Internationella relationer, masterprogram
120 hpProgrammet riktar sig till studenter med intresse för omvärldsanalyser av internationella politiska frågor, utlandsstudier och internationell praktik.
Utbildningen ger avancerade kunskaper om statsvetenskapens olika subdiscipliner, men med särskilt fokus på statsvetenskapliga kärnteman som internationell makt, säkerhet och demokrati. Programmet fokuserar ur ett governance-perspektiv på hur internationell politik formas och påverkar internationella maktrelationer, internationell säkerhet och demokratiska rättigheter och friheter. Du får fördjupande teoretiska och empiriska kunskaper om vår omvärld. Genom att lära dig samhällsvetenskapliga metoder om hur internationella relationer analyseras får du också färdigheter för omvärldsanalyser.
Karriär
Efter avslutade studier har du avancerade kunskaper och färdigheter inom analys och utredning, särskilt för omvärldsanalyser. Detta gör dig lämplig för kvalificerade politiska och/eller administrativa uppdrag och utredningstjänster inom både offentlig och privat verksamhet, såväl nationellt som internationellt.
Examen
Filosofie masterexamen med inriktning mot International Affairs (huvudområde: statsvetenskap).
Programansvarig
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Hetare på arbetsmarknaden
Mikaela Gustafsson valde att läsa vidare på masterprogrammet om internationella relationer för att fördjupa sig i sitt intresse och för att nå sina karriärmässiga mål tidigare. Under praktiktiden på Utrikesdepartementet har hon också insett att hon ses som hetare på arbetsmarknaden i och med att hon valt att läsa vidare på avancerad nivå.
Läs hela intervjun med Mikaela
Varför valde du att läsa Internationella relationer, masterprogram?
-Efter att ha läst statsvetenskap i tre år förstod jag att jag främst är intresserad av hur världen kan analyseras utifrån de relationer stater har eller inte har med varandra. Jag är intresserad av vad det är som påverkar att stater gör som de gör, och vad, om något kan få stater att ändra sitt handlande. Programmet hjälper mig att finna och utveckla analysverktyg som jag kan använda för att förstå och förklara detta.
Varför vill du rekommendera andra att läsa Internationella relationer?
-Något jag tycker gjort programmet speciellt bra är att det har något av en praktisk karaktär då vi har analyserat samtida händelser och till exempel utmaningar i internationella organisationer. Det lär oss studenter hur vi kan använda teorier för att analysera viktiga händelser i Sverige och världen. Det går också att argumentera för att internationella relationer ständigt förändras, och att människors liv påverkas av detta. Att lära sig mer om och att bidra till förståelsen om stater i en internationell kontext menar jag därför också är viktigt. Därför rekommenderar jag andra att läsa programmet.
Vilket är ditt drömjobb och hur tror du att Internationella relationer kan hjälpa dig att nå dit?
-Mitt mål är att jobba med frågor där jag faktiskt får använda mig av den kunskap jag utvecklat genom att ha läst programmet istället för att jobba med någonting som endast kräver ”någon form av samhällsvetenskaplig utbildning”. Genom att läsa programmet och utvecklas som analytiker skulle jag kunna nå det målet något tidigare. Under tiden jag sökte praktik, och under tiden jag gjort praktik har jag också förstått att jag ses som hetare på arbetsmarknaden än någon som läst en kandidatexamen.
Beskriv praktiken och vad du anser att den har gett dig.
-Jag gör just nu praktik på Utrikesdepartementet, på en av de geografiska enheterna, Enheten för Östeuropa och Centralasien. De första månaderna fick jag följa de som jobbar på enheten i deras dagliga arbete, så som att vara med på möten och skriva olika typer av dokument som rör enhetens länder. Nu under Covid-19 pandemin får jag istället en unik inblick i hur UD arbetar och ställer om under en kris, vilket är väldigt intressant. Hitintills har praktiken exempelvis gett mig en förståelse för hur det är möjligt att använda mina teoretiska kunskaper i praktiken, men också gett mig insikter om vilken roll jag skulle vilja ha på en arbetsplats som UD, och vad jag kan bidra med idag. Jag har också fått möjlighet att reflektera över vad jag behöver utveckla och jobba på för att nå min fulla potential på en arbetsplats.
Hur tycker du att det är att läsa på Linnéuniversitet?
-Jag har läst på flera universitet, och det som gör Linnéuniversitetet speciellt bra tycker jag är att professorer och lektorer har ett genuint intresse i oss studenter och i att lära. Jag uppskattar också att det knappt råder några hierarkier, vilket gör att jag som student vågar tro på mig själv och mina kunskaper och att jag kan ha en plats i forskarsamhället eller i arbetslivet likagärna som dem. Vi studenter blir också lyssnade på när vi kommer med förslag på hur kurser eller program kan utvecklas, vilket jag tycker är viktigt.
Hur kombinerar du studier och fritid?
