Industriell ekonomi, högskoleingenjör
180 hpTeknik, ekonomi och management är en kombination som många arbetsgivare efterfrågar idag. Har du intresset öppnar sig en arbetsmarknad som inkluderar många spännande företag.
Moderna företag måste arbeta rationellt och resurssnålt för att kunna konkurrera på en global marknad. Deras produktion måste planeras, styras och underhållas på ett sätt så att kunder får sina produkter levererade i rätt tid, med rätt kvalitet och till rätt pris. Programmet ger dig en helhetsbild över ett företags verksamhet och styrning och därmed en bra grund för intressanta och utvecklande arbetsuppgifter inom exempelvis logistik, inköp, ledarskap, produktionsplanering, ekonomisk beslutsfattande, underhåll, drift, kvalitetsteknik och Lean production.
Under de första två åren ger programmet en bred grundläggande bas inom industriell ekonomi, där kurser inom matematik, ekonomi och ingenjörsämnen utgör grunden. I det tredje året får du spetskunskaper inom områdena material och produktionsstyrning, produktionsteknik, logistik och underhållsstyrning. Programmet avslutas med ett examensarbete. Under hela utbildningen har du också nära kontakt med företag i form av kursprojekt och studiebesök. Många kursmoment i programmet kopplas till aktiviteterna i vårt nya Innovation & Technology Center EPIC.
Karriär
Programmet förbereder dig med ingenjörskompetens som efterlyses av såväl små och medelstora såsom stora företag. Exempelvis kan man arbeta som produktionstekniker och –planerare, kvalitetsingenjör, projektledare och underhållsingenjör. Tidigare studenter har fått jobb på globala företag som exempelvis Scania, Volvo, Elektrolux eller Atlas Copco, men även på många små och medelstora företag i regionen och nationellt.
Examen
Högskoleingenjörsexamen inom industriell ekonomi.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Chatta med oss under våren
Under våren kommer du ha möjlighet att träffa och prata med Tobias, programansvarig. Ställ alla dina frågor om programmet!
Utbildningen har ett nära samarbete med näringslivet
Hjalmar följde med en kompis till Linnéuniversitetet och kände direkt att det var här han ville studera. Han uppskattar laborationerna som sker i utbildnings- och forskningscentret Epic och trivs med att bo på campus i Växjö.
Läs intervjun med Hjalmar
- Jag kom i kontakt med Linnéuniversitet första gången 2015, Jag gick sista året på gymnasiet och hade en nära vän som studerade Industriell ekonomi. Jag följde med honom till Växjö, jag gick med honom in på skolan, efter den dagen så var jag övertygad om att studera på universitet. Jag ställde några frågor om programmet till min vän, vilket övertygade mig att studera vidare.
Under flera av utbildningens kurser kommer studenterna i kontakt med näringslivet och laborationerna som genomförs i utbildnings- och forskningscentret EPIC på universitetsområdet är en positiv upplevelse.
- Vår utbildning har fokus på att samarbeta med näringslivet i samband med olika kurser. Det kan vara en fallstudie eller så ska vi skriva en rapport om ett ämne i kursen. Vi får inte glömma labbarna i kurserna som utförs i Epic. Där får vi möjlighet att använda oss av modern utrustning i en stimulerande och inspirerande miljö.
Hjalmar är nöjd över sitt val av utbildning.
- Genom hela programmet så finns det en röd tråd. Som student får man en bred ingång till industribranschen och studiebesöken hos olika företag har varit givande.
Livet på campus
Hjalmar bor mitt på campus i Växjö och trivs med livet som student. Det är nära till naturen och det finns alltid något roligt evenemang som man kan delta i om man vill. Nollningen är ett bra sätt att lära känna sina nya klasskamrater.
- Jag bor på gångavstånd från huvudbyggnaden och jag trivs jättebra! En skön aktivitet är att ta med en kompis och gå runt sjön Trummen och prata om allt mellan himmel och jord. På sommaren är favoritstället att njuta av solen på någon av alla ängar på campus. Studentlivet i Växjö är mycket aktivt. Det händer alltid något kul och det finns flera studentföreningar att söka sig till. Om du vill gå på evenemang så finns det ett oändligt utbud att ta del av. Jag rekommenderar alla att vara med på nollningen. Det är två veckor som jag alltid kommer minnas!
Efter examen har Hjalmar ett långsiktigt mål om att inneha en ledande roll i ett industriföretag.
- Ett långsiktigt mål för mig är att sitta i en ledningsgrupp på ett industriföretag, men i närtid så ska jag hitta jobb till sommaren. Gärna inom industribranschen.
Joel gillar logiska förklaringar till varför saker och ting beter sig som de gör. Och så gillar han golf.
Joel Welin studerar till ingenjör inom industriell ekonomi.
Tidigare studenter berättar
Karolina berättar om sin studietid, hur det var att söka jobb och hur hon ser på framtiden.
Läs hela intervjun med Karolina
Vad jobbar du med nu?
Idag arbetar jag som ILS konsult på Combitech i Växjö. ILS står för Integrerad Logistik Stöd och är en ingenjörsdisciplin och ledningsprocess som används för att skapa optimerade drift- och underhållskostnader för ett specifikt system eller en produkt genom hela livscykeln. Genom att tidigt i produktutvecklingen beakta underhållsaspekter i designbeslut kan jag påverka framtida underhållskostnader utifrån ställda krav och driftförhållanden.
Var det svårt att få jobb?
Nej, eftersom utbildningen ger en så bred kompetens och möjligheter att ta sig an flera, vitt skilda uppgifter, så har du många tjänster du kan söka. Du får lära dig både ekonomens språk och teknologens språk. De problem som kan uppstå i arbetslivet är oftast sammankopplade mellan teknik och ekonomi vilket lett till att ingenjörer med en examen i industriell ekonomi är eftertraktade på arbetsmarknaden.
Jag tyckte inte det var svårt att få jobb men det beror på vilka företag du väljer att söka dig till samt vilka tjänster du är intresserad av. Jag tyckte svårigheten låg i vilka tjänster jag skulle söka då många inte fanns utannonserade. Jag märkte att flera företag rekryterade via spontanansökningar. Jag fick själv mitt jobb via en spontanansökan. Om du är osäker och vill ha hjälp att söka jobb kan jag varmt rekommendera Linnéuniversitets karriärvägledning för att få hjälp med hur du ska tänka.
Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete?
Ja, jag känner att jag har en stabil grund att stå på. Matematiken behövs för att kunna lösa komplexa problem. Ekonomikurserna gav en finansiell kunskap och förståelse för hur organisationer fungerar. Genom kurserna i produktionsteknik fick jag kunskap om industrin. Att söka information och att kunna tolka den på ett logiskt och kritiskt sätt har jag också med mig från utbildningen. Men det finns en del färdigheter och kunskaper som inte går att lära sig på en utbildning, exempelvis systemförståelsen och affärsmannaskapet. Det är något som kommer när man har kommit in i arbetslivet.
Hur var det att plugga industriell ekonomi?
Jag tyckte att första året var kämpigt då det tog ett tag att komma in i ”tänket” och pluggtekniken men sen blev det lättare.
För den som vill ha hjälp finns det mycket hjälp att få, både från lärare och från studenter som går årskursen över eller från studenter som läser andra utbildningar. Vi läste några kurser ihop med studenter från andra ingenjörsutbildningar. Det var bra eftersom det gav ett kunskapsutbyte och en sammanhållning mellan de olika ingenjörsdisciplinerna.
Är du intresserad av ett utbytesår eller en utbytestermin så finns det goda möjligheter till att göra det. Jag var iväg i Hong Kong på två utbytesterminer och tyckte det var det roligaste på hela utbildningen. Jag fick träffa människor från andra kulturer och fick uppleva vardagslivet i en metropol. Jag kände verkligen att jag växte som människa genom att göra dessa utbyten!
Hur ser du på framtiden?
Jag ser ljust på framtiden. Vi lever i en allt mer teknikfokuserad värld där vi hela tiden ställs inför nya utmaningar. Det är och kommer vara brist på ingenjörer de kommande åren och det behöver utbildas fler ingenjörer för att täcka upp luckorna.
Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?
Om du vill ha en utbildning med en bra blandning mellan teknik och verksamhetsledning, träffa många fantastiska och ambitiösa människor och bli eftertraktad på arbetsmarknaden tycker jag att du ska välja denna utbildning!
Det finns många olika möjliga vägar i yrkeslivet för dig som väljer att studera industriell ekonomi. På en mässa i Jönköping träffade vi Nikki Vackerberg, som pluggade industriell ekonomi här på Linnéuniversitetet.
Läs hela intervjun med Nikki
Nikki jobbar idag som inköpare som konsult hos Technogarden, i skrivande stund uthyrd till företaget Rosemount tank radar. Så här berättar Nikki:
"Arbetsuppgifterna är väldigt varierande - allt från att förse produktionen med material till att utveckla och förbättra inköparnas arbetssätt. Komponenterna jag köper in är framförallt flänsar och maskinbearbetade detaljer från olika leverantörer runt om i världen. Mina arbetsuppgifter innefattar orderläggning, utskick av prognoser, pull in, för att inte gå brist samtidigt som jag jobbar med push out för att inte få ett överlager. Vid avvikande material från leverantören jobbar jag tätt ihop med kvalitetsingenjören för att lösa problemet så snabbt som möjligt för att inte riskera stopp i produktionen."
Mer om programmet
Tobias är programansvarig och här berättar han mer om vad Industriell ekonomi innebär.
Mer om kurserna
Årskurs 1
- 1MA131, Grundläggande matematik för ingenjörer, 7,5 hp
- 1SE801, Introduktion till industriell verksamhet, 7,5 hp
- 1MT021, Materiallära, 7,5 hp
- 1ZT007, Strategisk management i tillverkningsindutrin, 7,5 hp
- 1MA132, Analys för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT012, Computer Aided Engineering, 7,5 hp
- 1MT033, Supply Chain Management, 7,5 hp
- 1MA511, Tillämpad sannolikhetslära och statistik, 7,5 hp
Årskurs 2
- 1ZT003, Industriell ekonomi, 7,5 hp
- 1ZT002, Kvalitetsteknik, 7,5 hp
- 1MA133, Linjär algebra gör ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT015, Design och produktutveckling, 7,5 hp
- 1MT034, Tillverkningsteknik, 7,5 hp
- 1RV055, Svensk affärsrätt för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT016, Produktionsteknik, 7,5 hp
- 1FY804, Mekanik, 7,5 hp
Årskurs 3
- 2MT004, Anläggnings planering, 7,5 hp
- 2MT005, LEAN produktion, 7,5 hp
- Valbara kurser, 7,5 hp: Industriell organisation eller Hållfasthetslära
- 1MT020, Material- och produktionsstryrning, 7,5 hp
- 1MT031, Driftsäkerhet och underhållsteknologi, 7,5 hp
- 2MT345, Vetenskapsmetodik och opponering, 7,5 hp
- 2MT14E, Examensarbete, 15 hp
Läs mer om EPIC
Epic står för entreprenörskap, produktion, innovation och kommunikation och är namnet på vårt Inovation & Technology Center; laborationsbyggnaden som finns i direkt anslutning till institutionens lokaler.
EPIC är en kreativ och välkomnande kunskapsmiljö som erbjuder allra senaste tekniken för tillverkningsindustrin.
Maskinparken är baserat på nytta och samproduktion med industrin, och inkluderar utrustning för automation och produktionssystem, robotteknik, produktionssimulering, tillverkningsprocesser, strukturdynamik (inkluderande ljud och vibrationer) och icke förstörande provning, mät- och styrsystem, IT-relaterad utrustning som sensorer, IT-infrastruktur, styrning, etc. LNU:s studenter kan utnyttja maskinparken för sina laborationer inom sina program och kurser.
EPIC är en samlingspunkt för samproduktion med teknikföretag och en plattform för satsningar inom undervisning och forskningsprojekt.
Närliggande utbildning
Är du intresserad av Industriell ekonomi, högskoleingenjör 180 hp? Då tror vi att du även kan vara intresserade av Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör 180 hp.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!