Musik- och ljuddesignprogrammet

120 hp

I utbildningen tar du del av den snabba utvecklingen inom ljudteknologin och tillägnar dig kunskaper för att verka brett inom musik- och ljudbranschen.

Vi utbildar för en ljud- och musikbransch som är stor, brokig och under ständig förändring. En bred kompetens på området ger dig möjlighet att profilera dig inom inspelning i studio, ljud- och musik till rörliga bilder samt live-ljud. Eftersom musikaliskt skapande är en naturlig förutsättning och fördjupning av det teoretiska lärandet integrerar vi både teori och praktik samt vetenskapliga och konstnärliga perspektiv i utbildningen. Vi analyserar också befintlig musikproduktion, historiskt och i nutid. I slutet av utbildningen finns en arbetsförlagd praktikperiod som ger dig möjlighet att praktisera inom området. Undervisning är internetbaserad och sker huvudsakligen på distans men med några campusträffar per termin på de kursgivande lärosätena Mittuniversitetet (Sundsvall - MIUN), Linnéuniversitetet (LnU) och Högskolan Dalarna (Falun – HDa). För att läsa programmet behöver du tillgång till program för flerkanalsmixning samt portabel inspelningsutrustning.

Karriär

Studenter som gått liknande program arbetar i dag som liveljudtekniker, filmljudläggare, ljudtekniker inom radio, artister, låtskrivare, studiotekniker, ljudtekniker i tv-produktionsbolag, musikproducenter, ljudläggare i reklamfilmsproduktioner och medialärare på gymnasium. Många är egna företagare.

Examen

Högskoleexamen med inriktning mot musikvetenskap

Internationella möjligheter

Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier fysiskt på plats på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.

Peppe har en passion för musik

Peppe läser Musik- och ljuddesign på distans

Med en bakgrund i elektronikbranschen och med en passion för musik valde Peppe till slut att satsa på musikstudier. Han startade med fristående musikkurser på distans och gillade studiesättet. Nu läser han musik- och ljuddesignprogrammet på Linnéuniversitetet och målet är att jobba med musik på heltid.

"Jag bestämde mig för att göra något mer av min passion"

 

Benny Gustavsson

Benny Gustavsson från Jönköping bestämde sig för att ta tag i musiken som följt honom genom livet och sökte därför till Musik- och ljuddesignprogrammet.

Zebastian Carlson berättar om sitt examensarbete

För några år sedan började jag försöka mig på att skapa egen musik av den lite mer klassiska filmmusiksbetonade sorten. Det blev en aning trevande i starten, då jag hade väldigt lite musikteori att luta mig tillbaka mot. Jag har alltid spelat och skrivit musik på gehör och inte följt några egentliga "regler". Jag blev alltmer förtjust i att göra den här typen av instrumental musik av lite mer filmkaraktär.

Mer om programmet

Logga för Musik- och ljuddesignprogrammet

Programmet är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet. För att gå programmet måste du vara inskriven på något av lärosätena. Kurserna ges sedan enligt programplanen.
Till programmets hemsida där det finns mer information.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M