Musikvetenskap, magisterprogram
60 hpVill du fördjupa dina kunskaper inom musikvetenskap och ta dig an ämnet ur ett regionalt, internationellt och historiskt perspektiv? Magisterprogrammet i musikvetenskap är en ettårig utbildning på distans, med nära koppling till aktuell forskning inom ämnet.
Musik har en omfattande betydelse för vårt samhälle idag. Inte bara behovet att lyssna till musik, utan även att spela och skapa musik. Det finns därför en efterfrågan på fördjupad kunskap om musik som kultur- och samhällsföreteelse, både i ett samtida och historiskt perspektiv. Syftet med utbildningen är att öka kunskapen om musik i detta breda perspektiv.Magisterprogrammet vänder sig till dig som har en kandidatexamen med musikvetenskap som huvudämne. I magisterprogrammet får du tillfälle att fördjupa dina kunskaper, både genom obligatoriska kurser och i moment där du kan fördjupa dina specialintressen.
Programmet ges på helfart. Undervisningen består i huvudsak av seminarier, som du deltar i på distans.
Karriär
En magisterexamen i musikvetenskap ger behörighet till forskarutbildning nationellt inom ämnet. Dessutom ger det en god förberedelse för olika jobb inom det offentliga kultur- och musiklivet som till exempel kultursekreterare, musikarrangör och musikskribent.
Examen
Filosofie magisterexamen, huvudområde: musikvetenskap.
Internationella möjligheter
Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.
"Utbildningen ger mig möjlighet att fördjupa mig i mitt intresse"
Sandy uppskattar att studenternas intressen står i fokus under utbildningen och att seminarierna bidrar till intressanta och givande diskussioner.
Läs hela intervjun med Sandy
- Jag valde Linnéuniversitetet för att det är ett progressivt universitet och erbjuder en utbildning som gav mig möjligheten till att fortsätta studera och följa min passion när utbildningen pausades i Göteborg.
Hon är nöjd med sitt val av utbildning och hur den är strukturerad. Något som hon tycker är extra intressant är de diskussioner som uppstår i samband med seminarierna.
- Det är mycket givande med ett upplägg där studenterna står i fokus. Vi inkluderades bland annat i val av litteratur och fick en möjlighet att påverka riktning i upplägget utifrån vad vi som studenter själva kände ett behov av för respektive intresseområden. Jag uppskattar våra seminarier som är oerhört givande. Utöver att tala om litteraturen som har lästs inför tillfället så tillåts diskussionerna utvecklas vidare. När vi är färdiga för dagen har jag alltid upplevt att jag fått med mig ny kunskap och nya perspektiv som jag inte hade före mötet.
Hela utbildningen genomförs på distans och föreläsningar och seminarium sker via Zoom.
- Det är praktiskt och givande. Genom verktyget Zoom möjliggörs en personlig kontakt trots avsaknaden av fysiska träffar på plats. Man ser och hör varandra, kan dela dokument och sin egen skärm, hålla presentationer till att se på film. På universitetets läroplattform finns en överskådlig planering för respektive seminarium upplagda med läsanvisningar, studiefrågor och övriga förberedelser för varje veckas möte som sker via Zoom.
Det är ett program som stimulerar till personligutveckling och studenterna får möjlighet att fördjupa sitt intresse.
- Är man intresserad av forskning och musikvetenskap erbjuder det här programmet möjligheten till att utveckla och fördjupa sitt intresse. Nya idéer och engagemang uppmuntras, vilket bidrar till den personliga utvecklingen i ens roll som musikvetare.
Mer om programmet
Kurser under höstterminen
På höstterminen läser du fyra obligatoriska kurser à 7,5 hp inom huvudområdet. En av kurserna om 7,5 hp kan ersättas av en valfri kurs inom Linnéuniversitetets utbud (under förutsättning att du uppfyller förkunskapskraven).
4MV206 Musikhistorieskrivning, 7,5 hp, halvfart
I kursen studeras frågor kring historieskrivning inom olika musikområden och olika tider. Vilka artister finns med i populärmusikens historia? Vilka ideal styr vad som tas upp i en konstmusikalisk stilhistoria? Vilken vetenskaplig status har egentligen en biografi? Dessa och liknande frågor tas upp till diskussion och kritisk granskning i kursen, både utifrån källtexter från olika tider och från aktuell forskning.
4MV207 Svenskt musikliv idag: musiketnologiskt fältarbete, 7,5 hp, halvfart
Syftet med kursen är att genom litteraturstudier kombinerat med fältarbete anlägga olika perspektiv på svenskt musikliv utifrån musiketnologisk teori och metod. I kursen diskuteras tidigare forskning om svenskt musikliv baserat på fältstudier och teoretiska och metodologiska aspekter av fältarbeten. Studenten genomför också ett mindre fältarbete inom fältet svenskt musikliv i vilket hen i praktiken får testa teoretiska och metodologiska perspektiv.
4MV205 Musik och medier, 7,5 hp, halvfart
I kursen behandlas sätt att mediera musik i olika historiska sammanhang. Kursen tar upp notskriftens utveckling, editionsfrågor, inspelningar i radio, på fonogram och i digitala medier. Generella frågor kring medieringens betydelse för musikspridning samt utveckling av uppfattningar om verk, tradition och uppförandeideal granskas kritiskt.
4MV201 Musikanalytiska perspektiv, 7,5 hp, halvfart
Musik ur olika genrer inom konstmusik, populärmusik och traditionell musik analyseras och diskuteras. Musikanalysens grundförutsättningar granskas i ett historiskt perspektiv.
Kurser under vårterminen
Under vårterminen skriver du ditt examensarbete på 15 hp, samt läser två kurser à 7,5 hp. En av kurserna om 7,5 hp kan ersättas av en valfri kurs inom Linnéuniversitetets utbud (under förutsättning att du uppfyller förkunskapskraven).
4MV20E Examensarbete, 15 hp, halvfart
Examensarbetet ger möjlighet till fördjupning inom eget valt område inom musikforskningsfältet.
4MV202 Fördjupningsstudier inom musikvetenskaplig litteratur, 7, 5 hp, halvfart
Kursen ger möjlighet till fördjupning inom ett eget valt musikvetenskapligt område, exempelvis musiksociologiska perspektiv, musikanalys, musikhistorieskrivning eller källtexter från olika tid och områden.
4MV200 Perspektiv inom dagens musikforskning, 7,5 hp, halvfart
I kursen behandlas forskningstraditioner inom de humanistiska och konstnärliga forskningsområdena. Exempel hämtas från avhandlingar och från centrala texter inom respektive område. Relevanta teoretiska perspektiv diskuteras och används i egna självständiga uppgifter.
Samtliga kurser kan också sökas som fristående kurser.
Vanliga frågor om magisterprogrammet i musikvetenskap
Hur lång tid tar det normalt att slutföra magisterprogrammet i musikvetenskap?
Programmet är utformat för att slutföras på ett år, vilket gör det möjligt att snabbt fördjupa och utveckla dina musikvetenskapliga kunskaper.
Hur stödjer magisterprogrammet i musikvetenskap min musikaliska och teoretiska utveckling?
Genom distansbaserade seminarier och en överskådlig planering på universitetets läroplattform erbjuder programmet en strukturerad och engagerande miljö för att utveckla dina musikvetenskapliga färdigheter.
Hur främjar magisterprogrammet i musikvetenskap musikalisk kreativitet och komposition?
Magisterprogrammet i musikvetenskap ger dig möjligheter att utforska och fördjupa dina kunskaper i musik som en kultur- och samhällsföreteelse, vilket främjar kreativitet och förståelse för kompositionens betydelse. Detta uppmuntrar dig att tänka nytt och kreativt inom musikens värld.
Vilka egenskaper är bra att ha när jag går magisterprogrammet i musikvetenskap?
Starka analytiska färdigheter och ett intresse för att utforska musikens roll i samhället och kulturen är viktiga egenskaper som bidrar till din framgång och utveckling i programmet.
Vad kan jag jobba med efter magisterprogrammet i musikvetenskap?
Med en magisterexamen från detta program har du en bred kunskapsbas som gör dig attraktiv för arbetsgivare inom olika sektorer, inklusive kulturinstitutioner, utbildningssektorn och mediebranschen, där dina musikvetenskapliga kunskaper och färdigheter är värdefulla. Du öppnar också upp för en akademisk karriärväg inom ämnet och behörighet till forskarutbildning.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.