Matematikerprogrammet

180 hp

Detta program ger dig gedigna kunskaper i matematik och i att använda matematik och matematisk programvara som ett verktyg i arbete med samhällsutmaningar och utveckling inom områden som teknik, datavetenskap och ekonomi.

Med goda kunskaper i matematik och programmering samt erfarenhet av datorstödda matematikverktyg, är du väl förberedd för djupare studier i tillämpad matematik. Detta program ger dig allt detta! Förutom kurser i ren matematik studerar du även matematisk modellering, numeriska metoder, programmering och statistik. Du kommer också att använda modern programvara i många av matematikkurserna - det ger dig en djupare förståelse för ämnet. På tre kurser lär du dig de matematiska metoderna inom ekonomi, kryptering respektive mekanik.

Under tredje och sista året väljer du mellan djupare studier inom ett tillämpningsområde som intresserar dig, eller mellan fler avancerade kurser i matematik. Utbildningen avslutas med ett examensarbete på 15 hp.

Programmet förbereder för masterstudier i matematik och angränsande områden.

Karriär

Arbetsområden där matematiker är efterfrågade är till exempel ingenjörsproblem inom tillverkningsindustrin, informationssäkerhet och artificiell intelligens, ekonomi och operationsanalys, försäkringspremieanalys, försöksplanering och statistikundersökningar. Djupa kunskaper i matematik och modellering tillsammans med färdigheter i programmering gör dig attraktiv på arbetsmarknaden! Det är lättare att gå från matematiken till tillämpningarna än tvärtom. Fortsatta studier efter kandidatexamen ökar dina möjligheter på arbetsmarknaden.

Examen

Filosofie kandidatexamen med huvudområde Matematik

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Har du beSTEMt dig?

Har du bestemt dig?

Linnéuniversitetet vill tillsammans med Mattecentrum försöka få fler unga kvinnor att söka matematikintensiva utbildningar. I den här podden får du möta förebilder som visar vägen och kanske är det just deras berättelser som får någon att vilja bygga egna drömmar och motiveras att kunna bidra till en demokratisk tekniskt värld för alla.

Marko vill forska och arbeta med artificiell intelligens

Marko Sobak

Marko Sobak från Kroatien har alltid velat studera utomlands. När han var klar med gymnasiet i Kroatien började han därför söka information om olika internationella utbildningsprogram på Internet. Till slut fastnade han för Matematikprogrammet på Linnéuniversitetet i Växjö.

Studenter från detta programmet kommer ha stora möjligheter i framtiden eftersom matematik är ett universellt språk

Sara Morafik

Sara Barch Morafik från Spanien är student på Matematikerprogrammet.

Jag insåg att jag skaffat mig en attraktiv utbildning som efterfrågas på arbetsmarknaden

När Tobias Janstad valde att studera matematik visste han inte vart det skulle leda. Nu har han en bred utbildning och jobbar som riskanalytiker inom försäkringsbranschen.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M