Matematik och modellering, masterprogram

Inriktning Algebra med kryptering och kodning 120 hp

Den teknologi vi använder i dagens moderna samhälle baseras i allt större utsträckning på matematiska modeller och beräkningar.

Programmet vänder sig till dig som är intresserad av matematik och som vill använda dina kunskaper för problemlösning och för att utveckla nya modeller. Det ger även möjlighet till en akademisk karriär. Programmet har tre inriktningar, vilka samtliga avslutas med ett masterarbete.

Analys och matematisk fysik: Ger en gedigen utbildning i matematik med inriktning mot matematisk fysik. Innehåller bl.a. kurser i komplex analys, distributionsteori och partiella differentialekvationer.

Algebra med kryptering och kodning: Du läser allmänna kurser i matematik och modellering samt inriktningskurser inom algebra, talteori, kryptering och kodningsteori.

Matematisk statistik och finansmatematik: Du läser kurser i matematik och modellering, men tränas också i stokastiskt tänkande och statistiska färdigheter. Innehåller bl.a. kurser i stokastisk analys och försäkringsmatematik.

Vi har även ett utbytesavtal med University of Insubria i Como, Italien, som erbjuder ett motsvarande program. Detta ger dig tillgång till ett stort utbud av kurser att välja mellan. Möjligheten finns också att studera en eller två terminer i Como – utan några studieavgifter – för att plocka ut en så kallad ”double degree”, dvs. en examen från två olika universitet, vilket kan vara meriterande ifall du funderar på en internationell karriär.

Karriär

Framtida arbete finns hos företag som använder avancerade matematiska modeller, till exempel inom ljud- och bildbehandling, informationssäkerhet, elkraft, maskin- och byggindustrin. Du som läst inriktningen Matematisk statistik och finansmatematik är också intressant för försäkringsbolag och banker.

Examen

Filosofie masterexamen med inriktning mot Algebra med kryptering kodning eller Analys och matematisk fysik eller Matematisk statistik och finansmatematikHuvudområde: Matematik

Michelle tycker att atmosfären på campus är det bästa

Porträtt Michelle

Vad tycker du om din utbildning?
- Jag gillar det verkligen! Kurserna är intressanta och vi har bra lärare. Du får hjälp om du behöver och du kan också få mer utmanande uppgifter om du skulle vilja det.

Vad gör du när du inte studerar?
- Förutom att vara student så jobbar jag som lärarassistent här på Linnéuniversitetet. Efter skolan och jobbet lägger jag mycket tid på att träna.

Vad har du för framtidsplaner?
- Just nu är jag lite osäker på vad jag vill göra i framtiden. Jag kanske stannar på universitetet och jobbar som doktorand om det är möjligt. Annars kommer jag nog söka något trainee program för att komma in i arbetslivet.

Vad är det bästa med att vara student här?
- Det bästa med att vara student här är den härliga atmosfären. Människorna är väldigt hjälpsamma och trevliga, vilket gör att man trivs som student. Storleken på campus är också väldigt bra, varken för stort eller för litet.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M