Civilingenjör i mjukvaruteknik
300 hpMjukvara är en osynlig del som finns överallt i vår vardag. Det innebär att du som civilingenjör i mjukvaruteknik kommer att ha möjlighet att jobba med det som tilltalar dig mest. Denna civilingenjörsutbildning ger dig också behörighet att forska inom datateknik.
Att mjukvara används i telefoner och bilar har du säkert koll på. Men i allt fler traditionella produkter såsom klockor, tandborstar och nycklar används idag mjukvara. Kanske vill du fokusera på att ta fram ännu smartare lösningar för att vi ska minska vår klimatpåverkan eller så kommer du på det som gör att vi kan leva ett mer hållbart vardagsliv. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du som civilingenjör i mjukvaruteknik kan jobba med.
Under utbildningens fem år kommer du att knyta värdefulla kontakter med näringslivet. Flera av kurserna innehåller projekt som är kopplade till verkliga problem hos de företag vi samarbetar med. Att arbeta som civilingenjör i olika mjukvaruprojekt är både en social och kreativ process. Det gäller att förstå användarnas behov och kunna samarbeta i team för att få en så bra slutprodukt som möjligt.
Under utbildningen till civilingenjör kommer du att läsa kurser inom bland annat mjukvaruutveckling, datamodellering, matematik, maskininlärning och hållbar utveckling. Under de sista åren av utbildningen kommer du att fördjupa dina kunskaper inom modelldriven utveckling, dataintensiva system samt visualisering och dataanalys.
Karriär
Som civilingenjör finns det jobb i alla branscher och med inriktning på mjukvara kommer din kompetens att vara efterfrågad. Några tänkbara yrkestitlar är mjukvaruutvecklare, systemarkitekt, produktägare och projektledare. Du får också behörighet att börja forska i området datateknik.
Examen
Civilingenjörsexamen i mjukvaruteknik
Programansvarig
Kontaktpersoner
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. Många kurser innehåller interkulturella inslag, till exempel i form av kurslitteratur eller gästföreläsare från andra länder. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
En civilingenjörsexamen gör att du öppnar dörrarna för det mesta
I filmen berättar Erika och Björn vad en civilingenjör gör. De har själva läst till civilingenjör och jobbar nu på två olika IT-bolag i Växjö.
Johans långsiktiga mål är att bli egenföretagare
Johan läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik. Efter examen vill han arbeta med olika projekt antingen i Sverige eller utomlands. I framtiden vill han starta eget företag.
Läs hela intervjun med Johan
- Jag läste Tekniskt basår på LNU, som ger en platsgaranti på civilingenjörsprogrammen, och trivdes så bra att jag valde att söka hit igen. Dessutom har jag alltid haft ett stort IT-intresse, speciellts mjukvara så programmet passade bra för mig.
- Civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik är ett tungt teoretiskt program där man får en bred bas inom ämnet och får testa många olika delar av IT-branschen. Vi har också flera praktiska uppgifter under utbildningen och en hel del kontakter med företag genom föreläsningar, uppsatser eller examensarbete. Företagen i regionen visar ett stort intresse för mig som civilingenjörsstudent; examen öppnar många portar i framtiden.
Under studietiden funderar Johan på att söka extrajobb inom branschen.
- Jag har hört att mjukvarubranschen erbjuder många extrajobb och sommarjobb. Det är en ständigt växande bransch både lokalt, nationellt och i världen. Särskilt Växjö är en stad med goda möjligheter inom Tech-branschen.
Växjö en växande stad
Johan trivs med studentlivet och Växjö som stad. Här finns något för alla oavsett vilka intressen man har.
- Det är frihet under ansvar skulle jag säga. Det är skönt att kunna lägga upp dagarna som man vill och det finns gott om aktiviteter på fritiden för dem som önskar. Växjö är en ständigt växande stad. Gillar man träning så finns det ett stort utbud av olika aktiviteter samt väldigt fin natur om man gillar löpträning. Är man mer för mat och dryck så finns det variation där med i centrum.
I framtiden vill Johan arbeta med olika projekt med målet att bli egenföretagare
- Efter examen vill jag samla på mig erfarenheter som mjukvaruutvecklare och projektledare från olika projekt. Exempelvis som konsult i Sverige eller utomlands. Ett stort plus med en IT-inriktning, speciellt mjukvaruteknik, är att man har möjlighet att arbeta nästan varsomhelst i världen. Mitt långsiktiga mål är att bli egenföretagare då jag har jobbat med liknande förut och trivdes med det.
Johans bästa tips till en ny student
- Ha ett öppet sinne och var snäll mot dig själv. Ibland är vissa saker svårare än andra men vi är här för att lära oss.
Programmering ett kreativt sätt att uttrycka sig på
Emrik trivs med att bo på campus i Växjö. Ett campus han beskriver som ett eget litet samhälle där det finns något för alla. I framtiden drömmer han om att få arbeta med egna projekt.
Läs hela intervjun med Emrik
- Jag har varit i Växjö tidigare och det är en mycket vacker stad. Det är svårt att inte trivas skulle jag säga. Du har en stadsmiljö som blandas med en vacker natur med grönska och sjöar. Det passar mig som vill ha lite av båda delarna. Sedan är det själva programmet såklart. Utav de skolor som erbjöd en civilingenjörsutbildning med fokus på mjukvara så var Linnéuniversitetet ett bra val för mig.
Under hela utbildningen står mjukvaruteknik och utveckling i centrum.
- Det är intressant på olika sätt. Dels får man en inblick i hur datorer fungerar, men programmering ger en ett helt nytt sätt att utrycka sig kreativt på! Ju mer man lär sig, ju fler spännande projekt blir möjliga. Så länge man har kunskap, en dator och internet så kan man skapa nästan vad som helst!
Emrik trivs bra i Växjö och beskriver campus som ett eget litet samhälle.
- Här finns nästan allt man behöver. Det finns restauranger och affärer i närheten och studentpubar, gym och en frisör mitt på campus. Dessutom är det inte lång in till centrum. När solen skiner drar jag ner till Växjösjön och njuter av vädret. Området där omkring med den stora domkyrkan liggandes i bakgrunden är jättefint.
För den som är intresserad erbjuder Studentlivet finns ett stort utbud av aktiviteter.
- Campus är som gjort för att man ska trivas och på helgerna händer det mycket. Dessutom är det inte lång in till centrum. Det finns flera olika studentföreningar att engagera sig i som ordnar olika evenemang.
Efter examen vill Emrik börja jobba och skaffa sig erfarenhet som utvecklare, men han drömmer också om att vid någon tidpunkt få skapa något eget.
- Vid någon tidpunkt i livet skulle det vara häftigt att få arbeta med ett eget projekt. Just vad vet jag inte, men programmering handlar om att skapa. Jag har alltid drömt om att få börja på något större projekt baserat från mina egna ambitioner.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Kurser inom år 1-3
Årkurs 1
- 1MA901, Linjär algebra, 7,5 hp
- 1DT901, Inledande programmering, 7,5 hp
- 1MA902, Diskret matematik, 7,5 hp
- 1DT902, Introducerande projekt, 7,5 hp
- 1MA904, Envariabelanalys, 10 hp
- 1DT903, Databaser och datamodellering, 5 hp
- 1MA905, Tillämpad sannolikhetslära och statistik, 7,5 hp
- 1FY901, Mekanik, 7,5 hp
Årkurs 2
- 1DV607, Objektorienterad programmering, 7,5 hp
- 1FY902, Ellära och magnetism, 7,5 hp
- 1ZT010, Teknisk kommunikation, 5 hp
- 1DT907, Algoritmer, 5 hp
- 1DT908, Mjukvaruutvecklingsprojekt, 10 hp
- 1ZT902, Hållbar utveckling, 5 hp
- 1DT909, Parallellprogrammering, 5 hp
- 1MA930, Numeriska metoder, 7,5 hp
- 2DT901, Datorns uppbyggnad, 7,5 hp
Årkurs 3
- 1MA916, Flervariabelanalys, 5 hp
- 2DT902, Mjukvaruarkitekturer, 5 hp
- 2DT903, Inbyggda system, 5 hp
- 1ED902, Reglerteknik, 5 hp
- 2DT904, Datorgrafik, 5 hp
- 2DT905, Datornät, 5 hp
- Industriell ekonomi, 5 hp
- Vetenskapliga metoder, 5 hp
- Datorsäkerhet, 5 hp
- Självständigt arbete, 15 hp
Kurser inom år 4-5
Kurserna i kursiv stil kan bytas mot valbara kurser.
Årkurs 4
- Systemmodellering och simulering, 5 hp
- Kodtransformationer och interpretation, 5 hp
- Projekt i modelldriven utveckling, 10 hp
- Formella metoder, 5 hp
- Optimering, 5 hp
- Maskininlärning, 5 hp
- Parallell och distribuerad databehandling, 5 hp
- Projekt i dataintensiva system, 10 hp
- Djup maskininlärning, 5 hp
- Lean startup, 5 hp
Årkurs 5
- Informationsvisualisering, 5 hp
- Datautvinning, 5 hp
- Projekt i visualisering och dataanalys, 10 hp
- Avancerad informationsvisualisering och tillämpningar, 5 hp
- Vetenskapliga metoder inom datateknik, 5 hp
- Självständigt arbete, 30 hp
Du förbereds för din kommande yrkesroll och utbildas för att uppfinna ny teknik
Det finns generellt ett jättestort behov av IT-kompetens de kommande tio åren, säger Morgan Ericsson som är prefekt på institution för datavetenskap och medieteknik.
Läs intervjun med Morgan
– Mjukvarusystemen finns överallt och det är svårt att tänka sig ett samhälle utan mjukvarusystem. Dessutom kommer det att vara en del av allt fler produkter i framtiden. Så mjukvaruingenjörer kommer att behövas i princip i alla sektorer.
Programmet är inriktat på att du ska lära dig yrkesrollen civilingenjör. Därför har utbildningen till stor del ett projektbaserat arbetssätt.
– Vi vill att studierna ska likna det faktiska arbetslivet. Genom att ha ett stort inslag av projekt redan under utbildningen vill vi förbereda studenterna för sin kommande yrkesroll, säger Morgan.
Vad är skillnaden mellan högskoleingenjör och civilingenjör?
– En civilingenjörsutbildning är jämfört med en högskoleingenjörsutbildning bredare och mer teoretisk. Du läser fem år istället för tre. Det är mer utmanande kurser i alla ämnen och ett högre tempo. På det sättet är det en svårare utbildning.
En civilingenjörsutbildning är också forskningsförberedande, eftersom det både är en kandidat- och masterutbildning i ett. Morgan Ericsson tycker att man kan sammanfatta det som att en högskoleingenjör utbildas för att jobba med teknik som finns idag, medan en civilingenjör utbildas till att uppfinna ny teknik.
Vilka är de främsta fördelarna med att läsa till civilingenjör i mjukvaruteknik?
– Enligt mig finns det mängder med fördelar med att bli civilingenjör i just mjukvaruteknik. För det första är det ett område som troligtvis kommer att fortsätta att påverka våra liv på samma explosionsartade sätt många år framöver. Jag brukar citera Marc Andreessen som säger ”In short, software is eating the world” och så är det verkligen!
När du har kompetens i mjukvara är du eftertraktad på arbetsmarknaden där du sannolikt också kommer att få bra lön och arbetsvillkor. Att jobba med mjukvaruutveckling är en social och kreativ process där du kommer lära dig nya saker varje dag. Och inte minst, du kommer kunna vara med och förändra världen på riktigt!
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är en av Europas grönaste städer och här har du nära till natur, skog och vatten.