Mjukvaruteknik, högskoleingenjör

180 hp

Vill du utveckla IT-system för bilar eller intelligenta robotar? Framtiden är spännande och behovet av ingenjörer med mjukvarukompetens är stort.

Programmets mål är att utbilda ingenjörer som kan arbeta med utveckling av olika typer av mjukvarusystem. Det är en 3-årig utbildning med teknikindustrin som målgrupp. I synnerhet större företag med stora projekt som löper under lång tid där organisation, systematik och struktur är viktigt.

Programmets fokus är mjukvaruteknik. Studenterna blir duktiga systemutvecklare med goda kunskaper inom ett brett område (t.ex. programspråk, datorteknik, databaser, webbteknik och nätverk). Programmets speciella inriktning är Internet of Things med lika fokus på hur olika hårdvarukomponenter (t.ex. sensorer) kan kopplas till internet som serverarkitekturer och tekniska lösningar på serversidan. En ingenjör förväntas också ha en bred teknisk kompetens. IT-kurserna kompletteras därför med kurser i matematik, fysik och industriell ekonomi. Arbetsmarknaden för ingenjörer med IT-kompetens är mycket god och störst efterfrågan är inom nya teknologiområden så som molntjänster och Internet of Things.

Karriär

Ditt första jobb blir troligen som utvecklare på en utvecklingsavdelning. Du kan sedan arbeta vidare som teknisk expert, projektledare eller konsult. Oavsett position jobbar du förmodligen i ett team med andra personer. IT-världen är global så det finns också goda möjligheter att arbeta utomlands.

Examen

Högskoleingenjörsexamen i Datavetenskap med inriktning mot mjukvarutekeknik.

#Humans of Lnu

Följ oss på Instagram

Människa står vid robot

"Jag arbetar med forskning på Linnéuniversitetet och ett av mina specialområden är artificiell intelligens. I höst kommer jag vara programansvarig för vår nya ingenjörsutbildning inom mjukvaruteknik. Det är en utbildning som ligger helt rätt i tiden. Idag har vi uppkopplade enheter i allt från våra kylskåp till våra bilar. Fokus kommer att vara på Internet of Things och studenterna kommer få kompetens inom både hårdvara och mjukvara. Jag vet att många företag har behov av denna typ av ingenjörer och jag tror att studenterna som tar examen kommer vara väldigt eftertraktade på arbetsmarknaden." /Johan, Lektor i datavetenskap

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar