Nationalekonomi, masterprogram
120 hpI en globaliserad värld behövs nationalekonomer som kan analysera och dra slutsatser om ekonomiska förhållanden i ett ständigt föränderligt samhälle. Detta masterprogram i nationalekonomi ger dig verktyg för att ta dig an världens samhällsekonomiska utmaningar.
Som student vid denna master i nationalekonomi utrustas du med teoretiska och empiriska verktyg för att analysera ekonomiska samhällsproblem och samspelet mellan individer, företag, organisationer, stater och andra aktörer på olika marknader.
Programmet introducerar dig till avancerade empiriska metoder för deskriptiv statistisk analys, identifikation av kausala effekter och ekonomiska experiment, samt teoretiska verktyg för att förstå viktiga avvägningar i ekonomisk politik. Jämfört med studier på grundläggande nivå, byggs en djupare förståelse för hur ekonomin fungerar och hur ekonometri och statistik kan tillämpas på innovativa sätt. Under tredje terminen finns möjlighet att studera utomlands.
Efter programmet kommer du vara väl förberedd inför analytiska, beslutsfattande, rådgivande och utredande arbetsuppgifter inom både privat och offentlig sektor.
Karriär
Programmet är lämpligt för dig som vill arbeta med kvalificerade uppgifter som utredare och analytiker inom exempelvis statliga myndigheter, privata organisationer, företag och banker. Som nationalekonom kommer du att ha en allmän problemlösningsförmåga, vilket är användbart i många olika yrken.
Tidigare studenter från vårt program är särskilt skickliga på att arbeta med big data-analys samt empiriska och statistiska metoder. Våra alumner arbetar på konsultföretag, finansiella institutioner, forskningsinstitut och statliga institutioner. Under programmet kommer du att ha möjlighet att nätverka med våra tidigare studenter.
Vårt program kommer också att förbereda dig för studier på forskarnivå (PhD) eftersom programmets innehåll har nära kopplingar till forskning inom olika delar av ämnet nationalekonomi. Några av våra studenter fortsätter med doktorandstudier efter sin master.
Examen
Filosofie eller ekonomie masterexamen
Huvudområde: Nationalekonomi
Programansvarig
Programmets upplägg
Programmet sträcker sig över två år. Under termin 1 (höst) kommer du att förvärva grundläggande nationalekonomiska färdigheter på masternivå inom matematisk ekonomi, ekonometri, mikro- och makroekonomi. Termin 2 (vår) ger en djupare förståelse för ekonometriska metoder. Du kommer också att introduceras till aktuell nationalekonomisk forskning och börja utveckla dina egna forskningsidéer. Termin 3 (höst) ger dig möjlighet att välja kurser som förbereder dig för din framtida karriär, eller så kan du åka på utbyte till något av våra många partneruniversitet. Under termin 4 (vår) skriver du din masteruppsats.
Programmet ger också möjlighet att avsluta efter ett år med en ettårig (60 hp) magisterexamen. I så fall avslutas programmet med en masteruppsats under andra halvan av termin 2.
För att förbereda dig för en intressant karriär som forskare, analytiker eller konsult inom den privata eller offentliga sektorn erbjuder vi tre valbara kurspaket för termin 3. Varje paket ger dig en solid grund i dataanalys och toppmodern maskininlärning.
Paket 1: Big Data-analys och ekonomisk politik (30hp)
- Avancerad statistisk dataanalys
- Avancerad statistisk inlärning
- Avancerad ekonomisk politikanalys med stora datamängder
Paket 2: Finansiell analys (30hp)
- Avancerad statistisk dataanalys
- Avancerad statistisk inlärning
- Finansiell riskanalys
- Avancerade ämnen inom analytisk finans
Paket 3: Avancerad affärsanalys (30hp)
- Avancerad statistisk dataanalys
- Avancerad statistisk inlärning
- Avancerad datavisualisering
- Avancerat datadrivet beslutsfattande
Alternativt kan du välja kurser på egen hand från Ekonomihögskolan, Linnéuniversitet eller andra universitet.
Programmets lärare och deras forskning.
Tveka inte att höra av dig med frågor.
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB.
Internationella möjligheter
Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar även emot studenter från hela världen och det ger dig internationellt och mångkulturellt utbyte på hemmaplan. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över.
