Interaktionsdesigner

180 hp

Som interaktionsdesigner arbetar du inom ett dynamiskt och snabbt växande område där både teknik och användarvänlighet står i centrum. Du skapar de bästa förutsättningarna för att vi människor ska kunna integrera tekniken i vår vardag och arbetsliv på ett smidigt sätt.

En interaktionsdesigner har förmågan att förstå, utforma och analysera samspelet mellan människor och teknik. Det kan handla om webbsidor, programvara eller produkter. Du har också en god insikt i hur människor använder tekniken både i arbetslivet och privat, samt hur den påverkar våra liv. Målet är att skapa gränssnitt som möter våra behov och utmaningar och som underlättar vårt arbete.

För att förstå detta samspel studerar du bland annat människans interaktion med datorer, användbarhet, kognition och grafisk design. Du lär dig även metoder för att analysera och utvärdera teknikanvändning, samt utvecklar grundläggande kunskaper inom programmering och produktutveckling. Du får erfarenhet av både analoga metoder som skisser och modeller, och digitala verktyg som 2D- och 3D-bildbehandling. Utöver det får du fördjupade kunskaper om att anpassa interaktiva system för användaren och metoder för att visuellt analysera och utvärdera hur vi interagerar med tekniken runt oss.

Utbildningen är tvärvetenskaplig och ger dig möjlighet att växa både professionellt och personligt, med fokus på design, research och användarupplevelse. Inom utbildningen präglas du av målet att skapa god användarnytta efter användarens behov med fokus på innovation och nytänkande inom ramen för det traditionella. Du kan välja att studera i Kalmar eller på distans.

Karriär

Efter utbildningen kan du arbeta med att anpassa och utveckla gränssnitt för produkter i digitala miljöer såsom webbplatser, programvaror eller spel. Typiska arbetsområden är webb, mobila enheter eller interaktiva miljöer.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot interaktionsdesign. Huvudområde: Informatik.

En resa mot mänskligare teknik

Student Sarah, interaktionsdesigner programmet

Att växla bana i livet är sällan en rak väg. För Sarah började allt när hon arbetade med avancerade laboratorieanalyser inom geokemi. Hon fick då insikten att teknik ofta är svåranvänd, inte sällan behövdes handskrivna lappar för att beskriva hur något skulle användas. Då började hennes nyfikenhet för design av teknik att växa fram. Hur skapar vi verktyg som inte bara är funktionella, utan även intuitiva och användarvänliga? Det var den frågan som ledde till beslutet att byta riktning och påbörja utbildningen inom interaktionsdesign.

Vi lär oss att förstå användarens behov

Anette Nordenson vid Linnéuniversitetet

Anette ville bygga på sin kunskap och sökte sig därför till Linnéuniversitetet. Hon gillar de visuella kurserna i programmet och att studenterna under det sista året har möjlighet att välja inriktning.

Jag vill designa för användarna

Fredrik, student som läser interaktionsdesign på Linnéuniversitetet.

Blandningen av teoretiska och praktiska studier med fokus på användaren och hur vi förhåller oss till olika lösningar, är det som gör utbildningen så intressant menar Fredrik Lack, som studerar till Interaktionsdesigner.

Jag tycker om att studera på olika platser

Lovisa Brandt är engagerad i det mesta som har med kreativitet och skapande att göra – konst, musik, grafisk design, medier och kommunikation. Hon läser interaktionsdesign på distans eftersom hon vill ha friheten att göra sina egna scheman.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.

Förbered dig med matematik!

Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.

Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.

Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I

Vanliga frågor om interaktionsdesignerprogrammet

Distans – plugga där du är

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.

Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans