Internationella Turismprogrammet

180 hp

Turism - världens största näring - är en global arbetsmarknad efter examen. Besöksnäringen i Sverige och internationellt växer och nya arbetsområden inom t ex evenemang och upplevelser skapar ständigt nya karriärer och möjligheter.

Internationella turismprogrammet är ett program som ger dig djupa analytiska färdigheter för ett verkligt internationellt fenomen: turism. Med kurser och inlärningsmiljöer som inspirerar till kunskaper om turismens miljömässiga, sociala, kulturella och ekonomiska effekter, får du insikt i både verksamheter och organisationer inom turismnäringen. Specialiseringar inom Hospitality Management, Events Management, Destination Management och entreprenörskap inom turism kombineras med ekonomikurser inom e-handel och marknadsföring. Detta förbereder dig för en karriär inom internationell turismverksamhet och marknadsföringsrelaterad affärsverksamhet. Den avsedda arbetsmarknaden är både små och stora nationella och internationella företag. Hela utbildningen har ett stort internationellt perspektiv, och du kommer även få unika ämnesspecifika kunskaper genom studieresor, gästföreläsningar och praktikmöjligheter.

Turismprogrammet har två olika inriktningar som du väljer senare under programmets gång. Du kan välja mellan ytterligare fördjupning inom Turismvetenskap, eller att specialisera dig mot Cruise Management. Cruise Management ger grundläggande och fördjupande kurser i turismvetenskap, certifierande kurser för arbete på fartyg och examen i företagsekonomi. Den förbereder för ledande positioner inom rederier och kryssningsturism.

Karriär

Programmet är en av Sveriges mest eftertraktade turismutbildningar och efter examen är hela världen din arbetsmarknad. Tidigare studenter från utbildningen hittar du bl a som VD för reseföretag, informations- och utvecklingschefer på hotell, chefsvärdinnor för stora event, platschefer hos researrangörer, pressansvarig på utlandskontor och Travel Consultant på resebyråer.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Turism (Huvudområde: Turismvetenskap)

Eller

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Cruise Management (Huvudområde: Företagsekonomi)

Kontakt­personer

Internationella möjligheter

Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar emot både svenska och internationella studenter, och erbjuder därmed en mångkulturell läromiljö. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över.

Särskilt urval

Fem av platserna på programmet kan tillsättas efter särskilt urval. Behörig till denna grupp är du som har arbetat minst tre år på halvtid inom rese- och turismindustrin (styrks genom intyg). Rangordning: högskoleprov, betyg. För att få delta i urvalet söker du programmet via antagning.se samt skickar merithandlingar till: Studerandeavdelningen vid Linnéuniversitetet 391 82 Kalmar Märk kuvertet: ''Särskilt urval''."

Studenter berättar

Matilda Sjölin

”Den enda kandidatexamen i turism som har så stort fokus på ekonomi.”


Matilda valde Internationella Turismprogrammet tack vare dess höga standard och dess ekonomiska grund. Snabbt fann hon sig engagerad i både föreningsliv och i programråd, ett forum där hon har chans att påverka sin utbildning.

När Matilda skulle finna sig en utbildning var hennes krav att utbildningen skulle leda till ett arbete med fokus på människor, internationellt och utvecklingsmöjligheter.
- Programmet sticker ut för att det är den enda kandidatexamen i turism som har sådant fokus på ekonomi. Det ger även möjligheter att studera kurser som jag inte kan på någon annan turismutbildning i Sverige. Att det är hög standard på utbildningen som leder till goda arbetsmöjligheter efter examen är självklart också ett stort plus.

Kalmar var bekant och gillat sedan innan hon flyttade hit.
- Att jag hamnade just på Linneuniversiteten berodde på att jag tycker att Kalmar är en fantastisk stad. Jag älskar att bo i Kalmar, framför allt älskar jag närheten till havet. Det är en liten stad som har allt, det finns shopping, nattliv, restauranger och en härlig gemenskap bland alla studenter.

Så hur trivs du nu när du börjat utbildningen?
- Jag trivs väldigt jättebra. Jag är nöjd med mina professorer och med kursplanen som är lärorik och varierande. Men främst älskar jag att man kan engagera sig i alla aspekter av sitt studentliv. 

Hennes förkärlek till studentlivet gjorde henne insatt i både akademi och nöjen.
- Jag sitter med i programrådet som behandlar frågor programmet där jag på så vis kan påverka min utbildning. Dessutom är jag vice ordförande för studentföreningen Kalmar ESS där jag får göra allt från att gå på möten med dekanen till att träffa ordföranden från andra föreningar i Kalmar, till att anordna föreläsning och sittningar, åka på konferenser och bjuda medlemmar på fika. Jag har lyckats lära känna människor från inte bara min klass, utan hela Ekonomihögskolan. En till grej är att jag till våren åker på utbytesstudier till Japan, vilket jag ser fram emot otroligt mycket!

Målet med karriären är att vara hotelldirektör för en stor kedja. Hon drömmer om att kunna resa runt, besöka nyöppningar men även utveckla redan befintliga hotell.
- Anledningen till att jag vill arbeta med en stor kedja är att jag vill påverka en industri som inte saktar ner. Dessutom är turism är starkt växande, något som inte är hållbart för miljön om vi fortsätter som idag. Då är det de stora företagen som måste ta störst ansvar. Jag vill arbeta med social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet i alla aspekter av mitt framtida arbetsliv.

Tidigare studenter berättar 

Johanna Schub

Johanna, vad jobbar du med idag?
Jag är anställd som kommunikatör hos Visita, som är besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation. Som kommunikatör arbetar jag främst med kompetensförsörjningen – alltså hur vi kan få fler intresserade av världens bästa bransch. Jag reser mycket i jobbet, och det är verkligen varierande och jätteroligt! Jag brukar säga att det är drömjobbet jag inte visste att jag ville ha.

Varför valde du att studera turism?
När jag skulle välja universitetsutbildning var det viktigt för mig att det var något att jag var intresserad av – och jag kom fram till att turism var det som jag brann mest för. Jag har haft många olika sommarjobb, men alla har varit inom besöksnäringen så jag visste att jag ville syssla med den branschen, eftersom den är så otroligt rolig. Dessutom tilltalade det mig att utbildningen var så bred, eftersom jag inte visste exakt vad jag ville jobba med. Möjligheten att lägga till ekonomikurser och utlandsstudier lockade mig också.

Så valde du sedan att åka på utlandsstudier?
Ja! Jag hamnade i den lilla staden Troyes i Champagnedistriktet i Frankrike. Även om jag var lite tveksam till det först – skulle jag verkligen klara av det? – så var det utan tvekan ett av de bästa besluten i mitt liv. Förutom att det var otroligt givande för min personliga utveckling att klara mig själv i ett främmande land, så hade jag också fantastiskt roligt och har fått vänner för livet.


Hur har Turismprogrammet hjälpt dig i den yrkesroll du har idag?
Att gå på universitet är verkligen utvecklande, eftersom man lär sig att vara kritisk, reflektera, arbeta i grupp, ta ansvar, jobba mot en deadline, samt ta in stora mängder information snabbt och sedan kunna sålla bort det som är irrelevant. Fördelen med just Turismprogrammet är att det öppnar så många dörrar – det finns inte två personer i min förra klass som har likadana jobb, utan alla har hamnat väldigt olika beroende på vad inom besöksnäringen som de är intresserade av. Vissa har också hamnat i andra branscher, jag har en vän som arbetar som privat rådgivare på en bank och en annan med marknadsföring för ett modebolag i Amsterdam. 

Vad tyckte du om studentlivet i Kalmar?
Kalmar är en jättefin stad att bo och plugga i, och jag blir alltid lika glad när jag när jag får åka tillbaka! Det jag uppskattade mest var närheten till havet och att allt var inom cykelavstånd.  Det som är roligt med Kalmar är just att det inte är så stort, så man träffade alltid människor man kände när man var ute så det blev en jättehärlig gemenskap. Jag tror att det är på grund av det som jag fortfarande har kvar många av mina gamla studiekompisar, vilket jag självklart är jätteglad för.

"Det bästa med turismbranschen är att få leda drivna människor mot mål och ökad kunskap"

Sebastian Kindström

Sebastian, var jobbar du?
Jag jobbar på KILROY Sweden AB som "Team Leader Individual Sales" i Stockholm, ansvar för vår resebyrå och utlandsstudieavdelning

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa, förutom alla underbara kollegor i den här branschen, är att få möjligheten att dels leda drivna människor mot mål, ökad kunskap, säkerhet och dessutom guida de genom arbetslivet och in i resebranschen. Jag får arbeta fritt och genomföra egna projekt, hålla möten, säljutbildningar och även coacha säljarna på individuell nivå. De stora ansvarsområdena jag har gör att mitt arbete känns som en viktig del av mitt liv och att jag inte på 4 år sedan examen har haft ångest inför att gå till jobbet. Att arbeta i resebranschen är en av de största anledningarna att jag började plugga TUR-programmet i Kalmar och har bevisat att det är här jag vill stanna och avancera.

Hur har turismutbildningen hjälpt dig i din karriär?
Utbildningen på Linnéuniversitetet förberedde mig både mentalt och praktiskt för att ta mig in på arbetsmarknaden och sedan lyckas avancera. Jag fick de verktyg man behöver för att få ökat ansvar genom att bli källkritisk, analyserande, kunna kommunicera och framförallt arbeta i grupp. Själva ledarskapsgenen har jag nog alltid haft men den har kommit fram mycket tydligare efter utbildningen som spetsade till det jag saknat tidigare. Ett tydligt exempel är att prata inför folk, innan mina studier hade jag pratat inför max 30 pers som jag gått i samma klass som i flera år och nu håller jag i event för 100-tals potentiella kunder, utbildningar för 20-100 kollegor och att känna en trygghet i att prata en och en med varje kund glad som upprörd. Kort o gott vill jag säga att studietiden fick mig dels att ha de tre roligaste åren i mitt liv men också att jag mognade och växte som person.

Mer om programmet

"Här utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen"

Turismbranschen behöver tänkare och visionärer. På Internationella turismprogrammet utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen.

– I denna utbildning ställer man sig lite ovanför för att se vad som händer. Vill man nå lite längre kräver branschen idag mer kunskap än att bara lära sig bokningsprogram och ge god service, säger programansvarig Per Pettersson Löfquist.

Utbildningen är bred och du lär dig avläsa trender i resandet, upptäcka möjliga marknader och utveckla nya resmål.

Praktisk erfarenhet

Du kan avsluta din treåriga utbildning med en terminslång praktikkurs och får då en naturlig koppling till arbetslivet och din framtida karriär. Studenter gör sin praktik på till exempel på Visit Swedens utlandskontor i London, Amsterdam, Hamburg eller New York. Genom hela programmet knyts en nära kontakt med näringslivet i form av bland annat studieresor, gästföreläsare och företag inom turismbranschen. Det finns även möjlighet att delta i olika typer av turismprojekt och evenemang där viktiga kontakter kan knytas.

Läsa utomlands

Turismprogrammet har en internationell prägel och undervisningen är på engelska. Du kan också läsa en termin av utbildningen utomlands, vilket en stor del av studenterna gör. Efter examen är hela världen din arbetsmarknad och tidigare studenter arbetar bland annat som destinationsutvecklare, vd för reseföretag och hotell, informations- och utvecklingschefer på hotell och platschefer hos researrangörer.

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Sjöfartshögskolan i Kalmar