Internationella affärer

180 hp

Vill du arbeta med internationella affärer, i Sverige eller utomlands? Genom att läsa programmet Internationella Affärer lär du dig att skapa, underhålla och utveckla affärsförbindelser i en internationell kontext. All undervisning sker på engelska.

Efter utbildningen får du en gedigen filosofie examen inom företagsekonomi med inriktning mot internationella affärer. Du kommer ha kunskap om några av världens mest intressanta ekonomiska tillväxtområden som Kina, Indien, Latinamerika och afrikanska kontinenten. Programmets huvudområde är företagsekonomi och du kommer läsa kurser i bland annat:

• Organisation
• Marknadsföring
• Entreprenörskap
• Ekonomistyrning

Dessa kombineras med profilämnet International Business Studies som hanterar historiska, ekonomiska och politiska aspekter relaterat till internationell affärsverksamhet. Du kommer också lära dig om internationell ekonomi, statistik och handelsrätt. Genom att vi samarbetar med företag och organisationer kommer du få teorier och konkreta verktyg gällande professionell internationell försäljning, inköp och affärsutveckling. Något som kommer vara direkt användbart i ditt framtida yrkesliv. Dessutom innebär utbildningen ett erfarenhetsbaserat lärande i en spännande och stimulerande internationell studiemiljö. Detta då våra studenter kommer från olika delar av världen. Under sista året kan du välja mellan att läsa en termin utomlands eller att kombinera praktik med valbara kurser.

Aktuell information 2024

I år har vi inte möjlighet att ta emot fler sökande till detta program. Däremot erbjuder vi många ekonomiutbildningar och på vissa av dem finns det fortfarande möjlighet att söka inför hösten 2024. Ekonomi är ett brett område och förhoppningsvis kan du hitta fler spännande alternativ för dig. På Antagning.se ser du vilka utbildningar som är öppna för sen anmälan. 

Karriär

Programmet förbereder dig för arbete inom såväl små som stora internationellt inriktade företag. Att leda ett företags internationella satsning kan innebära en framtid som marknadsförings- och säljchef, import/exportchef, produktchef eller egenföretagare. Andra titlar som kan bli aktuella är affärsutvecklare, projektledare, exportsäljare, inköpare, key account manager samt ekonomi- eller marknadsansvarig.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Internationella affärer, Huvudområde: Företagsekonomi

Ansökan till senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst fyra terminer på programmet kan söka till senare del av programmet. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer.

Information om senare del av program.

AACSB accredited

Vi är kvalitetscertifierade

Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB. 

Läs mer om AACSB

Internationella möjligheter

Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över. Som student på Internationella Affärer finns det även möjlighet att genomföra ditt sista år på Berner Fachhochschule, Schweiz för att ta ut en "Double Degree" - en extra examen utöver den du får i Internationella Affärer.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.

Förbered dig med matematik!

Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.

Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.

Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I

Antagningsstatistik

Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.

Antagningsstatistik på uhr.se

Så snabbt får ekonomistudenter jobb

Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.

Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.

“Jag vill jobba långsiktigt med att förändra strukturer, skapa förändring på riktigt”

Illustration av Elia, en svart kille med lila tröja och en bärbar dator i handen. Bakgrunden är gul med en världskarta. Elia tittar upp mot höger hörn av bilden.

"Att jag pluggar med studenter från hela världen har förändrat mig som person. Jag får ständigt nya perspektiv och ifrågasätter mina egna, det gör man inte tillräckligt ofta.”

Elia läser Internationella affärer i Kalmar, ett program som studenter från all världens länder kan söka. Han ser en framtid där han jobbar utomlands med fokus på hållbarhet och mångfald.

“För mig är det viktigt att få jobba med andra människor, förstå kulturer och sammanhang. Mångfald leder ju till bättre och mer innovativa lösningar. Jag vill arbeta i en ledande position där jag kan jobba mer långsiktigt med att förändra strukturer, att skapa förändring på riktigt.”

Han tror på att företag spelar en stor roll i att förbättra samhället.

“Många samhällsproblem kan man som organisation och företag vara med och påverka. Med inflytandet du har kan du bidra med god affärsetik och hållbara perspektiv, på flera plan. Jag vill jobba på ett hållbart och etiskt sätt kring ekonomisk lönsamhet, innovation och tillväxt. Göra världen till en bättre plats, helt enkelt.”

#lnuabroad

Följ oss på Instagram.

Michelle och Nellie

We’re Michelle and Nellie, and we are currently in Thailand conducting our bachelor thesis on female international entrepreneurship. We got the opportunity to come here because we received the MFS-scholarship. We have now been in the field for 8 weeks interviewing Thai female business owners and during this week we’ll show you what we have been up to 🇹🇭🌞

Aumarin jobbar med influencer marketing

Aumarin

Aumarin var sugen på att plugga ekonomi, men inte helt säker på exakt vad. Efter ett par år utomlands blev det tydligt att Internationella Affärer skulle bli en perfekt match. Under studierna tog hon varje möjlighet hon fick att göra det mesta av sin studietid, som att plugga utomlands, göra fältstudier i ett utvecklingsland och bidra i studentföreningslivet. Nu, ett halvår efter examen, arbetar hon som eCommerce Marketing Associate på Mighty Solo – ett nylanserat träningsklädesvarumärke.

Victoria fick inblick i hur företag etableras på den globala marknaden

Victoria Beica

Victoria valde programmet på grund av hennes brinnande intresse för att resa och siktar därför på en internationell karriär. Att studera ekonomi på engelska var därför någonting som lockade.

Amanda startade en karriärmässa för ekonomstudenter

Amanda Ask

Amanda valde att engagera sig under sin studietid. Ett engagemang som gav henne viktiga kunskaper och kontakter för arbetslivet. Idag arbetar hon Kundansvarig på SEK, Svensk Exportkredit.

Mer om programmet

Susanne Sandberg är programansvarig

"Du får de kunskaper som behövs för att arbeta med internationella affärer"

Med en snabb tillväxt är länder och regioner som Asien, Brasilien, Centraleuropa och Ryssland mycket intressanta för affärsverksamhet. Marknaderna växer, förändras och utvecklas och det krävs speciella kunskaper för att göra affärer i dessa delar av världen.

Programmet ger dig de kunskaper som behövs för att arbeta med internationella affärer, i Sverige eller utomlands. Utbildningen ger en ekonomexamen med specialkunskaper i internationell affärsverksamhet. Intressanta regioners historia, ekonomi och politik är viktigt att känna till, liksom hur man praktiskt arbetar med internationell affärsverksamhet där.

– Programmet passar dig som är nyfiken på gränsöverskridande handel och som vill agera på den stora och ständigt växande globala marknad som finns idag. Med en nära koppling till näringslivet genom studiebesök, gästföreläsare från företag och lärare som driver eller har drivit egen verksamhet, så ges också möjlighet att få egna praktiska kunskaper inom ämnet, säger Susanne Sandberg, tidigare programansvarig.

Teori och praktik

Programmet blandar breda teoretiska kunskaper med mer handfasta praktiska kunskaper, direkt användbara i ditt framtida yrkesliv. I programmet ges möjlighet att antingen praktisera på ett företag eller en organisation eller att läsa en termin utomlands vid något av våra partneruniversitet. Programmet läses på engelska och förbereder dig för arbete som exportsäljare, produktchef eller inköpare inom ett internationellt inriktat företag. Att leda ett företags internationella satsning kan också vara en framtid.

Vanliga frågor om programmet internationella affärer

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar