International Business Strategy, masterprogram

120 hp

Detta masterprogram ger dig gedigen kunskap om hur du utvecklar konkurrenskraftiga, dynamiska och samhällsansvariga strategier för internationella företag. Du kommer även att stärka din koppling till forskning inom området.

Programmet bygger på kurser i företagsekonomi med inriktning mot internationell affärsstrategi, vilket ger dig omfattande teoretiska insikter och en avancerad praktisk förståelse. Det innebär att du kommer att kunna identifiera, tillämpa och kritiskt utvärdera teorier om internationellt företagande, marknadsföring och entreprenörskap ur ett strategiskt perspektiv.

Särskilt fokus ligger på megatrender i samhället; till exempel globalisering och den pågående utvecklingen på tillväxtmarknader som:

• Östersjöregionen
• Ryssland
• Kina
• Indien
• Latinamerika
• Afrika

Ett annat fokus är internationaliseringen av företag som arbetar business-to-business – både traditionella industriföretag och mer snabbväxande, entreprenöriella, mindre företag.

Under programmets gång kommer du att arbeta i internationella team och utveckla dina färdigheter inom interkulturell kommunikation och akademiskt skrivande för att skapa en gemensam plattform för lärande.

Programmet är interaktivt och forskningsbaserat genom att lärargruppens forskning integreras i kurserna, i form av litteratur och illustrativa exempel. Du kommer att arbeta med verkliga fallstudier där du analyserar och arbetar fram lösningar för internationella företag av olika storlekar, från multinationella storföretag till små och medelstora regionala företag. På så vis får du djupgående kunskap om vilka strategiska utmaningar internationella företag står inför. Dessutom kommer du ha möjlighet att specialisera dig inom ett specifikt ämnesområde genom valbara kurser eller studier utomlands. Genom sin djupt rotade teoretiska kunskap och reflekterande ansats förbereder programmet dig för en karriär inom näringslivet såväl som för en akademisk karriär.

Karriär

Programmet ger dig kärnkompetens för en karriär i internationella företag och organisationer, särskilt när det gäller internationell affärsstrategi och marknadsföring. Efter examen kan du till exempel arbeta som:

• Affärsanalytiker
• Internationell marknadsföringschef
• Strategichef

Examen

Ekonomie masterexamen med inriktning International Business Strategy, Huvudområde: Företagsekonomi

Magisterutgång efter ett år

Det finns möjlighet att avsluta programmet efter ett år (60 hp) genom att välja att skriva en magisteruppsats (15 hp) under termin 2.

Studenter som fullföljer ett år av programmets två år kan då erhålla en magisterexamen med inriktning International Business Strategy, Huvudområde: Företagsekonomi

AACSB accredited

Vi är kvalitetscertifierade

Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB. 

Läs mer om AACSB

Internationella möjligheter

Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar även emot studenter från hela världen och det ger dig internationellt och mångkulturellt utbyte på hemmaplan. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över.

Antagningsstatistik

Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.

Antagningsstatistik på uhr.se

Så snabbt får ekonomistudenter jobb

Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.

Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.

“Vi förändrar musikbranschen genom att bryta den koloniala mentaliteten"

Illustration av Daniel Uribe. Han har svart kort hår, glasögon och mustasch. Han har en rosalila t-shirt, hörlurar runt halsen och tatueringar på vänster arm som håller i lurarna. Bakgrunden är gul.

– Vi jobbar för att sprida artiströster från det globala syd och bygga broar till det globala nord. Detta för att artister från det globala syd historiskt sett har fått ta mindre plats.

Daniel Uribe är en av grundarna av skivbolaget TraTraTrax som släpper elektronisk musik av artister från Latinamerika och övriga globala syd och kopplar ihop dem med producenter från det globala nord, exempelvis från Europa och Nordamerika. Han är fast besluten att förändra det narrativ som musikindustrin har byggt upp utifrån ett kolonialistiskt perspektiv.

– Vi förändrar musikbranschen genom att bryta den koloniala mentaliteten i musikindustrin.

Daniel pluggade International Business Strategy vid Linnéuniversitetet då programmet har fokus på internationalisering mellan avancerade ekonomier och utvecklingsekonomier. Utöver sitt arbete med TraTraTrax är han också country manager för BikeExchange, en global cykelmarknadsplats grundad i Australien. Han jobbar från sitt hem i Medellín, Colombia, men hela världen är hans arbetsplats. Hans mål är inte bara att förändra vår syn på världen i olika aspekter, utan också vår syn på affärer.

– Jag arbetar för ett väldigt kapitalintensivt företag och i varje projekt frågar vi oss: ”vad är avkastningen på den här investeringen?”. Men, trots allt, vi får inte glömma att vi är människor. Till jul förra året bestämde jag mig därför för att göra ett mejlutskick utan fokus på försäljning, bara en julhälsning med en mänsklig approach. Det utskicket blev ett av dem som genererade mest intäkter den månaden. Att vara mer mänsklig och förstå att du har att göra med människor på andra sidan är viktigt. Även att lära sig hur man saktar ner och har ett långsiktigt perspektiv på saker, snarare än ett snabbt tempo, är mycket viktigt. Jag tror att den inställningen gör att du kan ta itu med alla de problem vi står inför i världen.

Mycket individuell vägledning från lärarna

Jared kom hit från USA och beskriver International Business Strategy som ett program där man går igenom internationalisering av små och stora företag utifrån många olika perspektiv, som t.ex. finansvetenskap, marknadsföring och försäljning. Man får arbeta med verkliga scenarion i programmet tillsammans med klasskompisar från hela världen. Den internationella miljön gör att du lär dig nästan lika mycket från klasskompisarna som från kursmaterialet.

Att plugga här är som att vara en del av en stor familj

Miguel C

Miguel C. föddes i Peru men växte upp i USA. Hans framtidsmål är att göra världen till en bättre plats genom sina ledarskapskunskaper.

Jag har utvecklats både personligt och yrkesmässigt

Alex Matrsson vid Linnéuniversitetet

Alex läste en sommarkurs vid Linnéuniversitetet och trivdes så bra att han sökte hit igen, både för sin kandidat- och masterutbildning. Han uppskattar studiemiljön samt att lärare och studenter är så engagerade. I framtiden vill han forska.

Vanliga frågor om International Business Strategy

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar