Kulturledarprogrammet

180 hp

Läs till kulturledare/kulturarrangör – med goda möjligheter till fördjupning i kulturverksamheter och konstformer som speciellt intresserar dig.

Programmet för kulturledare utbildar för långsiktigt arbete inom kulturområdet men lär dig också att arbeta med projekt inom bildkonst, musik och film.

Du introduceras till filmvetenskap, konst- och bildvetenskap samt till musikvetenskap – och väljer därefter att fördjupa dig i ett av ämnena. Du arbetar med kulturprojekt och kommunicerar med människor och organisationer, och lär dig om kulturadministration, rättigheter, budgetering, marknadsföring m.m.

På campus deltar du i kulturlivet. Tillsammans med dina studentkamrater kan du driva olika kulturprojekt. Representanter för kulturlivet medverkar också i programmet, vilket skapar kontakter med människor, institutioner, organisationer och företag inom kultursektorn.

Utbildningen avslutas med tio veckors praktik där du får möjlighet att pröva dina kunskaper och färdigheter ute i kulturvärlden. Du väljer själv vilken organisation du vill engagera dig i, alltifrån lokala studieförbund till Folkets bio eller varför inte ett museum i New York.

Karriär

Programmet förbereder dig för en bred, mångfacetterad och föränderlig kultursektor och öppnar för framtida yrken som kultursekreterare, kulturprojektledare, konstpedagog, festival- eller musikarrangör, museiintendent, m.m. Programmet ger också verktyg för eget företagande inom kultursektorn.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot kulturledning. Huvudområde: Filmvetenskap, Musikvetenskap eller Konst- och bildvetenskap

En kulturutbildning med stor bredd

Lovisa Lord

Lovisa Lord studerar Kulturledarprogrammet och tycker att kombinationen av en bred utbildning inom flera kulturämnen tillsammans med chansen att engagera sig under studietiden gör programmet så speciellt.

Tobias hjälper unga driva konstprojekt

Tobias Bjerre

Tobias Bjerre studerade kulturledarprogrammet med inriktning konst- och bildvetenskap. Efter praktik och deltidsjobb på Växjö konsthall fick han jobb på Drömmarnas kontor, där han hjälper unga att driva och genomföra olika projekt och idéer.

Josef arrangerar filmfestivaler

Josef Kullengård

Josef Kullengård studerade kulturledarprogrammet med inriktning filmvetenskap. Utbildningen var en språngbräda in i kulturbranschen, som gav en bred allmänbildning inom kultursektorn. Idag arbetar han bland annat med att arrangera filmfestivaler.

Sanna jobbar vid Riksteatern

Sanna Nyman

Sanna Nyman läste kulturledarprogrammet med inriktning mot filmvetenskap. Hon arbetar nu som verksamhetsutvecklare och teaterkonsulent för barn och unga vid Riksteatern.

Mer om programmet

Studentföreningen KLUBB

KLUBB är en kulturförening som drivs främst av studenter på Kulturledarprogrammet och Musikproduktionsprogrammet, men även andra studenter kan engagera sig och exempelvis finns det medlemmar som läser genusvetenskap och till bibliotekarie.

KLUBB ordnar aktiviteter under Introduktionsdagarna i början av höstterminen, och engagerar på så sätt nya medlemmar.

KLUBBfestivalen är föreningens största event och brukar gå av stapeln på campus i maj varje år, men utöver det är KLUBB mest aktivt utanför campus. KLUBB har samarbeten med Växjös kulturliv och ordnar klubbspelningar, teaterarrangemang och konstprojekt och varje år anordnas en resa utomlands, oftast till en europeisk stad.

Studieresa till Berlin

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M