Informationslogistik
180 hpInformationslogistiker utvecklar och effektiviserar informationsflöden i företag och organisationer.
Informationslogistiker är ett nytt yrke. Utan bra, säker och effektiv hantering av information fungerar nästan ingenting. Ett nytt IT-system löser inte problemet, eftersom informationen i sista hand alltid hanteras av människor.
Det är där informationslogistiker kommer in. De har kunskap och förmåga att se helheten. De kan kombinera tekniska lösningar, metoder, ledarskap, planering, logistik, ekonomi, företagskulturer, regelverk och affärsutveckling. De ser till att informationen når fram, används smart och går att tjäna pengar på.
Programmet består av en mix av tre kunskapsområden: informatik, logistik och ekonomi/management. Ett av programmets främsta kännetecken är det nära samarbetet med företag och organisationer, så kallade partnerföretag, som aktivt deltar i utbildningen. Ett exempel är att du den femte terminen deltar i ett skarpt projekt ute på ett företag.
Karriär
Som informationslogistiker kan du t ex jobba med inköp, produktionsstyrning, logistik och projektledning, eller på en informations-, marknads- eller IT-avdelning. Du kan även satsa på en mer strategisk position som verksamhetsutvecklare, affärsstrateg eller omvärldsanalytiker. Yrket ger dig goda möjligheter till ett spännande framtidsjobb som kombinerar utveckling av både människor och teknik inom många olika branscher.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot informationslogistik. Huvudområde: Informatik.
Kontaktpersoner
IT-branschen är en väldigt öppen och rolig bransch att jobba i
Att möta människor, att se utvecklingen och att jobba med processer är några av många fördelar som Natasha Asimiadis ser med att jobba inom IT-branschen. Hon läste Informationslogistik och jobbar idag som team leader på IT-företaget Sigma Technology.
Bredden och praktiktermin lockade Sebastian till Informationslogistik
Sebastian Gustafsson studerade informationslogistik på CIL, Centrum för informationslogistik, numera Campus Ljungby. Nu är det några år sedan han tog sin examen och vi blev nyfikna på hur det har gått för honom. Vad har han hittat på sedan dess och hur ser han på sin studietid idag?
Läs intervjun med Sebastian
Vad fick dig att söka utbildningen informationslogistik?
Innan jag sökte utbildningen informationslogistik hade jag aldrig hört talas om den. Jag hittade den när jag var inne och undersökte vilka olika typer av utbildningar som fanns att läsa. Jag ville gärna läsa en utbildning som innehöll organisation- och ledarskapskurser samt projektledning. Jag kikade främst på logistikutbildningar som mer fokuserade på transport och produktion.
När jag tittade på vilka utbildningar som fanns inom området så snubblade jag över utbildningen informationslogistik. Ju mer jag läste om den desto mer intresserad blev jag. Utbildningen fokuserade mer på mjuka värden än vad de andra utbildningarna gjorde. Det var ett stort plus för mig eftersom jag var, och är, mer intresserad av det samtidigt som den innehöll de kurser jag efterfrågade. Verksamhetsanalys och affärsutveckling var två andra områden som jag förstod att jag var intresserad av först när jag läste om de olika kurserna som ingår i utbildningen. Något annat som lockade mig till utbildningen var upplägget med att arbeta med partnerföretag samt praktikterminen där vi fick omsätta våra kunskaper i verkligheten.
Vad har du gjort efter din examen?
Efter min examen fick jag jobb som orderansvarig på samma företag som jag hade min praktik på. Jag gick aldrig i tankarna att flytta från Ljungby då jag just fått jobb samtidigt som jag trivdes väldigt bra här. Flera av de som jag läste tillsammans med lyckades få jobb direkt efter utbildningen och jag hade turen att företaget som jag gjorde min praktik hos var nöjda med mitt arbete och ville anställa mig. Jag lärde mig mycket under den tiden och det är en erfarenhet jag värderar högt.
