Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör

180 hp

En maskiningenjör arbetar med problemlösning. Du lär dig metoder för att utveckla produkter och förbättra arbetssätt inom det tekniska området.

Maskinteknik är ett spännande ämne fullt av möjligheter. Hur hade världen sett ut om inte tåg, bilar och flygplan hade funnits? För att inte tala om alla uppfinningar som mobiltelefoner eller medicinsk utrustning som finns och räddar liv. Du som väljer att studera maskinteknik kommer kunna påverka framtidens nya produkter! Allt med utgångspunkten att vi måste använda resurser så klokt som möjligt.

Genom att lyssna på användarna kan teamet som maskiningenjören oftast jobbar i ta fram ett bra koncept på en ny produkt, och kanske en prototyp. En konstruktion beräknas, ritas med hjälp av CAD-program och testas. Dessutom kontrolleras hållbarhet och kvalitet.

Under utbildningen träffar du studenter från olika delar av världen. Du kan välja att läsa en eller två terminer utomlands. De flesta svenska industrier är multinationella och deras koncernspråk är engelska.

Under hela utbildningen har du också nära kontakt med företag i form av kursprojekt och studiebesök. Många kursmoment i programmet kopplas till aktiviteterna i vårt nya Inovation & Technology Center EPIC

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik eller teknik.

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Karriär

Många maskiningenjörer arbetar med produktutveckling i form av design, beräkningar, simuleringar och kvalitetsfrågor som efterlyses av olika företag. Våra tidigare studenter har jobb inom allt från små och medelstora till globala företag som exempelvis IKEA, Volvo, Atlas Copco och Electrolux

Examen

Högskoleingenjörsexamen i maskinteknik.

Studenter berättar

Ebba Johansson

Ebba Johansson pluggar maskinteknik och vill utveckla miljövänliga produkter

Ebba Johansson från Kalmar har alltid gillat matte, fysik och problemlösning. För henne var det en självklarhet att välja ett program som innehöll alla tre delarna. Nu läser hon Maskinteknik med inriktning mot produktutveckling.

Vad är det som är så intressant med programmet?

– Jag gillar att få lära mig allt från grunden och tycker det är spännande att få lära mig ta fram nya produkter. Jag tycker också att det är roligt att få lära mig mer om alltifrån olika material, till olika tillverkningsmetoder och hur man räknar på och designar en produkt. Något som också har varit både intressant och roligt är att jag, allt eftersom tiden på utbildningen har gått, fått en större förståelse för hur alla matematik- och fysikkurser och allt jag lärt mig hänger ihop och bildar en helhet.

Du bor i Kalmar och pendlar till Växjö, hur funkar det?

– Visst var det lite jobbigt att pendla i början men nu när jag pendlat ett tag så har jag vant mig. Jag försöker vila eller plugga på tåget och det funkar bra för mig. 

Har du haft mycket kontakt med arbetslivet? Hur fungerade det?

– I några kurser har vi haft projekt som har gått ut på att göra arbeten på olika företag och det har varit både givande och intressant. Det är alltid kul att få komma ut och se hur företagen arbetar, samtidigt som det är ett bra tillfälle att knyta kontakter. 

Vad har du för drömjobb och vad vill du göra möjligt i framtiden?

– Ett drömjobb för mig skulle vara ett jobb där jag kan göra stor skillnad för miljön och samhället samtidigt som jag inspirerar andra människor att försöka göra detsamma. I framtiden vill jag utveckla produkter som är både miljövänliga och nödvändiga. Även om många företag idag tänker mycket på miljön vill jag försöka få in ett större miljötänk i industrin. 

Tidigare studenter berättar

Markus konstruerade WTCC-bilen som tog VM-guld

Han läste till högskoleingenjör i maskinteknik och efter sin utbildning var Markus en del av det team som konstruerade exteriören på WTCC-bilen som tog VM-guld 2017.

Student står bredvid WTCC-bil

- Som den tävlingsmänniska jag är var ändå det bästa att dagligen få arbeta med kollegor som ett lag där alla arbetade mot ett enda mål, att bli världsmästare. Även om det blev några långa dagar för att nå målet så var det värt varenda sekund när VM-pokalen lyftes, berättar Markus.

En viktig del i vårt arbete var att försöka få ner vikten på bilen. Det innebar att vi jobbade mycket med kolfiber eftersom det är ett material som har hög styvhet i förhållande till sin vikt. Jobbet som konstruktör är kreativt eftersom jag är delaktig under hela processen från en idé till montering på bilen, det är väldigt utvecklande.

När jag skulle börja studera visste jag inte riktigt vad jag ville arbeta med i framtiden och jag ville därför välja en bred teknisk utbildning. Eftersom jag alltid har gillat att skapa saker kände jag att maskinteknik skulle passa mig bra. Förutom att jag fått ämneskunskaper genom utbildningen har den också ändrat mitt tankesätt. När jag ser nya saker är jag alltid nyfiken och intresserad av varför de ser ut som de gör. Man blir lite av en problemlösare och jag gillar att optimera saker, även utanför arbetet. Att läsa till högskoleingenjör i maskinteknik har gett mig möjlighet att arbeta i en spännande bransch!

- Till sist vill jag tipsa blivande studenter att våga göra misstag, lyssna och dra lärdom av det, säger Markus.

Därför vill jag bli ingenjör

Hampus Hammarbäck läser till ingenjör inom maskinteknik. Han älskar att köra motorcykel och drömyrket är testförare och produktutvecklare på BMW.

Mer om programmet

Izudin är programansvarig och här berättar han mer om vad maskinteknik innebär.

Närliggande utbildning

Är du intresserad av Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör 180 hp? Då tror vi att du även kan vara intresserade av Industriell ekonomi, högskoleingenjör 180 hp.

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M