Internationella affärer
180 hpVill du arbeta med internationella affärer, i Sverige eller utomlands? Genom att läsa programmet Internationella Affärer lär du dig att skapa, underhålla och utveckla affärsförbindelser i en internationell kontext. All undervisning sker på engelska.
Efter utbildningen får du en gedigen filosofie examen inom företagsekonomi med inriktning mot internationella affärer. Du kommer ha kunskap om några av världens mest intressanta ekonomiska tillväxtområden som Kina, Indien, Latinamerika och afrikanska kontinenten. Programmets huvudområde är företagsekonomi och du kommer läsa kurser i bland annat:
• Organisation
• Marknadsföring
• Entreprenörskap
• Ekonomistyrning
Dessa kombineras med profilämnet International Business Studies som hanterar historiska, ekonomiska och politiska aspekter relaterat till internationell affärsverksamhet. Du kommer också lära dig om internationell ekonomi, statistik och handelsrätt. Genom att vi samarbetar med företag och organisationer kommer du få teorier och konkreta verktyg gällande professionell internationell försäljning, inköp och affärsutveckling. Något som kommer vara direkt användbart i ditt framtida yrkesliv. Dessutom innebär utbildningen ett erfarenhetsbaserat lärande i en spännande och stimulerande internationell studiemiljö. Detta då våra studenter kommer från olika delar av världen. Under sista året kan du välja mellan att läsa en termin utomlands eller att kombinera praktik med valbara kurser.
Karriär
Programmet förbereder dig för arbete inom såväl små som stora internationellt inriktade företag. Att leda ett företags internationella satsning kan innebära en framtid som marknadsförings- och säljchef, import/exportchef, produktchef eller egenföretagare. Andra titlar som kan bli aktuella är affärsutvecklare, projektledare, exportsäljare, inköpare, key account manager samt ekonomi- eller marknadsansvarig.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Internationella affärer, Huvudområde: Företagsekonomi
Programansvarig
Ansökan till senare del av program
Du som har läst kurser som motsvarar minst fyra terminer på programmet kan söka till senare del av programmet. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer.
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB.
Internationella möjligheter
Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över. Som student på Internationella Affärer finns det även möjlighet att genomföra ditt sista år på Berner Fachhochschule, Schweiz för att ta ut en "Double Degree" - en extra examen utöver den du får i Internationella Affärer.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I
Frågor?
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.
“Jag vill jobba långsiktigt med att förändra strukturer, skapa förändring på riktigt”
"Att jag pluggar med studenter från hela världen har förändrat mig som person. Jag får ständigt nya perspektiv och ifrågasätter mina egna, det gör man inte tillräckligt ofta.”
Elia läser Internationella affärer i Kalmar, ett program som studenter från all världens länder kan söka. Han ser en framtid där han jobbar utomlands med fokus på hållbarhet och mångfald.
“För mig är det viktigt att få jobba med andra människor, förstå kulturer och sammanhang. Mångfald leder ju till bättre och mer innovativa lösningar. Jag vill arbeta i en ledande position där jag kan jobba mer långsiktigt med att förändra strukturer, att skapa förändring på riktigt.”
Han tror på att företag spelar en stor roll i att förbättra samhället.
“Många samhällsproblem kan man som organisation och företag vara med och påverka. Med inflytandet du har kan du bidra med god affärsetik och hållbara perspektiv, på flera plan. Jag vill jobba på ett hållbart och etiskt sätt kring ekonomisk lönsamhet, innovation och tillväxt. Göra världen till en bättre plats, helt enkelt.”
#lnuabroad
Följ oss på Instagram.
We’re Michelle and Nellie, and we are currently in Thailand conducting our bachelor thesis on female international entrepreneurship. We got the opportunity to come here because we received the MFS-scholarship. We have now been in the field for 8 weeks interviewing Thai female business owners and during this week we’ll show you what we have been up to 🇹🇭🌞
Aumarin jobbar med influencer marketing
Aumarin var sugen på att plugga ekonomi, men inte helt säker på exakt vad. Efter ett par år utomlands blev det tydligt att Internationella Affärer skulle bli en perfekt match. Under studierna tog hon varje möjlighet hon fick att göra det mesta av sin studietid, som att plugga utomlands, göra fältstudier i ett utvecklingsland och bidra i studentföreningslivet. Nu, ett halvår efter examen, arbetar hon som eCommerce Marketing Associate på Mighty Solo – ett nylanserat träningsklädesvarumärke.
Läs hela intervjun
Engagerade sig under sina studier
När jag pluggade ville jag verkligen göra det mesta av mina studier, och passade gärna på att delta på möjligheter runt om plugget. Jag var med i Juniorledarskapsakademin, ett samarbete som erbjudet föreläsningar och workshops som kan vara hjälpsamma inför framtida visioner om att vara ledare. Jag var även med under ekonomiföreningens introduktion, där träffade jag en person som kom att bli en av mina bästa vänner! Sen jobbade jag även på IKEA som sommarjobb och jobb till sidan av studierna, vilket var bra för framtida jobbmöjligheter men också för att dryga ut kassan.
Brinnande intresse för K-pop förde Aumarin till Sydkorea på utbytesstudier
Jag hade ett stort intresse av K-pop och var rätt nördig om jag får säga det själv. Så när jag fick chansen att söka utlandsstudier så valde jag att söka till ett universitet i Seoul, Sydkorea. Det var en fantastisk upplevelse! Jag fick lära mig att vi alla påverkas av vår kulturella bakgrund, vilket är otroligt nyttigt att vara medveten om för att kunna ta hänsyn till andra människor.
Valde att åka på fältstudier i Nepal
Inför mitt examensarbete ansökte jag till att göra Minor Field Studies. Det innebar att jag fick åka utomlands för att göra en fältstudie i ett utvecklingsland. Jag och min vän åkte till Nepal, där vi skrev en uppsats om socialt entreprenörskap. Vi ville utforska vilka karaktärsdrag samt drivkrafter som den sociala entreprenören har.
Jobbar nu på startupföretaget Mighty Solo med Influencer Marketing
Jag jobbar på en koncern som heter Orange Sky med ett nytt märke som heter Mighty Solo. Orange Sky är ett E-handelsföretag som började för några år sedan att lansera hörlurar och efter det har de utökat med tre fler varumärken. Jag jobbar med Influenser marketing på deras sportklädesvarumärke. Idéen är att vi marknadsför våra prylar genom att influensers visar upp våra produkter i deras kanaler. I början var jag tveksam med att börja på denna tjänst som ju är på ett företag som ju är ganska litet, men jag kom med insikten att jag kommer kunna växa tillsammans med företaget. Jag tycker det är häftigt att vara med i alla processer i verksamheten som i denna fas ju är väldigt entreprenöriell.
Victoria fick inblick i hur företag etableras på den globala marknaden
Victoria valde programmet på grund av hennes brinnande intresse för att resa och siktar därför på en internationell karriär. Att studera ekonomi på engelska var därför någonting som lockade.
Läs hela intervjun
Varför valde du att studera Internationella Affärer?
Jag valde att studera detta programmet eftersom jag alltid har haft ett stort intresse för att resa, och har alltid drömt om att få ha världen som arbetsplats. Möjligheten att genomföra studier eller praktik i ett annat land motiverade mig, men också de goda chanserna till att sedan få jobba utomlands eller i Sverige på ett internationellt företag.
Vad var intressant med utbildningen?
Jag ser programmet som ganska unikt eftersom att de är få ekonomi-utbildningar i Sverige som har denna specifika internationella inriktning och dessutom på engelska. Programmet är väldigt brett och ger möjlighet att rikta in dig på just det som man själv finner intressant. Utbildningen ger grunden inom företagsekonomi men också kurser inom allt från entreprenörskap till internationell affärsrätt, vilket resulterar i en väldigt bra grund att stå på inför kommande arbetsliv eller fortsatta studier. Jag tog chansen att åka till Warszawa på en termin för utbyte och skrev även min kandidatuppsats i Uganda, alla möjligheter finns där man måste bara ta vara på de själv.
Hur har du engagerat dig i studentlivet?
Dels genom ekonomistudenternas förening Kalmar ESS, där jag satt med i styrelsen mitt första år. Under detta året fick jag möjlighet att åka på konferenser till universitet runt om i hela Sverige där flera hundra ekonomi-studenter träffas för att nätverka och utbyta erfarenheter. Jag har även deltagit i Juniorledarskapsakademin som är en del av Linnéuniversitetet, där erbjuds det flera utbildningar i ledarskap, vilket jag anser är en fantastisk chans om du vill stärka ditt CV och dina ledaregenskaper inför yrkeslivet.
Hur har du trivts i Kalmar?
Under mina tre år i Kalmar har jag trivts fantastiskt bra. Jag har träffat vänner för livet och staden erbjuder allt en studentstad bör erbjuda. Det jag gillar med Kalmar är att man som student kommer hit utan förväntningar på studentlivet, men blir så positivt överraskad när man möts av ett otroligt föreningsliv och engagemang från studenter. Jag kände mig som hemma redan de två första veckorna under introduktionen, och ville bara engagera mig mer efter det.
Hur ser din närmaste framtid ut?
Nu när jag har tagit min examen kommer jag att fortsätta mina studier i Sydney ytterligare ett halvår, ännu en chans som jag har tagit igenom Linnéuniversitetet. Efter detta hoppas jag på att få ett spännande jobb på ett stort internationellt företag, där jag gärna vill jobba med hållbart företagande.
Amanda startade en karriärmässa för ekonomstudenter
Amanda valde att engagera sig under sin studietid. Ett engagemang som gav henne viktiga kunskaper och kontakter för arbetslivet. Idag arbetar hon Kundansvarig på SEK, Svensk Exportkredit.
Läs hela intervjun
Hur gjorde du för att etablera dig på arbetsmarknaden efter dina studier?
– Jag hade nog redan innan jag började arbeta en ganska tydlig bild av vad jag ville göra och började därför tidigt att söka jobb. Detta var såklart en krävande tid och jag sökte många olika tjänster innan jag fick en anställning. Min första riktiga jobberfarenhet fick jag på mitt internship på Business Sweden i Peking och därefter öppnade sig flera dörrar.
Hur såg ditt studentliv ut?
– Jag var väldigt engagerad utöver mina studier och deltog aktivt i studentlivet. Här skapade jag livslånga kontakter med vänner som jag umgås med än idag. Jag började som vice ordförande i Kalmar ESS och blev året därpå ordförande i Näringslivsutskottet. Jag fick vara med och driva väldigt många spännande projekt. Utöver detta var jag engagerad i Unga aktiesparares styrelse och satt med i programrådsstyrelsen för programmet Internationella Affärer.
Studentlivet och föreningslivet var ett komplement till det akademiska livet där jag fick kunskaper som jag har haft stor nytta av i arbetslivet. Jag lärde mig att leda team, att organisera projekt och att lägga budgetar. Det jag inte lärde mig i klassrummet lärde jag mig här, och framförallt så hade jag oerhört kul på vägen!
På vilket sätt hade du kontakt med arbetsmarknaden under studietiden?
– Jag hade kontakt med arbetsmarknaden på flera olika sätt under studietiden vilket jag tyckte var en bra mix som fungerade för mig. Som ordförande i Näringslivsutskottet tog jag initiativet att starta en karriärmässa för ekonomistudenter, Business Day. Vi bjöd då in olika företag som vi ansåg vara attraktiva arbetsgivare att medverka och träffa studenter vilket blev ett jättelyckat koncept. När jag läste vidare i Uppsala satsade jag på att träffa företag via olika event och företagsrepresentationer. Då det väl var dags att skriva min masteruppsats gjorde jag detta på företaget Atlas Copco. Att skriva uppsats för ett företag kan jag verkligen rekommendera.
Vad tar du med dig från dina studier vid Linnéuniversitetet? Finns det något du har kunnat göra möjligt tack vare din utbildning?
– Utöver de akademiska ämnena som jag lärt mig tar jag med mig kunskapen om hur man analyserar, strukturerar och löser ett problem. Även mina utlandsstudier i Taiwan lärde mig att bli bättre på att planera min tid och vara mer effektiv eftersom att vi där läste flera kurser parallellt.
Mer om programmet
"Du får de kunskaper som behövs för att arbeta med internationella affärer"
Med en snabb tillväxt är länder och regioner som Asien, Brasilien, Centraleuropa och Ryssland mycket intressanta för affärsverksamhet. Marknaderna växer, förändras och utvecklas och det krävs speciella kunskaper för att göra affärer i dessa delar av världen.
Programmet ger dig de kunskaper som behövs för att arbeta med internationella affärer, i Sverige eller utomlands. Utbildningen ger en ekonomexamen med specialkunskaper i internationell affärsverksamhet. Intressanta regioners historia, ekonomi och politik är viktigt att känna till, liksom hur man praktiskt arbetar med internationell affärsverksamhet där.
– Programmet passar dig som är nyfiken på gränsöverskridande handel och som vill agera på den stora och ständigt växande globala marknad som finns idag. Med en nära koppling till näringslivet genom studiebesök, gästföreläsare från företag och lärare som driver eller har drivit egen verksamhet, så ges också möjlighet att få egna praktiska kunskaper inom ämnet, säger Susanne Sandberg, tidigare programansvarig.
Teori och praktik
Programmet blandar breda teoretiska kunskaper med mer handfasta praktiska kunskaper, direkt användbara i ditt framtida yrkesliv. I programmet ges möjlighet att antingen praktisera på ett företag eller en organisation eller att läsa en termin utomlands vid något av våra partneruniversitet. Programmet läses på engelska och förbereder dig för arbete som exportsäljare, produktchef eller inköpare inom ett internationellt inriktat företag. Att leda ett företags internationella satsning kan också vara en framtid.
Vanliga frågor om programmet internationella affärer
Hur ser löneutsikterna ut för de som arbetar inom internationella affärer?
Löneutsikterna inom internationella affärer är ofta goda, då branschen kräver specialiserad kunskap och globalt perspektiv. Din lön kan variera beroende på din roll, erfarenhet och arbetsplats, men generellt sett värderas kompetensen högt inom internationella företag.
Hur förbereder programmet mig för internationell handel?
Programmet internationella affärer ger dig en omfattande förståelse för globala marknader och handelslagstiftning, vilket är avgörande för framgång inom internationell handel. Du lär dig även om ekonomistyrning och marknadsföring i en internationell kontext
Vilka karriärmöjligheter finns för de som har en filosofie kandidatexamen med fokus på engelska?
Examen öppnar dörrar till internationella företag där du kan arbeta som exportsäljare, inköpare eller key account manager. Din språkfärdighet i engelska ger dig en fördel i kommunikation och förhandling på den globala marknaden
Vilka färdigheter och kunskaper krävs för att arbeta internationellt?
För att lyckas i internationell handel krävs förmågan att skapa och upprätthålla affärsrelationer över kulturer och gränser. Kunskap i organisation, marknadsföring, och entreprenörskap är nyckelområden. Dessutom är insikt i internationell ekonomi, statistik och handelsrätt viktigt.
Vad kan jag jobba med efter jag pluggat internationella affärer?
Utbildningen i internationella affärer öppnar dörrar till karriärer i såväl små som stora företag med internationell inriktning. Du kan leda ett företags internationella satsningar eller inrikta dig på specialiserade roller som affärsutvecklare eller projektledare. Du kan också jobba som exempelvis marknadsförings- och säljchef, import/exportchef, eller produktchef. Du kan även bli egenföretagare.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.