Mediekulturer: Intermediala och multimodala studier, masterprogram
120 hpÄr du intresserad av litteratur, film, serier, konst, musik, mode eller journalistik? Denna masterutbildning ger dig ett brett mediaperspektiv på berättande, meningsskapande, lärande och sanning i konst och kommunikation.
Du kommer få insikt om, och utveckla metoder för, litterär analys som tar hänsyn till de komplicerade relationerna mellan digitala, analoga och fysiska medier. Kurserna i intermedialitet och multimodalitet länkar samman huvudområdet litteraturvetenskap med filmvetenskap, musikvetenskap, konst- och bildvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, engelska och moderna språk.
Utbildningen ger dig kunskap om relevanta, intermediala och multimodala teorier och metoder, främst inom de områden som ingår i Intermedial Research Centre (IMS). Efter första terminen kan du välja kurser med ett intermedialt perspektiv men också bygga din master med individuella kurser. Under den tredje terminen har du möjlighet att studera utomlands vid något av våra partneruniversitet. Du kan också välja att praktisera, antingen i Sverige eller utomlands. Om det inte är ett alternativ för dig kan du istället välja att läsa några av de valfria kurser som erbjuds vid Linnéuniversitetet. Under sista terminen skriver du din uppsats inom huvudområdet litteraturvetenskap men med ett intermedialt eller multimodalt perspektiv.
Distans och på campus
Programmet erbjuds både på distans och på campus. Undervisningen och kursarbetet är integrerade enligt 'Glocal-classroom-modellen'. Det innebär att både distansstudenterna och de som läser på campus undervisas tillsammans och följer samma schema. Du väljer själv vilken variant som passar dig bäst. Denna undervisningsmodell innebär att du får tillgång till en dynamisk och internationell lärmiljö.
Karriär
Efter examen kommer du vara rustad med teoretisk förståelse, analytiska verktyg och tvärvetenskaplig kompetens. Utbildningen ger dig en solid grund för doktorandstudier men du kommer också vara redo för arbete inom publicering, kultur, utbildning, kommunikation, media och administration. Du skulle exempelvis kunna arbeta som:
• Förlagsredaktör
• Kommunikatör
• Administratör
Examen
Filosofie masterexamen med inriktning mot intermediala och multimodala studier
Huvudområde: Litteraturvetenskap
Programansvarig
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Så här söker du till programmet
Ansökningsprocessen består av två steg.
- Du ansöker till programmet på antagning.se. Deadline 15 april 2024.
- Du skickar också in ett motivationsbrev på engelska. Deadline 30 april 2024.
Motivationsbrev
Du beskriver på en A4-sida ditt intresse för programmet.
Ditt motivationsbrev kommer att bedömas efter följande kriterier:
Ditt tidigare och avsedda engagemang inom området samt din förmåga att uttrycka dig på engelska.
Ladda upp ditt motivationsbrev på dina sidor på antagning.se
Mer om programmet
Mediekulturer: Intermediala och multimodala studier är ett nytt masterprogram med fokus på hur mediekulturer och människor samspelar och påverkar varandra
– Programmet ger dig ett brett mediaperspektiv på berättande, meningsskapande, lärande och sanning i konst och kommunikation, säger programansvarig Nina Ernst.
Läs hela intervjun med Nina
– Målet är att du ska utveckla nya insikter och metoder för litterär analys, som tar hänsyn till de komplicerade relationerna mellan digitala, analoga och fysiska medier, berättar Nina Ernst, lektor i litteraturvetenskap och programansvarig.
Hon förklarar att programmet rustar dig med teoretisk förståelse, analytiska verktyg och tvärvetenskaplig kompetens.
– Kurserna i intermedialitet och multimodalitet länkar samman huvudområdet litteraturvetenskap med filmvetenskap, musikvetenskap, konst- och bildvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, engelska och moderna språk, fortsätter Nina.
Programmet styrka ligger i att studenterna kommer att arbeta i en dynamisk och internationell lärmiljö, med undervisning både på campus och på distans.
– Här kommer du att möta mediekulturer från olika ämnen och kunskapsområden, engagerade lärare och möjligheter till fördjupning inom dina egna intresseområden. Det finns också en direkt koppling till universitetets intermediala spetsforskningscentrum som utforskar relationer och interaktioner mellan medier, vilket gör programmet unikt, säger Nina.
Hon beskriver att den tvärvetenskapliga mediekompetens som programmet ger är efterfrågad på arbetsmarknaden.
– Efter avslutat program har du en stabil grund för forskarutbildning, en spetskompetens inom mediekulturer, och är väl förberedd för arbete inom områden som publicering, kultur, utbildning, information, kommunikation, media och administration, avslutar Nina.
Översikt
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.