Mjukvaruteknik, högskoleingenjör
180 hpVill du utveckla IT-system för inbyggda system i bilar eller intelligenta robotar? Vill du specialisera dig på uppkopplade enheter? Detta högskoleingenjörsprogram i mjukvaruteknik har fokus på Internet of Things (IoT) och kommer förbereda dig för hela arbetsmarknaden inom IT-området men med fördjupning inom IoT. Framtiden är spännande och behovet av ingenjörer med kompetens inom både mjukvara och inbyggd hårdvara är stort.
Programmets mål är att utbilda ingenjörer som kan arbeta med utveckling av olika typer av mjukvarusystem och uppkopplade enheter. Det är en 3-årig utbildning med teknikindustrin som målgrupp, i synnerhet större företag med stora projekt som löper under lång tid där organisation, systematik och struktur är viktigt.
Programmets fokus är mjukvaruteknik. Studenterna blir duktiga systemutvecklare med goda kunskaper inom ett brett område, programmering, datorteknik, maskininlärning, inbyggd hårdvara, databaser, webbteknik och nätverk. Programmets speciella inriktning är Internet of Things med lika fokus på hur olika hårdvarukomponenter (t.ex. sensorer) kan kopplas till internet som serverarkitekturer och tekniska lösningar på serversidan. En ingenjör förväntas också ha en bred teknisk kompetens. IT-kurserna kompletteras därför med kurser i matematik, fysik och industriell ekonomi. Arbetsmarknaden för ingenjörer med IT-kompetens är mycket god och störst efterfrågan är inom nya teknologiområden så som molntjänster, tillämpad maskininlärning och Internet of Things.
Karriär
Ditt första jobb blir troligen som ingenjör på en utvecklingsavdelning i ett företag, eller som entreprenör i ditt eget nystartade företag.
Du kommer jobba med att lösa tekniska problem, som ingenjör förutsätts du vara kreativ och ligga på en teknisk framkant. Oavsett position jobbar du sannolikt i ett team med flera andra personer. IT-sektorn är global så det finns stora möjligheter att jobba var du än önskar i världen.
Examen
Högskoleingenjörsexamen i Datavetenskap med inriktning mot mjukvarutekeknik.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
Tekniska lösningar kan bidra till ett mer hållbart samhälle
Amer har så länge han kan minnas haft ett stort intresse för datorer och elektronik. Han ser sig själv som en problemlösare och i framtiden drömmer han om att jobba med IoT-lösningar.
Läs intervjun med Amer
- Min största dröm har alltid varit att plugga till Högskoleingenjör. Linnéuniversitet hade ett bra urval av högskoleingenjörsutbildningar inom datavetenskap vilket i kombination med det geografiska läget fick mig att söka till Högskoleingenjör inom mjukvaruteknik.
IoT en spännande del av utbildningen
Programmets speciella inriktning är IoT, The Internet of Things. Det är föremål som vi använder i vår vardag, exempelvis hushållsapparater, som vi med hjälp av inbyggd elektronik och internetuppkoppling kan styra över nätet.
- Vi läser kurser relaterade till både mjukvara och hårdvara. Det mest intressanta är att vi jobbar mycket med IoT. I dagsläget så hör vi ganska ofta snack om smarta städer och IoT- prylar runt omkring oss. Det är så roligt! Ett drömjobb skulle vara att utveckla IoT-lösningar som bidrar till ett hållbart samhälle.
Sommarjobb I branschen gav viktig erfarenhet
Under sommaren har Amer samlat på sig erfarenhet genom att jobba på ett IT-företag i Kalmar.
- Jag fick möjlighet att jobba med två roliga projekt. Det som var mest intressant var att jag jobbade emot en kund och med deadlines. Jag hade veckomöten med kunden och fick presentera vad jag hade gjort under veckan och jag fick återkoppling på arbetet. Det var mycket givande.
Stimulerande studiemiljö bidrar till en positiv upplevelse
Emma har sedan tidigare en examen som Interaktionsdesigner ifrån Linnéuniversitetet, men kände att hon ville komplettera sin utbildning. I framtiden vill hon gärna arbeta med att göra nytta för samhället. Kanske IT-områden inom Polisen eller vård- och omsorgsorganisationer.
Läs intervjun med Emma
- jag sökte till Linnéuniversitetet när ingenjörsutbildningen startade igen. Under min föregående utbildning träffade jag andra studenter som berättade om hur de arbetade med problemlösning och teknik och tyckte att det lät så spännande.
Emma uppskattar stora delar av sin utbildning. Allt ifrån programmering till att det är så engagerade lärare som hjälper studenterna att utvecklas inom olika områden.
- Allt som har med programmering att göra och att få testa på att arbeta med enchipsdatorer som exempelvis Arduino eller Pycom är spännande. Det är svårt att bara välja en sak. Mycket beror på de lärare vi har. Den första matematikkursen upplevde jag som svår och jobbig, men vi hade en engagerad lärare med mycket energi som bidrog till att kursen blev en positiv upplevelse.
Studentlivet en positiv erfarenhet
När man som ny student kommer till Linnéuniversitet så anordnas en introduktion för att ta emot studenterna på ett bra sätt.
- Studentlivet, för mig specifikt faddrar och styrelsen som satt i studentföreningen SPIIK när jag började, betydde väldigt mycket för min självkänsla. De fick mig att våga testa nya saker och våga tro på mig själv. Jag är tacksam för vad de har gett mig under studietiden.
Ett jobb inom samhällsnyttan eller hobbyprojekt
Efter examen finns det flera olika saker som hon skulle vilja prova på i arbetslivet.
- Jag vill gärna arbeta med någon form av samhällsnytta. Kanske IT-områden inom Polisen, Regioner och kommuner eller, Vård- och omsorgsorganisationer. För mig så handlar ovanstående verksamheter mycket om att använda beprövade och säkra metoder, men jag hade också önskat att en del av mitt jobb var att experimentera med ny teknik. Jag vet inte om det finns ett jobb som har båda dessa delar.
Hon har också en önskan om att kunna engagera sig i hobbyprojekt.
- Jag gillar hur vissa teknikprylar såg ut förr i tiden. Jag hade velat lära mig hur man bygger ihop gammal design med ny teknik. Därutöver tycker jag hållbarhet är viktigt så det hade varit intressant att lära sig mer om hur teknik kan bli mer hållbart ur miljösynpunkt.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet.
Läs mer om kurserna
Årskurs 1
- 1MA131, Grundläggande matematik för ingenjörer, 7,5 hp
- 1DV501, Inledande programmering, 7,5 hp
- 1FY808, Elektricitetslära och magnetism, 7,5 hp
- 1DT902, Introducerande projekt, 7,5 hp
- 1DV503, Databasteknik, 7,5 hp
- 1DV502, Objektorienterad programmering, 7,5 hp
- 1MA462, Diskret matematik, 7,5 hp
- 1DV508, Projektkurs i datavetenskap, 7,5 hp
Årskurs 2
- 1DV607, Objektorienterad analys och design, 7,5 hp
- 1DT301, Datorteknik, 7,5 hp
- 1MA133, Linjär algebra för ingenjörer, 7,5 hp
- 1DV512, Operativsystem, 7,5 hp
- 2DV608, Mjukvarudesign, 7,5 hp
- 1DV701, Datornät introduktion, 7,5 hp
- 1DT302, Mjukvara för inbyggda system, 7,5 hp
- 2DV516, Introduktion till maskininlärning, 7,5 hp
Årskurs 3
Obligatoriska kurser, 45 hp
- 2DT303, Tillförlitlighet för inbyggda system, 7,5 hp
- 2DT304, Projekt med inbyggda system, 7,5 hp
- 1ME205, Webbprogrammering, 15 hp
- 2DV50E, Datateknik, examensarbete (högskoleingenjörsexamen), 15 hp
Valbara TMS-kurser, 15 hp
- 1ZT003, Industriell ekonomi, 7,5 hp
- 1ZT002, Kvalitetsteknik, 7,5 hp
- 1ZT006, Miljöteknik - inriktning hållbar utveckling, 7,5 hp
- 1ZT007, Strategisk management i tillverkningsindustrin, 7,5 hp
Kalmar Energi och Kalmar Kommun samarbetar med studenterna
Under första året får studenterna jobba med att testa idéer och hitta hållbara lösningar med hjälp av IoT-teknik. En direkt dykning in i verkligheten! Kolla på Christoffer, Isak, Olof och Bianca som berättar om sina projekt.
Programmet ger dig en gedigen grund att stå på i din karriär
Fredrik Ahlgren, programansvarig, berättar om utbildningen till högskoleingenjör i mjukvaruteknik.
Läs en intervju med Fredrik
Fredrik Ahlgren är lektor och programansvarig för Högskoleingenjör i Mjukvaruteknik. Han arbetar med både undervisning och forskning. Som student på programmet kommer du träffa honom i flera kurser. Bland annat inom grundläggande Python-programmering samt flertalet projektkurser inom IoT (Internet of Things).
– Jag har en professionell och akademisk bakgrund från både sjöfart och energivetenskaperna innan jag fördjupade mig inom datavetenskap, främst med fokus på tillämpad IoT.
Han har alltid haft ett stort intresse av alla sorters ny teknik, i synnerhet datorer.
– Innan Internet blev tillgängligt för gemene man drev jag BBS (bulletin board system), och i mina tidiga tonår skrev jag mina första datorprogram (både ritprogram och textbaserade rollspel) i QBasic. Jag har under många år jobbat som teknisk sjöofficer i flottan, och också utbildat ingenjörer inom maskintekniska ämnen på universitetet. Under min doktorandtid fick jag möjlighet att fördjupa mig i både programmering och tillämpad maskininlärning, och till slut hittade jag äntligen hem på institutionen för datavetenskap.
Utbildningen gör dig inte bara attraktiv på arbetsmarknaden. Du kommer också ha fantastiskt kul, berättar Fredrik.
– Denna utbildning kommer göra dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden då du får en bred kunskap i hela kedjan – från programmering till kunskap om inbyggda system (IoT, robotar), nätverk, serverprogram och även webprogrammering. Programmet ger dig högskoleingenjörsexamen vilket ger en gedigen grundstomme att stå på för din karriär.
Ta en titt på vår YouTube-kanal!
På vår YouTube-kanal Computer Science LNU hittar du bland annat föreläsningar, alumnintervjuer, tutorials, vlogg med lärarna, branschintervjuer och gästföreläsningar.
Har du beSTEMt dig?
Linnéuniversitetet vill tillsammans med Mattecentrum försöka få fler unga kvinnor att söka matematikintensiva utbildningar. I den här podden får du möta förebilder som visar vägen och kanske är det just deras berättelser som får någon att vilja bygga egna drömmar och motiveras att kunna bidra till en demokratisk tekniskt värld för alla.
Lyssna på alla poddavsnitt
Avsnitt 1. Helene Barnekow, vd Microsoft Sverige
Vi möter Helene Barnekow som gått i bräschen för att skapa jämställdhet där hon passerar och teknikbranschen är inget undantag. Låt dig inspireras av att låta tekniken vara en möjliggörare som utvecklar samhället inom bland annat utbildning, sjukvården, och miljöfrågor. Har du beSTEMt dig?!
Avsnitt 2. Eleonora Svanberg, Grundare Girls in STEM
Vi möter Eleonora Svanberg som är fysik -och matematikstudent som vill sudda bort den stereotypiska bilden av vad en fysiker är. Som grundare i Girls in STEM vill hon inspirera fler tjejer att finna glädjen inom naturvetenskapen. Har du beSTEMt dig?!
Avsnitt 3. Salla Franzen, SEB
Avsnitt 4. Ebtisam Mohammedsalih, pedagog Kodcentrum och Årets IT-tjej 2019
Vi möter Ebtisam Mohammedsalih som fångar möjligheterna där de dyker upp. Matematik och tekniken var aldrig ett självklart val, utan ledde in på en spännande resa där dörrarna öppnades upp den ena efter den andra. Matematiken kan vara en oändlig historia. Har du beSTEMt dig?!
Avsnitt 5. Tone Bekkestad, Sveriges mest populära meteorolog och kommunikationsproffs
Vi möter Tone Bekkestad som räknat på klimatförändringar och som använder sin röst för att öka medvetenhet kring vikten av kommunikation. Hon utmanar fördomar om vem som kan läsa på universitet och inspirerar med drivkraft att alla kan bli vad de vill. Har du beSTEMt dig?!
Avsnitt 6. Maria Norberg, grundare Teknikkvinnor & COO Hidden Dreams
Vi möter Maria Norberg som ”exponerades” för matematiken via maskiner i jordbrukslandskapet, men som valde teknikutbildning trots att psykologi lockade. Hennes motto: En teknikutbildning bestämmer inte din framtid, utan du kan bli vad du vill. Har du beSTEMt dig?
Avsnitt 7. Frida Jalkenäs, Project manager eMobility ABB
Vi möter Frida Jalkenäs som ändrat synen från teknik som pryl till en funktion som underlättar på samhällsnivå. Genom att skugga studenter och ifrågasätta ord som ”komplicerat” och ”matematiktungt” som manliga attribut, hittade hon sig själv. Har du beSTEMt dig?
Avsnitt 8. Katarina Stensson, grundare Checheza
Vi möter Katarina Stensson som alltid känt fysikens dragningskraft och som varit nyfiken att testa saker för att ta reda på om hon klarar av dem. Med många strängar på sin lyra startar hon bolag, engagerar sig politiskt och arbetar som lärare. Har du beSTEMt dig?
Avsnitt 9. Li Ljungberg, projektledare Teknikföretagen
Vi möter Li Ljungberg som brinner för att matcha det tekniska intresset hos unga med deras framtida arbetsmarknader. Med framtiden i fokus navigerar hos det ständiga lärandet och kompetensförsörjningen för att lyfta vikten av STEM även hos tjejer för samhällsutvecklingen. Har du beSTEMt dig?
Avsnitt 10. Anna Adolfsson, trainee SSAB
Vi möter Anna Adolfsson som upptäckt att stålindustrin inte alls behöver vara grå och kall, utan att det finns ett varmt välkomnande om man bara vågar tro på att man kan göra faktisk skillnad och inte låter matte-självförtroendet sätta käppar i hjulet. Har du beSTEMt dig?
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.