Efter ett tag kände jag att jag ville jobba mer med projektledning och då dök det upp ett jobb som projektledare på Kontek Lön AB som jag tyckte lät intressant. I min tjänst som projektledare ingår det att leda, styra, planera och följa upp projekt. Kontek är ett spännande företag som växer och utvecklas hela tiden.
Vad var det bästa med din utbildning?
Det bästa med utbildningen är man får en god kunskap om hur olika typer av flöden fungerar i företag men också bredden på utbildningen. Utbildningen har en bredd som gör att man i princip kan arbeta med vad som helst. Som jag tidigare nämnt så är jag intresserad av projektledning och genom att läsa kursen i projektledning och övriga kurser så har jag skapat mig en kunskap som har varit användbar för mig i mitt arbetsliv.
Jag tycker också att praktikterminen är en väldigt bra del och ett smart sätt att komma ut på arbetsmarknaden redan innan man gått klart utbildningen. Jag var långt ifrån den enda som fick jobb på praktikplatsen efter utbildningen.
Skulle du rekommendera andra att söka utbildningen?
Jag kan absolut rekommendera andra att söka utbildningen. Den största anledningen är för att den är så bred och ger dig en bra grund att stå på. Antingen vet du vad du vill bli och tycker att denna utbildning är en bra grund för just det, eller så vet du inte det och då passar denna utbildning bra just eftersom den är bred. Du kan egentligen bli vad som helst efter att ha läst informationslogistik!
Fler intervjuer
Daniella hjälper företag att bli effektiva och lönsamma
Varje företag och organisation arbetar mot att öka effektiviteten och lönsamheten. Daniella Lahdo administrerar två av systemen som Strålfors använder i sitt arbete med att hjälpa företag med just detta. Informationslogistiker utvecklar informationsflöden och hjälper till att bygga broar mellan olika processer och flöden, och självklart mellan människorna bakom.
– Det roligaste är kombinationen att arbeta både med den dagliga driften och med utvecklingen av våra egna system.
Utbildar och utvecklar
Daniellas roll är att vara super user, vilket innebär en stor variation av arbetsuppgifter. Daniella ska bland annat arbeta mot personalen genom att utbilda och informera användarna. Hon tar också fram statistik för beslutsfattare i organisationen. Sist men inte minst är hon delaktig i projekt som rör förvaltning och utveckling av systemen.
– När jag sökte till utbildningen Informationslogistik visste jag att den innehöll en blandning av IT och logistik, men jag visste inte riktigt vad jag ville jobba med. Efter hand växte det fram att jag ville jobba just med processerna i kombination med IT. I framtiden hoppas jag att jag kommer att jobba ännu mer med utveckling och förbättring av system.
Kommunicera effektivt
Strålfors hjälper företag att kommunicera med sina kunder på ett effektivt sätt genom att utveckla helhetslösningar för lagring och överföring av information. Innan Daniella började på tjänsten hon har i dag arbetade hon på företagets kundsupport.
– Jag lärde mig mycket om företagets processer och om hur verksamheten fungerar. Utbildningen gav mig också en förståelse för både IT och verksamhetsfrågor som jag har stor nytta av i arbetet.
Jonas löser problem i en internationell miljö
Jonas Karlsson fastnade tidigt för kombinationen av IT, logistik och människor. Tack vare kontakterna med näringslivet under utbildningen får han nu jobba med precis just detta.
Förändringsarbeten av olika former är ett område Jonas Karlsson alltid kommer att vilja jobba med.
– Jag valde att läsa programmet Informationslogistik på grund av bredden, den spännande kombinationen av kurser man läser och inte minst den starka kopplingen till näringslivet under alla terminer, säger Jonas Karlsson.
Just denna koppling visade sig bli till stor nytta för Jonas. Redan under det andra året kom han i kontakt med Electrolux Laundry Systems, som sysslar med tvättutrustning för den professionella marknaden. Under de tre sista terminerna kombinerade han studierna med att arbeta på deras logistikavdelning. Då med Logistics Support mot företagets säljbolag runt om i världen; nu arbetar han med Business Support.
Förändringsprojekt
– På Business Support jobbar man i stort sett hela tiden med förändringsprojekt i en internationell miljö, berättar Jonas. Jag har arbetat mycket med olika projekt kopplade till lager och lagerhanteringssystem. Just nu jobbar jag som projektledare för ett övertagande av ett lager för ett annat Electroluxföretags produkter, vilket innefattar koordinering av många olika delprojekt för att helheten ska fungera.
– Att jobba med att ta fram lösningsförslag för olika problem i den dagliga driften är alltid spännande. Att gå från något teoretiskt till att få det att fungera praktiskt är alltid svårt, men oerhört roligt och lärorikt att jobba med.
Ett enkelt val
Jobbet innehåller den kombinationen av IT och logistik i koppling till människor som Jonas redan tidigt fastnade för och som lade grunden till hans val av utbildning. Linnéuniversitetet var det enda lärosäte som erbjöd denna utbildning och därför blev valet enkelt. Det han minns bäst från studietiden är den femte terminen, kallad T5.
– Då har man chansen att under hela terminen antingen göra ett projekt ute på ett företag eller studera utomlands. Under den terminen lärde jag mig väldigt mycket som jag annars inte hade fått lära mig.
Mer om programmet
Vad är informationslogistik?
Informationslogistik handlar om att hantera informationens flöden så att vi får rätt information, till rätt person, på rätt sätt, i rätt tid, på rätt plats och till rätt kostnad.
Vad gör en informationslogistiker?
En informationslogistiker utvecklar och effektiviserar informationsflöden för bättre reultat och ekonomi.
Vad läser jag på programmet?
Teoriavsnitten omfattar informatik & IT, logistik samt ekonomi & management.
Vad blir jag efter utbildningen?
Du blir informationslogistiker med en filosofie kandidatexamen i informatik med inriktning mot informationslogistik.
Vad kan jag arbeta med när jag är klar med utbildningen?
Våra nyutexaminerade informationslogistiker arbetar till exempel som logistiker, förbättringskoordinatorer, projektledare, IT-samordnare och launch-koordinatorer.
Utbildningen ger dig kompetens att arbeta inom de flesta avdelningar på ett företag - logistik, marknad, informations- eller IT-avdelning, inköp, produktionsstyrning... Även mer strategiska positioner som exempelvis omvärldsanalytiker, affärsutvecklare eller affärsstrateg kan vara aktuella.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Det finns ett stort behov av informationslogistiker och möjligheterna att få jobb ser bra ut.
Vad kännetecknar utbildningen?
Ett av programmets främsta kännetecken är det nära samarbetet med företag och organisationer (kallas för partnerföretag) som aktivt deltar i utbildningen. Exempel på partnerföretag är Strålfors, Electrolux Laundry Systems, IKEA, Kalmar Industries, Landstinget Kronoberg, Swedbank, Enertech, Länsförsäkringar, Volvo Articulated Haulers, Södra, Visma-SPCS, Peltor med flera.
Vad är speciellt med den femte terminen?
Under den femte terminen väljer du mellan att studera utomlands eller att delta i utvecklingsprojekt på ditt partnerföretag eller i en annan organisation. De flesta partnerföretagen bidrar med ersättning till studenten under termin fem motsvarande lånedelen i studiemedlen. Hittils har femteterminsstudenterna varit utspridda över landet, från Ericsson i Stockholm ner till IKEA IT i Helsingborg.
Kan jag studera utomlands?
Under den femte terminen kan du studera utomlands och kombinera dina studier med internationella kontakter. Studenterna har bland annat varit en termin i Sydkorea, Japan, Sydafrika, Mexico, Belgien och de baltiska staterna.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!