-För att skapa en bra balans mellan studier och fritid försöker jag se till att alltid ha någonting att se fram emot vid slutet av dagen. Det behöver inte vara någonting stort. Kanske en matlagningskväll eller kaffe med kompisen, en promenad i Bokhultet eller en timmes yoga. På så sätt blir det inte lika tufft att sätta sig och plugga på morgonen och lyckas jag göra det så kan jag njuta av min fritid. Jag försöker också vara ledig på helgerna. Det gör att jag kan ägna mig åt annat som är viktigt för mig och dessutom gör det mig mer taggad inför veckan som kommer.
Att studera vid Linnéuniversitetet är ett äventyr
Sayeh kommer ifrån Iran och läser masterprogrammet i internationella relationer vid Linnéuniversitetet. Hon uppskattar studiemiljön och att lärare och studenter är så engagerade.
Läs intervjun med Sayeh
- Jag valde att studera vid Linnéuniversitetet efter att ha jämfört med flera andra universitet i Europa. Jag hade ett antal kriterier som jag ville att universitetet skulle uppfylla och Linnéuniversitetet var det bästa alternativet för mig. Jag tog bland annat hänsyn till kursutbud, terminsavgift och framtidsutsikter.
Sayeh uppskattar studiemiljön vid Linnéuniversitetet samt att lärare och studenter på utbildningen är så engagerade.
- Att studera vid Linnéuniversitetet är ett äventyr för mig. Engagemanget hos lärare och studenter är så inspirerande att se och vi samarbetar väl tillsammans. Litteraturen är väldigt intressant att läsa vilket underlättar när jag ska förbereda mig inför seminarier och tentor.
Även om det har varit en positiv upplevelse att studera vid Linnéuniversitetet medger Sayeh att det har varit utmanande att flytta till ett nytt land och ett nytt utbildningssystem.
- Under den första terminen var jag stressad för att jag inte kände den mängd stress jag vanligtvis gjorde under min kandidatexamen i Iran. Jag kommer ifrån en annan värld och allt ifrån litteratur till examinationer är nytt för mig, men nu när jag har vant mig förstår jag hur värdefull min tid vid Linnéuniversitetet är.
Än så länge har Sayeh inte bestämt sig för vad hon vill göra efter examen.
- Jag vill se över mina möjligheter och därefter fatta ett beslut. Jag befinner mig mitt i min utbildning och jag känner att det är för tidigt att säga vad jag vill göra efter examen, men jag är säker på att det kommer att lösa sig och att jag kommer att hitta ett jobb som jag trivs med.
"Jag är stolt över att vara engagerad i samhället"
Wazhma, alumn från Linnéuniversitetet, var en av de första afghanska kvinnorna som bidrog till den digitala protesten #DoNotTouchMyClothes.
Läs hela intervjun med Wazhma
– Hashtaggen är viktig eftersom den representerar afghanska kvinnors identitet. Som afghan kan jag inte tolerera att något som inte tillhör mig påtvingas som en del av vår gemensamma identitet, förklarar Wazhma.
Hashtaggen är ett svar på en sittande demonstration vid Kabul universitet 11 september. Demonstrationen stöttade talibanerna och omkring 300 kvinnor dök upp i svart burka som täckte ansikte, händer och fötter. Den här klänningen inte setts runt om i landet innan, enligt Wazhma. Efter demonstrationen började afghanska aktivister lägga upp traditionella kläder för att visa upp den autentiska afghanska kulturen.
– Jag var orolig för att de svarta burkorna skulle ses som afghansk tradition, vilket är fel. Jag vill inte att min kultur och arv ska missförstås, säger Wazhma.
Wazhma har pluggat kandidatprogrammet Peace and Development och mastersprogrammet i International Affairs vid Linnéuniversitetet.
– Som före detta statsvetarstudent har aktivism alltid varit en del av mitt liv. Jag har engagerat mig i många sociala sammanhang och online-plattformar som förespråkar kvinnliga och mänskliga rättigheter. Jag har också skrivit artiklar och deltagit i debatter för att sprida medvetenhet om grundläggande mänskliga rättigheter. I Sverige har jag arbetat som volontär för att stödja flyktingar och jag är stolt över att vara engagerad i samhället och sprida medvetenhet kring människorättsfrågor, fortsätter Wazhma.
Wazhma är glad över att hon valde Linnéuniversitetet.
– Jag tror att det är ett av de bästa valen jag någonsin har gjort. Genom dessa program har jag lärt mig mycket. Den unika undervisningsmetoden vid Linnéuniversitetet har gett mig akademiska kunskaper så att jag, med självförtroende, kan skriva om samhällsfrågor på olika medier. Linnéuniversitetet är en plats där studenter får teoretiska kunskaper men också lär sig att använda dem i praktiken. Under mina studier träffade jag flera starka och vackra kvinnor som jag alltid kommer att se upp till, säger Wazhma.
Klänningen
– Min klänning är en vacker vintage klädsel som representerar den etniska identiteten hos pashtunska kvinnor. Klänningarna bärs fortfarande av många afghanska kvinnor vid speciella tillfällen som Eid, bröllop, nyårsafton eller när de träffar familj och vänner. Klänningen och dess broderi är handgjorda och färgerna är från den afghanska flaggan, avslutar Wazhma.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.