Kemi, masterprogram

120 hp

Masterprogrammet i kemi passar dig som vill gå vidare som forskare. Det är också en bra grund för dig som vill arbeta inom näringslivet med bioteknik, livsmedel, läkemedel eller kemisk teknisk industri efter din examen.

Masterprogrammet i kemi är en tvåårig utbildning. Kurserna är på avancerad nivå och forskningsförberedande men också av central betydelse för studenter som väljer att börja arbeta inom livsmedelsindustrin, den biotekniska industrin, läkemedelsindustrin eller pappers- och massaindustrin.

Utbildningen inleds med en kurs i vetenskaplig metodik. Därpå följer en serie skräddarsydda kurser i avancerad kemi inom lämpliga områden. Exempel på ämnesområden som kan ingå är analytisk kemi, biokemi, bioteknik och bioorganisk kemi. Du avslutar med ett examensarbete om 45 hp som du utför tillsammans med en forskargrupp inom akademin eller inom industrin.

Urval görs på akademiska meriter.

Karriär

Utbildningen avser att möta samhällets och forskarvärldens behov av kompetens för arbete eller fortsatta studier inom kemiområdet. En masterutbildning är internationellt gångbar och du kan arbeta var du vill i världen.

Examen

Filosofie masterexamen, Huvudområde: kemi

Studenter berättar

Alumn

Masterutbildningen förbereder för forskning.

Under min kandidatutbildning (Nutrition & Livsmedelsvetenskap) väcktes mitt intresse för kemi, och då framförallt för livsmedelskemi säger Torbjörn student på programmet

Varför valde du den här utbildningen?
Jag kände att jag ville fördjupa mig i ämnet och fortsätta studera efter kandidaten och eftersom Kalmar hade ett mastersprogram så kändes steget naturligt och självklart att söka till mastern här.   

Vad är det som är intressant med ditt program?
I det tvååriga mastersprogrammet så börjar utbildningen med två 15 hp kurser, som båda två består av flera småkurser. Andra terminen består av en projektkurs med individuellt anpassat program. Genom detta upplägg får man ”smaka på” olika delar av kemin vilket underlättar för andra året. Andra året består av ett större projekt som löper under hela året. Man ingår då i en forskargrupp och gör ett arbete tillsammans med t ex doktorander. Det ger en försmak på forskarmiljön. Detta tillsammans med att studierna ofta sker tillsammans med internationella studenter och doktorander gör att det blir ett stort utbyte mellan kursdeltagarna.

Hur kom det sig att du började intressera dig för just detta ämne?
Redan när jag började läsa mastern så var jag inställd på att jag ville fokusera på livsmedelskemi. Min bakgrund inom livsmedel tillsammans med det kemiintresse som väcktes under kandidatutbildningen gjorde att jag intresserade mig för det ämnet.   

Ska du ha eller har du haft praktik, kontakt med partnerföretag och/eller kontakt med arbetslivet? 
Under andra året av masterprogrammet så jobbar man ihop med en arbetsgrupp inom universitetet och får insyn i deras arbetssätt och kontakt med forskning så arbetslivet inom universitetet får man ju mycket kontakt med.
 
Var utbildningen som du förväntade dig?
Hittills är programmet ungefär vad jag hade förväntat mig. Jag har pratat med tidigare masterstudenter som förklarat ungefär hur upplägget går till. Jag håller nu på att avsluta min första termin inom programmet så återstoden av utbildningen kan jag inte uttala mig om.
 
Vad är det mest utmanande med din utbildning och varför?
De två första kurserna är intensiva och högt tempo. Det gäller att hänga med direkt och inte hamna efter. Det är ju studier på avancerad nivå så förväntningarna på studenterna är högre än för kandidatutbildningarna. Som student förväntas man göra mer själv utanför de lärarledda lektionerna, vilket gör det ännu viktigare att inte prokrastinera.

Studietips
Gör dina uppgifter i god tid, vänta inte till sista stund. Det är på alla sätt bättre att vara färdig i god tid än att vara ute i sista minuten. Man slipper paniken och har dessutom gott om tid att fråga om det är något i uppgiften som man inte hänger med på.

Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad? På vilket sätt?
Ja, det tror jag. Det märks tydligt att masterutbildningen är en förberedning inför forskning. Hur det går till, vad man bör tänka på, vad man måste kunna osv för att lyckas inom forskning. Utan en bra bakgrund så kommer man inte kunna presentera någon bra forskning. Själv är jag ju även intresserad av livsmedel och det är många livsmedelsföretag som kräver master i kemi (eller motsvarande) för exempelvis produktutvecklare.

Vad vill du göra efter att du avslutat dina studier?
Om det finns en ledig doktorandtjänst så kommer jag söka den, annars är jag intresserad av att jobba inom livsmedelskemi.

Har du något drömjobb, och i så fall vad?
Redan när jag började min kandidatutbildning ville jag jobba med produktutveckling inom functional foods men under åren inom universitetet så har jag blivit alltmer intresserad av forskning. Så svaret blir väl antingen forskare eller produktutvecklare.
 
Vad vill du göra möjligt efter utbildningen? Vad brinner du för?
Jag hoppas ju såklart på en ledig doktorandtjänst och då forska inom livsmedelskemi. I Kalmar finns ju en bra forskargrupp ledd av professor Cornelia Witthöft och det hade självklart varit väldigt kul att arbeta med henne.

Hur bor du? Vad tycker du om det? Hur hittade du din bostad?
Jag hyr ett hus utanför Kalmar. En bekant till mig förmedlade kontakten med hyresvärden.

Vad tycker du om staden Kalmar/Växjö? Har du något favoritställe?   
Jag tycker Kalmar är kanon. Det är en fin stad med gamla anor. Vi har ett fantastiskt slott och vi har nära till Öland som är super på sommaren. Jag tycker Kalmar är en ”lagom stor” stad. Nu håller hela universitetet på att flytta ner till hamnen, vilket jag tror blir jättebra. Tidigare var det ganska utspritt över hela staden. Slottet och den tillhörande parken är ett av favoritställena i Kalmar. Jag tycker också att Stensö är väldigt fint, där finns ett motionsspår med en hel del små badställen längs med.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden så brukar jag försöka hinna med att styrketräna. Utöver det så har jag två barn varannan vecka så då är jag med dem så mycket jag kan.
 
Var hittar du inspiration och avkoppling?
På gymmet hittar jag avkoppling… och inspiration till studier finns på… youtube! Hur mycket som helst kan man hitta där. Om det är något man inte förstår, sök på youtube. Det finns stor chans att man hittar någon som kan förklara det man undrar om.
 
 
 

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar