Interaktionsdesigner
180 hpSom interaktionsdesigner arbetar du inom ett dynamiskt och snabbt växande område där både teknik och användarvänlighet står i centrum. Du skapar de bästa förutsättningarna för att vi människor ska kunna integrera tekniken i vår vardag och arbetsliv på ett smidigt sätt.
En interaktionsdesigner har förmågan att förstå, utforma och analysera samspelet mellan människor och teknik. Det kan handla om webbsidor, programvara eller produkter. Du har också en god insikt i hur människor använder tekniken både i arbetslivet och privat, samt hur den påverkar våra liv. Målet är att skapa gränssnitt som möter våra behov och utmaningar och som underlättar vårt arbete.
För att förstå detta samspel studerar du bland annat människans interaktion med datorer, användbarhet, kognition och grafisk design. Du lär dig även metoder för att analysera och utvärdera teknikanvändning, samt utvecklar grundläggande kunskaper inom programmering och produktutveckling. Du får erfarenhet av både analoga metoder som skisser och modeller, och digitala verktyg som 2D- och 3D-bildbehandling. Utöver det får du fördjupade kunskaper om att anpassa interaktiva system för användaren och metoder för att visuellt analysera och utvärdera hur vi interagerar med tekniken runt oss.
Utbildningen är tvärvetenskaplig och ger dig möjlighet att växa både professionellt och personligt, med fokus på design, research och användarupplevelse. Inom utbildningen präglas du av målet att skapa god användarnytta efter användarens behov med fokus på innovation och nytänkande inom ramen för det traditionella. Du kan välja att studera i Kalmar eller på distans.
Karriär
Efter utbildningen kan du arbeta med att anpassa och utveckla gränssnitt för produkter i digitala miljöer såsom webbplatser, programvaror eller spel. Typiska arbetsområden är webb, mobila enheter eller interaktiva miljöer.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot interaktionsdesign. Huvudområde: Informatik.
Programansvarig
Kontaktpersoner
En resa mot mänskligare teknik
Att växla bana i livet är sällan en rak väg. För Sarah började allt när hon arbetade med avancerade laboratorieanalyser inom geokemi. Hon fick då insikten att teknik ofta är svåranvänd, inte sällan behövdes handskrivna lappar för att beskriva hur något skulle användas. Då började hennes nyfikenhet för design av teknik att växa fram. Hur skapar vi verktyg som inte bara är funktionella, utan även intuitiva och användarvänliga? Det var den frågan som ledde till beslutet att byta riktning och påbörja utbildningen inom interaktionsdesign.
Läs intervjun med Sarah
Sarah tyckte att Linnéuniversitetet erbjöd en perfekt kombination av flexibilitet och koppling till arbetslivet. Distansprogrammet gjorde det möjligt för henne att studera från sitt hem i Tyskland.
- Programmet har en tydlig förankring i arbetslivet, och genom praktiken fick jag snabbt testa mina färdigheter i en riktig arbetsmiljö. Det ledde faktiskt till att jag idag arbetar deltid som UX-designer.
Sarah berättar att studierna är upplagda på ett sätt som uppmuntrar självständigt lärande och projektbaserat arbete. Hon tycker att de inspelade föreläsningarna gör det lätt för henne att anpassa studierna efter sin vardag. Samtidigt lyfter hon fördelarna med grupparbeten som ger värdefulla erfarenheter av samarbete.
- Att jobba i internationella projektgrupper har varit otroligt lärorikt. Just samarbetet med människor som har andra bakgrunder ger insikter som är ovärderliga i en global arbetsmarknad.
För Sarah har utbildningen inte bara gett tekniska och analytiska verktyg utan också en förståelse för balansen mellan data och intuition i designarbetet. Design handlar lika mycket om att förstå människors behov och beteenden som att analysera siffror.
- Från början trodde jag att mätbarhet var nyckeln till bra design, men nu har jag lärt mig att det ibland är viktigare att förlita sig på kvalitativa insikter.
Med examen i sikte är framtiden öppen. Planerna sträcker sig från att stanna kvar i nuvarande UX-roll till att på sikt leda ett designteam med fokus på tekniska verktyg för specialister. Oavsett vilken väg det blir menar Sarah att interaktionsdesign handlar om att skapa förändring, och att utbildningen har lagt en solid grund för henne att göra just det.
Vi lär oss att förstå användarens behov
Anette ville bygga på sin kunskap och sökte sig därför till Linnéuniversitetet. Hon gillar de visuella kurserna i programmet och att studenterna under det sista året har möjlighet att välja inriktning.
Läs intervjun med Anette
- Jag bor just nu i Bryssel och är tjänstledig från mitt arbete som systemutvecklare på ett företag i Stockholm. Linnéuniversitetets utbud av distansstudier i det ämne som intresserar mig gjorde valet av utbildning enkelt!
Att utbildningen genomförs på distans möjliggör för studenterna att styra över sin egen tid. All kontakt med lärare och klasskamrater sker online.
- Det är en förmån att kunna studera ett ämne även om du av olika anledningar inte har möjlighet att närvara fysiskt. Jag uppskattar att vi kan delta vid föreläsningar både live och i efterhand. Det gör att studierna till stor del kan planeras individuellt. All den information vi behöver finns på kursens webbplats. Vi har grupparbeten där vi själva kan välja verktyg och samarbetsytor för att dela dokument och hålla möten. Trots att vi är utspridda geografiskt bidrar det till en känsla av att vi studerar tillsammans.
Förutom kunniga föreläsare ifrån den akademiska världen leds vissa kurser av designers ifrån näringslivet. Under utbildningens sista år har studenterna möjlighet att välja vilka kurser de vill läsa.
- Det ger en bild av vad vi kan förvänta oss av branschen efter avslutade studier. Det sista året på programmet ger oss utrymme att välja inriktning, då vi inom ramen för utbildningen väljer kurser som vi tycker är relevanta. Jag gillar kombinationen av de mer tekniska och visuella kurserna i programmet. Vi använder vetenskapliga metoder för att förstå en användares förväntningar och behov i ett visst sammanhang. Med den kunskapen blir man som Interaktionsdesigner en viktig lagmedlem i en utvecklingsprocess som tar fram morgondagens produkter och tjänster.
Jag vill designa för användarna
Blandningen av teoretiska och praktiska studier med fokus på användaren och hur vi förhåller oss till olika lösningar, är det som gör utbildningen så intressant menar Fredrik Lack, som studerar till Interaktionsdesigner.
Läs intervjun med Fredrik
Med ett intresse för tekniska lösningar och datorer började Fredrik Lack fundera på hur användarvänlig designen var på de olika tekniska produkterna som fanns för konsumenterna. Dels hur de var gjorda och varför de var gjorda som de var. Med fokus på design började han leta efter olika utbildningar på internet och hittade Interaktionsdesigner.
– Ja, jag minns att jag även tittade på kursbeskrivningen som fanns och då förstod jag att det var rätt utbildning för mig, säger han.
Utbildningen fanns i Kalmar och det passade Fredrik perfekt eftersom han ville till en mindre studentstad.
– Ja, jag trivs jättebra och universitetet ger en familjär känsla, säger han.
Studera på universitetet innebär att du själv måste ta ansvar för dina egna studier och planera din tid. Fredrik tycker inte det är något problem, eftersom han studerar något som han själv har valt och är intresserad av. Han har också engagerat sig i studentföreningen vid sidan av sina studier.
- Det är otroligt roligt, det ger vänner och kontakter som kan vara väldigt värdefulla i framtiden, menar han.
På Fredriks utbildning varvas teori med praktiska datorstudier, studenterna arbetar mycket i projektform och gör även studentarbeten i samarbete med olika företag. Han tycker det blir en helhetslösning och det är bättre än att studera ett ämne i taget.
– Det som är roligast är ändå att driva ett projekt själv, med alla metoder och processer som vi har lärt oss, säger han.
När Fredrik ska skriva sitt examensarbete planerar han att försöka göra det hos något företag.
– Ja det är ett bra sätt att visa vem jag är och vad jag kan, säger han.
I framtiden vill han helst ha ett arbete på en kombinationsbyrå, där man arbetar både med interaktionsdesign och webb.
– För att få in en fot på arbetsmarknaden så får man nog inte vara för kräsen i början, men majoriteten av den här typen av jobb finns i de större städerna, så det blir nog Stockholm för mig, avslutar Fredrik.
Jag tycker om att studera på olika platser
Lovisa Brandt är engagerad i det mesta som har med kreativitet och skapande att göra – konst, musik, grafisk design, medier och kommunikation. Hon läser interaktionsdesign på distans eftersom hon vill ha friheten att göra sina egna scheman.
