Industriell ekonomi, högskoleingenjör
180 hpTeknik, ekonomi och management är en kombination som många arbetsgivare efterfrågar idag. Har du intresset öppnar sig en arbetsmarknad som inkluderar många spännande företag.
Moderna företag måste arbeta rationellt och resurssnålt för att kunna konkurrera på en global marknad. Deras produktion måste planeras, styras och underhållas på ett sätt så att kunder får sina produkter levererade i rätt tid, med rätt kvalitet och till rätt pris. Programmet ger dig en helhetsbild över ett företags verksamhet och styrning och därmed en bra grund för intressanta och utvecklande arbetsuppgifter inom exempelvis logistik, inköp, ledarskap, produktionsplanering, ekonomisk beslutsfattande, underhåll, drift, kvalitetsteknik och Lean production.
Under de första två åren ger programmet en bred grundläggande bas inom industriell ekonomi, där kurser inom matematik, ekonomi och ingenjörsämnen utgör grunden. I det tredje året får du spetskunskaper inom områdena material och produktionsstyrning, produktionsteknik, logistik och underhållsstyrning. Programmet avslutas med ett examensarbete. Under hela utbildningen har du också nära kontakt med företag i form av kursprojekt och studiebesök. Många kursmoment i programmet kopplas till aktiviteterna i vårt nya Innovation & Technology Center EPIC.
Karriär
Programmet förbereder dig med ingenjörskompetens som efterlyses av såväl små och medelstora såsom stora företag. Exempelvis kan man arbeta som produktionstekniker och –planerare, kvalitetsingenjör, projektledare och underhållsingenjör. Tidigare studenter har fått jobb på globala företag som exempelvis Scania, Volvo, Elektrolux eller Atlas Copco, men även på många små och medelstora företag i regionen och nationellt.
Examen
Högskoleingenjörsexamen inom industriell ekonomi.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
Win-win situation när studenter och företag jobbar tillsammans
Hör hur Ludvig och Lukas berättar om hur det var att skriva sitt exjobb på ett företag inom träindustrin. Men även vad cheferna på företaget lärde sig av att låta studenterna se och analysera deras produktion.
Utbildningen har ett nära samarbete med näringslivet
Hjalmar följde med en kompis till Linnéuniversitetet och kände direkt att det var här han ville studera. Han uppskattar laborationerna som sker i utbildnings- och forskningscentret Epic och trivs med att bo på campus i Växjö.
Läs intervjun med Hjalmar
- Jag kom i kontakt med Linnéuniversitet första gången 2015, Jag gick sista året på gymnasiet och hade en nära vän som studerade Industriell ekonomi. Jag följde med honom till Växjö, jag gick med honom in på skolan, efter den dagen så var jag övertygad om att studera på universitet. Jag ställde några frågor om programmet till min vän, vilket övertygade mig att studera vidare.
Under flera av utbildningens kurser kommer studenterna i kontakt med näringslivet och laborationerna som genomförs i utbildnings- och forskningscentret EPIC på universitetsområdet är en positiv upplevelse.
- Vår utbildning har fokus på att samarbeta med näringslivet i samband med olika kurser. Det kan vara en fallstudie eller så ska vi skriva en rapport om ett ämne i kursen. Vi får inte glömma labbarna i kurserna som utförs i Epic. Där får vi möjlighet att använda oss av modern utrustning i en stimulerande och inspirerande miljö.
Hjalmar är nöjd över sitt val av utbildning.
- Genom hela programmet så finns det en röd tråd. Som student får man en bred ingång till industribranschen och studiebesöken hos olika företag har varit givande.
Livet på campus
Hjalmar bor mitt på campus i Växjö och trivs med livet som student. Det är nära till naturen och det finns alltid något roligt evenemang som man kan delta i om man vill. Nollningen är ett bra sätt att lära känna sina nya klasskamrater.
- Jag bor på gångavstånd från huvudbyggnaden och jag trivs jättebra! En skön aktivitet är att ta med en kompis och gå runt sjön Trummen och prata om allt mellan himmel och jord. På sommaren är favoritstället att njuta av solen på någon av alla ängar på campus. Studentlivet i Växjö är mycket aktivt. Det händer alltid något kul och det finns flera studentföreningar att söka sig till. Om du vill gå på evenemang så finns det ett oändligt utbud att ta del av. Jag rekommenderar alla att vara med på nollningen. Det är två veckor som jag alltid kommer minnas!
