Interaktiva medier och webbteknologier

180 hp

Vår digitala framtid kräver intressanta produkter och tjänster som utnyttjar den nya teknikens möjligheter. Här lär du dig förstå och skapa dem!

Programmet inleds med att du får nödvändiga teoretiska och praktiska grunder i ämnet medieteknik. Du lär dig exempelvis hur man skapar och redigerar digitala medier, designar interaktivitet och utvecklar moderna webbplatser med användarnas behov i fokus.

Det andra året väljer du inriktning: interaktiva medier eller webbteknologier. Väljer du interaktiva medier studerar du områden som bildbehandling, grafiska användargränssnitt, videoproduktion och 3D-grafik. Inriktar du dig istället mot webbteknologier fördjupar du dig i webbprogrammering, databasdesign och mobilutveckling. I gemensamma kurser får du erfarenhet av att genomföra större interaktiva projekt och samarbeta med andra utifrån din framtida yrkesroll.

Under tredje året lär du dig mer om vetenskapliga metoder och får möjlighet att tillämpa dina kunskaper hos ett företag. Nu kan du också fördjupa dig i aktuell forskning, välja kurser utifrån egna intressen och skriva ditt avslutande examensarbete.

Karriär

Efter utbildningen kan du, beroende på vilken inriktning du valt, arbeta med digitala medier på olika sätt: planera, designa, skapa, redigera, programmera, producera och distribuera multimedieproduktioner, interaktiva system, webblösningar och mobila tjänster, allt med utgångspunkt i användarnas behov.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot interaktiva medier eller webbteknologier.

Huvudområde: Medieteknik.

Studenter berättar

Rebecka Green

Rebecka Green studerar programmet Interaktiva medier och webbteknologier

Varför valde du den här utbildningen?

Jag har alltid varit intresserad av teknik och tekniska prylar. Jag sökte den här utbildningen för att förstå till exempel hur en webbsida är uppbyggd eller hur designprocessen för att ta fram en applikation går till. Det intressanta med programmet är att vi läser så många varierande kurser och får lära oss både programmering och interaktionsdesign. Som student får jag lära mig hur processen och arbetet går till innan det blir en färdig produkt. Vilket är betydligt mer omfattande än vad man tror.

Hur är utbildningen upplagd?

Första året läser alla samma kurser och får på så sätt en grund för både programmering, interaktionsdesign och produktion av digitala medier. Andra året väljer man sedan inriktning utifrån vilket ämne man vill fördjupa sig inom. Under det tredje året finns det möjlighet att praktisera på ett företag och tillämpa den kunskap man lärt sig under utbildningens gång.

Hur var introduktionsveckorna?

Introduktionsveckorna byggde mycket på att lära sig skriva rapporter och hur man referera på rätt sätt, något jag uppskattade väldigt mycket då detta var något jag var orolig för innan.

Hur tycker du det är att plugga på universitet? Var det som du förväntade dig?

Man måste vilja lära sig och vara beredd på att lägga ner mycket tid på studierna. Det är mycket frihet när man studerar på ett universitet så man måste kunna ta ansvar över sina studier. Det är ett mycket högre tempo än vad jag hade förväntat mig.

Tycker du att du har lärt dig någonting förutom rena ämneskunskaper?

Planering, att inte skjuta saker framför sig. Ta tag i det på en gång! Jag har lärt mig att samarbeta med många olika personligheter.

Vad tror du att du gör om fem år? Vad är ditt drömjobb?

Då har jag ett arbete som bygger på det jag lärt mig av mina studier. För tillfället har jag inget specifikt drömjobb utan nu siktar jag bara på att lära mig så mycket som möjligt under mina studieår. Men det jag vet nu är att jag vill jobba med digitala medier på olika sätt.

 

Tidigare studenter berättar

Mer om programmet

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M