Journalistik och medieproduktion

180 hp

Programmet vänder sig till dig som vill bli journalist och medieproducent, och som vill arbeta med text, bild, ljud och rörlig bild inom alla medier. Utbildningen ger dig en helhetssyn på medieverksamhet, medieproduktion och journalistik.

Journalistikstudier varvas med studier i medieproduktion. Undervisningen i journalistik (90 hp) och medieproduktion (90 hp) varvas under alla tre studieåren. Hos oss har du tillgång till det bästa som kan erbjudas i teknikväg – med moderna och välutrustade studior och miljöer.

Programmet har ett mångårigt samarbete med Sveriges Radio och Sveriges Television. Under tredje året får du professionsnära erfarenheter med projekt- och praktikkurser i nära samarbete med branschen. Eftersom utbildningen är bred och omfattar alla medier är du efter examen väl rustad för de journalistiska och gestaltande jobb som efterfrågas i mediebranschen.

Karriär

Tidigare studenter återfinns bl a på radio- och TV-stationer, videoproduktionsbolag, tidningar, webbredaktioner, informationsavdelningar inom olika områden, som dokumentärfilmare, etc. Vanliga befattningar är journalist inom radio, TV, press eller webb, bildproducent, videofotograf, programledare, webbredaktör eller kommunikatör/informatör.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot journalistisk medieproduktion. Huvudområde: Journalistik.

Internationella möjligheter

Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.

Vad är bra med att studera journalistik och medieproduktion vid Linnéuniversitetet? Hur har de studenter som läser här nu tänkt när de valde vart de skulle plugga journalistik och medieproduktion? Vad är viktigt när man ska bli journalist och medieproducent? Här är studenternas reflektioner kring det.

Utbildningen har nära kontakt med arbetslivet

Aida Arslanovic

"Jag lockades till denna utbildningen eftersom den är bred, man ges möjlighet att få testa olika delar som radio, tv, foto/film etc. Andra journalistutbildningar hade inte medieproduktion i samma utsträckning som denna i Kalmar. Det finns stora möjligheter för utlandsstudier och praktik utomlands. På min senaste praktik var jag i USA på ett lokalt företag. Utbildningen har nära kontakt med arbetslivet och under en radiokurs snappade P4 Kalmar upp ett av mina reportage som sändes i radio. Även Aftonbladet rapporterade om mitt reportage som visar hur universitetet jobbar nära inpå mediebranschen. Det jag gillar främst med Kalmar är balansen mellan studentliv och det vardagliga livet. Kalmar är en storstad i liten förpackning." /Aida 

Det blir en stor variation i utbildningen

Porträtt Tobias Ranäng

"Jag började intressera mig av medieproduktion långt innan gymnasiet, så det blev ganska naturligt att läsa vidare inom ämnet. Jag förstod att utbildningen var bred med många möjligheter och visste även att det fanns möjlighet att åka på studier utomlands under en period, vilket var avgörande. Sen är det alltid lärorikt och nyttigt att flytta till en ny stad. Det ger bra perspektiv. Under utbildningen får man kunskap inom de flesta områdena som rör journalistik och medieproduktion. Det bästa med utbildningen är att varannan kurs i regel är praktisk. Det gör att det blir en stor variation i utbildningen. Kalmar är vackert, framförallt under de ljusare månaderna. Kalmar har, precis som de flesta andra lite mindre städer, en innerstad och ett torg där det ofta är liv och rörelse men en cykeltur eller en löprunda runt Kalmarsundsparken och Stensö är svårt att slå. Jag fick en lägenhet genom Kalmarhem. Centralt och väldigt bra! Det finns en boendegaranti som alla snabbt blir medvetna om. Nyttja den. Men glöm inte att ställa krav på vart du vill bo." /Tobias 

Du får möta många olika människor och höra deras livsöden

Porträtt på Fanny

"Det bästa med utbildningen är att den är rolig, det näst bästa är att den är bred vilket öppnar upp för många möjligheter! Jag visste att jag ville arbeta med något kreativt och inom mediebranschen och jag har alltid tyckt om att skriva och samtala med nya människor vilket ingår i en journalists arbetsuppgifter. Just ämnet journalistik är intressant, du får möta många olika människor och höra deras livsöden. Det är väldigt allmänbildande vilket passar en nyfiken människa som mig. Kalmar är en jättemysig stad, enligt mig känns den större än vad den är tack vara ett levande centrum och bra utbud!" /Fanny

Jag vill med vara och bidra till ett rikare och roligare studentliv

Jasmin Akbarzadeh

"När jag letade efter journalistutbildningar tittade jag på många program över hela Sverige, men fastnade för Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet för att det verkade vara ett program där de teoretiska och praktiska kurserna byter av varandra, vilket verkligen stämmer. Programmet har dessutom ett samarbete med både SVT och SR vilket säkerligen kan vara till en fördel när man ska söka jobb efter examen. Det bästa med den här utbildningen är att vi har tillgång till bra och ny utrustning som man får lära sig att hantera. I Kalmar finns det en bostadsgaranti, vilket är en jättebra möjlighet. Jag bor otroligt centralt och nära till allt. Det tar cirka fem minuter för mig att cykla till skolan. Jag känner verkligen att Kalmar är en perfekt stad att flytta till när man flyttar hemifrån för första gången. Jag har valt att engagera mig i studentföreningen Meskalin för att jag vill med vara och bidra till ett rikare och roligare studentliv som i sin tur kan bidra till oförglömliga minnen för studenterna på Linnéuniversitetet." /Jasmin

En perfekt kombo för att få ett roligt jobb efter examen

Dante Enocson

"Jag visste att jag ville jobba med något kreativt. Kombinera det med att jag alltid gillat att skriva så lät journalistik och medieproduktion som en perfekt kombo för att få ett roligt jobb efter examen. Programmet ger två praktiktillfällen; ett på 5 veckor och ett på 10 veckor. LNU har ingen kontakt gällande praktik så för det rekommenderar jag dig att vara ute i god tid. Annars har vi fått besök av ett par P4-stationer för rekrytering och får förslag till praktik eller extrajobb på programsidan. Kalmar är en mysig stad, bra med rörelse på sommaren men liten nog för att kännas intim. Man kan cykla vart som helst vilket jag uppskattar." /Dante

Rasmus fick jobb på Sveriges Radio

Rasmus Björe arbetar sedan examen från Journalistik och medieproduktion som programledare på Sveriges Radio.Sveriges bästa grävande journalist 

Kristoffer Örstadius

Kristoffer Örstadius har flera gånger vunnit Guldspaden som Sveriges bästa grävande journalist, bland annat för sin granskning av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

Olika medieprojekt under sista terminen

Under programmets sista termin väljer du att specialisera dig genom att antingen göra ytterligare praktik på ett medieföretag eller söka till en av tre fördjupande projektkurser. Projekten är inriktade mot olika medier – du kan välja mellan press/webb, radio och teve – och är en del i ämnet medieproduktion.

Mer om programmet

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader.

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar