Miljöanalytiker
180 hpVill du vara en nyckelspelare i arbetet för en bättre miljö? Då är utbildningen till miljöanalytiker vad du söker! Genom att jobba med miljön kommer du att kunna fånga upp miljöproblem, kommunicera och driva en positiv utveckling i samhället. Du kan räkna med att få jobb. De senaste åren har det varit väldigt stor efterfrågan på yrkeskunniga inom miljösektorn – såväl i privat som i offentlig sektor.
Miljövetenskap är ett tvärvetenskapligt ämne vilket innebär att det passar både dig som är samhällsvetare, naturvetare eller har någon annan bakgrund inom t.ex. teknik eller ekonomi. Utbildningen innehåller grundläggande kurser i ekologi, miljökemi och energi. För att få verktygen att på ett effektivt sätt motverka miljöproblemen kommer du lära dig om:
• miljörätt
• miljöskydd
• hållbar utveckling och cirkulär ekonomi
• miljöledningssystem
• livscykelanalys
Du har även möjlighet att samarbeta med en partnerorganisation på din hemort där du under ett år väver ihop teori med praktiska moment i en verksamhet. Samtliga kurser som ingår i programmet hittar du i utbildningsplanen.
Programmet ges på heltid vilket innebär ungefär 40 timmars studier per vecka. Utbildningen är på distans med träffar i Kalmar. Under första året kommer vi att ha fyra obligatoriska träffar per termin. Under andra och sista året kommer det inte vara lika många fysiska träffar. De flesta träffar sträcker sig över tre dagar, från lunch till lunch. På träffarna genomförs moment som höjer kvalitén på inlärningen och examinationen genom att de genomförs på plats. Det kan till exempel vara laborationer, fältarbete och studiebesök. Dessutom leder de fysiska träffarna till att du bygger ditt framtida yrkesnätverk genom att du lär känna dina kurskamrater.
Genom att bli miljöanalytiker kommer du kunna göra skillnad för vår planet och framtida generationer. Världen behöver fler sådana som du.
Karriär
Efterfrågan på utbildade miljöanalytiker är stor och du kommer både att kunna arbeta på myndigheter, tjänsteföretag, industrier och inom konsultbranschen. Det är vanligt att det första jobbet efter examen är som miljöinspektör eller miljökonsult. Tjänster som kan vara aktuella efter utbildningen är:
• Miljöinspektör (kommuner)
• Miljökonsult (privata konsultföretag)
• Miljösamordnare (privata företag)
• Miljöstrateg (kommuner)
• Verksamhetsutvecklare (olika verksamheter)
• Hållbarhetsstrateg (olika verksamheter)
• Miljöhandläggare (länsstyrelser)
• Doktorand i miljövetenskap (universitet)
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot miljöanalys
(Huvudområde: Miljövetenskap)
Programansvarig
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
“Jag vill bidra till att lämna över en renare planet till nästa generation”
- Jag känner att jag gör skillnad genom att identifiera möjliga risker som kan skada vår hälsa och miljö.
Moa Winte jobbar som miljökonsult inom förorenade områden. Hon gör miljötekniska utredningar där hon tittar på vilka risker det finns i ett förorenat område och vad man behöver göra för att bli av med föroreningarna. Det gör hon genom att ta del av historiska undersökningar, ta prover och göra analyser. Hon jobbar också med att beräkna hur mycket olika saneringar kan påverka klimatet. Hon känner verkligen att hon är på rätt plats och älskar att gå till jobbet.
- Jag har alltid varit intresserad av miljön och främst hur vi människor påverkar den. Sen när jag fick barn ökade mitt miljöintresse. Jag vill bidra till att lämna över en renare planet till nästa generation.
Utöver intresset för klimat och miljö var det också hennes oro för klimatet som fick henne att söka till miljöanalytikerprogrammet. Hennes oro har minskat ju mer kunskap hon fått, men hon tycker att miljö- och klimatfrågan är högst aktuell. Saneringen av förorenade områden påverkar också klimatet och det finns mycket som går att förbättra.
- Om tio år tror jag att vi har utvecklat bättre metoder för att mäta och hantera den klimatpåverkan som blir när man sanerar förorenade områden.
Mitt engagemang handlar om vatten
Rätt vatten på rätt plats vid rätt tid för rätt användningsområde, hur åstadkommer vi det nu och framöver? Under studierna har mitt engagemang mer och mer kommit att handla om vattenfrågor, så det är där jag vill engagera mig framöver säger Johanna miljöananlytikerstudent.
Läs hela intervjun
Varför valde du den här utbildningen?
Jag valde mellan tre program på temat och tyckte att Miljöanalytiker var det program som hade mest tyngd i den naturvetenskapliga delen, vilket var viktigt för mig. Det hade också bäst balans mellan de olika delarna. Att programmet gick att läsa på distans var också mycket viktigt, då jag under de två första åren jobbade parallellt med studierna.
Vad är det som är intressant med ditt program?
Det är en balanserad blandning mellan olika vetenskapsdiscipliner. Även om tyngdpunkten såklart ligger på miljövetenskap, så ingår mycket annat som ger en bra helhetsbild och möjlighet att ägna sig åt många olika saker efter avslutad utbildning.
Hur kom det sig att du började intressera dig för just detta ämne?
Jag har haft ett miljö- och naturintresse med mig sedan barndomen. Under många år har jag arbetat i logistikbranschen och sett hur mycket som finns att göra på miljöområdet där. En period hade jag förmånen att arbeta nära en kund med ett mycket omfattande miljötänk i sin verksamhet, vilket ”öppnade ögonen” ännu mer. När jag sedan läste en inspirerande intervju med en miljöansvarig i en hamnverksamhet bestämde jag mig för att det var dags för ett spårbyte i livet.
Ska du ha eller har du haft praktik, kontakt med partnerföretag och/eller mycket kontakt med arbetslivet? Hur fungerar/fungerade det?
Jag har inte haft praktik eller något eget stadigvarande partnerföretag under studierna, däremot har jag under vissa kurser arbetat nära företag och andra verksamheter, exempelvis så gör jag exjobbet i samarbete med kommunen där jag bor. Jag tycker det är väldigt givande att använda kunskaperna till något konkret. Det känns bra att både kunna göra lite nytta och att få tillfälle att lära sig mer i den verkliga situationen.
Var utbildningen som du förväntade dig?
Både ja och nej. Det var mer obligatoriska träffar under första och andra året än vad jag hade förväntat mig, vilket blev lite tungt logistiskt, men samtidigt gav de flesta träffar väldigt mycket. De praktiska momenten som exkursioner och laborationer var i mångt och mycket bättre än förväntat och då hade jag ändå höga förväntningar.
Studietips
Tänk inte att det är för sent eller för krångligt! Om det inte fungerar i din livssituation att läsa ett program är det oerhört berikande att läsa enstaka kurser.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad? På vilket sätt?
Det hoppas jag verkligen! Jag upplever att vi lärt oss mycket och att utbildningen är efterfrågad i arbetslivet, vilket känns hoppfullt och bra.
Vad vill du göra efter att du avslutat dina studier?
Jag vill gärna läsa vidare och ta en master. Sedan får vi se.
Har du något drömjobb, och i så fall vad?
Det skulle väl vara en forskartjänst där jag slipper tävla om pengar...
Fritiden
Hur bor du? Vad tycker du om det? Hur hittade du din bostad?
Jag bor i bostadsrätt tillsammans med min man.
Vad tycker du om staden Kalmar? Har du något favoritställe?
Kalmar är en fin stad, men jag skulle inte vilja bo där, även om det hade varit härligt att ha närheten till Öland. Det har varit kul att få följa staden under årstiderna, den skiftar verkligen karaktär! Slottet och stadsparken är finfina oaser nära universitetet.
Vad gör du på fritiden?
Allt möjligt, men musik, natur, god mat och datorspel är stora intressen.
Har du engagerat dig något i studentkåren/studentföreningar på fritiden? Varför?
Nej, det lämnar jag med glädje åt yngre och lokala förmågor.
Var hittar du inspiration och avkoppling?
I skogen, skärgården, musiken och litteraturen.
Dag tror på en "grönare morgondag"
Dag vill vara en del i att bygga ett grönare samhälle, därför var det ett självklart val att söka till Miljöanalytiker på Linnéuniversitetet.
Läs hela intervjun
- Det finns många olika sätt att påverka världen på, och vad en människa väljer att arbeta med är ett sätt. Jag vill bidra till ett mer hållbart samhälle vilket jag är övertygad om leder till en bättre värld för våra barn.
Efter att ha läst igenom information från olika lärosätens miljövetenskapliga utbildningar var Dag säker på att det skulle bli Linnéuniversitetet: Nu har han snart gått halva programmet och är mycket nöjd.
- Kurserna känns välplanerade och jag förstår att mycket tid lagts ner på att forma utbildningen till att bli så bra som möjligt. Det är extra kul att få genomföra studiebesök på olika företag samt exkursioner i naturen, även om jag majoriteten av tiden arbetar vid datorn.
