Journalistik och medieproduktion

180 hp

Programmet vänder sig till dig som vill bli journalist och medieproducent, och som vill arbeta med text, bild, ljud och rörlig bild inom alla medier. Utbildningen ger dig en helhetssyn på medieverksamhet, medieproduktion och journalistik.

Journalistikstudier varvas med studier i medieproduktion. Undervisningen i journalistik (90 hp) och medieproduktion (90 hp) varvas under alla tre studieåren. Hos oss har du tillgång till det bästa som kan erbjudas i teknikväg – med moderna och välutrustade studior och miljöer.

Programmet har ett mångårigt samarbete med Sveriges Radio och Sveriges Television. Under tredje året får du professionsnära erfarenheter med projekt- och praktikkurser i nära samarbete med branschen. Eftersom utbildningen är bred och omfattar alla medier är du efter examen väl rustad för de journalistiska och gestaltande jobb som efterfrågas i mediebranschen.

Karriär

Tidigare studenter återfinns bl a på radio- och TV-stationer, videoproduktionsbolag, tidningar, webbredaktioner, informationsavdelningar inom olika områden, som dokumentärfilmare, etc. Vanliga befattningar är journalist inom radio, TV, press eller webb, bildproducent, videofotograf, programledare, webbredaktör eller kommunikatör/informatör.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot journalistisk medieproduktion. Huvudområde: Journalistik.

#humansoflnu

Följ oss på Instagram.

Filip och Dzenet

"Projektet Witness2k17 har vi gjort i kursen vi läser nu som heter Projektproduktion och mediekonceptutveckling. Kursen handlade om att hitta på ett mediekoncept och sätta upp en budget och ett mål för det 2,5 veckors långa projektet. Då fick vi idén att göra en instagram-serie inom skräck/thriller-genren, specifikt found footage-genren, typ lite Blair Witch Project-style. Vi ordnade skådespelare från Stockholm och filmade en första mini-säsong under två dagar. Så vi är sju personer som har producerat allting själva. Det känns rätt i tiden med en instagram-serie. Vi har fått många positiva reaktioner så det är såklart kul. Lärarnas entusiasm har varit till stor hjälp i kursen. Det bästa med allting har varit att man i kursen har fått utveckla ett koncept så fritt. Jag tror inte man alltid får det på alla utbildningar. Det var verkligen bara fantasin som satte gränserna. Ni får gärna följa oss på @witness2k17 !" /Filip och Dzenet, studenter på journalistik och medieproduktion.

Studenter berättar

Amanda och Linnéa

Amanda och Linnéa skapade Mordpodden


De är tjejerna från Småland som fann varandra i korridoren och upptäckte att de delar en stor passion för det berättande ordet och radio. Amanda Karlsson från Vimmerby och Linnéa Bohlin från Oskarshamn läser programmet Journalistik och medieproduktion och är i full gång med radioprojektet.


Från början var det hos Amanda som tanken om radioprojektet växte fram.
– Under utbildningens gång har jag fastnat för olika radiokurser så därför gick jag på informationen om radioprojektet. På informationen så fick jag frågan om jag skulle vilja göra en P3 dokumentär, starta en egen firma eller göra en podcast och jag kände bara ja, ja och ja. För mig var det givet att jag ville gå radioprojektet så därför skickade jag in en ansökan.

Linnéa som egentligen hade valt Teveprojektet kände ganska tidigt att det inte riktigt var som hon hade tänkt sig.
– Efter ett oväntat möte i korridoren med Amanda, som berättade om radioprojektet, kände jag att det var ju precis det här jag ville göra. För mig var det inget svårt beslut att byta spår.

Redan i kursen innan radioprojektet, Fördjupande medieproduktion, valde Amanda och Linnéa radiospåret och att starta en podd. De utvecklade också konceptet för det som senare skulle bli Mordpodden. Att det blev Mordpodden menar både Amanda och Linnéa inte har något att göra med att mord i sig är spännande.

– Det som är spännande är hur det kunde bli som det blev och varför. Det är själva bakgrunden till mordet som är intressant och vad som egentligen hände innan och efter. Mordet i sig är bara hemskt, säger Linnéa och får medhåll av Amanda.

– Hela tiden gör vi också det som är rätt för oss. Till exempel publicerar andra medier både namn och bild på dömda personer, men det gör inte vi. Vi vill informera på ett berättande sätt och ett verkligt namn förbättrar inte det berättandet, säger Amanda.

I radioprojektet ingår också entreprenörskap. Linnéa och Amanda väntar just nu på att få sina enskilda firmor godkända och mycket hjälp med uppstarten har de fått av Drivhuset. Det är också entreprenörskapsdelen i projektet som de tycker har varit roligast.
– Det är blandningen av allt som har varit roligast, exempelvis att få skapa berättelser, läsa domar, fotografera, göra trailers, skapa webbplats och att få jobba med marknadsföring, säger Linnéa.
– Ja och att det vi gör med podden är på riktigt. Härifrån är det inget stort steg till arbetslivet, inflikar Amanda.

Så vad händer nu?
– Just nu arbetar vi med säsong ett av Mordpodden som handlar om mord i Småland. Framöver är också tanken att det ska bli säsong två och då kommer vi att titta närmare på mord i Skåne, avslutar Linnéa.

 

"Jag har sedan barnsben känt avsmak för orättvisor"

Monir Loudiyi

– Jag har också haft en vilja att förändra på saker och ting. Jag vill berätta om människors olika livsöden, skeenden som på ytan inte påverkar varandra och kunna förmedla historier som förtjänar att nå dagens ljus. Att Kalmar blev min nya hemort berodde på att jag ville flytta till en riktig studentort och att en vän som går året över lovordade utbildningen och staden. Jag har inte för ett ögonblick ångrat mitt val.

– Att träffa likasinnade studenter, engagerade lärare, få verktyg till att kunna bli en duktig journalist samt att lära sig att se helheten bakom själva produkten. Jag var inställd på att jobba med skrivande när jag började utbildningen men inser nu att det finns fler sätt att berätta på. Det viktigaste är att nå ut och beröra människor, oavsett vilket medium man använder sig av.

– Jag drömmer om att en dag ha producerat en fantastisk berättelse som berör. Det skulle kunna vara ett manusskript till en film, det skulle kunna vara en skildring om hur ett skeende påverkat en liten by någonstans eller så skulle det kunna vara en berättelse om en människas livsresa och alla vändningar dennes liv tagit.

"Efter examen vill jag bli Janne Josefsson"

Joanna Gorecka

Joanna Gorecka

– Jag sökte till Journalistik- och medieproduktion för att jag alltid närt på en frodig skribentdröm och ville bli en hybrid av Janne Josefsson och Anne från Grönkulla som skrev arga krönikor. Jag sökte till programmet för att jag hade hört fruktansvärt mycket gott om det och det var inte sällan som det omnämndes som landets bästa journalistikutbildning, vilket lät inte fy skam.

Det bästa med att läsa Journalistik- och medieproduktion är spännvidden. Man blir kompetent på många håll och hittar framförallt nya passioner. Radio, TV, film, skrivande, foto, layout, redigering, nyhetsjakten, kreativiteten, produktionsprocessen och sena nätter i skolan. För den som törstar efter att fabricera mycket finns en rad studenttidningar och studentradio som man kan (och bör) engagera sig i. Något av det bästa är att man blir så väl rustad i hjärnan. Man börjar tänka som en journalist och gör det dygnet runt. (På gott och ont)

Efter examen vill jag bli Janne Josefsson.

"Mitt mål är att bli en fullfjädrad kulturjournalist"

Tina Berglund

Tina Berglund

Efter att jag hade pluggat fotojournalistik under ett år i USA och totalt fastnat för yrket bestämde jag mig för att ta en examen i journalistik och medieproduktion. När jag kom tillbaka till Sverige kollade jag upp på antagning.se vilka utbildningar som inkluderade både journalistik och medieproduktion och sökte de jag tyckte verkade intressanta. Jag hade bara sökt en annan utbildning och var oerhört glad när jag kom in på utbildningen här i Kalmar.

Det bästa med programmet Journalistik- och medieproduktion är framför allt den kreativa delen och att utbildningen varierar så mycket. Vissa kurser håller även ett högt tempo vilket är precis i min smak. Under exempelvis TV/Video-kurserna flyttar man princip in på skolan på grund av att man spenderar så mycket tid och Kalmar Nyckel, där utbildningen håller till, blir lite som ett andra hem. Praktikplatsen i tvåan var även ett favoritmoment och en chans att knyta kontakter i branschen.

Mitt mål är att bli en fullfjädrad kulturjournalist inom web/print och TV/Video. Jag har även drömmar och mål om att testa på livet som journalist utomlands. Inom snar framtid står jag med en journalistexamen i ryggen och det är ju en bra bit på vägen!

Tidigare studenter berättar

Kristoffer Öhrstadius

Kristoffer Örstadius vann Guldspaden


Kristoffer vann den 22 mars 2016 Guldspaden som Sveriges bästa grävande journalist. Han vann för sin granskning av den svenska skolan.

Vad har du gjort sedan din utbildning?
– Jag har varit på Dagens Nyheter hela tiden. Jag fick sommarjobb efter min praktik och sedan fast anställning.

Förvånad över nåt du har kunnat?
– Jag trodde inte att jag skulle ha så stor nytta av C-uppsatsen. Men den har jag god nytta av när jag tar del av forskning. Det trodde inte då när jag slet som ett djur. Jag läser mycket rapporter och forskning som jag måste granska. Och då har jag lärt mig att granska med ett kritiskt förhållningssätt.

Kalmar som ort?
– Kalmar är en mysig småstad som nära till natur och Öland. Trevlig att bo i som student med god gemenskap.

Utbildningen?
– Särskilt de tekniska möjligheterna upplevde jag som den starkaste delen av utbildningen.

Du jobbar med granskande journalistik. Varför studera i Kalmar?
– Man ska plugga i Kalmar för att utbildningen är väldigt hands-on.

Kristoffer är idag också gästlärare på programmet för journalistik och medieproduktion.

Aina Joby pitchar ett nytt mediekoncept

Om programmet?
– Det jag uppskattade mest är den höga tekniska nivån och att man får testa sig fram brett inom så många uttryck.

Är du förvånad över något du lärde dig?
– Inte förvånad, men jag känner mig säker ute i branschen som journalist. Jag förstår att det handlar om den lilla människans perspektiv. Jag känner också att jag har en bra grund att stå på och ett bra tänk om allt från objektivitet till mångfald.

Hur var det att plugga i Kalmar?
– Jag trivs egentligen bättre i större städer, men det som var trevligt var att nästan alla klasskompisar bodde i samma kvarter. Det gör att sammanhållningen blir bra.

Vad har du gjort sedan 2013?
– Jag har jobbat på tv-produktionsbolaget Art89 Television sen jag tog examen. Först med efterbearbetning av Djurakuten som går på TV3. Sedan har jag varit med och utvecklat ett teveprogram för UR, en del av deras demokratisatsning under valåret 2014. Där kommer jag att vara inslagsproducent också.
– Jag gjorde min praktik på Art89 Television.

 

Olika medieprojekt under sista terminen

Under programmets sista termin väljer du att specialisera dig genom att antingen göra ytterligare praktik på ett medieföretag eller söka till en av tre fördjupande projektkurser. Projekten är inriktade mot olika medier – du kan välja mellan press/webb, radio och teve – och är en del i ämnet medieproduktion.

Teveprojektet

Smakprov från olika produktioner i teveprojektet

För dig som vill göra film & teve på riktigt!

Under Teveprojektet fördjupar du dig och utvecklar ditt tekniska hantverkskunnande, ditt berättande och dina teoretiska kunskaper inom film och teve. Projektet är under ständig utveckling men den gemensamma nämnaren är alltid ett fokus på film- & teveproduktion på högsta nivå.

Projektet har bland annat producerat tolv rikssända teveserier för Sveriges Television, har samarbetat med Utbildningsradion, varit utformat som ett produktionsbolag, samt producerat dokumentärer och kortfilmer för filmfestivalmarknaden.

Teveprojektet handlar om att producera film & teve på riktigt, med professionell HD-teknik, under ledning av lärare från universitetet och film- & tevebranschen. I Teveprojektet så skapar du filmer och teveprogram på hög nivå, teknik- och hantverksnivån höjs, du lär dig att pitcha och utveckla idéer, du jobbar i professionella roller och du besöker branschen under en studieresa. Det finns ett stort mått av kreativ frihet inom projektet, och mycket goda tekniska resurser står till ditt förfogande, parat med omfattande handledning, och nivån på produktionerna måste hålla full professionell kvalitet.

