Nationalekonomprogrammet
180 hpÄr du intresserad av samhällsfrågor samtidigt som du har ett intresse för matematik och statistik? Då är denna utbildning i nationalekonomi något för dig. Programmet rustar dig väl för ett jobb som nationalekonom med såväl teoretiska som praktiska kunskaper.
Nationalekonom är ett framtidsyrke i en globaliserad värld där samhällsaktörer i allt högre utsträckning måste förhålla sig till den ekonomiska omgivningen. Ekonomiska analyser och dataanalyser utgör en viktig grund för informerat beslutsfattande. Som student utbildas du till en samhällsanalytiker med god kännedom om finans och samhällsekonomiska frågor samt utrustas med relevanta teoretiska och empiriska analysverktyg.
Denna utbildning ger dig alltså inte bara teoretiska och praktiska kunskaper inom nationalekonomi och statistik, utan även orientering inom andra samhällsvetenskapliga områden. Vårt program i nationalekonomi studerar samspelet mellan individer, företag och marknader samt andra aktörer som staten och Riksbanken.
Frågor som nationalekonomer intresserar sig för är politisk ekonomi, arbetslöshet, tillväxt, inflation, skattepolitik och penningpolitik. Med en kandidatexamen i nationalekonomi kan du få jobb som analytiker av internationell och svensk ekonomi, enskilda marknader (exempelvis den finansiella marknaden) och utvärdera ekonomiska reformer och åtgärdsprogram.
På tre år ger utbildningen grundläggande, fördjupade och avancerade kunskaper i nationalekonomins teori och praktik. Du kommer också att lära dig hantera kvantitativa metoder inom statistik och matematik. Under utbildningen ges goda möjligheter att läsa utomlands. Du kommer att få lära dig att göra självständiga arbeten genom uppsatser och din kandidatuppsats i nationalekonomi kan även innehålla praktik.
Karriär
Som nationalekonom kan du få jobb som utredare och samhällsanalytiker. Framtida arbetsplatser kan vara statliga myndigheter, privata företag, internationella organisationer och inom finanssektorn på exempelvis en bank. En kandidatexamen i nationalekonomi vid Linnéuniversitet är en utmärkt förberedelse och ger dig också behörighet för vidare studier i nationalekonomi på avancerad nivå.
Examen
Filosofie kandidatexamen (Bachelor of Science)
Huvudområde: Nationalekonomi
Du har möjlighet att ta ut både en filosofie kandidatexamen och en ekonomie kandidatexamen efter avslutat program. För att kunna ta ut en ekonomie kandidatexamen behöver du välja att läsa 30 hp i företagsekonomi och 7,5 hp i rättsvetenskap.
Programansvarig
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business; AACSB.
Internationella möjligheter
Undervisningen sker till största del på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara inför en nationell karriär, utan även inför en karriär i internationella sammanhang. En ytterligare möjlighet till internationalisering på programmet ges genom en utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
Frågor?
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Erika ville lära sig mer om Sveriges ekonomi
Erika har alltid vetat att hon vill studera ekonomi och efter hon började Nationalekonomprogrammet så förstod hon att det var nationell ekonomi som hon var mest intresserad av. Hon bodde snabbt in sig på Campus i Växjö där hon njuter av naturnära promenadstråk runt sjön.
Läs hela intervjun med Erika
Hur kommer det sig att du valde att studera Nationalekonomprogrammet?
Det var självklart att jag skulle utbilda mig inom ekonomi då jag alltid har tyckt det varit ett intressant ämne. Anledningen till varför jag valde just Nationalekonomi var på grund av att det kändes större och mer spännande att lära sig om landets ekonomi hellre än ekonomi på företagsnivå. Dock var jag inte helt säker på mitt beslut. Under min utbildning blev det mer och mer självklart att nationalekonomi verkligen intresserade mig och jag har aldrig ångrat mitt val.
Vad är du nöjd med över i utbildningen?
Jag är nöjd med studieupplägget, att man läser en kurs i taget. Jag har fått en överblick i hur landets ekonomi fungerar och hur de olika aktörerna i samhället påverkar varandra. Programmet var väldigt omfattande vilket har gett mig en bred kunskapsbas inom många olika ämnen kopplat till ekonomi.
