Music & Event Management
180 hpMusikbranschen växer för varje år och blir dessutom allt mer internationell. Music & Event Management förbereder dig inför morgondagens upplevelseindustri inom i synnerhet musik, event och festival.
Music & Event Management är musikbranschens unika universitetsutbildning och förbereder dig inför att skapa upplevelser som håller i tiden, internationellt och nationellt. Det unika med utbildningen är att du förbereds med förmågorna som musikindustrin kräver i en snabbväxande teknologisk värld. Du kommer under utbildningen ha möjlighet att arbeta med projekt inom både musikbranschen och eventbranchen som förbereder dig inför din egen framtid. Du får stöd för att ta vara på din egen drivkraft och entreprenörskapsförmåga genom exempelvis att starta eget bolag eller involvera dig i redan existerande verksamheter inom musik och event.
Utbildningens första år ges i Hultsfred och fokuserar på allt från branschkunskap, musikjuridik till musikkulturstudier och du får tillfälle att vara med och arrangera festivaler och andra musikarrangemang. De två andra åren av utbildningen ges i Kalmar där du läser fördjupningskurser inom företagsekonomi och avslutas med utlandsstudier eller branschrelevant praktik. Med musik och event tillsammans med företagsekonomi står du stadigt inför vad musikbranschen efterfrågar.
Karriär
Många av våra tidigare studenter är idag anställda eller egenföretagare inom musik – och eventbranschen, vilka är en del av det nätverk du skapar redan under utbildningen. Några yrkestitlar tidigare studenter har idag är arrangör, projektledare, Head of Festival, Artist Relations, Festivalgeneral, Product Manager, Marketing Coordinator, Controller, Music Coordinator, Creative Manager, artistbokare, press- och marknadsansvarig, bokningsagent, Label Manager, A&R (Artist och Repertoar) till VD, marknads – eller försäljningschef inom musikbranschen.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Music och Event Management, Huvudområde: Företagsekonomi
Programansvariga
Internationella möjligheter
Viss del av undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet har samarbete med utlandska lärosäten, och erbjuder därmed en mångkulturell läromiljö. Du erbjuds dessutom att delta i internationella samarbetsprojekt. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.
Särskilt urval
Fem av platserna på programmet kan tillsättas efter särskilt urval. Behörig till denna grupp är du som har arbetat minst tre år på halvtid inom musik-, event- eller upplevelseindustrin (styrks genom intyg). Rangordning: högskoleprov, betyg. För att få delta i urvalet söker du programmet via antagning.se samt skickar merithandlingar till: Studerandeavdelningen vid Linnéuniversitetet 391 82 Kalmar Märk kuvertet: ''Särskilt urval''.
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I
En bransch i ständig förändring
William uppskattar att utbildningen ger en övergripande bild av musikbranschen och att den innehåller flera projekt där studenterna får applicera sina kunskaper.
Läs hela intervjun med William
- Efter gymnasiet visste jag inte vad jag ville bli. Jag jobbade med att leverera mat i Köpenhamn, men insåg att min framtid inte låg inom den branschen. Mitt arbete gjorde att jag hade möjlighet att lyssna på mängder av musik och en dag lyssnade jag på P3 Din gata och gillade deras sätt att förmedla musik i radio.
Det var under den tiden som Williams intresse för musik fick fart och han kände att det var med musik som han ville jobba med i framtiden.
- Jag insåg att ville jobba med musik. Jag började leta efter en utbildning och hittade Music & Event Management. För mig är det viktigt att få så mycket praktisk erfarenhet som möjligt som jag hoppas kunna använda tillsammans med min teoretiska kunskap.
William är nöjd med sitt val av utbildning, men han medger att det varit utmanande att hitta en fungerande studieteknik.
- Jag tycker utbildningen ger en övergripande bild av musikindustrin. Kursen Digital distributionsteknik och kommunikation gav en förståelse för hur musikindustrin har anpassat sig till den digitala världen. Jag tycker också att det var kul när vi fick skapa ett eget festivalkoncept från grunden. Det var en kanonbra uppgift som gav flera lärdomar. Även om mycket har varit positivt så har det har varit en utmaning att hitta en studieteknik som fungerar. Det är viktigt att man har självdisciplin.
I framtiden hoppas William att han ska kunna kombinera sitt intresse för musik med andra intressen så som grafisk design.
- Radio tycker jag är otroligt spännande, där BBC 1Xtra och P3 Din gata är bra exempel på intressant musikförmedling där man kommer bakom kulisserna på olika musikgenrer och artister. Jag hoppas också få möjlighet att tillämpa några av mina andra intressen i mitt framtida jobb. Exempelvis mitt intresse för grafisk design. Det är ett plus att ha olika kompetenser och intressen eftersom musikindustrin hela tiden utvecklas och förändras.
Om du har ett intresse för musik och vill få lära sig mer om hur en dynamisk bransch som musikindustrin fungerar tror William att utbildningen kan vara något för dig.
- Musikindustrin utvecklas ständigt och är beroende av nya idéer. Om du har en passion för musik tycker jag att du ska söka till programmet Music & Event Management!
Alva vann stipendie från Warner Music
Som Alva säger det själv har hon aldrig trivts med de "vanliga" jobben, utan har alltid haft ett brinnande intresse för musik och event. Det visade sig att Music and Event Management inte var något annat än rätt för henne. Lyckan var dessutom stor när hon vann Warner Musics stipendium som ämnar att stödja kvinnor och deras väg in i musikbranschen.
Läs hela intervjun med Alva
Du vann just Warner Future Talents stipendium, vill du berätta om vad det är för stipendium och om varför du sökte?
Ja, jag fick äran i år att ta hem detta stipendium. Warner Future Talent stipendium är ett stipendiet som Warner Music startade förra året, med mål att öka mångfalden och jämställdheten inom musikbranschen. Stipendiet är på 50 000 kr har för avsikt att stödja unga musikintresserade kvinnor som är mitt uppe i sina högskolestudier, samt erbjuder de även en chans till att praktisera hos Warner i Stockholm. Ett otroligt fint och bra sätt för att få in mer drivna kvinnor i musikbranschen!
Jag hade egentligen ingen baktanke bakom min ansökan mer än att det hade varit dumt att inte ens söka då jag faktiskt är en studerande kvinna som vill in i branschen. Kände även att det skulle vara så himla fett och få den äran, för jag ville ha mer kunskap om den bransch som jag kommer jobba i.
Hur kommer det sig att du valde att studera Music and Event Management?
Jag valde att studera MEM för har ett brinnande intresse för musik och event så det var en dröm att få börja plugga MEM, och vi har verkligen lärt oss allt som kan förbereda oss för en karriär inom musikbranschen! Har aldrig riktigt trivts med de ”vanliga” jobben, vill göra mycket mer kreativt och arbeta självständigt vilket man får göra i musikbranschen.
Vad är du nöjd över från utbildningen hittills?
Jag är så otroligt nöjd med utbildningen, jag har hittills under min utbildning fått ut så mycket erfarenheter, kunskap, kontakter, träffat otroligt kunniga människor och jobb. Att studera denna utbildning är definitivt ett av de bästa besluten jag valt att ta.
Hur tycker du programmet sticker ut?
Just nu är det den enda av utbildningen av dess slag i Sverige, den erbjuder kurser inom musikbranschen som är förberedande för branschen, som är utformade bara för oss som ska ut i musikindustrin. Föreläsarna är människor som faktiskt jobbar i branschen och vill hjälpa oss komma in i den. Vi får även chans att testa på att driva vår egna festival för att känna på hur det verkligen är att arrangera och strukturera upp ett event. Det är en utbildning som verkligen vill att vi ska komma ut i branschen, därför sticker den ut!
Vad vill du göra efter att du avslutat dina studier?
Det som jag vill göra efter mina studier är fortfarande under spekulation. Antingen jobba med live, alltså event, festivaler, konserter som koordinator eller liknande. Det står även mellan marknadsföring, där jag får leva ut min kreativitet och idéer för att hjälpa att stärka ett varumärke. Jag försöker prova på så mycket olika delar av musikindustrin som de går vid sidan av studierna för att få en bättre bild på vad jag egentligen vill jobba med.
Kontakter är det mest värdefulla
Victoria Jikander har alltid drömt att arbeta med musik. När hon fann Music and Event Management kände hon direkt att det var rätt. Hon upptäckte snabbt att klassen delade liknande visioner och intresse, och förstod att de skulle bli viktiga kontakter för hennes framtid.
Läs hela intervjun med Victoria
Vad lockade dig till just denna utbildning?
- Jag har alltid varit intresserad av musik och skrivit mycket musik själv på fritiden och känt att det skulle vara en dröm att jobba med musik, men inte på scen. Jag gick på SACO-mässan där jag letade upp alla utbildningar som hade koppling till musik och hittade Music and Event Management och kände direkt att det skulle passa mig perfekt. Jag sökte in och åkte även ner till Kalmar och träffade vår programansvarig Henric Lindström och fick ett väldigt gott intryck och ett halvår senare flyttade jag till Hultsfred, där första halvan av utbildningen är.
Hur är studentlivet?
- Att vara studiesocial är svårt att undvika under det första året, då alla bor väldigt nära in på varandra i Hultsfred. I och med att det är en relativt liten klass och att utbildningens första studietid är i Hultsfred så blir klassen väldigt tajt och detta tror jag bara är en fördel, speciellt till det yrket som vi sedan ska in i. Jag, tillsammans med några andra tjejer i klassen, nollningsansvarig för klassen under oss, vilket var väldigt roligt och gav oss chansen att lära känna den nya klassen lite bättre.
Vad kommer du ta med dig från programmet inför yrkeslivet?
- Jag kommer ta med mig en blandning av ekonomikurserna och musikbranschkunskapen. Det beror självklart på vilket jobb som jag hamnar i framöver, men i det stora hela har hela utbildningen varit givande inför framtiden. Framförallt skulle jag säga de kontaktnät som vi fått bygga upp och gemenskapen med klassen i och med att alla har samma intresse kring arbetsliv. Det tjatas en hel del om hur viktigt det är att skapa kontakter i denna branschen och det är verkligen sant.
Vad drömmer du om att göra efter dina studier?
- Det är en svår fråga, men just nu praktiserar jag på RMV Publishing som A&R och det är någonting som jag verkligen trivs med. Så jag skulle absolut kunna tänka mig att jobba som A&R på musikförlag eller att jobba med upphovsrätten och musikjuridik.
Karriär med Latinamerika som marknad
För Pedro Talavera var det lika viktigt att kunna göra skillnad i samhället som att få en internationell karriär. Efter att ha läst både en kandidat och en master på Linnéuniversitetet var Pedro redo att möta marknaden. Men det började på Music and Event Management i Kalmar. Att kombinera teori med praktiska moment var en av de främsta anledningarna till att Pedro valde utbildningen.
Läs hela intervjun med Pedro
– Jag tyckte att utbildningen verkade lite flummig först, men insåg ganska snabbt hur alla bitarna hängde ihop och hur viktigt det var att få både den teoretiska delen, som till exempel kulturanalysen, med den praktiska sidan av utbildningen. Framförallt hur metadata används av företag som Spotify. Att det var en hel del praktik och fältarbete lyfte såklart utbildningen ytterligare.
Efter att ha tagit en examen i Music and Event Management valde Pedro att läsa vidare och började på masterprogrammet i marknadsföring på Linnéuniversitetet.
– Jag fick ett hederspris från den peruanska staten efter min kandidat, vilket fick mig att inse att jag behövde plugga vidare för att kunna klara av de nya uppmaningar som kom upp efter priset. Det var tack vare mina lärare som uppmuntrade och hjälpte mig att pusha mitt projekt som var grunden till att jag tilldelades priset. De trodde på mig och min idé, de gav mig stöd vilket lockade mig ytterligare att söka vidare. Att kandidatprogrammet var så fokuserat på ekonomi gjorde att jag hade en bra grund att stå på.
Idag arbetar Pedro som marknadsföringschef och manager men har även startat upp ett projekt för att engagera ungdomar i segregerade områden med musik i ett försök till att minska gatuvåldet. Med musikplattformen Lyssna På Oss hoppas han få ungdomar att satsa på musik.
– Musikutbildningen har hjälpt mig att hitta lösningar på dessa problem och masterutbildningen har gett mig verktygen, och framförallt självförtroendet till att våga göra skillnad!
På frågan vilka råd Pedro skulle ge nya studenter är han snabb.
– Våga ta för dig och prata med tidigare studenter och människor i branschen. Ta vara på chansen när gästföreläsare kommer. Bygg nätverk innan du kommer ut i arbetslivet. Musikbranschen är en bransch där kontakter är allt.
"Perfekt kombination av musik och ekonomi"
Hannah Lundberg från Helsingborg kände direkt att Music & Event Management var som gjort för henne. Det som attraherade mest var mixen av företagsekonomi och musikstudier.
– Musik har alltid varit en del av mitt liv. Däremot är jag inte välsignad med någon större musikalisk talang. Så när min bror påbörjade och berättade om Music & Event Management visste jag vad jag ville göra. Att kombinera företagsekonomin med musiken var helt rätt för mig, jag kan jobba bakom musiken men ändå alltid med det jag älskar mest i livet, säger Hannah.
En nischad utbildning
Den första delen av utbildningen är förlagd till Rock City i Hultsfred, en stad som Hannah kände väl till efter många festivalbesök under åren. Där får studenterna viktiga kunskaper om musikbranschen ur ett både teoretiskt och praktiskt perspektiv.
