Medieentreprenörprogrammet
180 hpVill du arbeta med att driva, utveckla och leda projekt och verksamheter inom medie- och kommunikationssektorn? Inom mediebranschen sker förändringar snabbt. Därför behövs entreprenörer som har såväl välutvecklade färdigheter inom medieproduktion som en vetenskapligt grundad förståelse för medievärldens kommunikativa och ekonomiska förutsättningar.
På Medieentreprenörprogrammet får du utbildning för att arbeta entreprenöriellt och hållbart med förändring, utveckling och nytänkande. Du läser en unik utbildningskombination av Medie- och kommunikationsvetenskap, medieproduktion, företagsekonomi och en specialinriktning mot entreprenörskap inom mediesektorn – och dessutom får du tillgång till det bästa som kan erbjudas i teknikväg i våra moderna och välutrustade studior.
Programmet består av ämnena medie- och kommunikationsvetenskap (90 hp), medieproduktion (30 hp), samt företagsekonomi och entreprenörskap (45 hp). Under den sista terminen ges även 15 hp där du själv väljer mellan att läsa valfria kurser, göra 10 veckors praktik eller åka på utbyte*. Utbildningen ger behörighet till studier på avancerad nivå.
*För betalstudenter: Vad du väljer inom dessa 15 poäng kan påverka vad din totala studieavgift blir.
Karriär
Du kan arbeta inom områden som PR, reklam, journalistik, medieproduktion och marknadsföring, som t ex projektledare, egenföretagare, mediekonsult, media broker, kommunikatör, informatör och webbredaktör. Som medieentreprenör ser du själv möjligheterna i branschen för att forma din egen framtid.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot medieentreprenörskap
Huvudområde: Medie- och kommunikationsvetenskap
Programansvarig
Kontaktpersoner
Internationella möjligheter
Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.
Man ges möjlighet att knyta värdefulla kontakter under utbildningen
Arlene Stridh blev tipsad av en vän som hade hittat Medieentreprenörprogrammet på Linnéuniversitetets hemsida. Då hon alltid varit intresserad av företagsamhet, och i synnerhet marknadsföring, kände hon att det här var rätt utbildning för henne. Det är den kreativa processen och att hitta nya sätt att nå ut som fascinerar henne.
Läs hela intervjun med Arlene.
Vad är det som är intressant med programmet?
Bredden på utbildningen har väckt nya intresseområden hos mig och jag har fått utveckla mina kunskaper i ämnen som intresserar mig, samtidigt som jag lärt mig mycket nytt i det jag varit nybörjare i. Det alla kurser har gemensamt är en bra grundnivå, men att det finns utrymme för fördjupning och anpassning i det man redan har förkunskaper om, som till exempel i de olika medieproduktionskurserna. Personligen har jag upptäckt ett intresse för medie-och-kommunikationsvetenskap och forskningen kring ämnet.
Vad är det bästa med utbildningen?
Jag trivs väldigt bra med att vi har återkommande föreläsare, det blir en bra och kontinuerlig kontakt. Jag tycker också om att vi har haft många gästföreläsare med gedigen erfarenhet från olika delar av mediebranschen.
Hur har ni det med praktik?
Medieentreprenörprogrammet har valbar praktik. Emellanåt presenteras vi riktiga case, och vi har haft studiebesök på relevanta företag. Jag tycker vår programansvarige är bra på att tipsa oss om olika föreläsningar och branschmingel, externa uppdrag och projekt som behöver folk, tips på sommarjobb och praktikplatser. Man ges goda möjligheter att knyta värdefulla kontakter löpande under utbildningens gång och det känns som att det är viktigt.
Vad är ditt drömjobb i framtiden?
Jag står och väger mellan två alternativ just nu, den ena är att fortsätta mina studier i medie- och kommunikationsvetenskap och satsa på en doktorstitel. Den andra är att jag fortsätter med det jag redan påbörjat och utvecklar det till ett eget företag. Jag skriver mycket, och har en del frilansuppdrag för tidningar och kommunikationsbyråer, så det fortsätter jag gärna med. Utöver det är jag involverad i projekt där min primära uppgift är marknadsföring. Drömmen är att i framtiden driva ett nytt typ av företag som är kommunikationsbyrå och bokförlag i ett – en kreativ kittel där medieproduktion och kommunikation vävs ihop. Marknadsföring ligger mig varmt om hjärtat, så jag utvecklar gärna mina kunskaper där med. Jag kommer nog aldrig känna mig färdiglärd eller fastna någonstans en längre period.
Vad tycker du om Kalmar?
Jag älskar att bo i Kalmar! Jag är ursprungligen från Göteborg och har flyttat mellan många olika städer, stora som små, och känner att jag har landat i Kalmar för att stanna ett längre tag. Jag gillar utbudet av affärer och att det finns bra kommunikationer - bussarna och tågen går ofta. Mina favoritställen i Kalmar är Ängö och skogen och promenadstråken i Norrliden.
Har du engagerat dig något i studentkåren/studentföreningar på fritiden?
Jag är medlem i Linnékåren, och hade gärna engagerat mig mer i Meskalin om tiden funnits. Mina klasskamrater som är aktiva säger att det är kul och att det är roliga aktiviteter, men eftersom jag är lite äldre och har barn och mycket jobbuppdrag vid sidan av så räcker det gott och väl.
För mig är det viktigt att aldrig sluta skratta tillsammans med kollegor.
Madeleine Sätermark fick anställning redan under studietiden, här berättar hon om vad som hänt sedan hon tog examen.
Hur såg utbildningstiden ut?
Jag kände direkt när jag läste om utbildningen att den var för mig och erbjöd kurser som jag vill utvecklas inom. Utbildningen var ny men det såg jag som en möjlighet och inte ett hinder. Den innehöll praktik på cirka 10 veckor under termin 5 och praktiken gjorde jag på e-handelsbolaget Outnorths marknadsavdelning när den fortfarande var placerad i Kalmar. Efter min praktik på Outnorth fick jag jobb där. Ett marknadsassistentjobb som jag kombinerade med mina studier under min sista termin. Jag jobbade där i ca 1 år innan jag gick vidare till ett av Sveriges största förlag Albinsson & Sjöberg som marknadsansvarig.
Läs hela intervjun med Madeleine Sätermark
Vad har varit av stor betydelse under utbildningen?
Praktiken har haft stor betydelse för mig men även min lärare Örjan Pettersson då han under management-kursen introducerade mediebranschen för mig, något jag jobbar inom idag.
Hur ser ditt arbetsliv ut idag och hur vill du att det ska se ut i framtiden?
På Albinsson & Sjöberg som marknadsförare finns det inte riktigt några vanliga dagar. Jag jobbar varje dag med olika typer av kampanjer som har olika typer av utmaningar men jobbar varje dag mot samma mål! I framtiden vill jag utvecklas ännu mer inom marknadsföringens och kommunikationens alla grenar. Dock brinner jag särskilt för lagar och regler inom marknadsföring och närmare bestämt inom sociala medier så där hoppas jag på att bli ännu vassare. Mitt drömjobb är en arbetsplats där jag aldrig slutar utvecklas hur klyschigt det än låter. För mig är det även viktigt att aldrig sluta skratta tillsammans med kollegor.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger Campus Kalmar. Här är det nära till allt och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
Är du ny student så har du bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har prisats som en av Sveriges bästa studentstäder - flera gånger.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Staden har ett mysigt, historiskt centrum där små butiker, caféer och gym samsas i gränder och längs med kullerstensgator. Kustbandet erbjuder möjligheter att ta del av natur att promenera, träna, bada och vila i. Dessutom är Öland bara en bro bort.