Music and Event Management
180 hpVill du skapa minnesvärda upplevelser? På Music and Event Management får du kunskaper i företagsekonomi med särskild inriktning mot evenemang. Utbildningen passar dig som vill jobba med musik och event, till exempel med att arrangera konserter och festivaler.
Programmet Music and Event Management förbereder dig för att leda och utveckla arbetet med olika typer av evenemang. Du får lära dig om hur branschen fungerar och dess olika yrkesroller och aktörer. Utbildningen har särskilt fokus på musik, men du kan jobba i organisationer inom allt ifrån kultur och nöje till idrott och besöksnäring.
Förutom specifika kurser inom event management och upplevelser, läser du en bred grund av kurser inom företagsekonomi. Till exempel får du kunskaper i projektledning, affärsutveckling och marknadsföring. Du har också möjlighet att göra praktik under utbildningen för att få erfarenhet inför arbetslivet.
Event och musik är en mycket internationell bransch. Globalt kan evenemang ha stor betydelse för ett land eller regions ekonomi och image. Med ökad digitalisering av musik och upplevelser kommer nya utmaningar, men också nya möjligheter. På Music and Event Management får du lära dig om eventbranschens och musiknäringens utveckling och framtida möjligheter ur ett hållbarhetsperspektiv, såväl inom Sverige som internationellt.
Karriär
Många av våra tidigare studenter jobbar idag som anställda eller egenföretagare inom musik och event. Under utbildningen börjar du bygga ditt eget nätverk inom branschen och det finns många olika roller att söka sig till efter examen. Du kan jobba med allt från stora internationella evenemang i globala organisationer till mindre, lokala verksamheter. Många jobbar med musikarrangemang, idrottsevenemang, konserter, företagsevent, mässor och konferenser. Framtida yrkestitlar du kan ha efter en utbildning i Music and Event Management är till exempel eventarrangör eller event manager, festivalgeneral, projektledare eller artistbokare (artist manager).
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Music och Event Management, Huvudområde: Företagsekonomi
Programansvarig
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB.
Internationella möjligheter
Undervisningen på programmet sker till viss del på engelska i kurser där internationella studenter medverkar. Kopplingen mot ett internationellt verksamhetsfält är också tydligt i många kurser. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. En vidare möjlighet till internationalisering på programmet ges genom valbara utlandsstudier vid något av våra många partneruniversitet runt om i världen.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.
Särskilt urval
Fem av platserna på programmet kan tillsättas efter särskilt urval. Behörig till denna grupp är du som har arbetat minst tre år på halvtid inom musik-, event- eller upplevelseindustrin (styrks genom intyg). Rangordning: högskoleprov, betyg. För att få delta i urvalet söker du programmet via antagning.se samt skickar merithandlingar till: Studerandeavdelningen vid Linnéuniversitetet 391 82 Kalmar Märk kuvertet: ''Särskilt urval''.
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se:
Frågor?
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Rebecca jobbar på artist- och eventbyrå i Stockholm
Rebecca kommer från Alvesta i de småländska skogarna men idag jobbar hon som Project & Production Manager på artist- och eventbyrån Jubel i Stockholm. Främst jobbar hon med produktion för deras egna artisters spelningar men även med deras egna arrangemang och event.
- Inför sista terminen av utbildningen sökte jag jobb, jag hade spanat in Jubel ett tag och blev erbjuden en praktikplats som sedan resulterade i en anställning. Att få jobb handlar mycket om att ligga i, visa framfötterna och att inte ge upp menar Rebecca.
Läs hela intervjun med Rebecca
Utbildningen gav en bra grundförståelse för hur branschen fungerar, tillfällen att jobba som volontär på olika evenemang och möjlighet att skapa kontakter.
- Samla på dig så mycket erfarenheter du kan, ta volontärjobb som erbjuds för att känna på hur det är ute på fältet och ta åt dig av det du lär dig på föreläsningarna. Du kommer ha nytta av båda delar! Många i branschen startade som praktikanter, det är en superbra början för att lära sig jobbet, skapa kontakter, samla på sig erfarenhet och komma fram till vilken riktning man vill ta, säger Rebecca.
Rebecca har ofta flera projekt igång samtidigt på jobbet. När det är en artist som ska på turné så är det mycket logistik med att boka resor, boende och att prata med arrangörer. Jobbar hon jobbar med deras egna arrangemang och event så är det allt ifrån budgetering och scheman till att boka personal och vara på plats under utförandet.
- Ingen dag är den andra lik! Jag gör så mycket olika grejer hela tiden, jag får vara kreativ och jobba med det roligaste jag vet. Jag trivs bra med det jag gör nu och känner att det är det här jag vill göra resten av livet! Säger Rebecca.
Hon menar att hon hade sina tre bästa år när hon pluggade och att utbildningen gav både mycket kunskap, kontakter och erfarenheter. Det hon vill säga till dig som funderar på att börja plugga utbildningen är:
- KÖR! Du kommer ha tre otroligt roliga år och få med dig kunskaper om branschen och en ekonomiutbildning samt bra kontakter och möjligheter inför framtiden.
En bransch i ständig förändring
William uppskattar att utbildningen ger en övergripande bild av musikbranschen och att den innehåller flera projekt där studenterna får applicera sina kunskaper.
Läs hela intervjun med William
- Efter gymnasiet visste jag inte vad jag ville bli. Jag jobbade med att leverera mat i Köpenhamn, men insåg att min framtid inte låg inom den branschen. Mitt arbete gjorde att jag hade möjlighet att lyssna på mängder av musik och en dag lyssnade jag på P3 Din gata och gillade deras sätt att förmedla musik i radio.
Det var under den tiden som Williams intresse för musik fick fart och han kände att det var med musik som han ville jobba med i framtiden.
- Jag insåg att ville jobba med musik. Jag började leta efter en utbildning och hittade Music & Event Management. För mig är det viktigt att få så mycket praktisk erfarenhet som möjligt som jag hoppas kunna använda tillsammans med min teoretiska kunskap.
William är nöjd med sitt val av utbildning, men han medger att det varit utmanande att hitta en fungerande studieteknik.
- Jag tycker utbildningen ger en övergripande bild av musikindustrin. Kursen Digital distributionsteknik och kommunikation gav en förståelse för hur musikindustrin har anpassat sig till den digitala världen. Jag tycker också att det var kul när vi fick skapa ett eget festivalkoncept från grunden. Det var en kanonbra uppgift som gav flera lärdomar. Även om mycket har varit positivt så har det har varit en utmaning att hitta en studieteknik som fungerar. Det är viktigt att man har självdisciplin.
I framtiden hoppas William att han ska kunna kombinera sitt intresse för musik med andra intressen så som grafisk design.
- Radio tycker jag är otroligt spännande, där BBC 1Xtra och P3 Din gata är bra exempel på intressant musikförmedling där man kommer bakom kulisserna på olika musikgenrer och artister. Jag hoppas också få möjlighet att tillämpa några av mina andra intressen i mitt framtida jobb. Exempelvis mitt intresse för grafisk design. Det är ett plus att ha olika kompetenser och intressen eftersom musikindustrin hela tiden utvecklas och förändras.
Om du har ett intresse för musik och vill få lära sig mer om hur en dynamisk bransch som musikindustrin fungerar tror William att utbildningen kan vara något för dig.
- Musikindustrin utvecklas ständigt och är beroende av nya idéer. Om du har en passion för musik tycker jag att du ska söka till programmet Music & Event Management!
Alva vann stipendium från Warner Music
Som Alva säger det själv har hon aldrig trivts med de "vanliga" jobben, utan har alltid haft ett brinnande intresse för musik och event. Det visade sig att Music and Event Management inte var något annat än rätt för henne. Lyckan var dessutom stor när hon vann Warner Musics stipendium som ämnar att stödja kvinnor och deras väg in i musikbranschen.
Läs hela intervjun med Alva
Du vann just Warner Future Talents stipendium, vill du berätta om vad det är för stipendium och om varför du sökte?
Ja, jag fick äran i år att ta hem detta stipendium. Warner Future Talent stipendium är ett stipendiet som Warner Music startade förra året, med mål att öka mångfalden och jämställdheten inom musikbranschen. Stipendiet är på 50 000 kr har för avsikt att stödja unga musikintresserade kvinnor som är mitt uppe i sina högskolestudier, samt erbjuder de även en chans till att praktisera hos Warner i Stockholm. Ett otroligt fint och bra sätt för att få in mer drivna kvinnor i musikbranschen!
Jag hade egentligen ingen baktanke bakom min ansökan mer än att det hade varit dumt att inte ens söka då jag faktiskt är en studerande kvinna som vill in i branschen. Kände även att det skulle vara så himla fett och få den äran, för jag ville ha mer kunskap om den bransch som jag kommer jobba i.
Hur kommer det sig att du valde att studera Music and Event Management?
Jag valde att studera MEM för har ett brinnande intresse för musik och event så det var en dröm att få börja plugga MEM, och vi har verkligen lärt oss allt som kan förbereda oss för en karriär inom musikbranschen! Har aldrig riktigt trivts med de ”vanliga” jobben, vill göra mycket mer kreativt och arbeta självständigt vilket man får göra i musikbranschen.
Vad är du nöjd över från utbildningen hittills?
Jag är så otroligt nöjd med utbildningen, jag har hittills under min utbildning fått ut så mycket erfarenheter, kunskap, kontakter, träffat otroligt kunniga människor och jobb. Att studera denna utbildning är definitivt ett av de bästa besluten jag valt att ta.
Hur tycker du programmet sticker ut?
Just nu är det den enda av utbildningen av dess slag i Sverige, den erbjuder kurser inom musikbranschen som är förberedande för branschen, som är utformade bara för oss som ska ut i musikindustrin. Föreläsarna är människor som faktiskt jobbar i branschen och vill hjälpa oss komma in i den. Vi får även chans att testa på att driva vår egna festival för att känna på hur det verkligen är att arrangera och strukturera upp ett event. Det är en utbildning som verkligen vill att vi ska komma ut i branschen, därför sticker den ut!
Vad vill du göra efter att du avslutat dina studier?
Det som jag vill göra efter mina studier är fortfarande under spekulation. Antingen jobba med live, alltså event, festivaler, konserter som koordinator eller liknande. Det står även mellan marknadsföring, där jag får leva ut min kreativitet och idéer för att hjälpa att stärka ett varumärke. Jag försöker prova på så mycket olika delar av musikindustrin som de går vid sidan av studierna för att få en bättre bild på vad jag egentligen vill jobba med.
Karriär med Latinamerika som marknad
För Pedro Talavera var det lika viktigt att kunna göra skillnad i samhället som att få en internationell karriär. Efter att ha läst både en kandidat och en master på Linnéuniversitetet var Pedro redo att möta marknaden. Men det började på Music and Event Management i Kalmar. Att kombinera teori med praktiska moment var en av de främsta anledningarna till att Pedro valde utbildningen.
Läs hela intervjun med Pedro
– Jag tyckte att utbildningen verkade lite flummig först, men insåg ganska snabbt hur alla bitarna hängde ihop och hur viktigt det var att få både den teoretiska delen, som till exempel kulturanalysen, med den praktiska sidan av utbildningen. Framförallt hur metadata används av företag som Spotify. Att det var en hel del praktik och fältarbete lyfte såklart utbildningen ytterligare.
Efter att ha tagit en examen i Music and Event Management valde Pedro att läsa vidare och började på masterprogrammet i marknadsföring på Linnéuniversitetet.
– Jag fick ett hederspris från den peruanska staten efter min kandidat, vilket fick mig att inse att jag behövde plugga vidare för att kunna klara av de nya uppmaningar som kom upp efter priset. Det var tack vare mina lärare som uppmuntrade och hjälpte mig att pusha mitt projekt som var grunden till att jag tilldelades priset. De trodde på mig och min idé, de gav mig stöd vilket lockade mig ytterligare att söka vidare. Att kandidatprogrammet var så fokuserat på ekonomi gjorde att jag hade en bra grund att stå på.
Idag arbetar Pedro som marknadsföringschef och manager men har även startat upp ett projekt för att engagera ungdomar i segregerade områden med musik i ett försök till att minska gatuvåldet. Med musikplattformen Lyssna På Oss hoppas han få ungdomar att satsa på musik.
– Musikutbildningen har hjälpt mig att hitta lösningar på dessa problem och masterutbildningen har gett mig verktygen, och framförallt självförtroendet till att våga göra skillnad!
På frågan vilka råd Pedro skulle ge nya studenter är han snabb.
– Våga ta för dig och prata med tidigare studenter och människor i branschen. Ta vara på chansen när gästföreläsare kommer. Bygg nätverk innan du kommer ut i arbetslivet. Musikbranschen är en bransch där kontakter är allt.
Läs hela intervjun med Hannah
En nischad utbildning
Studenterna får viktiga kunskaper om musikbranschen ur ett både teoretiskt och praktiskt perspektiv.
– Det bästa med utbildningen är att den är så integrerad med branschen. Vi har många gästföreläsningar av branschfolk och f.d. studenter. Dessa inslag inspirerar och föder en slags jädra anamma i en - att det här ska jag kämpa för. Möjligheterna känns liksom oändliga, säger Hannah.
Ett spännande och aktuellt ämne
Music & Event Management innehåller en rad specifika kurser om musikbranschen. Några av Hannahs favoriter under utbildningen är kursen i musikjuridik och den festivaluppsats som hon och några klasskamrater skrev.
– Undervisningen är intressant och rolig, det blir liksom aldrig tråkigt när man läser om musik. De branschrelaterade kurserna är ju extra intressanta eftersom att det är de som ger utbildningen sin speciella nisch, men även de företagsekonomiska kurserna ges ett musikbranschsperspektiv vilket gör att det känns kul hela vägen.
– Att få kunskaper om hur vi som människor relaterar till musik, vad människor gör med musik - och musik gör med människor, hur globaliseringen och digitaliseringen påverkat branschen och hur man kan se på musik från andra kulturistiska perspektiv, allt detta är jättespännande!
Drömmen: att jobba med festivaler
I framtiden vill hon jobba med festivaler. Det har varit hennes största dröm i många år. Genom utbildningen har hon fått chansen att jobba som funktionär på flera festivaler runt om i landet.
– Det var otroligt kul och lärorikt, och det stärkte bara drömmen om en egen festival en dag.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.