Kemi, masterprogram
120 hpMasterprogrammet i kemi passar dig som vill gå vidare som forskare. Det är också en bra grund för dig som vill arbeta inom näringslivet med bioteknik, livsmedel, läkemedel eller kemisk teknisk industri efter din examen.
Masterprogrammet i kemi är en tvåårig utbildning. Kurserna är på avancerad nivå och forskningsförberedande men också av central betydelse för studenter som väljer att börja arbeta inom livsmedelsindustrin, den biotekniska industrin, läkemedelsindustrin eller pappers- och massaindustrin.
Utbildningen inleds med en kurs i vetenskaplig metodik. Därpå följer en serie skräddarsydda kurser i avancerad kemi inom lämpliga områden. Exempel på ämnesområden som kan ingå är analytisk kemi, biokemi, bioteknik och bioorganisk kemi. Du avslutar med ett examensarbete om 45 hp som du utför tillsammans med en forskargrupp inom akademin eller inom industrin.
Karriär
Utbildningen avser att möta samhällets och forskarvärldens behov av kompetens för arbete eller fortsatta studier inom kemiområdet. En masterutbildning är internationellt gångbar och du kan arbeta var du vill i världen.
Examen
Filosofie masterexamen, Huvudområde: kemi
Programansvarig
Urval
Det alternativa urvalet bygger på den sökandes tidigare studier, ämneskunskaper och kommunikationsförmåga. Vi kommer att genomföra intervjuer med relevanta sökande.
”Nutrilivsare” är eftersökta på arbetsmarknaden
Alla i min klass har numera jobb inom området eller studerar på avancerad nivå. Vanliga jobb som utexaminerad "nutrilivsare" är exempelvis produktutvecklare, livsmedelsinspektör, laboratorieingenjör eller kvalitetsansvarig inom något livsmedelsföretag säger Torbjörn tidigare student på programmet.
Läs hela intervjun
Varför valde du den här utbildningen?
Jag har länge varit intresserad av hälsa och näringslära och letade därför efter en utbildning som kunde motsvara mina intressen. Nutrition & Livsmedelsvetenskap stack ut eftersom det inte var en renodlad nutritionsutbildning utan något som även kunde ge en djupare förståelse för de kemiska processer som ligger till grund för varför livsmedel smakar som de gör eller hur de påverkar våra kroppar.
Vad var det som var intressant med programmet?
Programmet är i första hand en kemiutbildning, så är man intresserad av kemi så är det ett mycket bra val. Den andra stora delen av utbildningen är livsmedel, vilket ju är en naturlig del av alla människors liv. Dessa delar vävs samman på ett naturligt och bra upplagt sätt, så att man i slutändan har en god uppfattning om varför och hur kemiska reaktioner sker och hur de kan påverka exempelvis livsmedel. Ofta har man som student möjlighet till extrajobb på helgerna på exempelvis Arla.
Utbildningen ger också en kandidatexamen i kemi vilket gör att man är berättigad att söka masterprogram i exempelvis kemi.
Hur kom det sig att du började intressera dig för just detta ämne?
Naturvetenskap i allmänhet och näringslära i synnerhet har alltid legat mig varmt om hjärtat och innan jag påbörjade utbildningen så hade jag en mångårig erfarenhet från livsmedel och framför allt färskvaror. Så både näringslära och livsmedel har varit en naturlig del av mitt liv under många år.
Hade du praktik, kontakt med partnerföretag och/eller kontakt med arbetslivet ununder studierna?
Nej, det var ingen praktik under utbildningen. Däremot var det lätt att få sommarjobb med anknytning till vad vi studerade och platstjänster utanonnserades även ofta på det interna NutriLivsforumet. Under tredje året så åker man även på en resa och besöker olika livsmedelsföretag. Vi åkte till Danmark och besökte på vägen en mängd olika intressanta företag. Resan var mycket uppskattad av oss alla. Genom Nutrition & Livsmedelsvetenskap får man även tillgång till ett stort nätverk av kontakter i arbetslivet.
Var utbildningen som du förväntade dig?
Det var betydligt mer kemi än vad jag trodde. Därmed inte sagt att det skulle vara negativt, tvärt om. För mig ökade intresset för kemi avsevärt när jag förstod att väldigt mycket runt omkring oss kan förklaras med kemiska reaktioner. Utbildningen gav mig en mycket djupare kunskap än vad jag hade förväntat mig.
Vad är det mest utmanande med din utbildning och varför?
Det mest utmanande under utbildningen var första året. Det var ganska tufft, mycket kemi och högt tempo med lite ”tyngre” kurser.
Studietips
Gör dina uppgifter i god tid, vänta inte till sista stund. Det är på alla sätt bättre att vara färdig i god tid än att vara ute i sista minuten. Man slipper paniken och har dessutom gott om tid att fråga om det är något i uppgiften som man inte hänger med på.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad? På vilket sätt?
Ja, definitivt. Livsmedel är ju något som alltid kommer finnas och utveckling av produkter inom den genren pågår löpande. Vad gäller kemi så är ju allt kemi, nåja väldigt, väldigt mycket i alla fall. Så kunskaper inom dessa områden är något som behövs och kommer behövas. Säkerheten inom livsmedel är något som ökar också, man ställer högre krav på kontroller och branchen behöver därför kunnigt folk för att kunna utvecklas.
Vad gör du nu efter att du avslutat dina studier?
Läser Master i kemi.
Har du något drömjobb, och i så fall vad?
Då jag påbörjade Nutrition & Livsmedel var drömjobbet att bli produktutvecklare inom functional food.
Vad vill du göra möjligt nu efter utbildningen? Vad brinner du för?
Efter utbildningen sökte jag till master i kemi. Något jag brann, och brinner för är hälsa, kost och träning.
Hur bor du? Vad tycker du om det? Hur hittade du din bostad?
Jag hyr ett hus utanför Kalmar. En bekant till mig förmedlade kontakten med hyresvärden.
Vad tycker du om staden Kalmar/Växjö? Har du något favoritställe?
Jag tycker Kalmar är kanon. Det är en fin stad med gamla anor. Vi har ett fantastiskt slott och vi har nära till Öland som är super på sommaren. Jag tycker Kalmar är en ”lagom stor” stad. Nu håller hela universitetet på att flytta ner till hamnen, vilket jag tror blir jättebra. Tidigare var det ganska utspritt över hela staden. Slottet och den tillhörande parken är ett av favoritställena i Kalmar. Jag tycker också att Stensö är väldigt fint, där finns ett motionsspår med en hel del små badställen längs med.
Vad gjorde du på fritiden?
På fritiden så brukar jag försöka hinna med att styrketräna. Utöver det så har jag två barn varannan vecka så då är jag med dem så mycket jag kan.
Engagerade du dig något i studentkåren/studentföreningar på fritiden?
Nej, jag har inte känt att jag har tillräckligt med tid för att engagera mig i någon studentförening.
Var hittar du inspiration och avkoppling?
På gymmet hittar jag avkoppling… och inspiration till studier finns på… youtube! Hur mycket som helst kan man hitta där. Om det är något man inte förstår, sök på youtube. Det finns stor chans att man hittar någon som kan förklara det man undrar om.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.