Musikproduktionsprogrammet
180 hpMusikproduktionsprogrammet lär dig allt ifrån låtskapande till inspelning, produktion och distribution. Du får goda förutsättningar för en karriär som musikproducent, ljudtekniker eller låtskrivare. Programmet leder till en konstnärlig kandidatexamen i musik med inriktning mot musikproduktion och ger dig en bred kompetens som grundar för jobb och uppdrag i musikbranschen.
Det produceras mycket musik i Sverige och musikindustrin är viktig för svensk export. Genom ny teknik har inspelning och produktion nått allt fler. Musiker, musikproducenter, ljudtekniker, låtskrivare, musikvetare och musikpedagoger har egna inspelningsstudior och behöver kunskap om hela processen: produktion, teknik, musikaliskt konstnärligt hantverk, marknadsföring och omvärldsorientering.
På musikproduktionsprogrammet får du den breda kompetens du behöver för att producera musik. Här möts musikaliskt konstnärligt hantverk och musikteknik och du läser ljudproduktion, musikskapande, ensemblespel, musikteori, arrangering och musikvetenskap – men också företagsekonomi och juridik ur ett musikbranschperspektiv. Under utbildningen får du jobba konstnärligt och tekniskt både i en analog studiotradition och med den senaste digitala tekniken. Vi har flera välutrustade studior på campus i Växjö. I en fräsch kreativ miljö får du fullt utlopp för din skaparlust.
Under programmets tredje år praktiserar du tio veckor inom branschen, företrädesvis i en inspelningsstudio. Praktiken kan äga rum i både nationell och internationell miljö.
En särskild prövning är underlag för urval. Din erfarenhet och utbildning bedöms via portfolio med arbetsprov och en avsiktsförklaring. I slutet av april är deadline för inlämning av portfolio med arbetsprov inklusive avsiktsförklaring. För kallade genomförs praktiska prov en av dagarna 13-16 maj 2024. På grund av rådande omständigheter genomförs årets praktiska prövning med distansteknik, utan fysisk resa till campus Växjö.
Karriär
Efter utbildningen har du kunskap att driva verksamhet i egen studio. Du kan jobba som exempelvis musikproducent, ljudtekniker eller låtskrivare och arbeta på produktionsbolag, studior, skivbolag, radio och tv, folkhögskolor och studieförbund.
Examen
Konstnärlig kandidatexamen med inriktning mot musikproduktion Huvudområde: Musik
Programansvarig
Utlandsstudier eller praktik ger värdefull erfarenhet
En musikstudio i New York, Los Angeles, Berlin eller Malmö? Ett musikförlag, produktionsbolag eller någon branschorganisation i Stockholm? En Radio/TV-station eller annat media-företag? En PA-firma med inriktning mot liveljud och ljus?
Valen är många och möjligheterna stora. På musikproduktionsprogrammet kan du fördjupa din kompetens och skaffa dig nya perspektiv genom att göra praktik i en studio eller i andra branschrelaterade företag och organisationer eller genom att studera utomlands.
Att tillbringa en del av sin studietid inom utlandspraktik eller vid utländskt lärosäte är en erfarenhet som ger dina studier ett mervärde på många plan. Utlandspraktik eller studier utomlands leder till att du utvecklas både personligen, professionellt och akademiskt och tiden utomlands kan också vara en god merit för framtiden.
Utlandspraktik under termin 6
Som avslutning på din konstnärliga kandidatutbildning gör du praktik under tio veckor. Du har då chansen att använda dina kunskaper i en valfri musikproduktionsinriktad miljö. Det finns möjlighet att få rekommendationer och att ta del av tidigare goda praktikplatserfarenheter men du ordnar platsen på egen hand. Observera att rekommendationer bygger på tidigare erfarenheter och att andra alternativ också kan komma i fråga. Kontakta gärna programansvarig för en diskussion om dina önskemål!
Ansökan och portfolio med arbetsprov
Ansökningen består av tre steg. Först måste du ansöka till programmet via antagning.se. Ansökningsperioden är 15 mars - 15 april.
Sedan behöver du också skicka in din avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov till Linnéuniversitetet. Steg tre är den särskilda prövningen för de sökande som kallas.
- OBS (1)! Endast sökande som gjort en anmälan via antagning.se tillåts skicka in avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov enligt nedan!
Anvisningar för portfolion samt aktuella deadlines hittar du nedan.
Ansökningsprocessen
Ansökningsprocessen består av tre steg:
Steg 1 - Ansök till programmet
Du ansöker till programmet på antagning.se. Från utlandet söker du på universityadmissions.se
Följande programkoder och tidsramar gäller:
- För svenska och andra EU / EES-studenter som inte behöver visum för att studera i Sverige: Välkommen med din ansökan senast den 15 april.
- För icke EU / EES-studenter som behöver visum för att studera i Sverige: Välkommen med din ansökan senast den 15 april.
Steg 2 - Skicka in din avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov
Skicka in din avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov till Linnéuniversitetet. Vad som ska ingå i portfolion beror på hur avsiktsförklaringen fylls i. Mer information finns i följande informationsblad – Information avsiktsförklaring och portfolio.pdf
De tidsramar som gäller för när avsiktsförklaring och portfolion med arbetsprov senast måste vara mottagen av Linnéuniversitetet är:
- För svenska och andra EU / EES-studenter som inte behöver visum för att studera i Sverige: 23 april.
- För icke EU / EES-studenter som behöver visum för att studera i Sverige: 23 april.
Steg 3 - Praktisk prövning
Om du efter utvärdering av den insända portfolion anses uppfylla kriterierna för steg 3 kommer du att kallas till särskild prövning, praktiska prov. På grund av rådande omständigheter genomförs årets praktiska prövning med distansteknik, utan fysisk resa till campus Växjö. Meddelande om du gått vidare sker via sms och/eller mejl (det nummer och den mejl du uppgett i ditt konto på antagning.se respektive vid inlämning av din avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov) Utvärdering sker på grundval av innehållet i din portfolio. Utvärdering av portfolion utförs av en urvalsgrupp bestående av lärare och aktuella musikproduktionsstudenter. Portfolion betraktas som en helhet och utvärderas i enlighet med följande kriterier:
- Konstnärlig kvalitet
- Konstnärliga och tekniska färdigheter
- Kreativ bredd.
Universitetet kommer inte att avslöja orsakerna bakom beslutet att godkänna eller avslå varje enskild ansökan. Godkända studenter kommer att meddelas via www.antagning.se eller www.universityadmissions.se.
Checklista för ansökan
- Jag har lämnat in min ansökan via antagning.se eller universityadmissions.se
- Jag har iordningställt min portfolio enligt de riktlinjer som anges
- Jag har kontrollerat att alla mina filer ingår och fungerar, är korrekt namngivna enligt anvisning, samt att avsiktsförklaringen innehåller beskrivning samt upphovsinformation för respektive produktion.
- Jag har skickat in produktioner enligt alla mina kryssval, i rätt antal och filformat för respektive kryssval (musik, film samt ev. låttexter), samt skickat in ett korrekt och komplett ifylld avsiktsförklaring via sidan https://arbetsprovsuppladdning.lnu.se.
Hur är det att plugga musikproduktion?
Hur är det att vara student på musikproduktionsprogrammet? Vad finns det för studior och lokaler? Hur mucket tid lägger studenterna på sina studier? Det och många andra frågor får du svar på om du kollar på filmerna här på sidan.
Hur är studior och lokaler på musikproduktionsprogrammet?
Hur är sammanhållningen på musikproduktionsprogrammet?
Hur mycket tid lägger man på sina studier?
Hur är det att studera i Växjö?
Hur är det att studera musikproduktionsprogrammet som tjej?
Är det krävande att studera på musikproduktionsprogrammet?
Varför ska man söka till musikproduktionsprogrammet?
Ta en tur i våra musikstudior
Praktiken leder till jobb
Är det viktigt med praktik på Musikproduktionsprogrammet? Svaret på den frågan är ja. Från gruppen som tog examen 2021 har tretton av sjutton tidigare studenter fått jobb där de gjorde sin praktik, berättar programansvarig Anders Rydholm. I filmen berättar våra studenter om hur de ser på sin praktik.
"Kan jag skriva en låt som förändrar en människas liv så är ju det en jättehäftig sak”
- Musik slår en rakt i hjärtat. Det kan verkligen skapa en positiv känsla, i en själv och i andra.
Malin läser musikproduktionsprogrammet men började på Linnéuniversitetet med att läsa kursen singer-songwriter. Under det året stärktes hennes självförtroende inom musikskapandet - från att ha varit en hobby till att nu ha siktet inställt att kunna leva på musiken. Musikproduktionsprogrammet tar henne närmare det målet genom att också ge henne kunskaperna för att kunna producera själv.
Malin och kompanjonen Momo skrev 2023 års Växjö Pride-låt. De fick ett uppdrag via utbildningen att komma med bidrag till en tävling om årets Pride-låt och deras låt “Bitch I’m a dream” vann! Låtens text handlar om att utforska och våga landa i den person man själv vill vara.
- Det är häftigt hur musik kan påverka. Att min låt kanske kan hjälpa någon. Kan jag skriva en låt som förändrar en människas liv så är ju det en jättehäftig sak.
När Kalmar kommun sökte en låt för Kalmar som studentstad var Malin också med och skrev vinnarlåten.
- Det boostar ens självförtroende och är ett kvitto på att man gör något bra och att man lär sig under utbildningen.
"Ibland får jag passa mig så att jag inte manipulerar publikens känslor allt för mycket"
- Om jag lyckas få någon att komma in i en meditativ känsla, en tillfällig flykt, så är jag nöjd.
Ludvig Klint har alltid hållit på med musik. Som riktigt liten spelade han fiol, han har sjungit i kör och i tonåren upptäckte han trummorna och började spela metal och rock. Det var också som trummis han hittade vägen framåt, han satt längst bak i bandet och hade koll på helheten, och därför kändes musikproduktion som det självklara valet när han skulle börja plugga.
Idag jobbar han i en musikstudio med inriktning mot film och tv. Det började med en praktikplats under utbildningen som sedan utvecklats till ett långvarigt samarbete med kompositörs-kollektivet Frid & Frid. Ludvig ser musik som en otroligt viktig del av film och tv-serier. Det är kombinationen av bild, ljud och musik som skapar helhetsupplevelsen för tittaren. Och det gäller att hitta balansen så att de samverkar på bästa sätt.
- Musik är känslomässigt stark. Ibland får jag passa mig så att jag inte manipulerar publikens känslor allt för mycket, eller skriver dem på näsan.
För Ludvig är musik livsviktig, både i de filmer och tv-serier han jobbar med men också i livet i stort.
- Vi människor behöver underhållning och kultur för att överleva, att ha möjlighet att kunna dyka in i en annan värld. Vi behöver det som mest när vi mår som sämst.
Amanda, Lisa och Johanna jobbar som ljudtekniker inom radio och tv
Andrea jobbar som ljudtekniker på SVT
Andrea flyttade från västkusten till Växjö för att läsa musikproduktions-programmet. Idag arbetar hon som ljudtekniker på SVT i Göteborg och har praktiken att tacka för sitt jobb.
På musikproduktionsprogrammet ingår det tio veckors praktik. För Andreas del ledde den till ett jobb.
– Under studiernas sista tio veckor hade jag praktik på SVT i Göteborg. När praktiken var avslutad fick jag möjlighet att börja jobba där, berättar Andrea.
Hon beskriver att utbildningen gav henne en bred och stabil grund att stå på, som hon har nytta av varje dag.
– Jag lärde mig mycket om musik, ljud, teknik och tillvägagångssätt som jag har användning av i mitt dagliga arbete. Samtidigt lär jag mig nya saker i princip varje dag på mitt jobb, vilket är väldigt kul, fortsätter hon.
På SVT jobbar Andrea som ljudtekniker.
– Jag arbetar främst med B-ljud och ljudbearbetning (efterbearbetning/mixning). Som B-ljudtekniker arbetar jag både med livesändningar och studioinspelningar, jag är med och planerar den ljudtekniska delen av en produktion, kopplar och sköter teknik. Med ljudbearbetning är arbetet mer självständigt, då sitter jag i ett rum och mixar ett färdiginspelat och klippt program, förklarar Andrea.
Hon beskriver sin tid på Musikproduktionsprogrammet som väldigt lärorik och att programmet erbjuder en bra kombination av olika kurser och uppgifter. Du får varva teori med praktik och utforska både teknisk och konstnärlig kunskap.
– När jag kom till Växjö hade jag ett brinnande musikintresse men begränsad erfarenhet av ljudteknik. Så jag hade ett mål att jag ville lära mig att producera egen musik och få ut mina idéer. Med facit i hand har jag lärt mig mycket mer än så. Jag har lärt mig allt från specifika inspelningstekniker i studiomiljö till musikjuridik, till att uttrycka olika genrer i sång och spel, att skriva musik till rörlig bild och att bättre förstå akustikens påverkan på ljud, säger Andrea.
Den avslutande praktiken på programmet blev en positiv vändning och byte av inriktning för Andrea inom musik/ljudbranschen.
– För ett år sedan trodde jag inte att jag skulle få jobba med tv, men det var för att jag kom från en bakgrund där jag tidigare hade haft målet inriktat på att jobba enbart med musik. Men så blev jag nyfiken på tv, hade praktik på SVT och fortsatte sedan jobba där, berättar hon.
Andrea trivs i sin roll och på sin arbetsplats.
– Det bästa med mitt jobb är att jag får jobba med ljud och bild kombinerat. Att jag får vara med och skapa program, stora som små, som förhoppningsvis kommer ses av människor runt om i hela Sverige. Det som också gör mitt jobb så härligt är mina kollegor som jag har roligt tillsammans med, fortsätter hon.
Andrea gillar också att vara en del av teamet bakom en tv-produktion.
– Det är roligt att få se hur det växer fram och att vi är många som hjälps åt på olika sätt. Det blir särskilt spännande när det är skarpt läge under livesändningar, säger hon.
Hon ser en framtid där hon hoppas kunna utvecklas inom flera områden.
– Jag är en person som gärna vill testa på olika saker och jag hoppas att jag får fortsätta utvecklas inom flera områden. Dels vill jag fortsätta med tv och ljudteknik, men även jobba med film och serier och i framtiden kanske bli producent eller manusförfattare.
Hon tycker att Musikproduktionsprogrammet passar dig som har ett starkt intresse för musik, ljud och teknik. Hennes tips inför yrkeslivet är flera.
– Oavsett var du hamnar så var öppen och våga prova olika saker. Ställ frågor och lyssna och försök ta till dig andras erfarenheter och kunskaper, anamma deras tekniker och utforska, avslutar Andrea.
Lisa jobbar på Sveriges Radio i Växjö
Lisas starka musikintresse gjorde att hon valde att plugga på musik-produktionsprogrammet. Idag jobbar hon med musik och ljud på Sveriges Radio i Växjö.
För Lisa så ledde praktiken på musikproduktionsprogrammet henne vidare till den tjänst som hon har idag. Hon beskriver sin karriärresa.
– Det började med en praktik som ledde till ett sommarvikariat som sedan ledde till en ledig plats som jag sökte på en annan radiostation. Detta har nu lett till en tillsvidaretjänst på Sveriges Radio i Växjö, säger Lisa.
Hon berättar att hon nytta av sina kunskaper från programmet i sitt dagliga arbete.
– Ljudet är det som är i fokus på Sveriges Radio och därför är utbildningen högst relevant för att lära sig allt om hur man får så bra ljud som möjligt, förklarar hon.
Arbetsdagarna är varierande för Lisa.
– Ibland så sänder jag radio och andra dagar hjälper jag till med tekniska problem hos kollegor. Jag förbereder olika radioprogram och editerar inslag som ska ut i radio. Med detta sagt finns det otroligt mycket mer som vi gör, säger Lisa.
Hon uppskattar sin arbetsplats och att hon får vara kreativ och jobba mycket med musik och ljud.
– Det finns otroligt mycket som jag tycker om med mitt jobb, både mina arbetsuppgifter och kollegor. Självklart är livesändningarna det roligaste för då är det verkligen här och nu. Sedan tycker jag det är väldigt kul att planera inför sändningar om de är lite större. Man blir hela tiden uppdaterad om senaste nytt och man får höra så många berättelser och olika röster, berättar Lisa.
Hon beskriver tiden på musikproduktionsprogrammet som väldigt rolig och att man blir kunnig inom många olika områden. Hon tycker att programmet passar dig som har ett starkt intresse för musik och känner en passion för att skapa och vara kreativ. Ett stort plus i kanten är om man finner ljudteknik intressant.
– Inte nog med att man får tre roliga år där man lär sig otroligt mycket får man dessutom lära känna personer som har samma intresse och brinner för samma sak. Dessutom finns det även en stor chans efter utbildningen att få jobba med någonting som man verkligen tycker är kul, menar Lisa.
Själv ser hon positivt på framtiden.
– Jag ser en ljus och lång framtid inom Sveriges Radio där jag ständigt utvecklas och lär mig nya saker, avslutar Lisa.
Johanna jobbar på Sveriges Radio i Stockholm
Studietiden på musikproduktionsprogrammet gav Johanna självförtroendet att söka jobb inom radio. I rollen som ljudtekniker, på Sveriges Radio i Stockholm, möter hon olika människor och får ta del av spännande berättelser och aktuella ämnen varje dag.
För Johanna startade karriären redan under studietiden.
– Jag fick praktik som produktionstekniker på Sveriges Radio i Växjö. Praktiken ledde till att jag blev timvikarie på radion under mitt sista studieår. När jag sen tog examen och flyttade till Stockholm, fick jag ett heltidsvikariat som sedan ledde till en fast anställning som ljudtekniker på Sveriges Radio i Stockholm. Mycket tack vare min tidigare erfarenhet, berättar Johanna.
Hon beskriver hur utbildningen gav henne självförtroende att söka jobb inom radio och att hon använder kunskapen från sin studietid dagligen.
– Musikproduktionsprogrammet gav mig kunskap om ljudproduktion, studioinspelning och mixning. Jag använder mig av det dagligen i mitt jobb. Att vi fick ägna så pass mycket tid åt ljudmix under studietiden gav mig självförtroendet att söka jobb som det på SR, fortsätter hon.
I rollen som ljudtekniker ingår hon dagligen i olika produktioner.
– Jag jobbar i studiomiljö och gör någon form av radioproduktion varje dag. Det kan vara livesändningar i FM-radio, förproduktioner, slutmix av dokumentärer och poddar, förklarar hon.
Johanna uppskattar flera saker med sitt jobb.
– Variationen, berättelserna och aktualiteten är de saker jag gillar mest med mitt jobb. Jag jobbar med olika redaktioner och radioprogram varje dag. Det gör att jag träffar många olika människor och får ta del av många spännande berättelser och aktuella ämnen, säger hon.
Hon beskriver musikproduktionsprogrammet som ett program med stort kreativt fokus.
– Jag trivdes väldigt bra i den kreativa stämningen som fanns på musikproduktionsprogrammet. Det var ett fint utbyte mellan oss kursare. Vi kom till programmet med olika musikaliska erfarenheter och bakgrunder vilket var en tillgång. Jag gillade även att teorin alltid förankrades i praktiska moment, säger Johanna.
Johanna tycker att programmet passar dig som vill ha en bred och kreativ utbildning, som är driven i ditt eget musikskapande och vill utvecklas inom ljudmix och studioteknik. Hon tipsar om följande inför yrkeslivet.
– Programmet är väldigt brett och man kan jobba med många olika saker inom ljud efter studierna. Ett tips är att våga ha ett öppet sinne och testa på olika jobbuppdrag, även om ett uppdrag kanske inte är hundra procent vad man tänkt sig att jobba med från början. Det är både lärorikt, meriterande och kul, avslutar Johanna.
Anton och Oliver jobbar som producent och låtskrivare
Anton är musikproducent och låtskrivare på förlaget RMV Publishing
Anton är född och uppvuxen på Gotland men valde att flytta till Växjö när han kommit in på Musikproduktionsprogrammet. Musiken har varit en viktig ingrediens i Antons liv i många år och nu jobbar han som musikproducent och låtskrivare på förlaget RMV Publishing.
- En vanlig dag på jobbet börjar ungefär kl.10. Jag svarar på mejl och förbereder mig innan sessionen startar kl.11. Jobbet görs tillsammans med en artist och en låtskrivare. När vi väl börjat skriva finns det inga mer hållpunkter kvar på dagen. Att skriva en låt kan ta allt ifrån några timmar till en hel dag eller mer. Ofta åker jag hem någon gång kl. 20 men det blir lätt senare än så, säger Anton.
Han har nytta av sin utbildning på många sätt och den tekniska kunskapen om produktion och mixning har han användning för varje dag. Han betonar också vikten av kunskaperna kring musikjuridik. Det är svårt att ta sig fram i musikbranschen och det kan ta tid att etablera sig. Det gäller att jobba hårt och visa vad man går för. Ibland har man tur och är på rätt plats vid rätt tillfälle. I början måste man kasta sig ut och ta alla chanser som dyker upp, menar Anton.
- Det är alltid spännande att komma till studion och inte ha en aning om vad jag kommer gå därifrån med. Jag får jobba med många olika personer. När jag träffar någon ny är det omöjligt att veta om vi kommer klicka eller inte. Vissa dagar blir det inte någon låt alls, andra dagar blir det väldigt bra. Då lyssnar jag på låten på repeat hela vägen hem!
Utbildningen passar någon som vill ha lite av allt. Kanske vet du inte exakt vad du vill göra i musikbranschen än och vill ha en bred grund att stå på. På Musikproduktionsprogrammet får man skriva låtar i olika genrer, producera, mixa, jobba med ljudläggning, göra filmmusik med mera. Det är en jättebra chans att testa sig fram menar Anton.
- Det är viktigt att gå på lektionerna och suga åt sig så mycket information man kan men det är ännu viktigare att använda allt man lär sig och göra musik av det. Skapa för dig själv, skapa tillsammans med andra. Jobba hårt och ha kul med musiken så kommer du få ut det mesta av utbildningen, avslutar Anton.
Oliver är producent och låtskrivare till världsartister som bland andra Ariana Grande
Har du hört Ariana Grandes låt 'Pov'?
Den har ingen mindre än vår egen alumn Oliver ”Junior” Frid varit med och skrivit samt producerat! Oliver pluggade Musikproduktionsprogrammet och tog examen 2017.
💬 ”‘pov’ skrevs sommaren 2019 på ett songwriting camp i New York. Jag, och de andra upphovsmännen, var där i en vecka och jobbade med Ariana i Jungle City Studios. Jag och Tayla Parx började på låtidéen. Jag började spela ackorden och hon sjöng versen, nästan exakt som den är på inspelningen, på första försöket. När låten var skriven så dröjde det ungefär ett år tills att Ariana ville ha den. Hon spelade in den sommaren 2020, och sedan producerade jag färdigt den ihop med Tommy Brown och Steven Franks, som gjort samtliga låtar på albumet.
Håkan och Louise driver företag inom musikbranschen
Paret driver företag i musikbranschen
Håkan från Kristianstad och Louise från Hindås träffades när de båda studerade på musikproduktionsprogrammet. Idag bor de i Växjö och driver ett eget företag inom musikbranschen. De jobbar heltid med musik, som låtskrivare, producenter och skivbolagsägare.
På musikproduktionsprogrammet får du den breda kompetens som behövs för att producera musik. Den kreativa processen är bland annat det som både Håkan och Louise minns som mest intressant med sin utbildning.
– Att få möta likasinnade, bygga livslånga relationer och få tid att utveckla sitt kreativa skapande, var det som var mest intressant för mig, berättar Håkan.
– För mig var det blandningen mellan kreativitet och teknik, säger Louise.
På programmet får du också kompetens inom studioteknik och en grundläggande förståelse för musikjuridik. Kunskap som var viktig för att Håkan och Louise skulle våga att starta ett eget bolag.
– Vi bestämde oss för att satsa på en karriär inom musik, vi behövde något som lät spännande och "svenskt" eftersom svenska låtskrivare är högt ansedda utomlands. Då blev namnet "Swedish Red Elephant HB". Sen ett år tillbaka har vi också vårt eget skivbolag "Indieshake" med ett flertal sub-labels. Vi ville använda den kompetens och kontaktnät vi byggt under åren och skapa något eget, berättar de.
Genom sitt bolag möter de många människor och lär sig hela tiden nya saker, vilket paret ser som en viktig del av sitt arbete.
– Det känns som man har så mycket möjligheter, att få jobba med människor och vara med i den kreativa processen, skapa unika ljudbilder och häftiga produktioner. Att vi arbetar inom ett fält där man ständigt lär sig nya saker, blir rikare på upplevelser och skapar nya relationer, säger paret.
Musikbranschen är i ständig förändring vilket inspirerar paret till fortsatt utveckling.
– Vi vill fortsätta att bygga vårt varumärke och nätverk, hitta nya sätt att utvecklas och tjäna pengar. Man vet aldrig var ens musik kommer hamna eller hur stor den kan bli. Låtar som man trodde var döda, plockas upp och blir ens största framgångar. Spelfältet förändras ständigt och det gäller att följa med i trenderna, avslutar Håkan och Louise.
Vilket tips skulle du ge studenter inför kommande yrkesliv?
- Var ödmjuk.
- Var inte rädd för att be om hjälp.
- Bygg ditt nätverk och sök kontakt med likasinnade.
- Bli inte förkrossad över motgångar utan försök igen, du kommer få tusen nej men plötsligt får du ett "ja" som förändrar allt.
Mer om programmet
Kurser i programmet
* = kurs i huvudområdet
Termin 1 & 2
Termin 1
Musikproducent I, 30 högskolepoäng*
Termin 2
Musikproducent II, 30 högskolepoäng*
Termin 3 & 4
Termin 3
Musikproducent III, 22,5 högskolepoäng*
Valfri kurs, 7,5 högskolepoäng
Alternativt studier utomlands inom musik. Kurser väljs i samråd med programansvarig.
Termin 4
Musikproducent IV, 30 högskolepoäng*
Termin 5 & 6
Termin 5
Musikproducent V, 22,5 högskolepoäng*
Valfri kurs, 7,5 högskolepoäng
Alternativt studier utomlands inom musik. Kurser väljs i samråd med programansvarig.
Termin 6
Konstnärligt examensarbete, 15 högskolepoäng*
Praktik för musikproducenter, 15 högskolepoäng*
Kurserna inom programmet kan komma att ändra ordning.
Nyheter om Musikproduktionsprogrammet
Nyheter
Vanliga frågor om musikproduktionsprogrammet
Hur svårt är det att bli musikproducent?
Att bli musikproducent kräver en kombination av teknisk kunskap, musikalisk förmåga, i kombination med goda sociala kunskaper och nätverkande för att bygga upp en plats i musikbranschen. Konkurrensen är hög, men rätt utbildning och erfarenhet kan bygga upp nödvändiga färdigheter och en start för ditt nätverk.
Vad lär man sig i musikproduktionsprogrammet vid Linnéuniversitetet?
Programmet ger en bred grund inom låtskapande, ensemblespel, musikteori, arrangering, inspelning, produktion och distribution, kombinerat med kurser i musikjuridik och företagsekonomi.
Finns det möjligheter att studera musikproduktion utomlands inom ramen för programmet?
Inom musikproduktionsprogrammet kan du både plugga delar av utbildningen utomlands (termin 3 eller termin 5) och göra din tio veckors praktik i både Sverige och utomlands, vilket ger dig chansen att uppleva en internationell arbetsmiljö och utveckla dina färdigheter globalt. Detta ger dig en chans att växa både personligt och professionellt och ger dig internationell erfarenhet.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.