Nathalie vill bli VD eller egenföretagare i framtiden
Nathalie visste att hon inte ville plugga i sin hemstad, Stockholm, och att hon ville vara nära sitt lantställe i Småland. Därför föll valet på Linnéuniversitetet. Det som fångade hennes intresse var campusbubblan, att det är ett internationellt universitet med bra utbytesmöjligheter och att kurserna verkade hålla en hög standard. Nathalie har nu avslutat sina masterstudier och arbetar som analytiker vid Copenhagen Economics.
Läs hela intervjun med Nathalie
- Det är höga krav men alltid tydligt vad som krävs. Man märker att det är en hög standard och att vikten ligger på att lära sig. Lärarna är måna om att man ska lyckas med sina studier, säger Nathalie.
Hon menar att det som varit mest utmanande med utbildningen är matematiken. Sättet som nationalekonomin lärs ut på är väldigt matematiskt vilket kan komma som en chock för vissa.
- Eftersom jag läst kandidatprogrammet i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet så var jag ganska förberedd på att det skulle vara mycket matematik. Men om du funderar på att läsa masterprogrammet här så är mitt tips att fräscha upp matteminnet innan du börjar, säger Nathalie.
Under utbildningen läste hon en termin i Linz, Österrike och menar att det var otroligt lärorikt och utvecklande men också utmanande då man studerar på ett helt annat sätt jämfört med i Sverige.
- I Österrike läste man alla kurser parallellt under terminen och hade läxor varje vecka medan i Sverige, i alla fall på Linnéuniversitetet, så läste vi en kurs i taget med någon inlämning och någon tentamen. Det jag tar med mig från min utbytestermin är att man klarar allt bara man inte ger upp, säger Nathalie.
Nathalie har inget direkt konkret drömjobb men vill i framtiden antingen bli delägare eller VD för ett större företag, alternativt starta eget då hon är uppvuxen i en företagarfamilj. Nathalie har nu avslutat sina masterstudier och arbetar som analytiker vid Copenhagen Economics.
- Om du önskar att bli väldigt brett kunnig inom nationalekonomi så är detta program perfekt. Dessutom är kvalitén på utbildningen otroligt bra, och även om det är mycket eget ansvar så är lärarna måna om att du ska utvecklas och finns alltid till hands om du behöver hjälp och guidning, avslutar Nathalie.
Utbytesterminen gav Adam vänner för livet
Adam valde att läsa på Linnéuniversitetet då han hade hört från nära och kära att universitetet var bra. Att läsa vidare på masterprogrammet gjorde han eftersom han varit väldigt nöjd med sin kandidatutbildning vid universitetet. Adam har nu tagit masterexamen och har påbörjat sin forskarutbildning i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet.
Läs hela intervjun med Adam
- Att läsa på Linnéuniversitetet är en jättebra upplevelse! Det finns gott om plats på universitetet att studera på och alla lärarna är hjälpsamma och stödjande. Dessutom finns det ett stort utbud av studentaktiviteter som gör studentlivet roligt, berättar Adam.
Det som varit mest utmanande med studierna var att de var mer krävande tidsmässigt än vad Adam trott. Varje kurs i programmet innehöll flera delmoment, vilket gjorde att man fick vara noggrann med tiden för att hinna med allt.
- Vi hade 3-4 föreläsningar i veckan och en tenta i slutet av perioden. Vi hade också ofta ett eller flera extra delmoment i kursen som behövde göras. Dessa moment var ofta utav en mer praktisk karaktär där man tillämpade det man lärt sig i just den kursen, säger Adam.
Adam valde att läsa en termin i Linz, Österrike. Han menar att det är en otroligt rolig upplevelse att studera utomlands. Han lärde känna människor från olika delar av världen och fick vänner för livet.
- Du får också en upplevelse av hur det kan vara att bo i ett annat land. Det ger en bra livsupplevelse. Det jag tar med mig från mina utlandsstudier är mina statistiska kunskaper. Jag valde att nästan endast läsa praktiska statistiska kurser. Men det jag tar med mig mest är hur kul det kan vara att studera i ett annat land och få träffa människor med olika bakgrunder, menar Adam.
Adam avslutar med att berätta varför han tycker att man ska läsa masterprogrammet i ekonomi.
- Du får en otrolig kunskapsnivå i ämnet nationalekonomi men det bästa är att du får en förståelse över hur man tillämpar teori i praktik.