Läs intervjun med Lovisa
– Jag är jätteintresserad av grafisk design och letade i hela landet efter utbildningar, säger Lovisa. Det fanns mest kurser, men så hittade jag den här utbildningen. Jag ville testa på att läsa på distans och har aldrig lärt mig så mycket som jag gör nu.
Att kunna resa runt i landet och träffa vänner som bor på olika håll är en av anledningarna till att Lovisa läser på distans. Men just nu bor hon i en studentlägenhet i Växjö.
– Jag flyttade hit eftersom min pojkvän studerar här. Jag bor på campus och brukar hänga mycket nere i stan. Men nu ska jag flytta till Borås där jag har släkt och vänner.
En del i klassen bor utomlands, berättar Lovisa. Studenterna kan också välja att läsa utomlands under höstterminen det tredje året. Med laptopen med i bagaget har Lovisa allt hon behöver för att studera var som helst i världen, när som helst.
– Vi använder Zoom, chattar och ringer upp varandra, berättar hon. Vi brukar skriva rapporter ihop och använder Google Docs för att dela dokument. Lärarna spelar in de flesta föreläsningarna. Vi mailar med lärarna och har handledningstider via Zoom, det fungerar jättebra.
Lovisa är intresserad av att använda interaktionsdesign på ett nyttigt sätt, och göra något för användaren. Det senaste projektet hon jobbat med är en beställningstjänst för Subway, en matkedja som finns över hela världen.
– Det var ofta väldigt trångt inne i restaurangerna. Därför gjorde vi en touchscreen vid varje bord så att kunderna kan sätta sig ner och beställa i lugn och ro.
Lovisa studerar både på egen hand och i grupp. För en interaktionsdesigner är det viktigt att kunna samarbeta.
– Ofta arbetar vi i projektform och gör upp ett gemensamt schema i gruppen. Vi jobbar med alla möjliga produkter och tjänster. Just nu håller vi på att utveckla en tjänst för Ölands turistbyrå, en mobilapp som innehåller olika funktioner.
När Lovisa är klar med utbildningen vill hon jobba med att utveckla produkter. Hon vill gärna fokusera på produkter som skapar tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Du är en viktig kugge i alla utvecklingsteam
Design och teknik är något som berör och angår oss alla som människor. Varje dag kommer vi i kontakt med nya produkter, programvaror och teknisk apparatur och vi lär oss hela tiden nya sätt att använda dessa. Kanske är det en ny mobiltelefon, ett nytt program på datorn eller varför inte en nyinköpt bil?
Oftast är det grafiska och estetiska utseendet det första vi fastnar för, men allt eftersom vi lär oss använda produkter och de blir en del av vår vardag så händer det ofta att man får upp ögonen för funktioner vi älskar, men även funktioner som kanske inte riktigt passar oss, eller som helt enkelt är svårförstådda. Det är här som interaktionsdesignerna kommer in.
Som interaktionsdesigner är du en viktig kugge i alla utvecklingsteam. Genom en skarp analytisk förmåga av interaktiva system och en utmärkt förmåga att visualisera hur en tänkt produkt skall se ut och bete sig, är interaktionsdesignern en naturlig del i processen för att vidareutveckla eller ta fram en ny produkt. Efter att ha studerat till interaktionsdesigner får du ett spetsat förhållande till teknik, där användbarheten och anpassningen mot en viss användare alltid ligger i fokus.
Utbildningen Interaktionsdesigner vid Linnéuniversitetet ger en bred ingång till användarcentrerad design. Från teori kring mänsklig kognition och kommunikation till utvärdering, analys och grafisk visualisering av interaktiva system. En stor del av utbildningen är riktad mot praktisk tillämpning av dessa teoretiska områden, oftast genom olika typer av projektarbeten.
För att kunna kommunicera dina tankar gentemot det utvecklingsteam du arbetar med lär du dig att använda programvaror för visualisering i 2D, till exempel Photoshop, InDesign och Illustrator, och i 3D genom 3D Studio Max. Du lär dig även att arbeta med prototyper, från skiss till fullständiga interaktiva prototyper i molnet. Utöver detta får du även lära dig grunderna i webbteknik samt användning av CMS-system såsom WordPress.
Efter examen arbetar huvuddelen av studenterna med att analysera och visualisera tekniska system. Detta till exempel som användbarhets-/IT-konsult, designer av digitalboxar, testledare av programvaror på flygplatser eller designer av mobila applikationer.
Om informatik
Inom informatiken studerar man samspelet mellan människor och teknik för att lära sig att utnyttja teknikens möjligheter.