– Det bästa med utbildningen är att den är så integrerad med branschen. Under tiden i Hultsfred hade vi många gästföreläsningar av branschfolk och f.d. studenter. Dessa inslag inspirerar och föder en slags jädra anamma i en - att det här ska jag kämpa för. Möjligheterna känns liksom oändliga, säger Hannah.
Ett spännande och aktuellt ämne
Music & Event Management innehåller en rad specifika kurser om musikbranschen. Några av Hannahs favoriter under utbildningen är kursen i musikjuridik och den festivaluppsats som hon och några klasskamrater skrev.
– Undervisningen är intressant och rolig, det blir liksom aldrig tråkigt när man läser om musik. De branschrelaterade kurserna är ju extra intressanta eftersom att det är de som ger utbildningen sin speciella nisch, men även de företagsekonomiska kurserna ges ett musikbranschsperspektiv vilket gör att det känns kul hela vägen.
– Att få kunskaper om hur vi som människor relaterar till musik, vad människor gör med musik - och musik gör med människor, hur globaliseringen och digitaliseringen påverkat branschen och hur man kan se på musik från andra kulturistiska perspektiv, allt detta är jättespännande!
Drömmen: att jobba med festivaler
I framtiden vill hon jobba med festivaler. Det har varit hennes största dröm i många år. Genom utbildningen har hon fått chansen att jobba som funktionär på flera festivaler runt om i landet.
– Det var otroligt kul och lärorikt, och det stärkte bara drömmen om en egen festival en dag.
"Bra kombination av musik och ekonomi"
När Kristopher Stenkula-Wilbur ser tillbaka på sin studietid på Music & Event Management kan han konstatera att det var en tid då han odlade affärskontakter.
– Studiemiljön i Hultsfred ger starka band, både mellan studenter och till de som arbetar i Rock City. Det gör det också enkelt att starta företag samtidigt som man studerar. Det finns så mycket kompetens att tillgå och studierna blir mycket roligare när man kan koppla teori till verklighet.
Kristopher är i dag delägare i företaget Mubito i Malmö, som skapat en teknisk plattform för kommunikation, försäljning och annonsering, anpassad till musikindustrins behov.
– När jag sökte till utbildningen var det mixen av musik och ekonomi som drog. Det kändes seriöst och kul på samma gång. Eftersom jag har startat flera bolag i branschen har jag verkligen haft nytta av de kunskaper den kombinationen ger.
Mer om programmet
"Vi har gjort en utbildning för upplevelseindustrin"
Music & Event Management är en unik utbildning för dig som siktar mot en framtid inom musik- och eventbranschen.
– Musik- och eventbranchen utvecklas och det kräver nya kunskaper tillsammans med traditionella och vi tillgodoser branschen med människor som har båda, säger tidigare programansvarig Henric Lindström.
Till Hultsfred
Du kommer att tillbringa det första året av din treåriga utbildning på i den välkända musikorten Hultsfred. Här får du en ovärderlig inblick i branschen och kan skapa kontakter genom samarbete med bland annat Campus Hultsfred och Musikhotellet Hulingen. Under denna tid fokuserar vi helt på musik, event och bransch och du kommer att få möjlighet att genomföra praktiska projekt genom att engageras i exempelvis några av de många konserter och festivaler som sker på orten.
Du läser allt från ren branschkunskap och musikjuridik till musikkulturstudier och kommer ha möjlighet att träffa representanter från musikbranschen. Under andra halvan av utbildningen läser du företagsekonomi i Kalmar och avslutar med en termin utomlands eller fältarbete i musikbranschen.
Många möjligheter
Efter examen kan du jobba som det mesta inom uppelevelseindustrin. Många tidigare studenter är idag anställda eller egenföretagare inom branschen och jobbar som till exempel projektledare, marknadsassistent, artist manager, artistbokare, webbredaktör, label manager, ekonomiansvarig och marketing manager.
Som student på Music & Event Management har du tidig kontakt med företag i branschen samt möjlighet till praktik under ditt tredje år. Det nätverk du bygger upp genom kontakter med branschen samt andra studenter, som ju är dina framtida kolleger, är mycket värdefullt för din framtida karriär.
Vanliga frågor och svar
Vart ska jag bo?
- De allra flesta studenterna väljer att bosätta sig i Hultsfred den första tiden, någon handfull brukar av olika anledningar bosätta sig i Kalmar och pendla till Hultsfred (ca. 1,5 timma med tåg + 30 min gångväg enkel resa). Att bo i Hultsfred är således smidigare (och billigare...) och ger dig direkt kontakt och möjligheter att omsätta kunskap till praktiska färdigheter. Om man skriver sig i Hultsfred får man också en cykel, se www.campushultsfred.se. Vissa brukar också bo kvar i Hultsfred efter det inledande året och pendla till Kalmar. Hultsfred kommun erbjuder i förekommande fall reducerade biljetter.
Vem ska jag kontakta för att hitta boende?
- I Hultsfred är det Hultsfreds Bostäder som handhar studentlägenheter. Ytterligare alternativ hittar man på sidan Hultsfred.se
Finns det bostadsgaranti i Hultsfred?
- Nej, i Hultsfred finns ingen bostadsgaranti men det är för att det inte behövs. Det har aldrig funnits en student som inte haft någonstans att bo.
Hur är det studentsocialt i Hultsfred?
- Hultsfred är såklart mindre än Kalmar men möjligheterna är stora. Förutom Musikhotellet Hulingen med regelbundna konserter sker också en mängd olika festivaler (t.ex. Hultsfred on the countryside, punkhelg, Mörkaste Småland, Hultsfredsbestivalen för att nämna några). Det finns föreningar och sporthall och andra ställen där du har studentrabatter. Det finns även en studentförening som heter Groupie där man kan engagera sig och skapa evenemang. I Hultsfred finns mellan 300-400 studenter totalt. Kopplingen till Kalmar studentliv är också stark, inte minst till Kalmar ESS som är Ekonomihögskolan i Kalmars studentförening.
Hur funkar det när vi ska flytta till Kalmar?
- Efter 1,5 år i Hultsfred av intensiva studier, fördjupning i musik och eventbranschen och många branschprojekt flyttar de flesta till Kalmar (en del väljer att bo kvar i Hultsfred på samma sätt som vissa väljer att bo i Kalmar från början). Enligt uppgift från studentföreningen gäller numera bostadsgarantin i Kalmar när studenterna ska flytta ner.
Går det att pendla?
- Det går att pendla. www.klt.se. Det tar 1,5 timma med tåg från Kalmar till Hultsfred sedan är det cirka 2 km gångväg till Rock City.
Hur mycket företagsekonomi är det?
- Du tar din examen i Företagsekonomi vilket innebär att du läser minst 90hp företagsekonomi totalt.
Får vi träffa någon bransch?
- Du kommer att träffa en hel del bransch under er tid som student. Dels är många som undervisar på programmet även verksamma (delvis eller primärt) i branschen och dels kommer du ha möjlighet att engagera din i skarpa projekt inom branschen och träffa gästföreläsare som kommer direkt från branschen.
Vilka kurser och vilken litteratur ska jag ha?
- Litteratur framgår alltid i kursplanerna.
Kan jag prata med någon som vet mer om programmet?
- Du kan alltid kontakta programansvariga: Henric Lindström via henric.lindstrom@lnu.se eller Jonas Bjälesjö via jonas.bjalesjo@lnu.se
Kan man åka på utbytesstudier?
- Ja, ungefär hälften av studenterna brukar utnyttja en termin under sista året för att åka utomlands och studera eller göra praktik. Vi har i dagsläget ett antal avtal direkt knutna till liknande program i USA, England & Skottland, Tyskland, Norge och Belgien. På de avtalen läser man branschrelaterade kurser. Man kan också välja att läsa företagsekonomi på de många universitet som är knutna till Ekonomihögskolan eller Linneuniversitetet i stort. Vi har även ett antal internationella projekt där man som student kan få möjlighet att engagera sig (programmet är väldigt etablerat och har ett stort internationellt nätverk), bland annat International Band & Business Camp i Tyskland. Utöver det kan det hända att det kommer internationella gästföreläsare och andra gäster m.m. Vi är stolta och aktiva medlemmar av Music & Entertainment Industry Educators Association.
Praktik?
- Åker man inte utomlands under sitt sista år kan man välja att göra fältstudier i branschen utöver alla de praktiska möjligheterna man erbjuds under studierna, t.ex. genom projekt från branschen, festivaljobb eller egna idéer man vill förverkliga.
Företag och entreprenörskap
- Du kommer att befinna dig på en ort som haft ett stort kulturellt entreprenörskap under många år, kanske mest välkänt genom Rockparty, Hultsfredsfestivalen och all dess kringverksamhet. En del studenter väljer också att starta företag redan under studietiden med stöd dels från de som arbetar med programmet men också från Drivhuset i Kalmar och Business Lab i Hultsfred.
Kalmar
I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.
Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!