National­ekonom­programmet

180 hp

Är du intresserad av samhällsfrågor samtidigt som du har ett intresse för matematik och statistik? Då är denna utbildning i nationalekonomi något för dig. Programmet rustar dig väl för ett jobb som nationalekonom med såväl teoretiska som praktiska kunskaper.

Nationalekonom är ett framtidsyrke i en globaliserad värld där samhällsaktörer i allt högre utsträckning måste förhålla sig till den ekonomiska omgivningen. Ekonomiska analyser och dataanalyser utgör en viktig grund för informerat beslutsfattande. Som student utbildas du till en samhällsanalytiker med god kännedom om finans och samhällsekonomiska frågor samt utrustas med relevanta teoretiska och empiriska analysverktyg.

Denna utbildning ger dig alltså inte bara teoretiska och praktiska kunskaper inom nationalekonomi och statistik, utan även orientering inom andra samhällsvetenskapliga områden. Vårt program i nationalekonomi studerar samspelet mellan individer, företag och marknader samt andra aktörer som staten och Riksbanken.

Frågor som nationalekonomer intresserar sig för är politisk ekonomi, arbetslöshet, tillväxt, inflation, skattepolitik och penningpolitik. Med en kandidatexamen i nationalekonomi kan du få jobb som analytiker av internationell och svensk ekonomi, enskilda marknader (exempelvis den finansiella marknaden) och utvärdera ekonomiska reformer och åtgärdsprogram.

På tre år ger utbildningen grundläggande, fördjupade och avancerade kunskaper i nationalekonomins teori och praktik. Du kommer också att lära dig hantera kvantitativa metoder inom statistik och matematik. Under utbildningen ges goda möjligheter att läsa utomlands. Du kommer att få lära dig att göra självständiga arbeten genom uppsatser och din kandidatuppsats i nationalekonomi kan även innehålla praktik.

Karriär

Som nationalekonom kan du få jobb som utredare och samhällsanalytiker. Framtida arbetsplatser kan vara statliga myndigheter, privata företag, internationella organisationer och inom finanssektorn på exempelvis en bank. En kandidatexamen i nationalekonomi vid Linnéuniversitet är en utmärkt förberedelse och ger dig också behörighet för vidare studier i nationalekonomi på avancerad nivå.

Examen

Filosofie kandidatexamen (Bachelor of Science)

Huvudområde: Nationalekonomi

Du har möjlighet att ta ut både en filosofie kandidatexamen och en ekonomie kandidatexamen efter avslutat program. För att kunna ta ut en ekonomie kandidatexamen behöver du välja att läsa 30 hp i företagsekonomi och 7,5 hp i rättsvetenskap.

AACSB accredited

Vi är kvalitetscertifierade

Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB. 

Läs mer om AACSB

Internationella möjligheter

Undervisningen sker till största del på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. En ytterligare möjlighet till internationalisering på programmet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.

Förbered dig med matematik!

När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi. 

Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III

Antagningsstatistik

Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.

Antagningsstatistik på uhr.se

Så snabbt får ekonomistudenter jobb

Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.

Erika ville lära sig mer om Sveriges ekonomi

Erika på Linneuniversitetet

Erika har alltid vetat att hon vill studera ekonomi och efter hon började Nationalekonomprogrammet så förstod hon att det var nationell ekonomi som hon var mest intresserad av. Hon bodde snabbt in sig på Campus i Växjö där hon njuter av naturnära promenadstråk runt sjön.

Fabian har intresse för aktier och politik

Fabian Blixt

Det var ett starkt intresse för aktier och politisk ekonomi som lockade Fabian till att söka Nationalekonomprogrammet. I framtiden drömmer Fabian att arbeta med investeringar som förändrar samhället på riktigt. Men innan dess planerar han att göra dubbel examen för att optimera hans möjligheter på arbetsmarknaden.

Som nationalekonom kan man arbeta på alla nivåer i samhället

Johan Karlsson

Med sitt brinnande intresse för samhällsekonomi och ekonomianalys, valde Johan att studera Nationalekonomiprogrammet. ”Det som gör att programmet sticker ut är den stora mängd ekonomi man djupdyker i. Det ställer en del krav på ens matematikfärdigheter, men vill man ha fokus i ekonomi är det perfekt!”. Som nationalekonom kan man arbeta på alla nivåer i samhället och möjligheterna är breda för att jobba privat som i såväl offentlig sektor. Internationellt och nationellt. Johan har siktet inställt: ”Min dröm är att arbeta som analytiker på Riksbanken”

Mer om programmet

Förbered dina matematiska kunskaper

Kunskaper i matematik är viktiga för att lyckas med studier i nationalekonomi. För dig som är intresserad att studera nationalekonomi rekommenderar vi starkt att du repeterar grundläggande matematik inom följande områden: algebra, förenkling av uttryck, ekvationslösning, funktioner, och derivata.

Vid positivt antagningsbesked kommer du att få ett antal uppgifter i matematik där du kan testa dina förkunskaper. Vi rekommenderar att du läser kapitel 1-6 i boken Sydsaeter, K. & Hammond, P. "Essential Mathematics for Economic Analysis" (Prentice Hall, senaste upplagan), eller motsvarande i någon annan bok inför programstart.

Thomas Giebe, docent: ”Nationalekonomi är för dig som är intresserad av att analysera hur världen fungerar"

Thomas Giebe

Som nationalekonom studerar du hur olika samhällsekonomiska aspekter påverkar varandra. Det låter brett och det är precis vad det är. Efter utbildningen kommer du kunna arbeta både lokalt och globalt. Både inom privat och offentlig sektor. 

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M