Miljövetenskap och hållbar utveckling, masterprogram
120 hpEn hållbar utveckling av vår värld är en av nutidens viktigaste och största utmaningar. Masterprogrammet i miljövetenskap och hållbar utveckling ger dig teoretiska och praktiska färdigheter kring hur vi kan minska människans påverkan på vår miljö.
Hållbar utveckling är den princip genom vilken Förenta Nationernas mål om ingen fattigdom, hälsa och välbefinnande samt skydd av planeten på olika vis ska nås. Masterprogrammet i miljövetenskap och hållbar utveckling fokuserar på naturmiljön men innefattar också sociala och ekonomiska aspekter. Denna masterutbildning ger dig färdigheter för att självständigt kunna använda vetenskaplig information som bas för att förstå hur naturen fungerar, hur människan inverkar på naturen samt hur olika åtgärder fungerar och kan användas för att minska människans påverkan på miljön. Programmet erbjuder flera praktiska moment och möjlighet att delta i pågående forskningsprojekt.
Under det första året studerar du miljöriskanalys, riskhantering av kontaminerade platser och miljöriskkommunikation. Du har praktiska aktiviteter som fältarbeten (bland annat provtagning och monitorering av jordmån, sediment, vatten och eventuellt luft), databehandling och analys. Ni jobbar i grupp med aktuella problem, i syfte att förstå naturliga bakgrundsförhållanden, degradering av miljön, och hur åtgärder kan utvecklas och implementeras för att förbättra miljöns status. Du som uppfyller samtliga krav under första året kan ansöka om en magisterexamen i miljöriskanalys (60 poäng).
Det andra året arbetar ni i forskargrupper och det ger dig en djup förståelse av vetenskapliga forskningsmetoder. En stor del av det andra året kommer att innebära arbete med ett individuellt forskningsprojekt och magistersavhandlingen. Det projektet handleds av forskare vid institutionen och har ett tema kopplat till miljövetenskap och hållbarhet.
Urvalet baseras på akademiska meriter och individuell bedömning. Du ansöker via antagning.se. Ansökan ska innehålla ett motiveringsbrev (max en sida), cv, examensbevis och referenser.
Karriär
Denna master ger dig kunskap som direkt kan tillämpas inom områden som hantering, undersökning och monitorering av miljöproblem både inom offentlig och privat sektor. Myndigheter, länsstyrelser och kommuner har behov av kompetens inom området, liksom många konsultföretag inom miljösektorn och större industriföretag.
Programmet är en också utmärkt grund för fortsatta studier på forskarnivå.
Examen
Filosofie masterexamen
Huvudområde: Miljövetenskap
Programansvarig
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Cheng vill bli forskare
Cheng flyttade till Sverige från Kina då hon hade träffat en svensk partner. Med ett stort intresse för att studera miljövetenskap valde hon att läsa vid Linnéuniversitetet. Hon ser masterprogrammet i miljövetenskap och hållbar utveckling som en väg mot målet att forska inom området.
Läs hela intervjun
Då Linnéuniversitetet låg nära hennes nya hemort och hade det huvudområde som var intressant för Cheng så valde hon att studera här.
– Masterprogrammets innehåll väckte min nyfikenhet. Jag ville ta ett systematiskt grepp för att lära mig mer om svenskt miljöskydd, berättar Cheng.
Cheng tycker att innehållet i programmet är intressant och gillar också utbildningsatmosfären på Linnéuniversitetet.
– Lärarna hjälper studenterna att utveckla sin förmåga att lära sig självständigt. Vi har alltid en öppen diskussion och kommunikation med såväl lärare som handledare, fortsätter Cheng.
Experiment och rapportskrivning är två av Chengs stora intressen, något som hon har nytta av i sina studier på programmet. Hon har nu tagit sig an en ny utmaning i form av ett nytt projekt.
– Jag jobbar med ett nytt studieämne som handlar om mikroplast i Östersjön. Det är ett ämne som är både intressant och viktigt och ingen har tidigare jobbat med just detta på vår avdelning. Min handledare, professor Marcelo Ketzer, och jag har samarbetat från början för att skapa en förståelse för studieämnet och bestämma hur jag ska bedriva den nödvändiga forskningen. Det är svårt, men jag uppskattar verkligen utmaningsaspekten i det hela, förklarar Cheng.
Cheng upplever att studentlivet kräver hårt arbete, självdisciplin och koncentration. Något hon kan ta med sig i sin framtida karriär.
– Jag tror att det passar mig utmärkt att bedriva forskning. Efter examen är min plan att bli doktorand och mitt drömjobb är att vara forskare. Jag skulle vilja stanna på Linnéuniversitetet om en lämplig möjlighet presenterar sig, avslutar Cheng.
Projektkurs gav Alexander kontakter inom yrkeslivet
När Alexander flyttade till Kalmar fick han en studentbostad tack vare den bostadsgaranti som finns i Kalmar. I framtiden vill han arbeta med något där han kan göra skillnad.
Läs intervjun med Alexander
- Jag valde att studera vid Linnéuniversitetet på grund av ett flertal anledningar. Dels funkade livspusslet bäst ifall jag studerade min Master här, dels på grund av det fina läget och de rekommendationer jag hört från vänner och nära bekanta. Min sambo tog sin kandidatexamen här och trivdes så bra i Kalmar att hon blev kvar. Universitetet har många doktorander från andra länder, vilket bidrar till ett internationellt tankesätt där det ofta finns utrymme för att diskutera många olika frågor.
Alexander uppskattar relationen med lärarna vilket enligt honom underlättar studierna och han ser fördelar med att Linnéuniversitetet är beläget i två mellanstora städer.
- Relationen till lärarna är bra och de är ofta tillgängliga om man behöver diskutera uppgifter eller ställa frågor. Mitt program är mycket mer praktiskt inriktat än mitt kandidatprogram. Det är en fördel att universitetet är beläget i en mellanstor ort, då många som arbetar på universitetet har goda kontakter med näringslivet, kommun och länsstyrelse.
Praktik gav viktig erfarenhet
Alexander fick tidigt i utbildningen möjlighet att genomföra en av projektkurserna hos ett företag i Kalmar vilket gav värdefull erfarenhet och kontakter inom yrkeslivet.
- Det var suveränt då man direkt fick kontakter inom yrkeslivet och fick bidra med praktiskt viktiga moment, inte bara för sin egen del, men även för EU-projektet i stort. Det bidrar till att skapa motivation och, tror jag, större lärdomar.
Bostadsgaranti en trygghet för nya studenter i Kalmar
För dig som inte redan bor i Kalmar kommun, har den kommunala bostadsförmedlingen Kalmarhem bostadsgaranti. Det innebär att du inom två månader har rätt till ett studentboende.
- Bostadsgarantin är bra. Tack vare den så bor vi idag väldigt centralt på Kvarnholmen, mitt i Kalmar. Kalmar är en fantastiskt mysig stad med goda förbindelser och ett bra utbud av både restauranger och affärer. Om man är sugen på att leva studentlivet finns det flera föreningar man kan engagera sig i. Det är ofta studentföreningarna som arrangerar fester och evenemang och examensbalen på Kalmar slott är ett plus i kanten.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.