Mjukvaruteknik, högskoleingenjör
180 hpVill du utveckla IT-system för inbyggda system i bilar eller intelligenta robotar? Vill du specialisera dig på uppkopplade enheter? Detta högskoleingenjörsprogram i mjukvaruteknik har fokus på Internet of Things (IoT) och kommer förbereda dig för hela arbetsmarknaden inom IT-området men med fördjupning inom IoT. Framtiden är spännande och behovet av ingenjörer med kompetens inom både mjukvara och inbyggd hårdvara är stort.
Programmets mål är att utbilda ingenjörer som kan arbeta med utveckling av olika typer av mjukvarusystem och uppkopplade enheter. Det är en 3-årig utbildning med teknikindustrin som målgrupp, i synnerhet större företag med stora projekt som löper under lång tid där organisation, systematik och struktur är viktigt.
Programmets fokus är mjukvaruteknik. Studenterna blir duktiga systemutvecklare med goda kunskaper inom ett brett område, programmering, datorteknik, maskininlärning, inbyggd hårdvara, databaser, webbteknik och nätverk. Programmets speciella inriktning är Internet of Things med lika fokus på hur olika hårdvarukomponenter (t.ex. sensorer) kan kopplas till internet som serverarkitekturer och tekniska lösningar på serversidan. En ingenjör förväntas också ha en bred teknisk kompetens. IT-kurserna kompletteras därför med kurser i matematik, fysik och industriell ekonomi. Arbetsmarknaden för ingenjörer med IT-kompetens är mycket god och störst efterfrågan är inom nya teknologiområden så som molntjänster, tillämpad maskininlärning och Internet of Things.
Karriär
Ditt första jobb blir troligen som ingenjör på en utvecklingsavdelning i ett företag, eller som entreprenör i ditt eget nystartade företag.
Du kommer jobba med att lösa tekniska problem, som ingenjör förutsätts du vara kreativ och ligga på en teknisk framkant. Oavsett position jobbar du sannolikt i ett team med flera andra personer. IT-sektorn är global så det finns stora möjligheter att jobba var du än önskar i världen.
Examen
Högskoleingenjörsexamen i Datavetenskap med inriktning mot mjukvarutekeknik.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Tekniska lösningar kan bidra till ett mer hållbart samhälle
Amer har så länge han kan minnas haft ett stort intresse för datorer och elektronik. Han ser sig själv som en problemlösare och i framtiden drömmer han om att jobba med IoT-lösningar.
Läs intervjun med Amer
- Min största dröm har alltid varit att plugga till Högskoleingenjör. Linnéuniversitet hade ett bra urval av högskoleingenjörsutbildningar inom datavetenskap vilket i kombination med det geografiska läget fick mig att söka till Högskoleingenjör inom mjukvaruteknik.
IoT en spännande del av utbildningen
Programmets speciella inriktning är IoT, The Internet of Things. Det är föremål som vi använder i vår vardag, exempelvis hushållsapparater, som vi med hjälp av inbyggd elektronik och internetuppkoppling kan styra över nätet.
- Vi läser kurser relaterade till både mjukvara och hårdvara. Det mest intressanta är att vi jobbar mycket med IoT. I dagsläget så hör vi ganska ofta snack om smarta städer och IoT- prylar runt omkring oss. Det är så roligt! Ett drömjobb skulle vara att utveckla IoT-lösningar som bidrar till ett hållbart samhälle.
Sommarjobb I branschen gav viktig erfarenhet
Under sommaren har Amer samlat på sig erfarenhet genom att jobba på ett IT-företag i Kalmar.
- Jag fick möjlighet att jobba med två roliga projekt. Det som var mest intressant var att jag jobbade emot en kund och med deadlines. Jag hade veckomöten med kunden och fick presentera vad jag hade gjort under veckan och jag fick återkoppling på arbetet. Det var mycket givande.
Stimulerande studiemiljö bidrar till en positiv upplevelse
Emma har sedan tidigare en examen som Interaktionsdesigner ifrån Linnéuniversitetet, men kände att hon ville komplettera sin utbildning. I framtiden vill hon gärna arbeta med att göra nytta för samhället. Kanske IT-områden inom Polisen eller vård- och omsorgsorganisationer.
Läs intervjun med Emma
- jag sökte till Linnéuniversitetet när ingenjörsutbildningen startade igen. Under min föregående utbildning träffade jag andra studenter som berättade om hur de arbetade med problemlösning och teknik och tyckte att det lät så spännande.
Emma uppskattar stora delar av sin utbildning. Allt ifrån programmering till att det är så engagerade lärare som hjälper studenterna att utvecklas inom olika områden.
- Allt som har med programmering att göra och att få testa på att arbeta med enchipsdatorer som exempelvis Arduino eller Pycom är spännande. Det är svårt att bara välja en sak. Mycket beror på de lärare vi har. Den första matematikkursen upplevde jag som svår och jobbig, men vi hade en engagerad lärare med mycket energi som bidrog till att kursen blev en positiv upplevelse.
Studentlivet en positiv erfarenhet
När man som ny student kommer till Linnéuniversitet så anordnas en introduktion för att ta emot studenterna på ett bra sätt.
- Studentlivet, för mig specifikt faddrar och styrelsen som satt i studentföreningen SPIIK när jag började, betydde väldigt mycket för min självkänsla. De fick mig att våga testa nya saker och våga tro på mig själv. Jag är tacksam för vad de har gett mig under studietiden.
Ett jobb inom samhällsnyttan eller hobbyprojekt
Efter examen finns det flera olika saker som hon skulle vilja prova på i arbetslivet.
- Jag vill gärna arbeta med någon form av samhällsnytta. Kanske IT-områden inom Polisen, Regioner och kommuner eller, Vård- och omsorgsorganisationer. För mig så handlar ovanstående verksamheter mycket om att använda beprövade och säkra metoder, men jag hade också önskat att en del av mitt jobb var att experimentera med ny teknik. Jag vet inte om det finns ett jobb som har båda dessa delar.
Hon har också en önskan om att kunna engagera sig i hobbyprojekt.
- Jag gillar hur vissa teknikprylar såg ut förr i tiden. Jag hade velat lära mig hur man bygger ihop gammal design med ny teknik. Därutöver tycker jag hållbarhet är viktigt så det hade varit intressant att lära sig mer om hur teknik kan bli mer hållbart ur miljösynpunkt.
Mer om programmet
Studenter har utvecklat en app med lediga grillplatser
Christoffer, Isak och Olof läser till högskoleingenjör i mjukvaru-teknik vid Linnéuniversitetet i Kalmar. De är ofta ute i naturen och tröttnade på att det var svårt att hitta en grillplats utan att behöva trängas med andra. Därför utvecklade de appen Grillplatsify som gör det möjligt för användaren att se vilka grillplatser som är lediga.
Läs hela intervjun om grillappen
- Vi försöker att komma ut i naturen så mycket som möjligt. Speciellt nu när pandemin gör så att man inte kan hitta på så mycket annat. Vi hade svårt att hitta en grillplats som var ledig och då kom vi på idéen att utveckla en app under en projektkurs, säger Christoffer.
På grillplatsen har studenterna placerat ut rörelsesensorer som känner av om det finns några människor på plats. I så fall visas det på en karta i appen.
- För att säkerställa att det är människor som står för rörelsen så sniffar enheten också efter WiFi-enheter. Ingen information om WiFi-enheter sparas, säger Isak.
Samtal med Kalmar kommun
I dagsläget är appen inte tillgänglig för allmänheten, men förhoppningsvis kommer den att bli det inom en snar framtid.
- Vi har testat appen på en av Svinös grillplatser i Kalmar och vi har även planer på att lägga till oövervakade grillplatser på kartan. I dagsläget är projektet inte tillgängligt för allmänheten, men vi är i samtal med Kalmar kommun och hoppas få upp den så snart som möjligt, säger Olof.
Detta program ger dig en gedigen grundstomme att stå på för din karriär, säger Fredrik Ahlgren som är programansvarig för högskoleingenjörsprogrammet i mjukvaruteknik.
Läs intervjun med Fredrik
Vad gör du?
Jag är lektor och programansvarig för Högskoleingenjör i Mjukvaruteknik, det innebär att jag arbetar med både undervisning och forskning. Ni kommer att träffa mig i flera kurser i programmet, bland annat grundläggande Python-programmering samt flertalet projektkurser inom IoT.
Vad har du för bakgrund?
Jag har en professionell och akademisk bakgrund från både sjöfart och energivetenskaperna innan jag fördjupade mig inom datavetenskap, främst med fokus på tillämpad IoT (Internet of Things).
Varför jobbar du här?
Jag har alltid varit mycket intresserad av all sorts ny teknik och datorer i synnerhet. Innan Internet blev tillgängligt för gemene man drev jag BBS (bulletin board system), och i mina tidiga tonår skrev jag mina första datorprogram (både ritprogram och textbaserade rollspel) i QBasic. Jag har under många år jobbat som teknisk sjöofficer i flottan, och också utbildat ingenjörer inom maskintekniska ämnen på universitetet. Under min doktorandtid fick jag möjlighet att fördjupa mig i både programmering och tillämpad maskininlärning, och till slut hittade jag äntligen hem på institutionen för datavetenskap.
Varför ska man söka till högskoleingenjör Mjukvaruteknik?
Denna utbildning kommer göra dig mycket efterfrågad på arbetsmarknaden då du får en bred kunskap i hela kedjan – från programmering till kunskap om inbyggda system (IoT, robotar), nätverk, serverprogram och även webprogrammering. Programmet ger dig högskoleingenjörsexamen vilket ger en gedigen grundstomme att stå på för din karriär. Framförallt är detta ett yrke som inte bara gör dig attraktiv på arbetsmarknaden, du kommer också ha fantastiskt kul.
Mer om kurserna
Årskurs 1
- 1MA131, Grundläggande matematik för ingenjörer, 7,5 hp
- 1DV501, Inledande programmering, 7,5 hp
- 1FY808, Elektricitetslära och magnetism, 7,5 hp
- 1DT308, Introducerande projekt, 7,5 hp
- 1DV503, Databasteknik, 7,5 hp
- 1DV502, Objektorienterad programmering, 7,5 hp
- 1MA462, Diskret matematik, 7,5 hp
- 1DV508, Projektkurs i datavetenskap, 7,5 hp
Årskurs 2
- 1DV607, Objektorienterad analys och design, 7,5 hp
- 1DT301, Datorteknik, 7,5 hp
- 1MA133, Linjär algebra för ingenjörer, 7,5 hp
- 1DV512, Operativsystem, 7,5 hp
- 2DV608, Mjukvarudesign, 7,5 hp
- 1DV701, Datornät introduktion, 7,5 hp
- 1DT302, Mjukvara för inbyggda system, 7,5 hp
- 2DV516, Introduktion till maskininlärning, 7,5 hp
Årskurs 3
Obligatoriska kurser, 45 hp
- 2DT303, Tillförlitlighet för inbyggda system, 7,5 hp
- 2DT304, Projekt med inbyggda system, 7,5 hp
- 1ME205, Webbprogrammering, 15 hp
- 2DV50E, Datateknik, examensarbete (högskoleingenjörsexamen), 15 hp
Valbara TMS-kurser, 15 hp
- 1ZT003, Industriell ekonomi, 7,5 hp
- 1ZT002, Kvalitetsteknik, 7,5 hp
- 1ZT006, Miljöteknik - inriktning hållbar utveckling, 7,5 hp
- 1ZT007, Strategisk management i tillverkningsindustrin, 7,5 hp
Kalmar
I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!