Efter examen har Hjalmar ett långsiktigt mål om att inneha en ledande roll i ett industriföretag.
- Ett långsiktigt mål för mig är att sitta i en ledningsgrupp på ett industriföretag, men i närtid så ska jag hitta jobb till sommaren. Gärna inom industribranschen.
Ellens engagemang var viktigt under studietiden
Ellen kommer från Ängelholm men valde att plugga Industriell ekonomi i Växjö. Efter utbildningen sökte hon flera jobb och trainee-tjänster på olika företag. Idag arbetar hon som kvalitetstekniker på Bufab Lann, ett jobb som började som trainee-tjänst efter examen.
- Det bästa med mitt jobb är att ingen dag är den andra lik. Jag vet aldrig vad som händer under dagen, vilket gör att arbetet inte blir monotont, säger Ellen.
Läs hela intervjun med Ellen
Ellen tycker att det var intressant, lärorikt och roligt att läsa programmet och har stor nytta av utbildningen i arbetslivet. Hon poängterar att den grundförståelse som utbildningen gav henne är värdefull.
- Utbildningen gör att jag förstår varför man gör vissa saker i produktion och vad resultatet av ett bra arbete med t.ex. LEAN och riskanalyser kan generera i, berättar Ellen.
Ellen ser positivt på framtiden och säger att det så länge det finns människor på planeten troligtvis kommer att finnas producerande verksamheter.
- Det roliga med framför allt LEAN är att oavsett hur bra man är och hur bra man gör saker så går det alltid att bli bättre, förklarar Ellen.
Något som Ellen värdesätter högt är att engagera sig under sin studietid. Hon menar att det gör att hon kan se tillbaka på studietiden och dess minnen på bästa sätt.
- Jag satt i alla styrelser man kunde tänkas sitta i. Det var superviktigt för mig! Du pluggar oftast bara en gång i livet och den gången tog jag verkligen tillvara på. Serier och film som många andra ägnar sig åt finns kvar även efter att man tagit examen, säger Ellen.
Hennes nuvarande arbetsgivare såg hennes engagemang under studietiden som väldigt fördelaktigt och förstod vilket ansvarstagande det inneburit att ha flera olika styrelseposter. Hon menar också att hon utvecklat sina ledaregenskaper vilka har betydelse på hennes nuvarande jobb när hon leder en grupp operatörer i diverse utbildningar. Hon poängterar att hon tycker det är viktigt att kunna ge tillbaka och är idag gästföreläsare på Linnéuniversitetet.
- Jag är nöjd med Linnéuniversitetet och ser tillbaka på tre roliga år. Jag skulle absolut rekommendera folk att börja plugga där, inte minst på grund av studentlivet som inte finns på samma sätt på andra universitet i och med att alla bor så nära varandra på campus, avslutar Ellen.
Axel jobbar som underhållskoordinator på Volvo
Axel har läst Industriell ekonomi. Idag jobbar han som underhållskoordinator på Volvo personvagnar i Olofström.
Läs hela intervjun med Axel
Att få jobb efter examen var inget problem för Axel.
– Jag var tjänstledig från mitt tidigare arbete på Volvo, jag hade hunnit jobba några i år innan jag började studera, så det var inte svårt för min del, berättar Axel.
Det som lockade honom när han sökte till industriell ekonomi var bredden på programmet. Han har läst kurser inom både teknik, ekonomi och management.
– Jag kommer ihåg när jag var på en introduktion för programmet då berättade de att tanken med utbildningen är att man ska kunna föra yrkesmässiga diskussioner med personer inom olika områden som teknik, ekonomi, kvalitet och logistik. Det tycker jag stämmer in väldigt bra, fortsätter han.
Axel upplever att han, tack vare sin utbildning, kan se företag i ett mer övergripande perspektiv. I rollen som underhållskoordinator, fungerar han som en länk mellan underhåll och produktion.
– Mina arbetsdagar börjar med att jag kommer till kontoret och går igenom mejl, föregående dygnsproduktion samt vilka underhållsinsatser som har utförts. Därefter är det korta morgonmöten, då jag tillsammans med operatörer, arbetsledare och produktionstekniker går igenom vad som har hänt på området och vad som ska hända. Efter detta består dagen av möten, kontakt med leverantörer, förbättringsarbeten och planering, förklarar Axel.
