Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör
180 hpEn maskiningenjör i produktutveckling arbetar med problemlösning. I detta högskoleingenjörsprogram i maskinteknik lär du dig metoder för att utveckla framtidens produkter och förbättra arbetssätt inom det tekniska området med hållbar utveckling i åtanke.
Maskinteknik är ett spännande ämne fullt av möjligheter. Hur hade världen sett ut om inte tåg, bilar och flygplan hade funnits? För att inte tala om alla uppfinningar som mobiltelefoner eller medicinsk utrustning som finns och räddar liv. Du som väljer att studera till maskiningenjör kommer kunna påverka framtidens nya produkter! Allt med utgångspunkten att vi måste använda resurser så klokt som möjligt.
Genom att lyssna på användarna kan teamet som maskiningenjören oftast jobbar i ta fram ett bra koncept på en ny produkt, och kanske en prototyp. Man tar hänsyn till hela produktlivscykeln. En konstruktion beräknas, ritas med hjälp av CAD-program och testas. Dessutom kontrolleras hållbarhet och kvalitet.
Under utbildningen träffar du studenter från olika delar av världen. Du kan välja att läsa en eller två terminer utomlands. De flesta svenska industrier är multinationella och deras koncernspråk är engelska. Några av programkurserna ges på engelska.
Under hela utbildningen har du också nära kontakt och samarbete med företag i form av kursprojekt och studiebesök. Många kursmoment i programmet kopplas till aktiviteterna i vårt nya Inovation & Technology Center EPIC.
Karriär
Många maskiningenjörer arbetar med produktutveckling i form av design, beräkningar, simuleringar och kvalitetsfrågor som efterlyses av olika företag. Exempelvis kan man arbeta som produktutvecklare, produktledare, konsult, produktionstekniker, projektledare, inköpare, maskiningenjör, underhållsingenjör eller konstruktör. Våra tidigare studenter har jobb inom allt från små och medelstora till globala företag som exempelvis IKEA, Volvo, Atlas Copco och Electrolux.
Efter utbildningen kan du läsa vidare en av våra masterprogram:- Simuleringsdriven produktutveckling- Innovation genom ekonomi, teknik och design – inriktning teknik
Examen
Högskoleingenjörsexamen i maskinteknik.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
Ebba pluggar maskinteknik och vill utveckla miljövänliga produkter
Ebba Johansson från Kalmar har alltid gillat matte, fysik och problemlösning. För henne var det en självklarhet att välja ett program som innehöll alla tre delarna. Nu läser hon Maskinteknik med inriktning mot produktutveckling.
Läs hela intervjun med Ebba
Vad är det som är så intressant med programmet?
– Jag gillar att få lära mig allt från grunden och tycker det är spännande att få lära mig ta fram nya produkter. Jag tycker också att det är roligt att få lära mig mer om alltifrån olika material, till olika tillverkningsmetoder och hur man räknar på och designar en produkt. Något som också har varit både intressant och roligt är att jag, allt eftersom tiden på utbildningen har gått, fått en större förståelse för hur alla matematik- och fysikkurser och allt jag lärt mig hänger ihop och bildar en helhet.
Du bor i Kalmar och pendlar till Växjö, hur funkar det?
– Visst var det lite jobbigt att pendla i början men nu när jag pendlat ett tag så har jag vant mig. Jag försöker vila eller plugga på tåget och det funkar bra för mig.
Har du haft mycket kontakt med arbetslivet? Hur fungerade det?
– I några kurser har vi haft projekt som har gått ut på att göra arbeten på olika företag och det har varit både givande och intressant. Det är alltid kul att få komma ut och se hur företagen arbetar, samtidigt som det är ett bra tillfälle att knyta kontakter.
Vad har du för drömjobb och vad vill du göra möjligt i framtiden?
– Ett drömjobb för mig skulle vara ett jobb där jag kan göra stor skillnad för miljön och samhället samtidigt som jag inspirerar andra människor att försöka göra detsamma. I framtiden vill jag utveckla produkter som är både miljövänliga och nödvändiga. Även om många företag idag tänker mycket på miljön vill jag försöka få in ett större miljötänk i industrin.
Kunskaper och kreativitet är grunderna i programmet
Det var inte självklart att Hannes skulle läsa till högskoleingenjör inom maskinteknik men under sitt tekniska basår upptäckte han produktutveckling och bestämde sig för att fördjupa sig i det. I framtiden vill han bidra till hållbara, innovativa och miljövänliga produkter.
Läs hela intervjun med Hannes
Hannes tilltalades av utbildningsstrukturen som erbjuder en blandning av både maskinteknik och produktutveckling. De grundläggande sakerna man lär sig i de första kurserna byggs på och används i senare kurser med mer verklighetsbaserade problem.
- Då började jag märka av allt jag faktiskt lärt mig och vissa saker som kändes svåra att greppa tidigare blev mer begripliga.
Att kunna designa något innovativt men ändå göra det utifrån metoder som baseras på vetenskap känns viktigt för honom eftersom en idé måste fungera i verkligheten.
- Jag har fått många aha-upplevelser under utbildningen. Att få lära sig hur saker och ting fungerar och hänger ihop har varit spännande!
I kursen Produktutveckling och Design hade studenterna ett projekt där de fick designa och utveckla en produkt tillsammans med ett företag.
- Det var väldigt roligt eftersom man hade ganska fria tyglar, fick vara kreativ och kunde spåna fram spännande och innovativa idéer. Vi fick sedan utföra hela utvecklingsprocessen till ett färdigt koncept och bygga en prototyp vilket också var superkul.
Att jobba så nära med näringslivet ökar chansen till jobbmöjligheter efter examen. Men man kan också välja att fortsätta med en masterutbildning för att nischa sig inom ett specifikt område, säger Hannes.
Att vara student på Linnéuniversitetet är en fantastisk tid. Det är en härlig gemenskap eftersom ingenjörerna läser många kurser tillsammans. Det gör att man träffar väldigt många människor och hjälper varandra när det blir tufft med studierna.
- Det gäller att läsa något man tycker är kul så man känner sig motiverad att lägga ner tiden på det, och det kan bli mycket tid. Men mellan allt plugg så finns det alltid något kul som händer på campus, i olika nationer och föreningar.
Dagarna på jobbet varierar ganska mycket
Examensarbetet ledde Emil till ett jobb på Emballator Växjö AB. Under sin utbildning till högskoleingenjör i maskinteknik samlade han på sig många olika kompetenser som han har nytta av i arbetslivet.
Läs hela intervjun med Emil
Programmet består av många praktiska moment där man får arbeta mycket i grupp. Studenterna lär sig allt från konstruktionsmaterial till 3D-CAD och produktutveckling.
- Det passade mig bra eftersom jag gillar det kreativa och sociala med att arbeta i grupp, där får man möjlighet att väga in allas styrkor och svagheter. Vi arbetade en del med projekt med företag och problemställningar de stod inför. Det tycker jag var väldigt lärorikt och troligen det som är mest användbart i min vardag idag.
Slutligen skrev Emil sitt examensarbete på Emballator Växjö AB och direkt efter utbildningen fick han arbete där. Han är utvecklingsingenjör, vilket innebär att att han jobbar med projektbaserad design av kapsyler, konstruktion av formverktyg och hans fokusområde är på hållbar utveckling av plastmaterial.
- Som utvecklingsingenjör arbetar man i ett team med kollegor från olika avdelningar där vi deltar i projektavstämningar, interna möten, möten med externa partners, tester, med mera. Det hela varvas med mer tekniska arbetsuppgifter som 3D-CAD och produktutveckling. Det finns inte en dag som ser ut som en annan på jobbet.
Programmet är ganska brett inom det tekniska och man kan röra sig i princip i vilken riktning som helst efter utbildningen.
- Om man gillar det kreativa och att hela tiden göra saker lite bättre så är högskoleingenjör i maskinteknik helt rätt för dig.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i listan nedan.
Läs mer om kurserna
Årskurs 1
- 1MA131, Grundläggande matematik för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT030, Introduktion till maskinteknik, 7,5 hp
- 1MT019, Konstruktionsmaterial, 7,5 hp
- 1ZT006, Miljöteknik, inriktning hållbar utveckling, 7,5 hp
- 1MA132, Analys för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT322, 3D-CAD, 7,5 hp
- 1FY804, Fysisk-Mekanik, 7,5 hp
- 1MT002, Tillverkningsteknik, 7,5 hp
Årskurs 2
- 1ZT003, Industriell ekonomi, 7,5 hp
- 1ZT002, Kvalitetsteknik, 7,5 hp
- 1MA133, Linjär algebra för ingenjörer, 7,5 hp
- 1MT003, Hållfasthetslära, 7,5 hp
- 2MT330, Maskinkonstruktion A, 7,5 hp
- 1MT007, Energiteknik I, 7,5 hp
- 2MT020, Val av material och tillverkningsmetoder, 7,5 hp
- 1MT032, Programmering, 7,5 hp
Årskurs 3
- 2MT335, Produktdesign och utveckling, 15 hp
- 2MT340, Maskinkonstruktion B, 15 hp
- Valbara kurser, 7,5 hp: Driftsäkerhet och underhållsteknologi, Analys II, Hållfasthetslära - fortsättningskurs
- 2MT345, Vetenskapsmetodik och opponering, 7,5 hp
- 2MT16E, Examensarbete, 15 hp
Izudin är programansvarig och här berättar han mer om vad maskinteknik innebär.
EPIC, vårt Innovation & Technology Center
Epic står för entreprenörskap, produktion, innovation och kommunikation och är namnet på vårt Innovation & Technology Center; laborationsbyggnaden som finns i direkt anslutning till institutionens lokaler.
EPIC är en kreativ och välkomnande kunskapsmiljö som erbjuder allra senaste tekniken för tillverkningsindustrin.
Maskinparken är baserat på nytta och samproduktion med industrin, och inkluderar utrustning för automation och produktionssystem, robotteknik, produktionssimulering, tillverkningsprocesser, strukturdynamik (inkluderande ljud och vibrationer) och icke förstörande provning, mät- och styrsystem, IT-relaterad utrustning som sensorer, IT-infrastruktur, styrning, etc. LNU:s studenter kan utnyttja maskinparken för sina laborationer inom sina program och kurser.
EPIC är en samlingspunkt för samproduktion med teknikföretag och en plattform för satsningar inom undervisning och forskningsprojekt.
Kontakt med samhälle och näringsliv
Föreläsning med erfarenheter från industrin
Varje år vid denna tid brukar Hans Hansson från företaget SwePart Transmission AB i Liatorp komma till Linnéuniversitetet och ge en 4-timmarsföreläsning om kuggväxelkonstruktion för blivande maskiningenjörer.
Några dagar innan föreläsningen brukar klassen åka på studiebesök till företaget där de får information om verksamheten samt gör en rundvandring för att titta på produktionen.
Studenterna som deltar i studiebesöket och föreläsningen går sista året på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik. Under denna period läser de bland annat den andra maskinkonstruktionskursen som handlar just om beräkning, dimensionering och konstruktion av diverse transmissioner. Studiebesöket och föreläsningen är viktiga för att studenterna skall få en bekräftelse att det vi tar upp i våra kurser är relevant, samtidigt som de får en inblick i verkligheten. Studenterna får också ta del av kunskap som bygger dels på forskning och utveckling och dels på många års erfarenheter om konstruktion och tillverkning av kuggtransmissioner.
Hans Hansson är utbildad civilingenjör från Chalmers och han har också en teknisk licentiat inom maskinelement från samma högskola. Hans har också mer än 20 års erfarenheter från utveckling, konstruktion och tillverkning av kuggtransmissioner. Som teknikansvarig på företaget jobbar han med hela kedjan - allt ifrån kundorder till leveranser.
Den goda kontakten mellan institutionen för maskinteknik vid Linnéuniversitetet och SwePart Transmission AB har medfört att många studenter har genomfört projekt i olika kurser samt examensarbete på förtaget. Företaget erbjuder också sommarjobb för maskinstudenter. Denna kontakt är mycket värdefull för oss och för våra studenter. Å mina, kollegornas, och studenternas vägnar vill jag rikta ett stort tack till Hans Hansson och Swepart Transmission AB för sitt outtröttliga engagemang i våra utbildningar.
Närliggande utbildning
Är du intresserad av Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör 180 hp? Då tror vi att du även kan vara intresserade av Industriell ekonomi, högskoleingenjör 180 hp.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.