Efter sin kandidatexamen i nationalekonomi, valde Erika att stanna kvar och fortsätta plugga nationalekonomi på masternivå. Masterprogrammet i Nationalekonomi är ett internationellt program till skillnad från kandidatprogrammet, någonting som Erika snabbt såg fördelarna med när hon fick vänner från både Rwanda, Pakistan och Bangladesh. Nu ser hon fram emot sina utlandsstudier i Australien.
Läs hela intervjun med Erika
Vad fick dig att söka till masterprogrammet i Nationalekonomi?
Jag tog kandidatexamen i Nationalekonomi i somras och kände att jag ville lära mig ännu mer inom ämnet. Nationalekonomi har verkligen fångat mitt intresse. Jag valde även att fortsätta mina studier för att ha fler möjligheter på arbetsmarknaden.
Vad är du nöjd med hittills i utbildningen?
Jag är jättenöjd med utbildningen hittills. Programmet är ett internationellt program så flera av studenterna kommer från andra länder runt om i världen, till exempel Rwanda, Pakistan, Bangladesh, Iran. Det är kul att få lära känna personer som inte är från Sverige. Steget från att läsa på kandidatutbildning till att läsa på masternivå kändes helt naturlig. Under utbildningen får man möjlighet att åka på utlandsstudier. Jag kommer studera en termin vid La Trobe University i Australien. Det ser jag fram emot, speciellt att få lära mig ännu mer engelska och uppleva en ny plats och en ny vardag.
Hur tycker du att det är att läsa på Linnéuniversitet?
Det är en jättebra studiemiljö. Det finns goda möjligheter att sitta i skolan och studera vilket jag föredrar. I biblioteket finns det bra med utrymmen, tysta avdelningar, grupprum och datarum. Många studenter sitter i biblioteket eller i skolan och pluggar. Lärarna är lätta att kommunicera med och alla är hjälpsamma och berättar gärna igen om man inte förstår. Det är ett lagom stort universitet så alla institutioner är samlade på campus. Jag vet att det finns flera universitet i storstäderna där det finns flera campus. Jag tycker att det är trevligt att alla är samlade på ett och samma campusområde.
Hur är upplägget på studierna?
I varje kurs är det ca 10-12 föreläsningar. Föreläsningar är inte obligatoriska men väldigt lärorika och man får en god förståelse om vad man förväntas lära sig under kursen. Det generella upplägget är ett arbete samt en tentamen i varje kurs. Några exempel på vad arbetet kan vara är skrivuppgifter, övningar som man ska lösa, eller statistiska tabeller och diagram som man ska presentera och tolka.
Vad siktar du på att göra efter dina studier?
Efter jag är klar kommer jag flytta till antingen Uppsala, Göteborg eller Stockholm. Än vet jag inte exakt vad jag vill jobba med efter mina studier. Några exempel på vad jag skulle vilja jobba med är statistikproduktion, analysera statistik och data, jobba inom finansdepartementet eller jobba inom bankväsendet.
Behnam arbetar som konsult
Behnam har tagit examen från masterutbildningen i nationalekonomi, vilket har gett honom en analytisk inställning. Idag arbetar han på Academic Work och trivs med att bli utmanad i sin roll som konsult.
Läs intervjun med Behnam
Efter examen valde Behnam att gå en tre månaders utbildning i Salesforce CRM-system. Han fick sedan jobbet han har idag.
– Efter att ha fullgjort min CRM-kurs på Academic Work började jag arbeta där som datakonsult. Jag har genomfört projekt för olika kunder. Till exempel tillbringade jag fem månader på företaget Tre där jag arbetade med dataanalys, marknadsautomatisering och uplift-modellering, förklarar Behnam.
Genom sin utbildning vid Linnéuniversitetet har han fått förståelse för olika statistiska modeller och en förmåga att analysera relationer mellan olika faktorer, efter att ha arbetat mycket med ekonomiska projekt.
Men han var ny när det gällde utmaningarna inom företag.
– Det var svårt i början eftersom jag inte hade någon koll på de uppgifter och utmaningar som finns i affärsvärlden eller hur man tar itu med dem, fortsätter Behnam.
I sitt dagliga arbete kombinerar han sina färdigheter.
– Jag arbetar ofta i team med agil metodik. Jag arbetar med dataanalys i Salesforce-plattformen och program som SQL (Structured Query Language) och SAS (Statistical Analysis System). Detta kan inkludera datamanagement, datavisualisering, tillhandahållande av automatiskt uppdaterade instrumentpaneler som hjälper företag och avdelningar att fokusera på sina strategiska KPI:er (Key Performance Indicators) och modeller för att förutsäga specifika kundbeteenden och dess konsekvenser.
Integration av olika system är nyckeln till att automatisera tidigare manuella processer inklusive dataanalysprocessen. Diagram, parametrar och förutsägelser ska uppdateras så snabbt som möjligt när ny information anländer vilket kräver en rättvis automatiserad datamigrations- och genereringsprocess. En fortsatt process som tar data från källor, rensar, kombinerar eller filtrerar det, importerar det till analysverktyget och exporterar resultaten helt automatiskt, säger Behnam.
Han beskriver sin tid på masterprogrammet som både utmanande och intressant.
– Jag lärde mig mycket nya saker och jag beundrar de kvalitativa empiriska metoder som används på avdelningsnivå. Jag tror att den allmänna inställning som vi får genom att arbeta med statistiska relationer och ekonometrisk modellering är en av de största tillgångarna som vi tog med oss efter vår examen, säger han.
Han tror att programmet är lämpligt för personer med ett analytiskt och kritiskt förhållningssätt som vill lära sig nya saker och att det finns en efterfrågan på arbetsmarknaden för personer med en kombination av ekonomi- och data/IT-kompetens.
Hans råd till de som överväger programmet är.
– Tänk stort och ha en dynamisk inställning. Var alltid öppen för att lära dig nya saker från praktiska verktyg som SQL, SAS eller Python till helt nya teoretiska ramverk och affärskoncept. Håll dig uppdaterad inom den senaste tekniken och investera i att etablera högkvalitativa professionella kontakter så kommer du att hitta ett jobb, avslutar Behnam.
Mer om programmet
Thomas Giebe, programansvarig: ”Nationalekonomi är för dig som är intresserad av att analysera hur världen fungerar"
Som nationalekonom studerar du hur olika samhällsekonomiska aspekter påverkar varandra. Det låter brett och det är precis vad det är. Efter utbildningen kommer du kunna arbeta både lokalt och globalt. Både inom privat och offentlig sektor.
Samhällsrelevans
Nationalekonom är ett framtidsyrke i en globaliserad värld där samhällsaktörer i allt högre utsträckning måste förhålla sig till den ekonomiska omgivningen och ekonomiska analyser utgör en viktig grund för informerat beslutsfattande. Som student på programmet utbildas du till samhällsanalytiker med god kännedom om samhällsekonomiska frågor. Du utrustas med relevanta teoretiska och empiriska analysverktyg.
Utbildningen placerar särskilt fokus på att anlaysera aktuella samhällsekonomiska utmaningar, särskilt kopplingen mellan demografiska förändringar och offentlig politik. I en alltmer globaliserad värld kommer folkomflyttningar få en större och större betydelse för samhället och nya utmaningar kopplade till en åldrande befolkning ställer ökade krav på den offentliga sektorn. En masterexamen i nationalekonomi ger en bra grund för att analysera dessa, och många andra, samhällsutmaningar som vi står inför.
Perspektiv i utbildningen
All kurslitteratur i nationalekonomi har ett internationellt perspektiv och de kunskaper och färdigheter som du får är brett tillämpbara. Både teoretiska och praktiska tillämpningar hämtas från olika delar av världen. Dialog och erfarenhetsutbyte mellan studenter från olika delar av världen berikar utbildningen. I våra kurser i arbetsmarknadsekonomi belyser vi hur olika människors förutsättningar (såsom exempelvis etnisk bakgrund) påverkar utfall i arbetslivet. I våra kurser i offentlig ekonomi, analyseras statens roll i ekonom ur olika perspektiv. Exempelvis kan staten utjämna skillnader i utfall, men också skillnader i möjligheter (lika livschanser).
I våra tillämpningar av grundläggande ekonomisk teori tas också olika hållbarhetsperspektiv upp, exempelvis i relation till miljöfrågor och utformningen av offentlig politik. Programmet använder sig av undervisnings- och examinationsformer som stimulerar din förmåga för analys, kritiskt tänkande, abstraktion och teoretisering.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger Campus Växjö. Många studenter väljer att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med nära 100 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med ett brett och varierat näringsliv – perfekt när du söker praktikplats eller jobb.
Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. Staden bjuder också på många evenemang och upplevelser, inom så väl musik som mat och sport.