Kulturledarprogrammet

180 hp

Vill du jobba med film, musik eller bild? Kanske vill du arrangera festivaler och andra event? Då ska du läsa till kulturledare, en bred utbildning med goda möjligheter till fördjupning i kulturverksamheter och konstformer som speciellt intresserar dig.

Kulturledarprogrammet ger dig en bred grund för att kunna jobba långsiktigt inom konst och kultur. Du introduceras till filmvetenskap, konst- och bildvetenskap samt till musikvetenskap och väljer därefter att specialisera dig i ett av ämnena.

På programmet lär du dig att driva och samordna projekt inom bildkonst, musik och film. Genom olika kulturprojekt får du erfarenhet av att kommunicera med människor och organisationer, och lär dig om kulturadministration, rättigheter, budgetering, marknadsföring med mera. Du får också en fördjupad kunskap inom film- musik- och konstvetenskap som du kan använda för att jobba inom kultursektorn eller läsa vidare inom området.

Under utbildningen har du stora möjligheter att delta i kulturlivet på och runt omkring campus. Tillsammans med andra studenter kan du driva projekt inom konst och kultur; kanske arrangera en filmfestival, konsert eller teaterföreställning, eller jobba med andra kulturevenemang. Representanter från kulturlivet medverkar också i Kulturledarprogrammet på olika sätt, till exempel via gästföreläsningar och studiebesök. Genom din utbildning knyter du därför värdefulla kontakter med människor, institutioner, organisationer och företag inom kultursektorn.

Utbildningen avslutas med tio veckors praktik där du får möjlighet att pröva dina kunskaper och färdigheter ute i kulturvärlden. Du väljer själv vilken organisation du vill engagera dig i, exempelvis studieförbund, eventorganisationer eller museum.

Karriär

Programmet förbereder dig för en bred, mångfacetterad och föränderlig kultursektor. Beroende på vad du väljer att fördjupa dig inom kan du jobba inom filmbranschen, med musik eller inom andra inriktningar av konst och kultur. Du kan jobba både på privata företag i kulturbranschen och inom offentlig verksamhet, exempelvis inom kulturförvaltning.

Några exempel på framtida yrken som Kulturledarprogrammet öppnar för är kultursekreterare, kulturkonsulent, projektledare inom kultur, konstpedagog, festival- eller musikarrangör eller museiintendent. Programmet ger dig också verktyg för att starta eget företag inom kultursektorn.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot kulturledning. Huvudområde: Filmvetenskap, Musikvetenskap eller Konst- och bildvetenskap

Internationella möjligheter

Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Du kan också göra praktiken i programmet utomlands. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land under cirka två månader. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.

En kulturutbildning med stor bredd

Lovisa Lord

Lovisa Lord studerar Kulturledarprogrammet och tycker att kombinationen av en bred utbildning inom flera kulturämnen tillsammans med chansen att engagera sig under studietiden gör programmet så speciellt.

Ragnar utvecklar filmevenemang

Ragnar alumn från Linnéuniversitetet

Ragnar har läst kulturledarprogrammet som gav honom förutsättningar för att arbete inom kulturbranschen. I rollen som verksamhetsutvecklare på Palladium i Växjö har han stor nytta av sina kunskaper i filmvetenskap, när han möter besökare till biografen.

Tobias hjälper unga driva konstprojekt

Tobias Bjerre

Tobias Bjerre studerade kulturledarprogrammet med inriktning konst- och bildvetenskap. Efter praktik och deltidsjobb på Växjö konsthall fick han jobb på Drömmarnas kontor, där han hjälper unga att driva och genomföra olika projekt och idéer.

Sanna jobbar vid Riksteatern

Sanna Nyman

Sanna Nyman läste kulturledarprogrammet med inriktning mot filmvetenskap. Hon arbetar nu som verksamhetsutvecklare och teaterkonsulent för barn och unga vid Riksteatern.

Mer om programmet

Studentföreningen KLUBB

KLUBB är en kulturförening som drivs främst av studenter på Kulturledarprogrammet och Musikproduktionsprogrammet, men även andra studenter kan engagera sig och exempelvis finns det medlemmar som läser genusvetenskap och till bibliotekarie.

KLUBB ordnar aktiviteter under Introduktionsdagarna i början av höstterminen, och engagerar på så sätt nya medlemmar.

KLUBBfestivalen är föreningens största event och brukar gå av stapeln på campus i maj varje år, men utöver det är KLUBB mest aktivt utanför campus. KLUBB har samarbeten med Växjös kulturliv och ordnar klubbspelningar, teaterarrangemang och konstprojekt och varje år anordnas en resa utomlands, oftast till en europeisk stad.

Vanliga frågor om kulturledarprogrammet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M