fysisk aktivitet, hälsa och friluftsliv, men också någon som vill kunna utveckla och jobba inom hälso- eller friluftsbranschen. Utbildningen är bred och därför är det bra att kunna ha ett eget driv för att lyckas inom branschen. Jobben kommer inte till dig utan du får leta rätt på dem eller skapa dem själv.
Mer om programmet
Jennie gör en fysprofil på Peter
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.