Kulturarv i samtid och framtid

180 hp

I en tid av snabba förändringar behövs praktiska färdigheter och teoretiska kunskaper för att förstå vad kulturarv är, vad det används till och vilken roll det spelar för ett hållbart samhälle. Detta program, Kulturarv i samtid och framtid, ger dig såväl lokala och nationella perspektiv som internationella utblickar på vad kulturarv betyder över hela världen.

Denna utbildning börjar med en introduktion till kulturarv och en presentation av karriärvägar. Teori och praktik varvas när du under det första året studerar kulturarvets relation till identitet, kulturpolitik och samhällsutveckling. Du får inblick i kultur- och stadslandskapets utveckling, upplevelseindustrin och den kulturella ekonomin, kulturmiljöpedagogik och kommunikation samt projektledning och entreprenörskap.

Under tre terminer, med start under utbildningens andra år, fördjupar du dig i ett av programmets huvudområden: arkeologi, geografi, historia eller religionsvetenskap.

Du kan också välja att förlägga en termins studier vid ett utländskt universitet. Utbildningen avslutas med en hel termins praktik på en arbetsplats, i Sverige eller utomlands. Du väljer praktikplats tillsammans med oss lärare. På praktikplatsen bidrar du till arbetsplatsens dagliga verksamhet. Du arbetar med ett projektarbete, där du får möjlighet att tillämpa dina nya kunskaper inom kulturarvsområdet.

Karriär

Efter din utbildning kan du jobba inom flera olika branscher i samhället som till exempel med kulturmiljövård på länsstyrelser eller kommuner. Du kan också jobba på museer eller inom besöksnäring och turism alternativt som entreprenör via ett eget företag.

Programmet ger dig en bred kompetens och du kan bland annat jobba som arkeolog med till exempel uppdragsarkeologi, där arkeologiska utredningar och undersökningar i form av arkeologiskt fältarbete ingår. Du kan också jobba med kulturmiljöpedagogik inom exempelvis museernas utåtriktade verksamhet eller genom att planera och genomföra olika kulturevenemang. Ytterligare ett arbetsområde är projektledning, samhällsplanering samt organisation och utveckling inom kultursektorn.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot kulturarv i samtid och framtid.

Huvudområde: arkeologi, geografi, historia eller religionsvetenskap

Internationella möjligheter

Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Du kan också göra praktiken i programmet utomlands. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land under cirka två månader. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.

Du får nya sätt att se på världen

Studenterna Susanne och Olle berättar varför de tycker det är så bra att studera Kulturarv i samtid och framtid, och ger deras syn på vad kulturarv är.

En unik studiemiljö

Världsarv

Programmets inledande tvärvetenskapliga basår läser du i Kalmar. Här möter du en unik studiemiljö, rik på kulturarv som ger dig upplevelser och inspiration och som bjuder på flera möjligheter att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken.

Alla tiders Kalmar är en historisk stad med anor från 1200-talet. Kontrasterna mellan det gamla och det nya är slående och överallt går det att följa den historiska utveckling som staden mött. Kalmar var länge en viktig befästningsstad som befann sig i gränslandet mellan Sverige och Danmark. År 1397 utgjorde Kalmar Nordens centrum och under Kalmarunionen kröntes Erik av Pommern till konung över samtliga nordiska länder på Kalmar Slott. Slottet är än i dag en symbol för Kalmar stad.

Södra Ölands odlingslandskap utgör ett av Sveriges 14 världsarv. Genom närheten till detta unika kultur- och naturlandskap utökas dina möjligheter att ta del av den samtida kulturmiljön. Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona finns också bara en timme bort!

“Jag hoppas att jag bidrar till möten med konst och kultur som påverkar människor”

Bild på Sanna Sjöö. Hon är en vit kvinna med blont hår nedanför axlarna som håller en discokula ovanför huvudet. Hon ler stort och har en svart tröja och lila kofta på sig. Bakom henne är en anslagstavla med olika affischer.

- Jag har nytta av att jag är ganska modig, jag vågar prova nya saker, lita på processen och mina fantastiska kollegor. Mod är ett sätt att ge utrymme för förändring genom att trampa upp nya stigar och vara nyfiken på det oprövade.

Sanna Sjöö är kulturutvecklare på Kalmar kommun. Hon jobbar för att ge alla invånare tillgång till kvalitativ konst och kultur. Det kan vara genom att stötta föreningslivet, arrangera kulturevenemang och skapa nya platser i den offentliga miljön. Som exempel har hon jobbat med ett projekt där en konstnär skapade en lekotop, ett konstverk man också kan leka i.

- Jag har privilegiet att ha ett yrke som ofta innebär att skapa förändring och utveckling. Den uppgiften försöker jag förvalta så bra jag bara kan. Vi tittar ju var insatserna behövs som mest, utgår från statistik för att nå de grupper som har längst till konst och kultur i sin vardag.

Sanna har en stark tro på konsten och kulturens kraft då den utmanar våra vedertagna sanningar och ger nya perspektiv.

- Jag hoppas att jag bidrar till möten med konst och kultur som påverkar människor på något sätt. Bra satsningar på konst och kultur förändrar människors yttre och inre världar. Ibland bara för stunden, ibland för livet. Det är särskilt viktigt när världen runt om kring oss är orolig.

Hennes jobb är väldigt varierande och hon har kontakt med många engagerade människor. De projekt hon och hennes kollegor driver kommer ofta från deras egna idéer, något Sanna har gott om.

- Jag är inget stort fan av att ”göra som vi alltid gjort” bara för sakens skull. Jag är inte heller något stort fan av ”det går inte”. För det går nästan alltid även om stigen dit kan vara kuperad och svår att ta sig fram på.

Ted vill få fler att uppleva världsarvet på södra Öland

Ted vid Torrör röse

Ted Luckman läser programmet Kulturarv i samtid och framtid. Under sin praktik tipsar han i sociala medier om platser att besöka i världsarvet på södra Öland.

Jag har alltid varit intresserad av historia

Sam Samuelsson kulturarv

Sam kommer ifrån Öland och läser kulturarv i samtid och framtid med inriktning kulturgeografi.

En kreativ utbildning som förbereder dig inför framtiden

Student Ann Norlin

Ann Norlin har en bakgrund som lärare och skolledare. Efter många år i skolan bestämde hon sig för en nystart i arbetslivet och började läsa på Linnéuniversitetet.

Mer om programmet

Du blir en del av framtidens kunskap

Arkeologistudenter är med och gräver ut Sandby borg på Öland.

Var med och skapa en bättre framtid

Studenten Emelie Bernhard berättar om varför hon har valt att läsa programmet.

Vanliga frågor om programmet

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar