Medie­kreatör­programmet

180 hp

Programmet för dig som vill bli mediekreatör och kommunikatör med kompetens att berätta och gestalta på ett kreativt och strategiskt sätt i moderna medier.

Alla kommunicerar och det finns ett stort behov av människor som gör det bra, särskilt i dagens föränderliga medielandskap. För att arbeta kreativt med medier är det viktigt att du kan skapa högkvalitativt innehåll samtidigt som du kan analysera kommunikationens förutsättningar, risker och utmaningar. Hos oss arbetar du med olika medieuttryck och erbjuds möjlighet till specialisering inom t ex film, ljud, grafisk produktion, illustration eller fotografi. Inom programmet ges ett strategiskt perspektiv på medier och kommunikation samtidigt som utbildningen präglas av yrkesetisk reflektion, kritiskt tänkande samt ett hållbarhetsperspektiv.

I programmet varvas ämnet medie- och kommunikationsvetenskap (90 hp) med ämnet medieproduktion (90 hp). Programmet innehåller 10 veckors praktik och inom ramen för programmet ges möjlighet till utlandstermin.

Hos oss har du tillgång till det bästa som kan erbjudas i teknikväg - med moderna och välutrustade studios och miljöer. Utbildningen ger behörighet till studier på avancerad nivå.

Karriär

Efter examen kan du arbeta med medieproduktion på exempelvis produktionsbolag, reklambyråer, webbyråer, sociala medieföretag, marknadsavdelningar, förlag och kommunikationsavdelningar på företag, organisationer och myndigheter, samt som frilansföretagare inom medieområdet.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot mediekreatörskap. Huvudområde: Medie- och kommunikationsvetenskap.

Internationella möjligheter

Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.

Erik vill känna på arbetslivet i andra delar av världen

Student i universitetets lokaler

Erik ville läsa något kreativt inom media men var inte helt säker på vilken inriktning. När han kikade runt på olika medieutbildningar i Sverige så tyckte han att Mediekreatörsprogrammet var det bästa alternativet. Det är en bred utbildning som får med flera olika slags kreativt skapande utan att vara för inriktat från början.

Det roligaste momentet hittills var när vi hade en talkshow

Emma Hörnfeldt

"Jag har alltid varit väldigt kreativt lagd och när jag var liten älskade jag att göra filmer med mina kompisar. I gymnasiet fick jag mersmak för just berättande, filmskapande och medier vilket gjorde att jag till slut hamnade här. Det intressanta med programmet är bredden av allt vi får lära oss, blandningen av teoretiska och praktiska kurser. Allt från uppbyggnad av webbsidor till livesändning i studion. Det roligaste momentet hittills var när vi hade en talkshow och sände live ut på Youtube, då var jag och en kille i klassen programledare och man lärde sig otroligt mycket. Det var så himla roligt att samarbeta med hela klassen också. I trean får vi chansen att praktisera och (om jag förstått det rätt) hjälper skolan oss med att hitta platser då det är en del företag som söker praktikanter. Jag bor superbra i en studentlägenhet lite norr om stan. Flytet var på min sida och jag var aldrig riktigt stressad över att inte hitta boende då Kalmarhem har bostadsgaranti för nya studenter. Det var faktiskt en av anledningarna till att det blev Kalmar. Det är så nära till allting och du kan ta dig överallt på cykel. Närheten till havet och Öland är ju också så lyxigt. Favvostället är nog stan, det är så mysigt att strosa runt bland de gamla fina husen." /Emma

Man får alltid lära sig nya saker som man kommer ha nytta av

William Widlund

"Jag valde mediekreatörprogrammet för att det klickade bra med mina intressen och jag såg möjligheter till att bredda både mina praktiska och teoretiska färdigheter. Jag kikade igenom programplanen för utbildningen och tyckte att upplägget såg lovande ut då de varvar teorin med de praktiska bitarna. På så sätt blir det aldrig enformigt. Man får alltid lära sig nya saker som man kommer ha nytta av och man får sällan den där “åh varför behöver vi kunna det här..?” känslan vilket gör att utbildningen hela tiden känns lönsam. Det roligaste har varit att få jobba med reklamproduktioner åt riktiga kunder, att skapa reklamfilm åt stora företag. Mitt drömjobb varierar under utbildningens gång för hela tiden stöter jag på nya och roliga saker. Ena stunden vill jag jobba som marknadsstrateg och andra stunden vill jag jobba på ett produktionsbolag.

Kalmar är en lagom stor stad som passar utmärkt för alla typer av personer - är du en partyprisse så erbjuder Kalmar ett grymt studentliv med ett x antal uteställen som gladeligen spelar gangnamstyle på repeat. Vill du hitta lugnet så kan du ta picknickkorgen till stadsparken eller sätta dig på ett av många mysiga caféer och avnjuta en och annan snickerskaka." /William 

Jag ville plugga något brett, kreativt och roligt

Signe Nylander

"Jag ville plugga något brett, kreativt och roligt. Jag har väl alltid varit intresserad av media, när jag var liten introducerade pappa mig till systemkameran och photoshop. Det är väldigt häftigt att tänka att verktygen jag härjade runt och lekte med som barn är samma verktyg jag förmodligen kommer använda i mitt vuxna, yrkessamma liv. Programmet varvar teori och praktik, därav får man ta del av alla bitar. Först får jag lära mig varför man gör någonting, sen får jag lära mig hur man gör någonting. Många gästföreläsare är ju yrkesverksamma och stannar man upp och småpratar med dem kan man få en god inblick i yrkeslivet. Jag bor i Funkabo, ett jättebra område med gångavstånd till matbutiker och grönområden, cykelavstånd till stadskärnan och universitetet och bra bussförbindelser. Jag är född och uppvuxen i Kalmar och trivs väldigt bra här. Det är en liten stad med puls och händelser, nära till haven och Öland. Favoritstället måste vara naturreservatet Värsnäs.  Jag är också medlem i en studentförening, Meskalin. Det ger ett otroligt sammanhang och dessutom chans till att träffa massa nya människor. Min förening berikar verkligen mitt studentliv!" /Signe 

Man får testa på så mycket olika saker

Porträtt Emelie

"Jag hörde av en kompis som hade pluggat Journalistik och medieproduktion att den utbildningen var riktigt bra. Jag började kolla upp den utbildningen men kom av en slump in på Mediekreatörprogrammets sida och tyckte att den skulle passa mig perfekt. Om man inte riktigt vet vad man vill göra inom ämnet så vet du troligtvis det när du är färdig eftersom man får testa på så mycket olika saker. Det bästa med utbildningen är att man får göra ”hands on” grejer och använda professionell utrustning för att få känna på hur det är att göra saker på riktigt! Vi har bra lärare som har erfarenhet och vet vad man behöver lära sig innan man kommer ut i arbetslivet. Jag är med i Radio Shore som är en bra studentförening där man får chansen att ha sin egen podcast eller sända ut i radio vilket är så himla kul! Jag har en egen podcast som heter YrkesYr!" /Emelie

Utbildningen fick mig att hitta rätt i det jag ville göra

Elvira Sandell på sin arbetsplats

Elvira har länge haft ett intresse för foto och film. Hennes kreativitet gjorde att hon valde att läsa mediekreatörprogrammet. Idag jobbar hon på Göteborg & Co med fullt fokus på kommunikation för firandet av Göteborgs 400-årsjubileum.

Niklas jobbar som produktfotograf

Porträtt av Niklas
Foto: Martina Wärenfeldt

Niklas driver eget företag med specialisering på produktfotografering. 2023 prisade The societies of photographers honom för en av hans produktbilder. Tävlingen är en av de största i världen inom genren och Niklas vann förstapris i kategorin ”advertising and commercial”. Han menar att utmärkelsen gör att han stärker både sitt självförtroende och marknadsföringsvärde.

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar