Civilingenjör i mjukvaruteknik

300 hp

Mjukvara är en osynlig del som finns överallt i vår vardag. Det innebär att du som civilingenjör i mjukvaruteknik kommer att ha möjlighet att jobba med det som tilltalar dig mest. Denna civilingenjörsutbildning ger dig också behörighet att forska inom datateknik.

Att mjukvara används i telefoner och bilar har du säkert koll på. Men i allt fler traditionella produkter såsom klockor, tandborstar och nycklar används idag mjukvara. Kanske vill du fokusera på att ta fram ännu smartare lösningar för att vi ska minska vår klimatpåverkan eller så kommer du på det som gör att vi kan leva ett mer hållbart vardagsliv. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du som civilingenjör i mjukvaruteknik kan jobba med.

Under utbildningens fem år kommer du att knyta värdefulla kontakter med näringslivet. Flera av kurserna innehåller projekt som är kopplade till verkliga problem hos de företag vi samarbetar med. Att arbeta som civilingenjör i olika mjukvaruprojekt är både en social och kreativ process. Det gäller att förstå användarnas behov och kunna samarbeta i team för att få en så bra slutprodukt som möjligt.

Under utbildningen till civilingenjör kommer du att läsa kurser inom bland annat mjukvaruutveckling, datamodellering, matematik, maskininlärning och hållbar utveckling. Under de sista åren av utbildningen kommer du att fördjupa dina kunskaper inom modelldriven utveckling, dataintensiva system samt visualisering och dataanalys.

Karriär

Som civilingenjör finns det jobb i alla branscher och med inriktning på mjukvara kommer din kompetens att vara efterfrågad. Några tänkbara yrkestitlar är mjukvaruutvecklare, systemarkitekt, produktägare och projektledare. Du får också behörighet att börja forska i området datateknik.

Examen

Civilingenjörsexamen i mjukvaruteknik

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

"Jag hoppas att jag är med och ‘change the game’ på något sätt i framtiden"

- Jag får vara med och bygga intuitiva och hjälpsamma program som många kan använda inom AI och robotik.

Khaled läser civilingenjör i mjukvaruteknik. Det bästa med att plugga är den inspirerande miljön här på universitetet. Både lärare och studenter är så engagerade i många olika projekt så möjligheterna är många.

- Att vara i en miljö med så många andra som gillar att göra samma saker som en själv är väldigt roligt. Det är utmanande och man får testa på mycket vilket också gör att man lär sig mycket hela tiden.

AI är en stor del av de projekt Khaled fokuserar på under utbildningen. Han jobbar med en talande robot som elever ska kunna ha dialoger med i klassrummet och också med hur AI kan vara med och skriva bättre texter i skolan.

- Det händer så otroligt mycket inom området och det gäller att hänga med. Jag hoppas att jag kommer att vara med och ‘change the game’ på något sätt i framtiden.

En civilingenjörsexamen gör att du öppnar dörrarna för det mesta

I filmen berättar Erika och Björn vad en civilingenjör gör. De har själva läst till civilingenjör och jobbar nu på två olika IT-bolag i Växjö.

Johans långsiktiga mål är att bli egenföretagare

Johan Dahl vid Linnéuniversitetet

Johan läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik. Efter examen vill han arbeta med olika projekt antingen i Sverige eller utomlands. I framtiden vill han starta eget företag.

Mer om programmet

Det här läser du

Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.

Du förbereds för din kommande yrkesroll och utbildas för att uppfinna ny teknik

Det finns generellt ett jättestort behov av IT-kompetens de kommande tio åren, säger Morgan Ericsson som är prefekt på institution för datavetenskap och medieteknik.

Vanliga frågor om civilingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M