National­ekonom­programmet

180 hp

Är du intresserad av samhällsfrågor och samtidigt nyfiken på hur data, statistik och matematik kan användas för att förstå och forma världen omkring dig? Då är nationalekonomprogrammet rätt utbildning för dig. Programmet gör dig till en ekonomisk analytiker som kan göra överväganden och informerade beslut som är väsentliga i vår globaliserade värld.

Under utbildningens gång diskuteras flera av de största samhällsfrågorna i modern tid. Du kommer rustas med kraftfulla teoretiska och empiriska verktyg för att analysera frågor som:

• Kommer artificiell intelligens att ta våra jobb?
• Hur kan ekonomisk politik användas för att lösa klimathotet?
• Hur kan ekonomisk ojämlikhet bekämpas?
• Hur bör skattesystemet utformas?
• Är det bra med ekonomisk tillväxt?

Du kommer också få statistisk expertis, analysförmåga och teoretisk skärpa. Nationalekonomprogrammet vid Linnéuniversitetet är unikt då du får praktisk erfarenhet av att analysera moderna och ”stora data”, så kallat big data samtidigt som det är en traditionell utbildning i nationalekonomi. På så sätt möts den ökade efterfrågan i många olika yrkesområden kring kompetens att kunna beskriva och visualisera komplexa frågor med hjälp av data.

Under utbildningens gång kommer du genomföra självständiga arbeten och uppsatser. Du har också möjlighet att ha praktik i en verksamhet som arbetar med nationalekonomi.

Under programmets tredje och sista år får du möjlighet att skräddarsy din utbildning.
Du kan välja mellan fyra kurspaket, vilket gör det möjligt för dig att forma din karriär:

• Financial Analytics
För dig som vill arbeta inom bank och finansbranschen och ger dig färdigheter i att tolka och analysera finansiella data.

• Business Analytics
Riktar sig till dig som är intresserad av att lära dig mer om hur man i dagens företag arbetar praktiskt med stora och komplexa datamaterial för att fatta strategiska beslut.

• Dataanalys av samhällspolitik
Fokuserar på hur ekonomiskpolitiska reformer kan analyseras med hjälp av stora datamängder och maskininlärning. Detta är för dig som är intresserad av att arbeta som utredare vid myndigheter eller banker.

• Du kan även kan välja ett kurspaket som ger dig en Ekonomie kandidatexamen. Det innebär att du kan läsa kurser inom, bland annat, juridik, kalkylering och finansiering.

Under utbildningen ges goda möjligheter att läsa utomlands för att ge din utbildning en internationell prägel. Våra lärare är aktiva forskare vilket betyder att du kommer få ta del av den senaste kunskapen och forskningen inom området.

Karriär

Efter examen är du väl rustad för en karriär som nationalekonom. Du kan bland annat arbeta som utredare eller analytiker. Dina färdigheter är efterfrågade och värdefulla i såväl privat som i offentlig sektor. Några exempel på arbetsgivare är:

• Banker som efterfrågar din kompetens inom finansiell ekonomi och makroekonomi
• Intresseorganisationer, såväl på arbetstagarsidan som arbetsgivarsidan
• Myndigheter som Arbetsförmedlingen, Riksbanken eller Regeringskansliet
• Stora och medelstora företag som behöver din kunskap inom dataanalys

Om du är intresserad av en akademisk karriär ger programmet dig även en utmärkt förberedelse för vidare studier i nationalekonomi på avancerad nivå.

Examen

Filosofie kandidatexamen
Huvudområde: Nationalekonomi

Studenter som uppfyller kraven för förled ekonomie kan erhålla följande examen:
Ekonomie kandidatexamen
Huvudområde: Nationalekonomi

Ansökan till senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst två terminer på programmet kan söka till senare del av programmet. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer.

Information om senare del av program.

AACSB accredited

Vi är kvalitetscertifierade

Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB. 

Läs mer om AACSB

Fräscha upp dina matematiska kunskaper

Även om fokus ligger på din förståelse av de metoder som behandlas i programmet kan det vara bra för dig att repetera grundläggande matematik innan utbildningen börjar. Vi rekommenderar därför att du läser kursen, Förberedande matematik för högskolestudier III. Den ges både på våren och sommaren så du väljer själv vilket tillfälle som passar sig bäst. Om du går sista året på gymnasiet är det sommarkursen som är aktuell för dig. Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig som vanligt via antagning.se. Om du sedan blir antagen till Nationalekonomprogrammet kommer du också att få ett antal uppgifter i matematik för att testa dina förkunskaper.

Internationella möjligheter

Undervisningen sker till största del på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. En ytterligare möjlighet till internationalisering på programmet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.

Antagningsstatistik

Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.

Antagningsstatistik på uhr.se

Så snabbt får ekonomistudenter jobb

Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.

Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.

“Vill du vara med och påverka så måste du vara med på plan, inte stå kvar på läktaren”

- Jag har fått lära mig att vill du vara med och påverka och förändra så måste du vara med på plan och inte stå kvar på läktaren.

Oliver Rosengren är riksdagsledamot. Han ser det som sin plikt att göra vad han kan för att Sverige ska bli ett bättre land och att människor här ska kunna bli sitt bästa. Politiken är hans huvudverktyg för förändring eftersom den påverkar människors liv, samhällets förutsättningar och framtidens utformning. Samtidigt ser han att han som individ har en stor påverkan också.

- Som människa är man den viktigaste aktören, man kan alltid vara förändring som person. Som ung kan man ställas inför många svåra situationer. Ska man skratta med åt ett dåligt skämt eller säga ifrån. Det viktigaste man kan göra ibland är att ställa till en scen.

Oliver ser kunskap som avgörande, både som pedagogiskt verktyg för att leda i en förändring, men också för att förstå vilken förändring som behöver göras. Han har både en kandidatexamen i statsvetenskap och en kandidat samt master i nationalekonomi från Linnéuniversitetet. Han pluggar kurser regelbundet än idag och har också har som mål att doktorera i nationalekonomi.

- Studierna ger mig nya verktyg att angripa samhällsproblem och breddar min förståelse för samhällsfrågor. Jag håller på med politik för att lösa problem och samhället är för komplicerat för att höfta fram reformer.

Erika ville lära sig mer om Sveriges ekonomi

Erika på Linneuniversitetet

Erika har alltid vetat att hon vill studera ekonomi och efter hon började Nationalekonomprogrammet så förstod hon att det var nationell ekonomi som hon var mest intresserad av. Hon bodde snabbt in sig på Campus i Växjö där hon njuter av naturnära promenadstråk runt sjön.

Fabian har intresse för aktier och politik

Fabian Blixt

Det var ett starkt intresse för aktier och politisk ekonomi som lockade Fabian till att söka Nationalekonomprogrammet. I framtiden drömmer Fabian att arbeta med investeringar som förändrar samhället på riktigt. Men innan dess planerar han att göra dubbel examen för att optimera hans möjligheter på arbetsmarknaden.

Som nationalekonom kan man arbeta på alla nivåer i samhället

Johan Karlsson

Med sitt brinnande intresse för samhällsekonomi och ekonomianalys, valde Johan att studera Nationalekonomiprogrammet. ”Det som gör att programmet sticker ut är den stora mängd ekonomi man djupdyker i. Det ställer en del krav på ens matematikfärdigheter, men vill man ha fokus i ekonomi är det perfekt!”. Som nationalekonom kan man arbeta på alla nivåer i samhället och möjligheterna är breda för att jobba privat som i såväl offentlig sektor. Internationellt och nationellt. Johan har siktet inställt: ”Min dröm är att arbeta som analytiker på Riksbanken”

Mer om programmet

Thomas Giebe, docent: ”Nationalekonomi är för dig som är intresserad av att analysera hur världen fungerar"

Thomas Giebe

Som nationalekonom studerar du hur olika samhällsekonomiska aspekter påverkar varandra. Det låter brett och det är precis vad det är. Efter utbildningen kommer du kunna arbeta både lokalt och globalt. Både inom privat och offentlig sektor. 

Vanliga frågor om nationalekonomprogrammet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M