Kemi, masterprogram

120 hp

Masterprogrammet i kemi passar dig som vill gå vidare som forskare. Det är också en bra grund för dig som vill arbeta inom näringslivet med bioteknik, livsmedel, läkemedel eller kemisk teknisk industri efter din examen.

Masterprogrammet i kemi är en tvåårig utbildning. Kurserna är på avancerad nivå och forskningsförberedande men också av central betydelse för studenter som väljer att börja arbeta inom livsmedelsindustrin, den biotekniska industrin, läkemedelsindustrin eller pappers- och massaindustrin.

Utbildningen inleds med en kurs i vetenskaplig metodik. Därpå följer en serie skräddarsydda kurser i avancerad kemi inom lämpliga områden. Exempel på ämnesområden som kan ingå är analytisk kemi, biokemi, bioteknik och bioorganisk kemi. Du avslutar med ett examensarbete om 45 hp som du utför tillsammans med en forskargrupp inom akademin eller inom industrin.

Karriär

Utbildningen avser att möta samhällets och forskarvärldens behov av kompetens för arbete eller fortsatta studier inom kemiområdet. En masterutbildning är internationellt gångbar och du kan arbeta var du vill i världen.

Examen

Filosofie masterexamen, Huvudområde: kemi

Urval

Det alternativa urvalet bygger på den sökandes tidigare studier, ämneskunskaper och kommunikationsförmåga. Vi kommer att genomföra intervjuer med relevanta sökande.

 

”Nutrilivsare” är eftersökta på arbetsmarknaden

Alumn

Alla i min klass har numera jobb inom området eller studerar på avancerad nivå. Vanliga jobb som utexaminerad "nutrilivsare" är exempelvis produktutvecklare, livsmedelsinspektör, laboratorieingenjör eller kvalitetsansvarig inom något livsmedelsföretag säger Torbjörn tidigare student på programmet.

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar