Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör

180 hp

En maskiningenjör i produktutveckling arbetar med problemlösning. I detta högskoleingenjörsprogram i maskinteknik lär du dig metoder för att utveckla framtidens produkter och förbättra arbetssätt inom det tekniska området med hållbar utveckling i åtanke.

Maskinteknik är ett spännande ämne fullt av möjligheter. Hur hade världen sett ut om inte tåg, bilar och flygplan hade funnits? För att inte tala om alla uppfinningar som mobiltelefoner eller medicinsk utrustning som finns och räddar liv. Du som väljer att studera till maskiningenjör kommer kunna påverka framtidens nya produkter! Allt med utgångspunkten att vi måste använda resurser så klokt som möjligt.

Genom att lyssna på användarna kan teamet som maskiningenjören oftast jobbar i ta fram ett bra koncept på en ny produkt, och kanske en prototyp. Man tar hänsyn till hela produktlivscykeln. En konstruktion beräknas, ritas med hjälp av CAD-program och testas. Dessutom kontrolleras hållbarhet och kvalitet.

Under utbildningen träffar du studenter från olika delar av världen. Du kan välja att läsa en eller två terminer utomlands. De flesta svenska industrier är multinationella och deras koncernspråk är engelska. Några av programkurserna ges på engelska.

Under hela utbildningen har du också nära kontakt och samarbete med företag i form av kursprojekt och studiebesök. Många kursmoment i programmet kopplas till aktiviteterna i vårt nya Inovation & Technology Center EPIC.

Karriär

Många maskiningenjörer arbetar med produktutveckling i form av design, beräkningar, simuleringar och kvalitetsfrågor som efterlyses av olika företag. Exempelvis kan man arbeta som produktutvecklare, produktledare, konsult, produktionstekniker, projektledare, inköpare, maskiningenjör, underhållsingenjör eller konstruktör.

Våra tidigare studenter har jobb inom allt från små och medelstora till globala företag som exempelvis IKEA, Volvo, Atlas Copco och Electrolux.

Efter utbildningen kan du läsa vidare en av våra masterprogram:

- Simuleringsdriven produktutveckling

- Innovation genom ekonomi, teknik och design – inriktning teknik

Examen

Högskoleingenjörsexamen i maskinteknik.

Ebba pluggar maskinteknik och vill utveckla miljövänliga produkter

Ebba Johansson

Ebba Johansson från Kalmar har alltid gillat matte, fysik och problemlösning. För henne var det en självklarhet att välja ett program som innehöll alla tre delarna. Nu läser hon Maskinteknik med inriktning mot produktutveckling.

Därför vill jag bli ingenjör

Hampus Hammarbäck läser till ingenjör inom maskinteknik. Han älskar att köra motorcykel och drömyrket är testförare och produktutvecklare på BMW.

Tidigare studenter berättar

Markus konstruerade WTCC-bilen som tog VM-guld

Han läste till högskoleingenjör i maskinteknik och efter sin utbildning var Markus en del av det team som konstruerade exteriören på WTCC-bilen som tog VM-guld 2017.

Student står bredvid WTCC-bil

 

Mer om programmet

Izudin är programansvarig och här berättar han mer om vad maskinteknik innebär.

Närliggande utbildning

Är du intresserad av Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör 180 hp? Då tror vi att du även kan vara intresserade av Industriell ekonomi, högskoleingenjör 180 hp.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M