Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör
180 hpEn maskiningenjör i produktutveckling arbetar med problemlösning. I detta högskoleingenjörsprogram i maskinteknik lär du dig metoder för att utveckla framtidens produkter och förbättra arbetssätt inom det tekniska området med hållbar utveckling i åtanke.
Maskinteknik är ett spännande ämne fullt av möjligheter. Hur hade världen sett ut om inte tåg, bilar och flygplan hade funnits? För att inte tala om alla uppfinningar som mobiltelefoner eller medicinsk utrustning som finns och räddar liv. Du som väljer att studera till maskiningenjör kommer kunna påverka framtidens nya produkter! Allt med utgångspunkten att vi måste använda resurser så klokt som möjligt.
Genom att lyssna på användarna kan teamet som maskiningenjören oftast jobbar i ta fram ett bra koncept på en ny produkt, och kanske en prototyp. Man tar hänsyn till hela produktlivscykeln. En konstruktion beräknas, ritas med hjälp av CAD-program och testas. Dessutom kontrolleras hållbarhet och kvalitet.
Under utbildningen träffar du studenter från olika delar av världen. Du kan välja att läsa en eller två terminer utomlands. De flesta svenska industrier är multinationella och deras koncernspråk är engelska. Några av programkurserna ges på engelska.
Under hela utbildningen har du också nära kontakt och samarbete med företag i form av kursprojekt och studiebesök. Många kursmoment i programmet kopplas till aktiviteterna i vårt nya Inovation & Technology Center EPIC.
Karriär
Många maskiningenjörer arbetar med produktutveckling i form av design, beräkningar, simuleringar och kvalitetsfrågor som efterlyses av olika företag. Exempelvis kan man arbeta som produktutvecklare, produktledare, konsult, produktionstekniker, projektledare, inköpare, maskiningenjör, underhållsingenjör eller konstruktör.
Våra tidigare studenter har jobb inom allt från små och medelstora till globala företag som exempelvis IKEA, Volvo, Atlas Copco och Electrolux.
Efter utbildningen kan du läsa vidare en av våra masterprogram:
- Simuleringsdriven produktutveckling
- Innovation genom ekonomi, teknik och design – inriktning teknik
Examen
Högskoleingenjörsexamen i maskinteknik.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Chatta med oss under våren
Under våren kommer du ha möjlighet att prata med Izudin, programansvarig och Linda och Julia som är studenter i andra året på programmet.
Ebba pluggar maskinteknik och vill utveckla miljövänliga produkter
Ebba Johansson från Kalmar har alltid gillat matte, fysik och problemlösning. För henne var det en självklarhet att välja ett program som innehöll alla tre delarna. Nu läser hon Maskinteknik med inriktning mot produktutveckling.
Läs hela intervjun
Vad är det som är så intressant med programmet?
– Jag gillar att få lära mig allt från grunden och tycker det är spännande att få lära mig ta fram nya produkter. Jag tycker också att det är roligt att få lära mig mer om alltifrån olika material, till olika tillverkningsmetoder och hur man räknar på och designar en produkt. Något som också har varit både intressant och roligt är att jag, allt eftersom tiden på utbildningen har gått, fått en större förståelse för hur alla matematik- och fysikkurser och allt jag lärt mig hänger ihop och bildar en helhet.
Du bor i Kalmar och pendlar till Växjö, hur funkar det?
– Visst var det lite jobbigt att pendla i början men nu när jag pendlat ett tag så har jag vant mig. Jag försöker vila eller plugga på tåget och det funkar bra för mig.
Har du haft mycket kontakt med arbetslivet? Hur fungerade det?
– I några kurser har vi haft projekt som har gått ut på att göra arbeten på olika företag och det har varit både givande och intressant. Det är alltid kul att få komma ut och se hur företagen arbetar, samtidigt som det är ett bra tillfälle att knyta kontakter.
Vad har du för drömjobb och vad vill du göra möjligt i framtiden?
– Ett drömjobb för mig skulle vara ett jobb där jag kan göra stor skillnad för miljön och samhället samtidigt som jag inspirerar andra människor att försöka göra detsamma. I framtiden vill jag utveckla produkter som är både miljövänliga och nödvändiga. Även om många företag idag tänker mycket på miljön vill jag försöka få in ett större miljötänk i industrin.
Därför vill jag bli ingenjör
Hampus Hammarbäck läser till ingenjör inom maskinteknik. Han älskar att köra motorcykel och drömyrket är testförare och produktutvecklare på BMW.
Tidigare studenter berättar
Markus konstruerade WTCC-bilen som tog VM-guld
Han läste till högskoleingenjör i maskinteknik och efter sin utbildning var Markus en del av det team som konstruerade exteriören på WTCC-bilen som tog VM-guld 2017.
Läs hela intervjun
- Som den tävlingsmänniska jag är var ändå det bästa att dagligen få arbeta med kollegor som ett lag där alla arbetade mot ett enda mål, att bli världsmästare. Även om det blev några långa dagar för att nå målet så var det värt varenda sekund när VM-pokalen lyftes, berättar Markus.
En viktig del i vårt arbete var att försöka få ner vikten på bilen. Det innebar att vi jobbade mycket med kolfiber eftersom det är ett material som har hög styvhet i förhållande till sin vikt. Jobbet som konstruktör är kreativt eftersom jag är delaktig under hela processen från en idé till montering på bilen, det är väldigt utvecklande.
