Kulturledarprogrammet
180 hpVill du jobba med film, musik eller bild? Kanske vill du arrangera festivaler och andra event? Då ska du läsa till kulturledare, en bred utbildning med goda möjligheter till fördjupning i kulturverksamheter och konstformer som speciellt intresserar dig.
Kulturledarprogrammet ger dig en bred grund för att kunna jobba långsiktigt inom konst och kultur. Du introduceras till filmvetenskap, konst- och bildvetenskap samt till musikvetenskap och väljer därefter att specialisera dig i ett av ämnena.
På programmet lär du dig att driva och samordna projekt inom bildkonst, musik och film. Genom olika kulturprojekt får du erfarenhet av att kommunicera med människor och organisationer, och lär dig om kulturadministration, rättigheter, budgetering, marknadsföring med mera. Du får också en fördjupad kunskap inom film- musik- och konstvetenskap som du kan använda för att jobba inom kultursektorn eller läsa vidare inom området.
Under utbildningen har du stora möjligheter att delta i kulturlivet på och runt omkring campus. Tillsammans med andra studenter kan du driva projekt inom konst och kultur; kanske arrangera en filmfestival, konsert eller teaterföreställning, eller jobba med andra kulturevenemang. Representanter från kulturlivet medverkar också i Kulturledarprogrammet på olika sätt, till exempel via gästföreläsningar och studiebesök. Genom din utbildning knyter du därför värdefulla kontakter med människor, institutioner, organisationer och företag inom kultursektorn.
Utbildningen avslutas med tio veckors praktik där du får möjlighet att pröva dina kunskaper och färdigheter ute i kulturvärlden. Du väljer själv vilken organisation du vill engagera dig i, exempelvis studieförbund, eventorganisationer eller museum.
Karriär
Programmet förbereder dig för en bred, mångfacetterad och föränderlig kultursektor. Beroende på vad du väljer att fördjupa dig inom kan du jobba inom filmbranschen, med musik eller inom andra inriktningar av konst och kultur. Du kan jobba både på privata företag i kulturbranschen och inom offentlig verksamhet, exempelvis inom kulturförvaltning.
Några exempel på framtida yrken som Kulturledarprogrammet öppnar för är kultursekreterare, kulturkonsulent, projektledare inom kultur, konstpedagog, festival- eller musikarrangör eller museiintendent. Programmet ger dig också verktyg för att starta eget företag inom kultursektorn.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot kulturledning. Huvudområde: Filmvetenskap, Musikvetenskap eller Konst- och bildvetenskap
Programansvarig
Internationella möjligheter
Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Du kan också göra praktiken i programmet utomlands. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land under cirka två månader. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.
En kulturutbildning med stor bredd
Lovisa Lord studerar Kulturledarprogrammet och tycker att kombinationen av en bred utbildning inom flera kulturämnen tillsammans med chansen att engagera sig under studietiden gör programmet så speciellt.
Läs intervjun med Lovisa
Varför valde du att läsa just Kulturledarprogrammet?
Musiken har alltid varit en stor del av mitt liv, men chansen att kunna försörja sig som musiker är väldigt begränsad. Jag har också alltid älskat atmosfären på både musikfestivaler och event, så när jag råkade snubbla över Kulturledarprogrammet strök jag alla tidigare ansökningar och var helt inställd på denna. Att i framtiden arbeta inom området jag älskar genom att inspirera och dela med mig av musik, i form av en konsert eller festival, är en framtid jag ville förverkliga och leva ut.
Vad är mest intressant med dina studier?
Det mest intressanta för mig hittills har varit att läsa alla tre ämnena musik, konst och film innan vi sen fattar ett beslut att inrikta oss i något av ämnena. Att ha en bred kunskap inom kultur generellt samt ett brett kontaktnät känns som A och O om man ska arbeta inom kultur. Jag har även engagerat mig mycket utanför studierna. Just nu arrangerar jag studieföreningen Klubbs kulturresa, är delaktig via Musik i syd i musikgruppen Solalas kommande konsert i Växjö och planerar en endagsfestival, även den via Klubb. Alla dessa bitar bidrar till en stor bredd av kunskap vilket gör den här utbildningen så speciell.
Vad vill du göra efter att du avslutat studierna?
I framtiden ser jag mig själv arbeta som producent eller event-planerare med olika större musikfestivaler runt om i Sverige, gärna även utanför Sveriges gränser. En annan plan, om jag en dag ledsnar på allt kringresande, är att starta eget företag med ett delat koncept kring hälsa och musik. Ett musikcafé där jag kan kombinera musikens förmågor, bra kost och goda råd till ett gemensamt mål av högre välbefinnande.
Vad skulle du säga till andra som funderar på att läsa programmet?
Gå in med ett öppet sinne och låt dig inspireras av kurserna. Se till att engagera dig utanför kurserna i olika event och sammanhang som ger dig ytterligare praktisk erfarenhet av vad ett kulturledaryrke innebär. För er som likt mig har lätt att bli stressade, gå på de extra kurser som erbjuds i början av terminen i bland annat studieteknik och referatteknik. Det hjälpte mig väldigt mycket!
Ragnar utvecklar filmevenemang
Ragnar har läst kulturledarprogrammet som gav honom förutsättningar för att arbete inom kulturbranschen. I rollen som verksamhetsutvecklare på Palladium i Växjö har han stor nytta av sina kunskaper i filmvetenskap, när han möter besökare till biografen.
Läs intervjun med Ragnar
Han fick sitt första jobb efter utbildningen tack vare sin vän och mentor under nollningen på Linnéuniversitetet, som letade efter en vikarie att hoppa in på hennes tjänst. Idag vikarierar han som verksamhetsutvecklare på Palladium Folkets Bio i Växjö.
– Utbildningen har givit mig förståelse för hur kulturbranschen fungerar. Jag arbetar mycket med avtal, fakturering, marknadsföring och budget. Så ekonomi- och juridikkurserna återkommer frekvent i mitt arbete. Min inriktning var filmvetenskap, vilket jag har god användning av när jag pratar med besökare till biografen.
Det dagliga arbetet skiljer sig åt för Ragnar. Han ser jobbet som en utmaning och tar med sig alla lärdomar och möten.
– En vanlig dag på jobbet startar med att jag besvarar e-post, marknadsför på sociala medier och uppdaterar hemsidan. Sedan varierar det från dag till dag. Då mitt huvudområde är evenemang händer det ofta att jag börjar arbeta sent och samordnar volontärer och tekniker till evenemangen. Eller så agerar jag själv lättare tekniker. Det bästa med mitt jobb är alla fantastiska evenemang och filmvisningar jag får ta del av, samt alla personer jag får träffa.
Ragnar kan rekommendera kulturledarprogrammet för den som vill arbeta inom kultursektorn. Utbildningen är bred och ger en möjlighet att prova på olika delar av kulturvärlden.
– Att plugga på kulturledarprogrammet har varit lärorikt och roligt. Under utbildningen så engagerade jag mig i studentföreningen KLUBB, arrangerade konserter med jazzföreningen, och engagerade mig som volontär. Något som gav mig direkt erfarenhet om branschen och även flera kontakter.
Hans tips inför kommande yrkesliv är det han själv fick när han påbörjade sin utbildning.
– Det bästa tipset jag fick när jag startade, var att engagera dig utanför skolan. Det finns gott om föreningar och verksamheter att vända sig till.
Då Ragnar idag har ett vikariat så finns en viss osäkerhet inför framtiden, men också en viss nyfikenhet.
– Jag vet inte vad som väntar mig, men det gör det också väldigt spännande. Jag tror att den kunskap och de erfarenheter jag tar med mig från tiden i Växjö kommer gynna mig starkt och ge mig möjlighet att prova på massa olika roliga jobb.
Tobias hjälper unga driva konstprojekt
Tobias Bjerre studerade kulturledarprogrammet med inriktning konst- och bildvetenskap. Efter praktik och deltidsjobb på Växjö konsthall fick han jobb på Drömmarnas kontor, där han hjälper unga att driva och genomföra olika projekt och idéer.
Läs intervjun med Tobias
Hur var det att studera Kulturledarprogramet vid Linnéuniversitetet?
Det var omväxlande, spännande, lärorikt och framförallt allmänbildande. En av orsakerna till att jag valde utbildningen var att den är så bred. Jag hittade ingen annan utbildning som kombinerade och gjorde nytta till nöje på det sättet. Att få en inblick i förvaltningspolitik, handelsrätt, resultatrapporter, Bourdieus kapitalteorier och samtidigt läsa mycket konst-, film- och musikvetenskap är väldigt användbart.
