Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör

180 hp

En maskiningenjör i produktutveckling arbetar med problemlösning. I detta högskoleingenjörsprogram i maskinteknik lär du dig metoder för att utveckla framtidens produkter och förbättra arbetssätt inom det tekniska området med hållbar utveckling i åtanke.

Maskinteknik är ett spännande ämne fullt av möjligheter. Hur hade världen sett ut om inte tåg, bilar och flygplan hade funnits? För att inte tala om alla uppfinningar som mobiltelefoner eller medicinsk utrustning som finns och räddar liv. Du som väljer att studera till maskiningenjör kommer kunna påverka framtidens nya produkter! Allt med utgångspunkten att vi måste använda resurser så klokt som möjligt.

Genom att lyssna på användarna kan teamet som maskiningenjören oftast jobbar i ta fram ett bra koncept på en ny produkt, och kanske en prototyp. Man tar hänsyn till hela produktlivscykeln. En konstruktion beräknas, ritas med hjälp av CAD-program och testas. Dessutom kontrolleras hållbarhet och kvalitet.

Under utbildningen träffar du studenter från olika delar av världen. Du kan välja att läsa en eller två terminer utomlands. De flesta svenska industrier är multinationella och deras koncernspråk är engelska. Några av programkurserna ges på engelska.

Under hela utbildningen har du också nära kontakt och samarbete med företag i form av kursprojekt och studiebesök. Många kursmoment i programmet kopplas till aktiviteterna i vårt nya Inovation & Technology Center EPIC.

Karriär

Många maskiningenjörer arbetar med produktutveckling i form av design, beräkningar, simuleringar och kvalitetsfrågor som efterlyses av olika företag. Exempelvis kan man arbeta som produktutvecklare, produktledare, konsult, produktionstekniker, projektledare, inköpare, maskiningenjör, underhållsingenjör eller konstruktör. Våra tidigare studenter har jobb inom allt från små och medelstora till globala företag som exempelvis IKEA, Volvo, Atlas Copco och Electrolux.

Efter utbildningen kan du läsa vidare en av våra masterprogram:- Simuleringsdriven produktutveckling- Innovation genom ekonomi, teknik och design – inriktning teknik

Examen

Högskoleingenjörsexamen i maskinteknik.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Ebba pluggar maskinteknik och vill utveckla miljövänliga produkter

Ebba Johansson

Ebba Johansson från Kalmar har alltid gillat matte, fysik och problemlösning. För henne var det en självklarhet att välja ett program som innehöll alla tre delarna. Nu läser hon Maskinteknik med inriktning mot produktutveckling.

Kunskaper och kreativitet är grunderna i programmet

Hannes student maskinteknik

Det var inte självklart att Hannes skulle läsa till högskoleingenjör inom maskinteknik men under sitt tekniska basår upptäckte han produktutveckling och bestämde sig för att fördjupa sig i det. I framtiden vill han bidra till hållbara, innovativa och miljövänliga produkter.

Dagarna på jobbet varierar ganska mycket

Emil Karlsson på kontoret

Examensarbetet ledde Emil till ett jobb på Emballator Växjö AB. Under sin utbildning till högskoleingenjör i maskinteknik samlade han på sig många olika kompetenser som han har nytta av i arbetslivet.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i listan nedan.

Izudin är programansvarig och här berättar han mer om vad maskinteknik innebär.

Närliggande utbildning

Är du intresserad av Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör 180 hp? Då tror vi att du även kan vara intresserade av Industriell ekonomi, högskoleingenjör 180 hp.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M