FILMPREMIÄR PÅ BIOSTADEN

Torsdagen den 4 juni 2015 rullades återigen den röda mattan ut på Biostaden i Kalmar, och årets Teveprojektsfilmer premiärvisades i en fullsatt salong! Sju filmer visades för en entusiastisk publik men höjdpunkten utgjordes av projektets fyra huvudproduktioner:

VÅNING 2,5

När Niklas lämnar jobbet en fredageftermiddag tror han att det mesta är förlorat – jobbet, familjen och självkänslan. Men hans helg i helvetet har bara börjat...

SLÅSS SOM EN TJEJ

En dokumentär i vilken vi möter tre av Sveriges bästa kampsportare, som alla står inför sitt livs utmaning. Klara Svensson är proffsboxaren som har en match på sig att visa att hon är bäst i världen. Pannie Kianzad har vunnit allt som går att vinna inom MMA i Europa och satsar nu mot USA. Camila Rivarola är svensk mästare i kickboxning men ska nu byta sport till MMA.
Dokumentären är såld till Sveriges Television och kommer att visas under våren 2016.

HEMVÄGEN

Ida trivs inte på festen och bestämmer sig för att gå hem tidigt, men att vandra ensam genom den mörka natten är både farligt och kusligt, speciellt när otäcka figurer verkar följa henne. Men var lurar egentligen den verkliga faran...?

BUSS 401

Martina och Jens har sett varandra på bussen flera gånger. Båda längtar i hemlighet efter att ta kontakt med den andra, men hur gör man och ska de någonsin våga?

Under våren 2016 samarbetar Teveprojektet återigen med Sveriges Television, nu som en del av SVT-Syds grävgrupp. Studenterna kommer att ingå i grävgruppen och få jobba med research och produktion på hög journalistisk nivå.

Studentröster om Teveprojektet:

 

"Jag upplevde Teveprojektet som ett forum där det inte fanns gränser för vad jag kunde skapa. Jag valde därför att göra en novellfilm på knappa 40 minuter med inspelning i Stockholm och riktiga skådespelare. Det krävdes otroligt mycket engagemang och planering, men det var det bästa jag gjort under hela min utbildning i Kalmar."
/Elin

"Teveprojektet var med facit i hand, för mig, det mest lärorika, givande, roligaste, underhållande, trevligaste, utmanande, nyttigaste, insiktsfulla, inspirerande, verklighetsförankrade som skolan erbjudit mig.
Det var kursen som knöt ihop allt det man har lärt sig under de tre åren här på Linnéuniversitetet, framför allt eftersom jag sista året insåg att det var teveproduktion som jag ville pyssla med i framtiden."
/Christoffer

"Teveprojektet gav mig ett försprång ut i arbetslivet, som fortfarande håller i sig. Inte tack vare slutproduktionen (som fortfarande inte vunnit ett enda filmfestivalspris!), utan tack vare ovärderliga kunskaper, eget ansvar och en djupare förståelse av alla steg i enTV/film-produktion.
Nu, ett år efter examen, jobbar jag som frilansande TV-fotograf på heltid med SVT Göteborg (ett företag som skriker efter just sådan kompetens som Teveprojektet ger) som största kund."
/Albin

"Att gå teveprojektet är att lära sig hur det går till i filmens värld. Det är att besöka SVT och träffa branschfolk. Det är att äta popcorn på lektionstid och få möjligheten att göra saker på riktigt: komma på en idé, skriva ett manus, lägga en budget, kontakta, planera, resa och filma. Sen klippa, gradea, musiklägga, få ångest, bråka med gruppen, bli vänner, klippa om så att det blir bättre. Repetera ett tiotal gånger och i slutändan står du med en produkt du själv har kunnat följa från idé-på-post-it-lapp-stadium till bioduken. Och under de långa, roliga, dagarna har en stor och bred kunskap om film och teves alla delar smugit sig på."
/Emma

Pressprojektet

Glöm gammelmedia – det här är projektet för dig som har insett att framtiden redan är här!

Studenter som läser pressprojektet

Pressprojektet är ett online/webbprojekt som är inriktat på grävande, fördjupad journalistik och presentation av denna. Syftet är att lära studenterna att ta fram egna nyheter, främst med internet som verktyg på olika sätt. Sociala medier, databaser, livegräv och egna enkätundersökningar är bara några moment. Under kursens gång byggs en egen webbtidning upp. Datajournalistisk, fördjupad journalistik och hög teknisk kompetens efterfrågas allt mer av medieföretagen i dag och det får studenterna i detta projekt. I kursen ingår ett relevant studiebesök inom eller utom landet.

 

Radioprojektet

Vill du utveckla dina radiokunskaper och knyta framtida kontakter inför det kommande arbetslivet inom radiobranschen?

Studenter i radiostudio


Då är Radioprojektet något för dig. Radioprojektet är en av de projektkurser som du som går tredje året på Journalistik och Medieproduktion har möjlighet att välja att läsa i tio veckor den sista vårterminen. I radioprojektet startar ni som studenter, med handledning av lärare, ett eget produktionsbolag, ni registrerar en ekonomisk förening hos bolagsverket och sedan är det dags att köra igång.

Under radioprojektet får du testa på hur det kan vara att ha ett produktionsbolag, på riktigt, innan utbildning är färdig och arbetslivet väntar. Projektet går ut på att studenter driver ett produktionsbolag och producerar material åt Sveriges Radio. Ni får själva ta kontakt med P4 kanaler, boka in möten med kanalchefer runt om i Sverige, åka dit och försöka att sälja in era idéer och inslag.

Lyssna på ett smakprov av Radioprojektet 2014:

 

Exempel från radioprojektet

Om du tycker det här låter intressant, då är radioprojektet något för dig!

Mer om programmet

Samverkan med branschen

Karin af Klintberg och studenter

I mars 2015 var en av våra gästlärare från tevebranschen Karin af Klintberg här och föreläste på programmet för journalistik och medieproduktion. Karin är producent för Historieätarna på SvT och aktuell med långfilmen Trevligt Folk.

Cecilia Alm och Petter Bragée

Cecilia Alm och Petter Bragée, gäster på Journalistik- och medieproduktionsprogrammet

Under skärtorsdagen den 2 april genomfördes den årliga pitchningen av vårens möjliga TV-projektproduktioner. Med i juryn är Cecilia Alm från, producent på Reaktor Sydost och Petter Bragée, idag programchef på SvT i Malmö. Petter gick utbildningen i Kalmar 1990-1992.
– Slutprojektet TV håller hög standard och det är kul att bidra till att pitchningen liknar verkligheten så mycket som möjligt, säger Petter.

 

Radio Shore

Radio SHORE når 10 000 studenter


Vad sägs om att göra din röst hörd i etern? I Radio SHORE ges möjlighet att höras både i närradion och via webbradio.

Radio SHORE är en ideell förening som är fristående från Linnéuniversitetet i Kalmar. Syftet med vårt arbete är att erbjuda ett bra alternativ för våra lyssnare.

Målgruppen är främst studenter, men programmen ska inte nödvändigtvis rikta sig till enbart en studerande publik. Vi vill kunna erbjuda program som behandlar samhället, kultur, humor och musik. SHORE har också som vision att vara en kanal som knyter ihop unga och studenter med information och nyheter, samt ett forum för samtal och diskussioner.

En ung kanal

Studentradion SHORE är en ung kanal och har funnits sedan 2003. De flesta medarbetare är yngre än 25 år och publiken är idag främst unga.

Föreningen Studenters Högskolans och Radiointresserades Eter (SHORE) har fått den unika tillgången till tre moderna studios i Linnéuniversitetets lokaler i Kalmar och vi försöker löpande se till att medlemmarna kan få tillgång till annan utrustning som behövs till produktionsarbetet.

Under 2011 blev vi medlemmar i SRS, Studentradion i Sverige, som är en förening där flera svenska studentradiostationer är medlemmar och de samarbetar med både reklam och programutbyten.

Måndag-Fredag, 18-22

Vi sänder mellan 18 och 22 måndag till fredag under vår och höst. Föreningen är liten och är helt beroende av medlemsavgifter, bidrag och sponsring för att nå sina mål.

Vi är en av få föreningar som har aktiviteter nästan alla dagar i veckan. På helgerna förbereds mycket av sändningarna och medlemmarna utbildas.

SHORE har en tyngd i att kanalen är en av de viktigaste rena studentmedierna i Kalmar med omkring 10 000 studenter.
Det är en grupp att räkna med och den vill SHORE ta vara på.

Har du några funderingar? Kontakta oss på kontakt@radioshore.se

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar