Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning företagsekonomi, masterprogram
120 hpFör att komma fram till innovativa lösningar för en hållbar utveckling krävs det att experter från olika discipliner samarbetar. På detta masterprogram bidrar du med din kompetens och kunskap inom ekonomi i en kreativ samarbetsmiljö. Du studerar tillsammans med såväl ekonomistudenter som teknik- och designstudenter för att gemensamt komma fram till de mest innovativa lösningarna, såväl från ett teoretiskt som från ett praktiskt perspektiv.
Vi behöver samarbeta över olika kunskapsområden för att bemöta de utmaningar som mänskligheten står inför gällande miljöfrågor och sociala frågor. Att vara yrkesverksam inom ekonomi och samtidigt ha fördjupad kunskap inom andra områden kommer att vara en viktig faktor i arbetet för en hållbar utveckling. Detta masterprogram i Innovation genom ekonomi, teknik och design är unikt på så sätt att det möjliggör samarbete mellan studenter från programmets tre olika inriktningar: ekonomi, teknik och design. Detta innebär att du får flera olika perspektiv på de projekt och uppgifter som genomförs under programmets gång, såväl från ett teoretiskt som från ett praktiskt perspektiv. Då du lär dig att samarbeta med personer som har olika kompetenser och erfarenheter blir du attraktiv på arbetsmarknaden tack vare din unika multidisciplinära kompetens.
Som student på inriktning ekonomi kan du vidareutveckla din kunskap inom ett stort antal akademiska ämnen, såsom marknadsföring, konsumentbeteende och konsumtionsmodeller, försörjningskedjor och cirkulära ekonomier, innovativa affärsmodeller och kostnadseffektivt innovationstänk. Andra ämnen som du kan fokusera på är målsättning och kostnadsberäkning, produktutveckling och affärsmodellcanvas, entreprenörskap, medborgerligt ledarskap och socialt företagande. Dessa aspekter utvecklas på ett unikt sätt genom en integration av akademiska ämnen såsom systemteknik och designtänkande, vilket bidrar med ett komplett och holistiskt ramverk till innovationsprocessen.
För att programmet ska kunna bidra med den kunskap du behöver kring hur vi ska kunna möta de utmaningar mänskligheten står inför gällande miljöfrågor och sociala frågor kommer du även att få arbeta tillsammans med näringslivet under dina studier. Vi har ett särskilt nära partnerskap med IKEA och Södra genom ett strategiskt samarbete som kallas The Bridge. Detta samarbete bygger på FNs globala mål med fokus på hållbarhet, innovation och optimal förvaltning av lokala naturresurser och mänskliga resurser.
Vi ser att den här typen av samarbete är nödvändigt för att kunna hantera hållbar samhällsförändring för att säkerställa såväl en trygg nutid som en trygg framtid, och att det utgör ett bra exempel på hur akademi och industri kan samarbeta för en hållbar utveckling.
Karriär
Programmet utbildar dig i projekt- och innovationsledning, process- och produktutveckling, affärs- och systemutveckling och socialt entreprenörskap. Du utvecklar en fördjupad affärskunskap men det finns också interaktion och utbyte med ämnesområdena design och teknik. Efter examen kommer du att kunna skapa hållbara lösningar som tar såväl funktion och form som resurseffektivitet i beaktande.
Examen
Ekonomie masterexamen med inriktning mot innovation genom ekonomi, teknik och design.
Huvudområde: företagsekonomi
Programansvarig
Ett program med tre inriktningar
Programmet erbjuder tre olika inriktningar - företagsekonomi, teknik och design. Information om teknikinriktningen. Information om designinriktningen.
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB.
Internationella möjligheter
Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar även emot studenter från hela världen och det ger dig internationellt och mångkulturellt utbyte på hemmaplan. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över.
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.
Samarbete är nödvändigt för att lösa samhällets utmaningar
Hannes vill jobba med hållbar produktutveckling för en bättre framtid
Hör hur han berättar om samarbetet med IKEA och varför det är bra med ett internationellt program.
Programmets fokus på hållbarhet tilltalade Juliana
Julianas väg till Sverige gick från Colombia via London, där hon träffade en svensk kille. Sedan tog kärleken henne till Växjö. Idag är hon doktorand med en passion såväl för att undervisa som för sin forskning inom design och hållbarhet och hur vi kan leva i harmoni med planeten.
Läs intervjun med Juliana
Under sin mammaledighet fick hon upp ögonen för masterprogrammet Innovation through business, engineering and design och bestämde sig för att ansöka.
– Jag valde att läsa det programmet då jag tyckte att det kändes uppfriskande i jämförelse med vad som erbjöds vid andra lärosäten. Jag har alltid varit förtjust i idén att samarbeta med personer från andra discipliner. En annan sak som tilltalade mig var programmets fokus på hållbarhet och möjligheten att utforska och lära mig mer om design ur ett skandinaviskt perspektiv, förklarar Juliana.
Som doktorand jobbar Juliana i skärningspunkterna mellan design, hållbarhet och “Life at Home”. Hennes forskning är praktiskt inriktad och bedrivs i samarbete med hushåll, framförallt kvinnor i Sverige och Colombia. Syftet är att skapa utrymme för en löpande dialog, ett utrymme där man kan tänka kring möjligheter och ageranden i relation till klimatkrisen.
– Jag är intresserad av att utforska alternativa vägar för att förstå konceptet hem och hållbart levnadssätt genom relationella kosmologieroch praktiker. Jag utforskar till exempel kosmologin kring Buen Vivir (Leva väl)fråndet andinska territorieti Abya Yala i Sydamerika, baserat på relationalitet och ömsesidighet som principer för att leva i harmoni med vår planet, fortsätter Juliana.
Juliana läser också doktorandkurser och deltar i ett antal forskningsseminarier och aktiviteter. Hon undervisar även på programmet Design + Change vid Linnéuniversitetet.
– Jag tycker om att undervisa och att skapa utrymme för möten och interaktion mellan människor, och mellan människor och naturen, berättar Juliana.
Under sina studier blev Juliana introducerad till konceptet metadesign som ett ramverk som inspirerar och främjar design för förändring och samarbete. Detta är något hon vill fortsätta använda sig av i framtiden.
– När jag är klar med mina doktorandstudier 2024 hoppas jag att jag kan fortsätta jobba på institutionen för design, både med forskning och undervisning. Jag skulle vilja kombinera detta med att leda forskningsprojekt i samarbete med samhällen och organisationer, avslutar Juliana.
"Ett masterprogram där ingenjörsstudenter studerar tillsammans med affärs- och designstudenter är ganska revolutionerande"
Läs intervjun med Tayfun
I min klass fanns det studenter från Italien, Colombia, Kina och Iran - och naturligtvis från Sverige. Att ha medstudenter med olika kulturell och professionell bakgrund var en upplevelse. Jag gillade särskilt gruppprojekten där vi arbetade tillsammans med studenter från programmets design- och affärsinriktningar. Faktum är att det tvärvetenskapliga synsättet på innovationsprogrammen var en av de främsta orsakerna till att jag valde att studera just det programmet.
Programmet involverade praktiska projekt och gjorde det möjligt för oss att slutföra den teoretiska delen av våra studier genom att tillämpa teorier från verkliga arbetslivssituationer. Genom kontakter med partners och bidragsgivare från den privata sektorn hade vi möjlighet att bygga våra egna nätverk under studietiden. När vi arbetade i projekt med företag kändes det som att vi var mer som kollegor än som studenter.
Nu arbetar jag på IKEA som specialist inom lagar och standarder. När jag arbetar med produktkrav, säkerhet och efterlevnad kan jag verkligen utnyttja de tekniska kompetenser som jag fick genom mina studier vid Linnéuniversitetet. På IKEA har vi en mångfaldig arbetsmiljö där alla anställda bildar en gemensam IKA-kultur med delade värderingar.
Sverige är verkligen ett bra land att studera i, både vad som gäller för själva utbildningen och den sociala aspekten. Masterprogrammet var den perfekta förberedelsen för mitt framtida arbetsliv.
/ Tayfun, fd student på masterprogrammet innovation genom affärs-, ingenjörs- och design – inriktning teknik.
Mer om programmet
Program i samverkan med bransch och näringsliv
Linnéuniversitetet har ett specifikt, långsiktigt och strategiskt samarbete med Södra och IKEA i partnerskapet The Bridge. Grunden för samarbetet är klimatutmaningarna och FN:s globala mål. Fokus för partnerskapet ligger inom skogsbruk, innovation och hållbarhet och parterna samarbetar inom utbildning och forskning. En ambition är att skapa en arena för kunskapsutveckling och hållbar konkurrenskraft öppen för fler aktörer eftersom vi tror att verka tillsammans är det som krävs för att vi ska klara omställningen i samhället.
Läs mer om The Bridge
Världen står inför globala utmaningar som måste lösas för att skapa ett hållbart samhälle för framtiden, där vi på innovativa och smarta vis använder resurser och hittar sätt att arbeta tillsammans.
Samarbetet The Bridge bygger på gemensamma värderingar med en stark koppling till Småland, förenade krafter och olika kompetensområden. Allt med syftet att uppnå ett dynamiskt utbyte mellan den akademiska världen och näringslivet. Vår ambition är att skapa nya perspektiv, banbrytande innovationer och ömsesidig nytta. Därigenom stärker vi den regionala konkurrenskraften och ökar den internationella synligheten. Detta är vårt sätt att skapa ny kunskap och att bygga broar mellan den akademiska och den entreprenöriella världen. Detta är vår väg mot en hållbar framtid.
Samarbetspartners
Vanliga frågor om programmet
Finns det specifika kompetenser eller färdigheter som arbetsgivare efterfrågar hos personer med en utbildning inom innovation?
Ja, arbetsgivare efterfrågar ofta specifika kompetenser och färdigheter hos personer med en utbildning inom innovation. Några av de vanligaste kompetenserna som efterfrågas är:
- Kreativt tänkande
- Problemlösningsförmåga
- Kommunikationsfärdigheter
- Samarbetsförmåga
Varför är det viktigt att kunna samarbeta med andra discipliner när man jobbar med innovation?
Att kunna samarbeta över disciplinära gränser är en avgörande framgångsfaktor när man jobbar med innovation. Detta eftersom det bland annat ger en mångfald av perspektiv, det underlättar problemlösning av komplexa problem och optimerar resursutnyttjandet.
Kan vem som helst jobba med innovation?
Ja, i princip vem som helst kan jobba med innovation. Detta eftersom innovation handlar om att utveckla och implementera nya idéer, processer eller lösningar som skapar värde eller förbättringar. Det är viktigt att komma ihåg att innovation inte alltid handlar om att revolutionera en hel bransch eller skapa något helt nytt. Det kan också vara om små förbättringar, effektiviseringar eller anpassningar av befintliga processer eller produkter. Alla kan bidra till innovation på sitt eget sätt, och det är mångfalden av perspektiv och kompetenser som ofta driver innovation framåt.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.