Musik- och ljuddesignprogrammet
120 hpI utbildningen tar du del av den snabba utvecklingen inom ljudteknologin och tillägnar dig kunskaper för att verka brett inom musik- och ljudbranschen.
Vi utbildar för en ljud- och musikbransch som är stor, brokig och under ständig förändring. En bred kompetens på området ger dig möjlighet att profilera dig inom inspelning i studio, ljud- och musik till rörliga bilder samt live-ljud. Eftersom musikaliskt skapande är en naturlig förutsättning och fördjupning av det teoretiska lärandet integrerar vi både teori och praktik samt vetenskapliga och konstnärliga perspektiv i utbildningen. Vi analyserar också befintlig musikproduktion, historiskt och i nutid. I slutet av utbildningen finns en arbetsförlagd praktikperiod som ger dig möjlighet att praktisera inom området. Undervisning är internetbaserad och sker huvudsakligen på distans men med några campusträffar per termin på de kursgivande lärosätena Mittuniversitetet (Sundsvall - MIUN), Linnéuniversitetet (LnU) och Högskolan Dalarna (Falun – HDa). För att läsa programmet behöver du tillgång till program för flerkanalsmixning samt portabel inspelningsutrustning.
Karriär
Efter examen från programmet kan du arbeta inom musikbranschen bland annat som artist, låtskrivare, musikproducent eller med ljudteknik inom olika sammanhang. Som inskriven hos Linnéuniversitetet samlar du högskolepoäng inom musikvetenskap som bland annat ger möjlighet att arbeta inom kultursektorn, journalistik och med musikutbildning.
Examen
Högskoleexamen med inriktning mot musikvetenskap
Programansvarig
Internationella möjligheter
Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier fysiskt på plats på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.
Peppe har en passion för musik
Med en bakgrund i elektronikbranschen och med en passion för musik valde Peppe Cevizovic till slut att satsa på musikstudier. Han startade med fristående musikkurser på distans och gillade studiesättet. Nu läser han musik- och ljuddesignprogrammet på Linnéuniversitetet och målet är att jobba med musik på heltid.
Läs intervjun med Peppe
Möjligheten att läsa musikkurser inom musikproduktion och musikteori på distans, gjorde att Peppe valde att fortsätta studera på Linnéuniversitetet.
– Jag tyckte att studiesättet fungerade mycket bra och jag lärde mig mycket i respektive kurs. Året därefter valde jag att läsa musik- och ljuddesignprogrammet på distans. Programmet finns på tre olika lärosäten och valet föll självklart på Linnéuniversitetet, då jag trivdes med undervisningssättet, lärarna och kursupplägget.
Passionen för musik har funnits med Peppe sedan ungdomsåren, men det var först i vuxen ålder som han bestämde sig för att utbilda sig inom musik.
– Jag ville förvärva teoretiska kunskaper inom områden som musikinspelning, audioteknologi, musikskapande och musikteori på ett djupare plan. Musik- och ljuddesignprogrammet kändes som ett stabilt val, då dessa ämnen och mer därtill ingår i utbildningen, precis vad jag behövde.
Programmet ger en bra bredd inom musikområde
Peppe tycker att programmet har många intressanta och kreativa kurser.
– Varje kurs i programmet är spännande på sitt sätt, jag kan ge några exempel. I kursen musikskapande skulle vi bland annat skriva text och sångmelodi till en given musikbakgrund, dessutom komponera musik till en given text. Man plockar fram kompositören inom sig för att skapa och spela in låtarna på bästa lekfulla sätt utifrån de givna förutsättningarna. Ett överraskningsmoment i programmet var kursen ljudläggning till rörliga bilder där vi skapade musik och ljudeffekter till animerade filmer, kortare spelfilmer och filmscener.
För att lära sig att spela in i studio ingår dock en obligatorisk träff.
– Kursen inspelning i studio hade en obligatorisk träff under två heldagar. Då träffades vi som läser på distans i en professionell inspelningsstudio i Falun på Högskolan Dalarna, studion i Sundsvall fanns också som valalternativ. Där spelade vi in två låtar med två olika lokala band. Vi fick micka upp instrumenten i studion och efter inspelningen mixade vi de inspelade låtarna, allt efter teorier som vi lärt oss dessförinnan.
För Peppe har alla moment där han använder den tekniska utrustningen varit utmanande och stimulerande. Han tipsar om att ha en bra digital arbetsplats.
– Det är viktigt att skaffa en bra DAW (Digital Audio Workstation) för att kunna redigera och bearbeta inspelat ljudmaterial, ibland också inspelat filmmaterial till vissa kurser. Därtill ska man ha ett bra externt ljudkort, hörlurar och högtalare. Det finns också krav på vissa mikrofontyper till några kurser.
Praktik inom musikskapande och komponerande
I programmet ingår en tioveckorspraktik. Peppe inriktade sig på att göra praktiken online inom musikskapande och komponerande.
– Efter ett tips från en lärare tog jag kontakt med musikern Zebastian Carlson, som bland annat har komponerat musiken till TV-serien ”Spegelvänd”. Mitt syfte med praktiken var att komponera en låt med text, jag bestämde mig för att analysera låtar från de svenska Melodifestivalerna genom åren för att därefter skriva en egen låt och skicka in den som ett bidrag till Melodifestivalen 2021. Jag deltog i processen av låtskapande från idé till slutresultat. Praktiken fungerade utmärkt på distans, då jag kunde göra allt online, analysera låtarna, kommunicera och skicka egenkomponerade musikslingor till handledaren för provlyssning. I stort sett skickar man musikslingor och demolåtar numera via nätet för omdömen och vidarebehandling inom musikbranschen.
Flexibelt studiesätt
För Peppe har det fungerat bra att studera på distans. Han gillar universitetets lärplattform och att det ingår kurser som ges i samarbete med andra lärosäten.
–MyMoodle är en välutformad plattform där man har en bra översikt över de ämnen som man läser och bra kommunikation med lärare och medstuderande. Några kurser är i samarbete med två andra lärosäten, nämligen Högskolan Dalarna i Falun och Mittuniversitetet i Sundsvall, vilket också ger möjligheter att bredda kontakter med lärare och studenter på dessa lärosäten.
Han beskriver att undervisningen oftast sker live, vilket ger en klassrumskänsla.
– Lektioner och föreläsningar finns ibland förinspelade som föreläsningsfilmer, men oftast är det länkar till liveföreläsningar via zoom. Med mikrofonen och kameran påslagen vid zoom-träffarna kommunicerar man med medverkande lärare och studenter i undervisningen, man får en klassrumskänsla, med fördelen att man kan se alla medverkande framför sig på datorskärmen.
Peppe förklarar att det är viktigt att öppna upp lärplattformen och mejl för att inte missa meddelande från lärare eller slutdatum för inlämningsuppgift. I övrigt kan han organisera sin studietid som han själv vill.
– Är man en kvällsmänniska kan man läsa på kvällarna, måste man ta ledigt någon dag i veckan då får man ta i kapp studiematerialet på helgen. Likaså är det viktigt med raster, vila eller fysisk aktivitet. Jag tycker att det är ett flexibelt studiesätt så länge man själv kan uppskatta hur mycket tid man behöver för respektive litteraturtext eller uppgift, man hittar ett bra flyt med tiden.
Drömmen är att jobba med musik på heltid
Efter programmet planerar Peppe att läsa vidare för att få en kandidatexamen i musikvetenskap något som han kan göra vid Linnéuniversitetet. Han kikar också på möjligheten till en magisterexamen.
– Det går att läsa vidare på distans med kurser på avancerad nivå för att få en magisterexamen. Jag får helt enkelt känna efter och ta ett steg i taget, samtidigt som jag håller ögonen öppna för musikverksamheter.
För målet är att kunna jobba med musik på heltid.
– Jag är medveten om att alla i musikbranschen inte kan vara artister eller musikproducenter. Men har man ambitionerna och ett mål framför sig är ju inget omöjligt, man ska hålla sina drömmar vid liv. Att jobba som låtskrivare, musikproducent eller skriva texter åt andra artister känns jättelockande. Likaså jobb inom någon musikorganisation, media eller kultur där musik finns involverad, är mycket intressant.
Han är nöjd med sin utbildning och tipsar gärna andra om att läsa programmet.
– Om du har tänkt jobba med musik i någon form har du här möjligheter att lära dig och därtill få inblick inom flera områden i musikbranschen, både teoretiskt och praktiskt, för att erfara det som du är intresserad av. Programmet ger en bra bredd inom musikområdet.
Mer om programmet
Programmet är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet. För att gå programmet måste du vara inskriven på något av lärosätena. Kurserna ges sedan enligt programplanen.
Till programmets hemsida där det finns mer information.
Vanliga frågor om musik- och ljuddesignprogrammet
Vad fokuserar musik- och ljuddesignprogrammet på?
Musik- och ljuddesignprogrammet fokuserar på att ge dig en bred förståelse för både teoretiska och praktiska aspekter av musik och ljud. Du lär dig om allt från ljudteknik, musikproduktion och ljuddesign för olika medier till akustik och ljudets psykologi. Programmet syftar till att utveckla din kreativitet och tekniska skicklighet, och gör dig redo för en karriär där du kan skapa, manipulera och implementera ljud och musik i olika sammanhang.
Vilka egenskaper är bra att ha när jag går musik- och ljuddesignprogrammet?
Det är fördelaktigt att ha en passion för ljud och musik samt en kreativ ådra som tillåter dig att experimentera och utforska nya idéer. Teknisk färdighet och förståelse för ljudutrustning och programvara är nödvändigt, liksom förmågan att noggrant planera och genomföra projekt. Goda kommunikationsfärdigheter och samarbetsförmåga är också centralt, då många projekt kräver teamwork och samverkan med andra kreatörer.
Finns det möjlighet till specialisering inom vissa områden?
Under utbildningen kan du välja att fördjupa dig inom specifika områden beroende på din passion och karriärplaner, vare sig det är tekniskt fokus på ljud eller kreativt arbete med musikskapande.
Finns det praktikmöjligheter eller möjligheter till att arbeta med verkliga projekt under studierna?
I slutet av utbildningen finns en arbetsförlagd praktikperiod som ger dig möjlighet att praktisera inom området. Du får också chansen att delta i verkliga projekt, från inspelningar i studio till ljudproduktion för medier, vilket ger en autentisk inblick i arbetslivet inom branschen.
Vad kan jag jobba med efter musik- och ljuddesignprogrammet?
Efter avslutade studier kan du arbeta inom en rad olika områden som musikproduktion, ljudläggning för film och TV, ljuddesign för spel, live-ljudtekniker, studioinspelning och ljudredigering för olika medieplattformar. Ditt arbete kan innebära allt från att skapa musik och ljudlandskap för olika sammanhang till att hantera teknisk utrustning och mjukvara som är central inom industrin.
Distans – plugga där du är
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.
Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.
Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.