Vad är informatik?
Informatik handlar om hur information används av människor, hur teknik används för att kommunicera och hur system byggs upp för information och kommunikation. Detta innebär att samspelet mellan människa och teknik i ett socialt sammanhang är centralt samt att förstå teknikens möjligheter och begränsningar. Vi utvecklar och utvärderar informations- och kommunikationsteknik i relation till individer, arbetsgrupper och omgivande samhälle.
Varför välja informatik?
Utbildningen i informatik svarar mot tidens behov - den är bred och gränsöverskridande. Tekniken finns självklart med, men organisationen och människorna spelar en lika stor roll. Det handlar om att hitta och utforma lösningar som underlättar människors dagliga arbete, att ha en förståelse för hur människor tänker och fungerar för att rätt kunna bedöma behoven och även förmedla hur tekniken kan användas.
När du läser informatik lär du dig hur detta ska ske. Du får bland annat kunskaper om hur information kan lagras, presenteras, överföras, bearbetas och användas i olika verksamheter. Detta sker i nära samarbete med olika företag och verksamheter från näringslivet.
Vad gör en informatiker?
IT används idag inom alla områden i samhället. Personer med kunskap inom detta område behövs därför inom såväl näringsliv som offentlig sektor. Med en utbildning i informatik har man möjlighet att arbeta inom många olika områden.
Som systemvetare eller informationslogistiker kan man t.ex arbeta med övergripande IT-frågor i en organisation med ansvar för allt från systemutveckling, säkerhetsfrågor och strategisk planering till att vara specialiserad inom ett visst område. Många arbetar också som konsulter, vilket innebär att de utför uppdrag åt olika kunder ofta i projektform.
Som interaktionsdesigner kan man till exempel arbeta med att utforma och utvärdera användarvänliga webbplatser, förstå och anpassa gränssnitt för communities, virtuella världar eller spel. Man kan arbeta med att utveckla gränssnitt som stödjer användare vid utformning av till exempel mobiltelefoner, interiör i bilar eller handdatorer. Interaktionsdesignerns breda roll gör att du kan välja bransch efter intresse.
Exempel på yrken:
- Systemanalytiker
- Systemarkitekt
- Systemdesigner
- Verksamhetsanalytiker
- Projektledare
- Produkt- eller systemutvecklare
- Kravhanterare eller beställarstöd
- IT-strateg
- Databasdesigner
- Programmerare
- Webbutvecklare
- Webbdesigner
- IT-utbildare
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I
Vanliga frågor om interaktionsdesignerprogrammet
På vilket sätt kommer jag att lära mig att skapa användarvänliga och effektiva gränssnitt?
När du pluggar till interaktionsdesigner vid Linnéuniversitetet lär du dig att förstå och analysera samspelet mellan människa och teknik. Genom studier i människa/dator-interaktion och användbarhetslära utvecklar du förmågan att skapa användarvänliga gränssnitt som stödjer människors behov i deras arbete och vardagsliv.
Vilka möjligheter kommer jag att få för att arbeta med verkliga projekt och samarbeten med företag inom interaktionsdesign?
Som student vid interaktionsdesignerprogrammet vid Linnéuniversitetet får du praktisk erfarenhet genom projektarbeten där teori och metodik tillämpas på riktiga case. Detta förbereder dig för arbetslivet och ger insikt i hur branschen fungerar.
På vilket sätt kommer jag att lära mig om senaste trender och teknologier inom interaktionsdesign?
Genom att kombinera teoretiska studier med praktiska projekt får du förståelse för de senaste teknologierna och metoderna inom interaktionsdesign. Detta inkluderar områden som digital bildbehandling och användaranpassning av interaktiva system.
Vilka grundläggande designprinciper kommer jag att lära mig som kan tillämpas inom olika typer av digitala projekt?
Du får en gedigen utbildning i grafisk formgivning och digital bildbehandling, vilket är grundläggande för att skapa effektiva och estetiskt tilltalande digitala lösningar. Dessa färdigheter är avgörande för att utforma interaktiva system som är både funktionella och engagerande.
Vad kan jag jobba med efter interaktionsdesignerprogrammet?
Ditt framtida arbetsfält kan inkludera en rad kreativa och tekniska roller, såsom att designa användarvänliga webbplatser, utveckla gränssnitt för olika digitala miljöer och till och med bidra till produktutveckling inom områden som e-hälsa och medtech.
Distans – plugga där du är
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.
Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.