International Business Strategy, masterprogram
120 hpEtt sätt för företag att nå framgång är att hitta nya marknader att växa på och göra affärer utomlands. Detta masterprogram ger dig gedigen kunskap om hur du utvecklar konkurrenskraftiga, dynamiska och socialt ansvariga strategier för internationella företag samt fördjupar anknytningen till forskning i området.
International Business Strategy bygger på kurser i företagsekonomi med specialisering i internationell affärsstrategi som ger dig omfattande teoretiska insikter och avancerad praktisk förståelse för att kunna identifiera, tillämpa och kritiskt utvärdera teorier kring internationella affärer, marknadsföring och entreprenörskap ur strategisk synvinkel. Särskilt fokus ligger på megatrender i samhället, till exempel globalisering och den pågående utvecklingen av tillväxtmarknader, så som Östersjöområdet, Ryssland, Kina, Indien, Latinamerika och Afrika. Ett annat fokus är internationalisering av företag som jobbar business-to-business – såväl traditionella industriföretag som mer snabbväxande entreprenöriella företag av mindre storlek.
Under utbildningens gång kommer du arbeta i internationella team, samt utveckla dina kunskaper inom interkulturell kommunikation och akademiskt skrivande för att forma en gemensam plattform för lärande. Utbildningen är interaktiv och forskningsbaserad genom att forskning från programteamet integreras i kurser i form av litteratur och illustrativa exempel. Du kommer arbeta med “live-cases” där du analyserar och utarbetar lösningar hos internationella företag av olika storlek, från multinationella större företag till små och medelstora regionala företag. Därigenom ges fördjupning om vilka strategiska utmaningar som internationella företag står framför. Utöver det erbjuds även möjligheter till ämnesmässig specialisering genom valbara kurser eller studier utomlands. Med en djup teoretisk förankring och reflekterande hållning kommer utbildningen förbereda dig inför en karriär inom såväl affärsverksamhet som akademi.
Karriär
Programmet ger dig en spetskompetens för karriär inom internationella företag och organisationer, speciellt gällande internationell affärsstrategi och marknadsföring.
Examen
Ekonomie masterexamen med inriktning International Business Strategy, Huvudområde: Företagsekonomi
Magisterutgång efter ett år
Det finns möjlighet att avsluta programmet efter ett år (60 hp) genom att välja att skriva en magisteruppsats (15 hp) under termin 2.
Studenter som fullföljer ett år av programmets två år kan då erhålla en magisterexamen med inriktning International Business Strategy, Huvudområde: Företagsekonomi
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB.
Internationella möjligheter
Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar även emot studenter från hela världen och det ger dig internationellt och mångkulturellt utbyte på hemmaplan. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över.
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.
Mycket individuell vägledning från lärarna
Jared kom hit från USA och beskriver International Business Strategy som ett program där man går igenom internationalisering av små och stora företag utifrån många olika perspektiv, som t.ex. finansvetenskap, marknadsföring och försäljning. Man får arbeta med verkliga scenarion i programmet tillsammans med klasskompisar från hela världen. Den internationella miljön gör att du lär dig nästan lika mycket från klasskompisarna som från kursmaterialet.
Att plugga här är som att vara en del av en stor familj
Miguel C. föddes i Peru men växte upp i USA. Hans framtidsmål är att göra världen till en bättre plats genom sina ledarskapskunskaper.
Läs hela intervjun
– International Business Strategy-programmet förbereder mig väl för framtiden. Eftersom världen exponentiellt blir mer och mer globaliserad tror jag att det kommer finnas en stor efterfrågan på personer med denna typ av utbildning i framtiden. Jag valde att plugga i Sverige och på Linnéuniversitetet för att jag var sugen på att lära känna en ny kultur och för att få erfarenhet, och Sverige verkade trevligt. Linnéuniversitetet hade precis den sortens program jag letade efter och Kalmar lockade mig, det är en supertrevlig och cool stad.
Vad har du fått för intryck av Sverige?
– Jag måste säga att jag tycker både landet och svenskarna är fantastiska. Det är ett vänligt land med en rik kultur. Jag gillar verkligen den svenska fikatraditionen!
Vad har du för karriärplaner?
– Mina huvudmål i livet är att vara en bra pappa, en bra make och att bli en ledare inom offentlig eller privat sektor i Peru för att på så sätt kunna hjälpa mitt folk.
Vad är det bästa med att vara en Linnéstudent?
– Det känns som att vara en del av en stor familj. Universitetet satsar mycket på att integrera alla olika kulturer och att få de internationella studenterna att känna sig som hemma.
Jag har utvecklats både personligt och yrkesmässigt
Alex läste en sommarkurs vid Linnéuniversitetet och trivdes så bra att han sökte hit igen, både för sin kandidat- och masterutbildning. Han uppskattar studiemiljön samt att lärare och studenter är så engagerade. I framtiden vill han forska.
Läs intervjun med Alex
- Sommarkursen var en positiv erfarenhet. Därför bestämde jag mig för att fortsätta studera vid Linnéuniversitetet. Först läste jag en kandidatexamen i internationella affärer och därefter en masterexamen i internationell affärsstrategi. Jag vill förbereda mig för både en karriär som forskare inom området och som utövare i näringslivet.
Han uppskattar studiemiljön och att både lärare och studenter är engagerade.
- Det är en inspirerande miljö fylld av kreativa människor. På mitt program är lärarna väldigt engagerade och studenterna fokuserar på framtiden, inte bara nästa arbetsuppgift. Det är en positiv studiemiljö som har hjälpt mig att utvecklas både personligt och yrkesmässigt.
Alex är nöjd över sitt val av utbildning och att programmet uppmuntrar studenterna att ta ansvar för sina studier. Han medger att det är krävande och att de måste lägga mycket tid på sina studier.
- Att fokusera på studierna har gjort att jag har blivit mer självständig och utvecklat ett kritiskt tänkande. Jag har också blivit bättre på att skriva och presentera mina resultat. För att lyckas med utbildningen måste du vara beredd på att lägga tid på studierna.
Att studera i Kalmar
Alex trivs i Kalmar och brukar studera i de nybyggda universitetslokalerna.
- Linnéuniversitetet ligger mitt i staden och vid havet. Det är en fantastisk miljö att studera i. Jag uppskattar att bo i Kalmar för att det är en stad fylld av historia. Det är lugnt och stilla, men samtidigt är staden full av liv.
Efter examen vill Alex forska, men han vill också arbeta i näringslivet.
- Jag strävar efter en långsiktig karriär inom forskning. Jag har ett stort intresse för att forska och undervisa i internationella affärer. Samtidigt vill jag också driva eget företag med fokus på den internationella marknaden. Min resa vid Linnéuniversitetet började med en sommarkurs, men nu har det blivit en del av mig.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.