Medie­kreatör­programmet

180 hp

Programmet för dig som vill bli mediekreatör och kommunikatör med kompetens att berätta och gestalta på ett strategiskt sätt i moderna medier.

Alla kommunicerar och det finns ett stort behov av människor som gör det bra, särskilt i dagens föränderliga medielandskap. För att arbeta kreativt med medier är det viktigt att du kan skapa högkvalitativt innehåll samtidigt som du kan analysera kommunikationens förutsättningar, risker och utmaningar. Hos oss arbetar du med olika medieuttryck och erbjuds möjlighet till specialisering inom t ex rörlig bild, ljud, grafisk produktion, illustration eller fotografi. Inom programmet ges ett strategiskt perspektiv på medier och kommunikation samtidigt som utbildningen präglas av yrkesetisk reflektion, kritiskt tänkande samt ett hållbarhetsperspektiv.

I programmet varvas ämnet medie- och kommunikationsvetenskap (90 hp) med ämnet medieproduktion (90 hp), och möjlighet till 10 veckors praktik och utlandstermin ges inom ramen för programmet.

Hos oss har du tillgång till det bästa som kan erbjudas i teknikväg - med moderna och välutrustade studios och miljöer. Utbildningen ger behörighet till studier på avancerad nivå.

Karriär

Efter examen kan du till exempel arbeta på medieproduktionsbolag, inom TV, radio, reklambyrå, webbyrå, marknadsavdelning, förlag, tidning/webbredaktion eller kommunikationsavdelning på företag, inom organisationer och myndigheter,

samt med frilansföretagande.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot mediekreatörskap. Huvudområde: Medie- och kommunikationsvetenskap.

#humansoflnu

Följ oss på Instagram.

Johanna Andersson

"Jag och min klass fick möjligheten att skapa vår alldeles egna talkshow. Vi i klassen arbetade tillsammans fram idén "Gott snack med Johanna", där jag blev utsedd till att vara programledare. Det bästa med att studera är att få hålla på med det jag älskar, nämligen det kreativa skapandet. Jag tycker väldigt mycket om att göra film och här får jag utrymme för att göra det. Jag tycker även att den teoretiska delen om mediekommunikationen är väldigt intressant. 
Mediekreatörsprogrammet är en väldigt kreativ och bred utbildning, som gör att jag i framtiden kommer kunna jobba med många olika saker inom mediebranschen." /Johanna Andersson, Mediekreatörsprogrammet.

Studenter berättar

Mediekreatör Media Amanda Lagesson

Intresset för media gjorde att Amanda Lagesson valde att studera på mediekreatörsprogrammet. Hon går nu andra året och förbereder sig för att studera kurser inom medie- och kommunikationsvetenskap i Usa.

– Jag valde mediekreatörprogrammet för att jag har alltid haft ett intresse för allt inom media, såsom tv och film, foto, skriva och rita. så jag kände att detta program passade mig perfekt, då vi håller på mycket med medieproduktion. Jag visste också att jag ville gå ett praktiskt program så valet blev enkelt.  

Hittills har utbildningen varit väldig rolig och givande. Amanda känner att hon har lärt sig mycket nytt om media, men även om sig själv.

– Det har också varit mycket turbulent eftersom det är ett nytt program, men det är fåståndigt. Det har också varit väldigt stressigt och känslosamt vissa gånger. Både jobbiga känslor och glada känslor. Det har nämligen varit mycket känslor nu den senaste tiden, eftersom det är mycket pappersarbete inför utlandsstudierna. Jag ska nämligen studera kurser inom medie- och kommunikationsvetenskap på Bemidji State University i Bemidji, Minnesota i Usa.

Efter examen skulle Amanda kunna tänka sig att fortsätta plugga, men ett jobb i Stockholm känns också lockande.

– Mitt mål med utbildningen är personligen att bli bättre på att kommunicera med andra personer och yrkesmässigt. Ett praktiskt jobb som tillexempel på ett TV-bolag uppe i Stockholm skulle jag kunna tänka mig. 

Patrik Långberg

Patrik Långberg är 28 år och började studera Mediekreatörsprogrammet hösten 2015. Han valde programmet för att han är intresserad av den praktiska biten inom medieproduktion, att få vara kreativ och få skapa inom de olika medier som finns.

– Att ha möjlighet till praktik under utbildningen var även något som vägde väldigt tungt, det ger en stor möjlighet att få skapa kontakter och få känna på arbetslivet.

Patrik kommer från Kalmar och behövde därför inte flytta för att börja, han hade tur att utbildningen han sökte fanns så nära.

Det är roligt att studera på Mediekreatörsprogrammet tycker Patrik och det är ett högt tempo som bitvis är väldigt intensivt, till exempel när de jobbar med de praktiska momenten så som olika inspelningar med tillhörande redigering.
– Att få prova på möjliga framtida arbetsuppgifter gör det väldigt inspirerande och roligt, så det gör att man orkar med det höga tempot.

Det bästa med utbildningen beskriver Patrik som blandningen mellan praktiska och teoretiska kurser. Det gör att han inte tröttnar på att läsa mycket kurslitteratur i en teoretisk kurs när man veta att man får utrymme att vara mer praktisk i nästa och vice versa.

Om du funderar på att söka till Mediekreatörsprogrammet vill Patrik tipsa om att man måste gilla att både vara praktisk, kreativ och gilla att skapa samtidigt som att vara teoretisk med en hel del läsning av olika kurslitteratur.

Kalmar som studentstad har Patrik bara gott att säga om.
– Väldigt bra! Stadens storlek gör att man har nära till det mesta och det finns gott om saker att engagera sig i, både festliga och sportsliga och det finns även engagemang som man kan ta utöver skolan – exempelvis studentradio.

Efter utbildningen vill Patrik jobba på något sätt inom reklam. Men han tycker att utbildningen öppnar upp för otroligt mycket mer att jobba som.
– Just nu ser jag utbildningen som en buffé av möjligheter där jag ännu inte kunnat välja min inriktning. Jag ser möjligheterna på arbetsmarknaden som väldigt goda.

– Drömjobbet? Det är att driva min egna reklambyrå.

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Sjöfartshögskolan i Kalmar