Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning teknik, masterprogram
120 hpÄr du ingenjör eller tekniker och vill utveckla morgondagens produkter eller skapa innovationer för hållbar utveckling? Vill du lära dig använda dina kunskaper i ett större sammanhang?
I detta masterprogram utvecklar du din förmåga att leda och skapa innovationer. Detta görs i en unik studiemiljö där du möter studenter och lärare från områdena teknik, ekonomi och design. Mötet mellan de olika ämnena lägger grunden för ett modernt innovationsarbete och skapar samtidigt ett dynamiskt och roligt lärande.
Som ingenjör eller tekniker kommer du att utveckla dina tekniska färdigheter i olika projekt där din unika kompetens kan göra skillnad. Du kommer att samarbeta med studenter från programmets olika inriktningar och tillsammans kommer ni utmanas med såväl avancerad produktutveckling som med mer systemövergripande frågeställningar.
Programmet har ett stort nätverk av lokala och globala företag och organisationer som årligen utmanar oss med just deras frågeställningar. Vi är extra stolta över samarbetet med IKEA och Södra via det strategiska partnerskapet ”The Bridge”. Samarbetet vilar på FN:s globala mål med fokus på hållbarhet, innovation och optimal förvaltning av lokala naturresurser och mänskliga resurser.
Karriär
Programmet tränar dig i projekt- och innovationsledning, process- och produktutveckling, affärsutveckling samt entreprenörskap. Du utvecklar fördjupad kunskap inom teknik samtidigt som utbyte sker med kunskapsområdena design och företagsekonomi. Du kommer genom utbildningen att kunna skapa hållbara lösningar, som tar hänsyn till funktion, form och resurseffektivitet. Några exempel på vad våra tidigare studenter arbetar som är innovationsledare, produktutvecklare och ingenjörer.
Examen
Du som har en teknologie kandidatexamen från grundnivå får följande examen: Teknologie masterexamen med inriktning mot innovation genom ekonomi, teknik och designHuvudområde: Maskinteknik eller Skogs- och träteknik
Du som har en filosofie kandidatexamen från grundnivå får följande examen: Filosofie masterexamen med inriktning mot innovation genom ekonomi, teknik och designHuvudområde: Maskinteknik eller Skogs- och träteknik
Kontaktpersoner
Internationella möjligheter
Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar även emot studenter från hela världen och det ger dig internationellt och mångkulturellt utbyte på hemmaplan. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över.
Ett program med tre inriktningar
Programmet erbjuder tre olika inriktningar - företagsekonomi, teknik och design. Information om företagsekonomiinriktningen. Information om designinriktningen.
Ansökan
Ansökningsbrev
Till din ansökan på antagning.se ska du även skicka in ett ansökningsbrev, ett statement of purpose. Följande information ska ingå i ansökningsbrevet:
(ansökan ska skrivas på engelska och därför är informationen på engelska)
The statement of purpose is one of the most important parts of your application – it is your opportunity to "sell yourself ". We will carefully consider the answers of the following questions.
Please provide your full name and application number for identification:
(if application number is unknown, please provide date of birth instead)
Name:
Application number:
Name of University at which you have studied for your BSc/BA degree:
In which country have you studied for your undergraduate degree:
Question 1.
Why are you applying for the Master Programme Innovation through Business, Engineering and Design – specialisation engineering?
Why do you believe you would benefit from joining the programme? What do you expect you could contribute with?
Question 2.
What are your career ambitions immediately after graduating from the programme? Describe how you plan to achieve these goals. How do you see your career developing over the coming years?
Question 3.
Describe your experiences concerning interdisciplinary development work/process. How do you think you could contribute to this program with regards to this aspect?
Please attach a one page CV/resume to your statement of purpose (not counted for the page limit of the statement of purpose ).The completed document must not exceed three pages in total. There is no word limit.
Ladda upp ditt ansökningsbrev till din ansökan på antagning.se
Samarbete är nödvändigt för att lösa samhällets utmaningar
Hannes vill jobba med hållbar produktutveckling för en bättre framtid
Hör hur han berättar om samarbetet med IKEA och varför det är bra med ett internationellt program.
Programmets fokus på hållbarhet tilltalade Juliana
Julianas väg till Sverige gick från Colombia via London, där hon träffade en svensk kille. Sedan tog kärleken henne till Växjö. Idag är hon doktorand med en passion såväl för att undervisa som för sin forskning inom design och hållbarhet och hur vi kan leva i harmoni med planeten.
Läs intervjun med Juliana
Under sin mammaledighet fick hon upp ögonen för masterprogrammet Innovation through business, engineering and design och bestämde sig för att ansöka.
– Jag valde att läsa det programmet då jag tyckte att det kändes uppfriskande i jämförelse med vad som erbjöds vid andra lärosäten. Jag har alltid varit förtjust i idén att samarbeta med personer från andra discipliner. En annan sak som tilltalade mig var programmets fokus på hållbarhet och möjligheten att utforska och lära mig mer om design ur ett skandinaviskt perspektiv, förklarar Juliana.
Som doktorand jobbar Juliana i skärningspunkterna mellan design, hållbarhet och “Life at Home”. Hennes forskning är praktiskt inriktad och bedrivs i samarbete med hushåll, framförallt kvinnor i Sverige och Colombia. Syftet är att skapa utrymme för en löpande dialog, ett utrymme där man kan tänka kring möjligheter och ageranden i relation till klimatkrisen.
– Jag är intresserad av att utforska alternativa vägar för att förstå konceptet hem och hållbart levnadssätt genom relationella kosmologieroch praktiker. Jag utforskar till exempel kosmologin kring Buen Vivir (Leva väl)fråndet andinska territorieti Abya Yala i Sydamerika, baserat på relationalitet och ömsesidighet som principer för att leva i harmoni med vår planet, fortsätter Juliana.
Juliana läser också doktorandkurser och deltar i ett antal forskningsseminarier och aktiviteter. Hon undervisar även på programmet Design + Change vid Linnéuniversitetet.
– Jag tycker om att undervisa och att skapa utrymme för möten och interaktion mellan människor, och mellan människor och naturen, berättar Juliana.
Under sina studier blev Juliana introducerad till konceptet metadesign som ett ramverk som inspirerar och främjar design för förändring och samarbete. Detta är något hon vill fortsätta använda sig av i framtiden.
– När jag är klar med mina doktorandstudier 2024 hoppas jag att jag kan fortsätta jobba på institutionen för design, både med forskning och undervisning. Jag skulle vilja kombinera detta med att leda forskningsprojekt i samarbete med samhällen och organisationer, avslutar Juliana.
"Ett masterprogram där ingenjörsstudenter studerar tillsammans med affärs- och designstudenter är ganska revolutionerande"
Läs intervjun med Tayfun
I min klass fanns det studenter från Italien, Colombia, Kina och Iran - och naturligtvis från Sverige. Att ha medstudenter med olika kulturell och professionell bakgrund var en upplevelse. Jag gillade särskilt gruppprojekten där vi arbetade tillsammans med studenter från programmets design- och affärsinriktningar. Faktum är att det tvärvetenskapliga synsättet på innovationsprogrammen var en av de främsta orsakerna till att jag valde att studera just det programmet.
Programmet involverade praktiska projekt och gjorde det möjligt för oss att slutföra den teoretiska delen av våra studier genom att tillämpa teorier från verkliga arbetslivssituationer. Genom kontakter med partners och bidragsgivare från den privata sektorn hade vi möjlighet att bygga våra egna nätverk under studietiden. När vi arbetade i projekt med företag kändes det som att vi var mer som kollegor än som studenter.
Nu arbetar jag på IKEA som specialist inom lagar och standarder. När jag arbetar med produktkrav, säkerhet och efterlevnad kan jag verkligen utnyttja de tekniska kompetenser som jag fick genom mina studier vid Linnéuniversitetet. På IKEA har vi en mångfaldig arbetsmiljö där alla anställda bildar en gemensam IKA-kultur med delade värderingar.
Sverige är verkligen ett bra land att studera i, både vad som gäller för själva utbildningen och den sociala aspekten. Masterprogrammet var den perfekta förberedelsen för mitt framtida arbetsliv.
/ Tayfun, fd student på masterprogrammet innovation genom affärs-, ingenjörs- och design – inriktning teknik.
Mer om programmet
Program i samverkan med bransch och näringsliv
Linnéuniversitetet har ett specifikt, långsiktigt och strategiskt samarbete med Södra och IKEA i partnerskapet The Bridge. Grunden för samarbetet är klimatutmaningarna och FN:s globala mål. Fokus för partnerskapet ligger inom skogsbruk, innovation och hållbarhet och parterna samarbetar inom utbildning och forskning. En ambition är att skapa en arena för kunskapsutveckling och hållbar konkurrenskraft öppen för fler aktörer eftersom vi tror att verka tillsammans är det som krävs för att vi ska klara omställningen i samhället.
Läs mer om The Bridge
Världen står inför globala utmaningar som måste lösas för att skapa ett hållbart samhälle för framtiden, där vi på innovativa och smarta vis använder resurser och hittar sätt att arbeta tillsammans.
Samarbetet The Bridge bygger på gemensamma värderingar med en stark koppling till Småland, förenade krafter och olika kompetensområden. Allt med syftet att uppnå ett dynamiskt utbyte mellan den akademiska världen och näringslivet. Vår ambition är att skapa nya perspektiv, banbrytande innovationer och ömsesidig nytta. Därigenom stärker vi den regionala konkurrenskraften och ökar den internationella synligheten. Detta är vårt sätt att skapa ny kunskap och att bygga broar mellan den akademiska och den entreprenöriella världen. Detta är vår väg mot en hållbar framtid.
Samarbetspartners
Vanliga frågor om programmet
Vilka är de senaste innovationstrenderna inom teknikområdet?
Vad som är trendigt varierar givetvis över tiden men några aktuella innovationstrender är digitalisering och användningen av avancerade teknologier som artificiell intelligens och maskininlärning. Ett annat exempel på trender inom området är hållbarhets-innovationer för att minska miljöpåverkan och främja cirkulär ekonomi.
Vilka branscher eller sektorer erbjuder karriärmöjligheter för personer med en examen inom innovation?
Innovation är en tvärvetenskaplig disciplin som kan tillämpas inom en mängd olika branscher och sektorer. Några branscher där innovation är särskilt eftertraktat är:
- Teknik och IT
- Hälsovård och medicin
- Energi och miljö
- Finans och försäkring
- Tillverkning och industri
På vilket sätt är innovation en väsentlig del av produktutveckling?
Innovation är en väsentlig och central del av produktutvecklingsprocessen av flera skäl. Det skapar bland annat mervärde då innovation gör att du kan förbättra en idé så att den får ett högre värde för användarna. Detta kan exempelvis innebära nya funktioner, bättre prestanda eller förbättrad användarupplevelse. Innovation bidrar också till att öka konkurrenskraften, lönsamheten och främjar tillväxten.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.