Vad var det bästa med utbildningen?
Programmet var väldigt flexibelt och innehöll mycket självständigt arbete. Det fanns även tid över till annat vilket jag la på föreningsliv i form av att arrangera kulturprojekt, sända radio och skapa event. Jag hann även jobba en del extra. Genom att jag blev uppmuntrad att engagera mig vid sidan av utbildningen fick jag mycket erfarenhet och kontakter vilket jag haft väldigt stor nytta av nu i mitt yrkesliv.
Var jobbar du nu?
Jag arbetar inom det sociala nätverket SIP som består av ett antal ideella föreningar. Projektet jag är anställd inom heter Drömmarnas kontor och jag arbetar med unga som har idéer eller projekt som de vill förverkliga.
Hur och när fick du ditt arbete?
Det började med att jag hade fått ett tips om att fortsätta driva projekt för att få erfarenhet till att söka jobb som exempelvis kultursekreterare i framtiden. Jag kollade upp vad det redan fanns för engagemang i Växjö och hittade då Nätverket SIP och såg att de sökte en vikarierande projektledare. Två veckor senare var jag anställd.
Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Det finns verkligen inga vanliga dagar på mitt jobb. Jag har flextid vilket gör det möjligt för mig att arbeta de tider som passar mig bäst. Ibland träffar jag ungdomar på helgerna, ibland kvällar men främst arbetar jag vanliga arbetsdagar. Den här veckan har jag träffat ungdomar som vill engagera sig och skapa event, besökt språkintroduktionsprogrammet och berättat om oss samt besökt en mässa om ungt företagande. Det blir även mycket planering, mejlande och möten.
Vad tycker du bäst om med ditt jobb?
Att det är föränderlig, kreativt och samtidigt en väldigt öppen arbetsplats där det är lätt att lufta sina idéer. Det bästa är nog att jag får vara självständig och planera mina arbetsdagar som jag vill.
Vilka kunskaper från utbildningen har du mest nytta av i ditt arbete?
Organisationsdelen under ekonomikursen har varit användbar, likaså förvaltningspolitiken och praktikkursen. Mest användbart har varit att jag engagerade mig i föreningar vid sidan av utbildningen vilket gett erfarenheter inom social dynamik, projektledning och ett stort kontaktnät.
Hur ser du på framtiden?
Just nu arbetar jag med ett jobb som jag inte trodde fanns men som jag trivs väldigt bra med. Förhoppningsvis får jag liknande insikter i framtiden. Jag vill fortsätta studera Visual Culture och kanske arbeta med ett kritiskt förhållningssätt till bilders påverkan på samhället.
Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?
Att det kräver disciplin och ett öppet sinne. Samla på så mycket erfarenheter du kan under de tre åren, det går fort. Är du intresserad av kulturområdet och vill läsa en bred utbildning som öppnar upp vägar för mycket annat, då är det rätt väg att gå. Men slappa inte för mycket under studietiden - gå heller inte in i väggen. Det är en balansgång.
Sanna jobbar vid Riksteatern
Sanna Nyman läste kulturledarprogrammet med inriktning mot filmvetenskap. Hon arbetar nu som verksamhetsutvecklare och teaterkonsulent för barn och unga vid Riksteatern.
Läs intervjun med Sanna
Varför valde du att läsa Kulturledarprogrammet?
Det var bredden som lockade, att jag genom programmet kunde läsa filmvetenskap samtidigt som jag fick ta del av andra kulturområden.
Vad var det bästa med din utbildning?
Praktiken på Regionteatern Väst, var det bästa. Det var bra att man fick komma ut i verkligheten och prova att arbeta på riktigt. Jag hade också en utbytestermin i San Francisco, där jag läste filmvetenskap. Det var en upplevelse och San Francisco är verkligen en underbar stad!
Vad minns du bäst från tiden när du studerade i Växjö?
Det är nog studiegruppen. Vi hade en bra sammanhållning och vi engagerade oss i många olika projekt utanför studierna. Vi var bland annat med och arrangerade KLUBBfestivalen.
Vad arbetar du med idag?
Jag är verksamhetsutvecklare Barn & Unga vid Riksteatern Kalmar län.
Hur och när fick du ditt arbete?
Jag fick mitt arbete i augusti 2011. Riksteatern Kalmar län utannonserade två olika tjänster. Jag sökte den ena, men fick komma på intervju för den andra. Jag tyckte dock att arbetet som verksamhetsutvecklare lät väldigt intressant, då det var inriktat mot barn och ungdomar.
Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Det är svårt att svara på, det är väldigt olika från dag till dag. Ibland har jag heldagar på kontoret med olika administrativa uppgifter och det blir då mycket tid framför datorn. Andra dagar domineras av olika möten. Jag åker till exempel ut och träffa kultursamordnare från de olika kommunerna i Kalmar län för att diskutera och stämma av arbetet.
Vad är det roligaste med ditt arbete?
Det är nog tillgången till teater och cirkus. En del av mitt arbete går ut på att hjälpa skolorna att välja ut scenkonst som passar just dem. För att göra det måste jag ha koll på utbudet och jag får därmed se mycket bra scenkonst.
Vilka kunskaper från utbildningen har du mest nytta av i ditt arbete?
Först och främst måste jag säga praktiken på Regionteatern Väst, eftersom jag genom den fick en bra inblick i arbetet. Ekonomikursen var också riktigt bra. Det var också bra att man fick kunskaper från flera olika kulturområden. Jag tror att det har hjälpt mig att vidga min syn på vad kultur är.
Vilket/vilka råd skulle du ge till en blivande student som funderar på att läsa Kulturledarprogrammet?
Mitt råd är att de ska engagera sig i någon förening utanför programmet.Ett annat råd är att de noga ska tänka över sitt val av praktikplats. Praktikplatsen kan ha stor betydelse och den kan vara en väg in på arbetsmarknaden.
Hur ser du på framtiden? Vad gör du om 5 år?
Jag vet inte riktigt, men jag kommer att arbeta med kultur på något sätt. Om 5 år har jag kanske börjat att arbeta som regissör inom teater eller film.
Mer om programmet
Studentföreningen KLUBB
KLUBB är en kulturförening som drivs främst av studenter på Kulturledarprogrammet och Musikproduktionsprogrammet, men även andra studenter kan engagera sig och exempelvis finns det medlemmar som läser genusvetenskap och till bibliotekarie.
KLUBB ordnar aktiviteter under Introduktionsdagarna i början av höstterminen, och engagerar på så sätt nya medlemmar.
KLUBBfestivalen är föreningens största event och brukar gå av stapeln på campus i maj varje år, men utöver det är KLUBB mest aktivt utanför campus. KLUBB har samarbeten med Växjös kulturliv och ordnar klubbspelningar, teaterarrangemang och konstprojekt och varje år anordnas en resa utomlands, oftast till en europeisk stad.
Läs mer om Klubb
Frågor?
Vanliga frågor om kulturledarprogrammet
Vad ingår i kulturedarprogrammet?
Programmet ger dig möjligheten att fördjupa dig i ett specifikt område inom kulturstudier, som film, konst, eller musik. Du får värdefull erfarenhet av att kommunicera med människor och organisationer inom kultursektorn.
Vad gör en kulturpedagog?
Som kulturpedagog har du möjlighet att arbeta inom en rad olika kulturella miljöer, där du bidrar till att öka medvetenheten och uppskattningen av konst och kultur i samhället.
Vad gör en kulturentreprenör?
Dessa entreprenörer måste vinna legitimitet för sina satsningar och skapa förståelse för de estetiska, ekonomiska och samhälleliga värdena som deras arbete för med sig. De kan arbeta inom olika kultursegment, som musik, konst, teater och litteratur.
Vad kan jag jobba med efter kulturledarprogrammet?
Efter kulturledarprogrammet kan du arbeta inom en rad olika områden i kultursektorn. Du kan bli exempelvis kultursekreterare, kulturkonsulent eller projektledare inom kultur. Andra yrkesvägar inkluderar att bli konstpedagog, festival- eller musikarrangör, och museiintendent. Programmet ger dig även kunskap och verktyg för att starta eget inom kultursektorn.
Vad fokuserar kulturledarprogrammet på?
En central del av programmet är möjligheten att specialisera sig inom ett område som filmvetenskap, konst- och bildvetenskap eller musikvetenskap, och att få praktisk erfarenhet genom en praktikperiod.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.