När Dag började studera var målet att arbeta som Miljöinspektör med tillsyn enligt miljöbalken. Men nu har han fått upp ögonen på fler möjligheter; hållbar utveckling, miljömålsarbete, avfallshantering eller energi- och klimatfrågor är alla intressant områden menar han. Om det är på lokal, regional, nationell eller internationell nivå spelar ingen roll. Hur som helst så är han inte orolig över arbetsmarknaden."
- Världen behöver fler gröna sinnen för att ställa om. Med min utbildning kommer jag arbeta där jag verkligen kan göra skillnad."
Jag hjälper politikerna att driva igenom miljömålen
Jane, från Jönköping, läste till miljöingenjör i Kalmar. Hon har arbetat med miljöfrågor sen hon tog sin examen. Just nu jobbar hon som kommunövergripande miljösamordnare på Kalmar kommun.
Läs hela intervjun
– Det finns många miljölagar som kommunen måste ta hänsyn till. Just nu håller vi på med att bygga upp ett gemensamt verksamhetsledningssystem i hela kommunen så att vi får bättre ordning och reda samtidigt som vi minskar vår miljöpåverkan, säger Jane.
Sedan Jane tog sin examen har hon hunnit arbeta med miljöfrågor på olika platser runt om i Sverige. Hon har till exempel arbetat på E.ON som miljösamordnare, där hon jobbade med att slå ihop fem olika miljöledningssystem till ett. Ett jobb som inte alltid var helt lätt.
– Vi skulle ta "godbitarna" från systemen hos fem olika regioner inom E.ON runt om i Sverige. Det fanns mycket prestige i vilket system som var bäst, så jag fick se till att vara taktiskt för att få folk att jobba ihop. De behövde se nyttan med att samarbeta och skapa ett gemensamt system som var ännu bättre, säger Jane.
Stöd för att miljömålen uppfylls
Jane är väldigt nöjd med utbildningen i Kalmar. Hon säger att det har varit en väldigt bra grund att stå på och är glad att man fått lära sig lite av varje om miljöfrågor.
– Saker som jag ibland under utbildningen inte trodde jag skulle ha nytta av i arbetslivet har jag använt flera gånger. Det var en bra blandning av teoretiska och praktiska moment. Vi gjorde många laborationer och exkursioner så att vi fick lära oss mer om det vi läste om, säger Jane.
Som kommunövergripande miljösamordnare för Kalmar arbetar hon som en "internkonsult" åt förvaltningar och kommunbolag runt om i kommunen. Jane hjälper politikerna i arbetet med att ta fram och följa upp kommunens miljömål. Det handlar mycket att ta reda på hur det ser ut idag och hur allting kan göras bättre.
– Jag samlar in uppgifter om till exempel energiförbrukning från kommunägda fastigheter och gör en bedömning av hur mycket energi som kan sparas. Jag hjälper politikerna att driva igenom miljömålen, säger Jane.
Jane hoppas att hon i framtiden kan påverka mycket runt om i kommunen som kan förbättra miljön.
– Det är ibland lätt att stirra sig blind på småsaker. Jag skulle vilja jobba med frågor som exempelvis hur man ska kunna få invånarna att ta cykeln istället för bilen till jobbet. Hur vi kan ha ett mer hållbart byggande och att ta hänsyn till miljön redan i planeringsstadiet. Att kunna göra skillnad, säger Jane.
Att jobba med miljön ligger i tiden. Jane tror att det behövs fler personer som är utbildade inom miljöfrågor i framtiden.
– Alla måste engagera sig i miljöfrågorna. Både privatpersoner och företag. Så som vi lever i dag kommer det inte att hålla i längden. Företag och kommuner behöver hjälp och verktyg för att strukturera sig så att de blir miljöanpassade. Det är viktigt att miljöfrågor sätts på agendan. Det är massor som behöver göras, säger Jane.
Mer om programmet
Programöversikt
Miljöanalytikerprogrammet består av kurser om 180 högskolepoäng. Nedan finns information om de kurser som ingår i programmet.
Vill du vara med och skapa ett hållbart samhälle?
Vill du ha koll på vad som händer? Är du utåtriktad och tycker du om att prata med människor? Vill du leda projekt? Gillar du att övertyga andra om det du tror på? Vill du vara med och skapa ett hållbart samhälle? Då skall du studera till miljöanalytiker!
– Miljöanalytikerutbildningen är en bred naturvetenskaplig utbildning med fokus på miljöfrågorna, säger Stina Alriksson, en av de ansvariga för de miljövetenskapliga utbildningarna vid Linnéuniversitetet.
Miljöarbete handlar om att kunna kommunicera, att kunna bemöta olika människor och grupper och att kunna lägga fram sin sak.
– Att kunna se en helhet är viktigt, och förstå hur allt hänger samman. Det roligaste är bredden som miljöanalytiker – du måste ha koll på många saker vilket innebär att du ständigt måste utveckla dig, och lära om och lära nytt, säger Stina.
Miljöanalytisk kompetens viktig för organisationer
Företagen, kommunerna och länsstyrelsen jobbar ständigt med olika typer av miljöpåverkan. En gedigen lagstiftning styr hur arbetet skall genomföras, vilket kräver kompetens hos företag, kommuner och länsstyrelse. I regionen finns många större industrier.
– Exempelvis har vi många verkstadsindustrier här, vilka behöver en hel del råvaror för sin produktion. För att göra rätt och följa alla lagar, behövs duktiga och kompetenta medarbetare som förstår att väga in företagens kostnader och ändå kunna ha med miljöhänsynen hela vägen, från beslut till genomförande, säger Stina.
Utbildningen vid Linnéuniversitetet är kopplad till den starka forskningen som bedrivs inom miljöområdet.
– Vi utbildar verklighetsförankrade miljögurus, säger Stina, och betonar att studenterna får en gedigen, modern kompetens som mycket väl svarar på det behov som kommuner, länsstyrelse och industrin efterfrågar.
Teori blir praktik genom partnerföretag
Utbildningen inleds med en mängd grundläggande naturvetenskapliga kurser såsom geovetenskap, biologi och kemi. Därefter ges det kurser i olika delområden, såsom miljölagstiftning, miljöskyddsteknik, presentationsteknik, projektledning och klimatfrågan.
Studenterna har under utbildningen partnerföretag och partnerorganisationer och undersöker branscher och produkter för att knyta ihop de teoretiska studierna med hur det ser ut i verkligheten.
Läs på distans
Utbildningen kan läsas på distans i sin helhet med fyra till sex obligatoriska träffar per termin i universitetets lokaler i Kalmar.
– När studenterna kommer på träffarna möter vi dem alltid med ett riktigt smörgåsbord – de gör studiebesök, genomför laborationer eller så har de gruppredovisningar, säger Stina.
– Distansstudenterna får de allra flesta föreläsningarna via en lärplattform där studenterna kan logga in och lyssna på föreläsningar.
Till varje föreläsning hör ett antal instuderingsuppgifter och ibland genomför studenterna grupparbeten.
– Man skulle kunna tro att det är krångligt att göra grupparbeten över nätet, men det fungerar utmärkt. Studenterna bildar nätverk och stöttar varandra med studierna under hela utbildningen, säger Stina.
Många av Linnéuniversitetet miljöstudenter har valt utbildningen för att det här finns möjlighet att läsa den på distans.
– Flera av våra studenter arbetar halvtid och har kanske familj på hemorten, så livet under studierna kan fortsätta som vanligt, säger Stina.
Vanliga frågor om miljöanalytikerprogrammet
Vad gör en miljötekniker?
Som miljötekniker kan du arbeta som miljöingenjör. Du är expert på att hitta lösningar som minskar miljöpåverkan. Det kan innebära att införa nya tekniker för att minska utsläpp, förbättra energieffektiviteten eller hantera avfall på ett mer hållbart sätt.
Hur blir man miljökonsult?
Som miljöanalytiker kan du arbeta som miljökonsult. För att bli en framgångsrik miljökonsult bör du inrikta dig på att förstå både de vetenskapliga och juridiska aspekterna av miljöfrågor. Dessutom är förmågan att kommunicera information på ett tydligt sätt viktig.
Hur mycket tjänar en miljöingenjör?
Enligt SCB 2024 tjänar specialister inom miljöskydd och miljöteknik i genomsnitt 43 000 kr/månad före skatt. Ingångslönen är runt 39 000 kr/månad.
Vad kan man jobba med efter miljöanalytikerprogrammet??
Efter att ha studerat till miljöanalytiker kan man arbeta inom många olika områden, som att övervaka efterlevnaden av miljökrav, att minimera miljöpåverkan och att rapportera miljöprestanda. En del miljöanalytiker har även hand om arbetsmiljöfrågor.
Vad fokuserar programmet miljöanalytiker på?
Hur man löser miljöproblem med hjälp av miljörätt och miljöskyddsteknik samt strategier inom hållbar utveckling och cirkulär ekonomi, miljöledningssystem och livscykelanalys.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.