För Axel var studierna på Linnéuniversitetet roliga, men stundtals tuffa. Mest tyckte han om ämnet matematik och då han fick åka ut till företag och göra fallstudier.
– Jag tyckte främst om matematikkurserna, även om det många gånger var väldigt kluriga uppgifter så löste man det. Känslan av att ”polletten trillar ner” är värt många timmars arbete.
Matematik stod också i fokus när Axel skrev sitt examensarbete. Han och hans studiekamrat skapade en beräkningsmodell som har uppmärksammats i media.
– Jag och Alexander Lindmark skrev ett examensarbete kring livscykelkostnader för presshärdningsugnar, där vi i arbetet skapade en beräkningsmodell för investeringar. Vi behandlade många av de aspekterna som bör tas i beaktning redan vid konstruktionsfasen och försökte räkna på avhjälpande underhåll. Vi använde investeringskalkyler för att redogöra vilken investering som är mest ekonomiskt lönsam, förklarar Axel.
Kunskaperna från examensarbetet har han med sig i det dagliga arbetet.
– Det har gjort att jag fått en mer långsiktig syn på utrustning och att jag lättare kan motivera vissa investeringar.
Axel ser ljust på framtiden och kan rekommendera andra att söka till programmet industriell ekonomi.
– Många är osäkra vid val av utbildning, så var även jag. Industriell ekonomi på Linnéuniversitetet är en bred utbildning som ger många karriärmöjligheter. Vill man nischa sig efter examen, så kan man läsa en magister eller master inom ett mer specifikt område, avslutar han.
Karolina jobbar som konsult
Karolina berättar om sin studietid, hur det var att söka jobb och hur hon ser på framtiden.
Läs hela intervjun med Karolina
Vad jobbar du med nu?
Idag arbetar jag som ILS konsult på Combitech i Växjö. ILS står för Integrerad Logistik Stöd och är en ingenjörsdisciplin och ledningsprocess som används för att skapa optimerade drift- och underhållskostnader för ett specifikt system eller en produkt genom hela livscykeln. Genom att tidigt i produktutvecklingen beakta underhållsaspekter i designbeslut kan jag påverka framtida underhållskostnader utifrån ställda krav och driftförhållanden.
Var det svårt att få jobb?
Nej, eftersom utbildningen ger en så bred kompetens och möjligheter att ta sig an flera, vitt skilda uppgifter, så har du många tjänster du kan söka. Du får lära dig både ekonomens språk och teknologens språk. De problem som kan uppstå i arbetslivet är oftast sammankopplade mellan teknik och ekonomi vilket lett till att ingenjörer med en examen i industriell ekonomi är eftertraktade på arbetsmarknaden.
Jag tyckte inte det var svårt att få jobb men det beror på vilka företag du väljer att söka dig till samt vilka tjänster du är intresserad av. Jag tyckte svårigheten låg i vilka tjänster jag skulle söka då många inte fanns utannonserade. Jag märkte att flera företag rekryterade via spontanansökningar. Jag fick själv mitt jobb via en spontanansökan. Om du är osäker och vill ha hjälp att söka jobb kan jag varmt rekommendera Linnéuniversitets karriärvägledning för att få hjälp med hur du ska tänka.
Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete?
Ja, jag känner att jag har en stabil grund att stå på. Matematiken behövs för att kunna lösa komplexa problem. Ekonomikurserna gav en finansiell kunskap och förståelse för hur organisationer fungerar. Genom kurserna i produktionsteknik fick jag kunskap om industrin. Att söka information och att kunna tolka den på ett logiskt och kritiskt sätt har jag också med mig från utbildningen. Men det finns en del färdigheter och kunskaper som inte går att lära sig på en utbildning, exempelvis systemförståelsen och affärsmannaskapet. Det är något som kommer när man har kommit in i arbetslivet.
Hur var det att plugga industriell ekonomi?
Jag tyckte att första året var kämpigt då det tog ett tag att komma in i ”tänket” och pluggtekniken men sen blev det lättare.
För den som vill ha hjälp finns det mycket hjälp att få, både från lärare och från studenter som går årskursen över eller från studenter som läser andra utbildningar. Vi läste några kurser ihop med studenter från andra ingenjörsutbildningar. Det var bra eftersom det gav ett kunskapsutbyte och en sammanhållning mellan de olika ingenjörsdisciplinerna.
