Musik- och ljuddesignprogrammet

120 hp

I utbildningen tar du del av den snabba utvecklingen inom ljudteknologin och tillägnar dig kunskaper för att verka brett inom musik- och ljudbranschen.

Vi utbildar för en ljud- och musikbransch som är stor, brokig och under ständig förändring. En bred kompetens på området ger dig möjlighet att profilera dig inom inspelning i studio, ljud- och musik till rörliga bilder samt live-ljud. Eftersom musikaliskt skapande är en naturlig förutsättning och fördjupning av det teoretiska lärandet integrerar vi både teori och praktik samt vetenskapliga och konstnärliga perspektiv i utbildningen. Vi analyserar också befintlig musikproduktion, historiskt och i nutid. I slutet av utbildningen finns en arbetsförlagd praktikperiod som ger dig möjlighet att praktisera inom området. Undervisning är internetbaserad och sker huvudsakligen på distans men med några campusträffar per termin på de kursgivande lärosätena Mittuniversitetet (Sundsvall - MIUN), Linnéuniversitetet (LnU) och Högskolan Dalarna (Falun – HDa). För att läsa programmet behöver du tillgång till program för flerkanalsmixning samt portabel inspelningsutrustning.

Karriär

Studenter som gått liknande program arbetar i dag som liveljudtekniker, filmljudläggare, ljudtekniker inom radio, artister, låtskrivare, studiotekniker, ljudtekniker i tv-produktionsbolag, musikproducenter, ljudläggare i reklamfilmsproduktioner och medialärare på gymnasium. Många är egna företagare.

Examen

Högskoleexamen med inriktning mot musikvetenskap

Tidigare studenter berättar

Zebastian Carlson om sitt examensarbete

Vid tiden, runt 2009-2010, började jag försöka mig på att skapa egen musik av den lite mer klassiska filmmusiksbetonade sorten. Det blev en aning trevande i starten, då jag hade väldigt lite musikteori att luta mig tillbaka mot. Jag har alltid spelat och skrivit musik på gehör och inte följt några egentliga "regler". Jag blev alltmer förtjust i att göra den här typen av instrumental musik av lite mer filmkaraktär.

När jag i slutet av 2011 gick kursen "Musikskapande" som en del av den här utbildningen, hade vi några uppgifter där man skulle sätta musik till några enstaka scener från redan existerande filmer. Då kändes det att det var dags att försöka sig på det här med filmmusik mer på riktigt och verkligen gå in för att göra det bästa möjliga. Detta gav mig mersmak och jag bestämde mig för att låta min praktikperiod under våren 2012 helt handla om att göra denna typ av musik. Jag gjorde signaturmelodier till tänkta filmteman, musik till olika klipp från redan existerande filmer samt originalmusik till en kortfilm, en nollbudgetsfilm, men ändå. Efter denna mycket roliga praktikperiod kände jag mig ännu mer säker på att det är det här jag vill jobba med, att göra musik till film, kortfilm, serier, spel, ja i princip vad som helst där musiken fungerar som en emotionell förstärkning av något.

Med denna bakgrund kände jag att det här examensarbetet var tvunget att på något sätt få mig att kunna göra mer sådan musik, det gäller ju att passa på. Samtidigt ville jag även försöka göra något mer kring musiken än bara komponerandet. Som någon typ av undersökning, om hur man eventuellt kan kan styra andra människors känslor med musik man själv skapar.

Det är detta som är bakgrunden till mitt examensarbete.
De sju styckena som gjordes under Examensarbetets gång är:
7.1 Drama/7.2 Komedi/7.3 Kärlek/7.4 Skräck/7.5 Action/7.6 Fantasy

Ex: 7.6 Fantasy
Låttitel: Night Of Illusions
Tänkt som: Intromelodi till sagoaktig film som utspelar sig i ett snöigt Paris för länge sedan
Nyckelord: Mystik, Kyla, Snö, Utomhus, Frankrike

Tanken med den här låten var att den skulle göras som temamelodi och intromusik till en sagoberättelse som utspelar sig för länge sedan i Frankrike. Kanske 1920 eller 1930-tal i en snöigt och kallt Paris? Musiken ska spelas samtidigt som kameran sveper över olika gator medan vi ser människor som passerar. Jag ville även att musiken skulle ge en lite odefinierad känsla av mystik så att man inte riktigt visste om man skulle tycka att den lät lite obehaglig eller om den bara var harmoniskt, vilket jag hoppades skulle göra att man inte visste vad man skulle tro när man lyssnade på musiken. Är faran i närheten eller inte? Är vi trygga eller är vi det inte?

Jag har många gånger fått tipset att om man vill att musik ska låta gammal, ska man göra den i tretakt så det såg jag som en självklarhet. Jag funderade vidare på vilket instrument som låter mest franskt och kom direkt fram till att det utan tvekan är dragspel. Det används otroligt ofta när man vill ge en fransk känsla så det såg jag som ett bra instrument att ha med.

 

Mer om programmet

Logga för Musik- och ljuddesignprogrammet

Programmet är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet. För att gå programmet måste du vara inskriven på något av lärosätena. Kurserna ges sedan enligt programplanen.
Till programmets hemsida där det finns mer information.

Distans

Att studera på distans ger dig som student andra möjligheter än vad campusutbildning ger. Det innebär att du själv till viss del ska kunna planera dina studier både vad gäller tid och plats.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar eller videomöten med hjälp av en webbkamera.

Studenter grupparbetar