När jag skulle börja studera visste jag inte riktigt vad jag ville arbeta med i framtiden och jag ville därför välja en bred teknisk utbildning. Eftersom jag alltid har gillat att skapa saker kände jag att maskinteknik skulle passa mig bra. Förutom att jag fått ämneskunskaper genom utbildningen har den också ändrat mitt tankesätt. När jag ser nya saker är jag alltid nyfiken och intresserad av varför de ser ut som de gör. Man blir lite av en problemlösare och jag gillar att optimera saker, även utanför arbetet. Att läsa till högskoleingenjör i maskinteknik har gett mig möjlighet att arbeta i en spännande bransch!
- Till sist vill jag tipsa blivande studenter att våga göra misstag, lyssna och dra lärdom av det, säger Markus.
Mer om programmet
Izudin är programansvarig och här berättar han mer om vad maskinteknik innebär.
Mer om kurserna
Årskurs 1
- 1MA131, Grundläggande matematik för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT030, Introduktion till maskinteknik, 7,5 hp
- 1MT019, Konstruktionsmaterial, 7,5 hp
- 1ZT006, Miljöteknik, inriktning hållbar utveckling, 7,5 hp
- 1MA132, Analys för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT322, 3D-CAD, 7,5 hp
- 1FY804, Fysisk-Mekanik, 7,5 hp
- 1MT002, Tillverkningsteknik, 7,5 hp
Årskurs 2
- 1ZT003, Industriell ekonomi, 7,5 hp
- 1ZT002, Kvalitetsteknik, 7,5 hp
- 1MA133, Linjär algebra för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT003, Hållfasthetslära, 7,5 hp
- 2MT330, Maskinkonstruktion A, 7,5 hp
- 1MT007, Energiteknik I, 7,5 hp
- 2MT020, Val av material och tillverkningsmetoder, 7,5 hp
- 1MT032, Programmering, 7,5 hp
Årskurs 3
- 2MT335, Produktdesign och utveckling, 15 hp
- 2MT340, Maskinkonstruktion B, 15 hp
- Valbara kurser, 7,5 hp: Driftsäkerhet och underhållsteknologi, Analys II, Hållfasthetslära - fortsättningskurs
- 2MT345, Vetenskapsmetodik och opponering, 7,5 hp
- 2MT16E, Examensarbete, 15 hp
Läs mer om EPIC
Epic står för entreprenörskap, produktion, innovation och kommunikation och är namnet på vårt Inovation & Technology Center; laborationsbyggnaden som finns i direkt anslutning till institutionens lokaler.
EPIC är en kreativ och välkomnande kunskapsmiljö som erbjuder allra senaste tekniken för tillverkningsindustrin.
Maskinparken är baserat på nytta och samproduktion med industrin, och inkluderar utrustning för automation och produktionssystem, robotteknik, produktionssimulering, tillverkningsprocesser, strukturdynamik (inkluderande ljud och vibrationer) och icke förstörande provning, mät- och styrsystem, IT-relaterad utrustning som sensorer, IT-infrastruktur, styrning, etc. LNU:s studenter kan utnyttja maskinparken för sina laborationer inom sina program och kurser.
EPIC är en samlingspunkt för samproduktion med teknikföretag och en plattform för satsningar inom undervisning och forskningsprojekt.
Kontakt med samhälle och näringsliv
Föreläsning med erfarenheter från industrin
Varje år vid denna tid brukar Hans Hansson från företaget SwePart Transmission AB i Liatorp komma till Linnéuniversitetet och ge en 4-timmarsföreläsning om kuggväxelkonstruktion för blivande maskiningenjörer.
Några dagar innan föreläsningen brukar klassen åka på studiebesök till företaget där de får information om verksamheten samt gör en rundvandring för att titta på produktionen.
Studenterna som deltar i studiebesöket och föreläsningen går sista året på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik. Under denna period läser de bland annat den andra maskinkonstruktionskursen som handlar just om beräkning, dimensionering och konstruktion av diverse transmissioner. Studiebesöket och föreläsningen är viktiga för att studenterna skall få en bekräftelse att det vi tar upp i våra kurser är relevant, samtidigt som de får en inblick i verkligheten. Studenterna får också ta del av kunskap som bygger dels på forskning och utveckling och dels på många års erfarenheter om konstruktion och tillverkning av kuggtransmissioner.
Hans Hansson är utbildad civilingenjör från Chalmers och han har också en teknisk licentiat inom maskinelement från samma högskola. Hans har också mer än 20 års erfarenheter från utveckling, konstruktion och tillverkning av kuggtransmissioner. Som teknikansvarig på företaget jobbar han med hela kedjan - allt ifrån kundorder till leveranser.
Den goda kontakten mellan institutionen för maskinteknik vid Linnéuniversitetet och SwePart Transmission AB har medfört att många studenter har genomfört projekt i olika kurser samt examensarbete på förtaget. Företaget erbjuder också sommarjobb för maskinstudenter. Denna kontakt är mycket värdefull för oss och för våra studenter. Å mina, kollegornas, och studenternas vägnar vill jag rikta ett stort tack till Hans Hansson och Swepart Transmission AB för sitt outtröttliga engagemang i våra utbildningar.
Närliggande utbildning
Är du intresserad av Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör 180 hp? Då tror vi att du även kan vara intresserade av Industriell ekonomi, högskoleingenjör 180 hp.
Växjö
Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!