Är du intresserad av ett utbytesår eller en utbytestermin så finns det goda möjligheter till att göra det. Jag var iväg i Hong Kong på två utbytesterminer och tyckte det var det roligaste på hela utbildningen. Jag fick träffa människor från andra kulturer och fick uppleva vardagslivet i en metropol. Jag kände verkligen att jag växte som människa genom att göra dessa utbyten!
Hur ser du på framtiden?
Jag ser ljust på framtiden. Vi lever i en allt mer teknikfokuserad värld där vi hela tiden ställs inför nya utmaningar. Det är och kommer vara brist på ingenjörer de kommande åren och det behöver utbildas fler ingenjörer för att täcka upp luckorna.
Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?
Om du vill ha en utbildning med en bra blandning mellan teknik och verksamhetsledning, träffa många fantastiska och ambitiösa människor och bli eftertraktad på arbetsmarknaden tycker jag att du ska välja denna utbildning!
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i listan nedan.
Läs mer om kurserna
Årskurs 1
- 1MA131, Grundläggande matematik för ingenjörer, 7,5 hp
- 1SE801, Introduktion till industriell verksamhet, 7,5 hp
- 1MT021, Materiallära, 7,5 hp
- 1ZT007, Strategisk management i tillverkningsindutrin, 7,5 hp
- 1MA132, Analys för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT012, Computer Aided Engineering, 7,5 hp
- 1MT033, Supply Chain Management, 7,5 hp
- 1MA511, Tillämpad sannolikhetslära och statistik, 7,5 hp
Årskurs 2
- 1ZT003, Industriell ekonomi, 7,5 hp
- 1ZT002, Kvalitetsteknik, 7,5 hp
- 1MA133, Linjär algebra gör ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT015, Design och produktutveckling, 7,5 hp
- 1MT034, Tillverkningsteknik, 7,5 hp
- 1RV055, Svensk affärsrätt för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT016, Produktionsteknik, 7,5 hp
- 1FY804, Mekanik, 7,5 hp
Årskurs 3
- 2MT029, Anläggnings planering, 7,5 hp
- 2MT005, LEAN produktion, 7,5 hp
- Valbara kurser, 7,5 hp: Industriell organisation eller Hållfasthetslära
- 1MT020, Material- och produktionsstryrning, 7,5 hp
- 1MT036, Driftsäkerhet och underhållsteknologi, 7,5 hp
- 2MT345, Vetenskapsmetodik och opponering, 7,5 hp
- 2MT14E, Examensarbete, 15 hp
Att övervaka olika status på olika komponenter som finns i en maskin är viktigt för att undvika att produktionsstopp händer. Anna Glarner visar hur man kan mäta vibrationer och SPM på en testrigg. Laborationen ingår i kursen Driftsäkerhet och underhållsteknologi som ges under tredje år.
Tobias är programansvarig och här berättar han mer om vad Industriell ekonomi innebär.
EPIC, vårt Innovation & Technology center
Epic står för entreprenörskap, produktion, innovation och kommunikation och är namnet på vårt Inovation & Technology Center; laborationsbyggnaden som finns i direkt anslutning till institutionens lokaler.
EPIC är en kreativ och välkomnande kunskapsmiljö som erbjuder allra senaste tekniken för tillverkningsindustrin.
Maskinparken är baserat på nytta och samproduktion med industrin, och inkluderar utrustning för automation och produktionssystem, robotteknik, produktionssimulering, tillverkningsprocesser, strukturdynamik (inkluderande ljud och vibrationer) och icke förstörande provning, mät- och styrsystem, IT-relaterad utrustning som sensorer, IT-infrastruktur, styrning, etc. LNU:s studenter kan utnyttja maskinparken för sina laborationer inom sina program och kurser.
EPIC är en samlingspunkt för samproduktion med teknikföretag och en plattform för satsningar inom undervisning och forskningsprojekt.
Närliggande utbildning
Är du intresserad av Industriell ekonomi, högskoleingenjör 180 hp? Då tror vi att du även kan vara intresserade av Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör 180 hp.
-
Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjörProgram 180 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- TGI5M
-
Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjörProgram 180 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- TGI5M
-
Industriell ekonomi, högskoleingenjörProgram 180 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- TGI2F
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.