Hur tycker du att det är att läsa på Linnéuniversitet?
Det är en jättebra studiemiljö. Det finns goda möjligheter att sitta i skolan och studera vilket jag föredrar. I biblioteket finns det bra med utrymmen, tysta avdelningar, grupprum och datarum. Många studenter sitter i biblioteket eller i skolan och pluggar. Lärarna är lätta att kommunicera med och alla är hjälpsamma och berättar gärna igen om man inte förstår. Det är ett lagomt stort universitet så alla institutioner är samlade på campus. Jag vet att det finns flera universitet i storstäderna där det finns flera campus. Jag tycker att det är trevligt att alla är samlade på ett och samma campusområde.
Hur är livet att bo i Växjö?
Jag flyttade till Växjö från Uppsala så staden är ju såklart mindre, men jag kom att älska närheten till naturen i Växjö! Det finns fina promenadstråk och löprundor runt sjöarna vid campus och inne i stan. Jag bor på campus vilket jag verkligen kan rekommendera. Det är nära till skolan, vänner, nattklubbar och mataffären.
Vad siktar du på att göra efter dina studier?
Jag har precis avslutat min kandidatutbildning i nationalekonomi på Linnéuniversitetet och har nu påbörjat en masterutbildning inom samma ämne. Jag har ca 1,5 år kvar på den utbildningen. Därefter kommer jag antingen flytta till Uppsala, Göteborg eller Stockholm. Än vet jag inte exakt vad jag vill jobba med efter mina studier. Några exempel på vad jag skulle vilja jobba med är statistikproduktion, analysera statistik och data, jobba inom finansdepartementet eller jobba inom bankväsendet.
Fabian har intresse för aktier och politik
Det var ett starkt intresse för aktier och politisk ekonomi som lockade Fabian till att söka Nationalekonomprogrammet. I framtiden drömmer Fabian att arbeta med investeringar som förändrar samhället på riktigt. Men innan dess planerar han att göra dubbel examen för att optimera hans möjligheter på arbetsmarknaden.
Läs hela intervjun med Fabian
Varför valde du den här utbildningen?
Jag har under en längre period haft ett starkt intresse för aktier och politiskekonomi. Därför lockade programmet i nationalekonomi mig, när jag bestämde mig för att läsa vidare på universitetsnivå. Detta eftersom att programmets innehåll såg ut att kunna ge mig goda kunskaper inom ekonomi, som jag senare kan applicera för handel inom aktier. Samt att programmet ger mig en djupare förståelse om vad beslut på makronivå kan ge för konsekvenser.
Vad är du nöjd över från utbildningen hittills?
Att jag under den tredje terminen får möjligheten att välja kurser själv. Detta öppnar upp för en dubbelexamen (filosofisk-, och ekonomie kandidat). Jag tror att denna kombination kan stärka mina förutsättningar på arbetsmarknaden.
Hur tycker du detta program sticker ut?
Att programmet ger mig de förutsättningar som jag behöver för att kunna studera eller praktisera nationalekonomi på mer djupgående nivå. Detta samtidigt som programmet håller ett tydligt fokus på nationalekonomi genom hela utbildningen, vilket är unikt för en kandidatexamen. Detta plus att programmet erbjuder två terminer utlandsstudier
Har du engagerat dig studiesocialt under dina studier?
Jag har engagerat mig inom en politisk studentförening. Vilket har varit ett givande nätverk där jag har fått möjligheten att träffa allt från likasinnade studenter till riksdagsledamöter och EU-parlamentariker.
Vad vill du göra efter att du avslutat dina studier? Vad är drömyrket? Jag skulle vilja arbeta med investeringar. Drömyrket skulle få vara att arbeta med något som kan bidra till förändringar på riktigt.
Som nationalekonom kan man arbeta på alla nivåer i samhället
Med sitt brinnande intresse för samhällsekonomi och ekonomianalys, valde Johan att studera Nationalekonomiprogrammet. ”Det som gör att programmet sticker ut är den stora mängd ekonomi man djupdyker i. Det ställer en del krav på ens matematikfärdigheter, men vill man ha fokus i ekonomi är det perfekt!”. Som nationalekonom kan man arbeta på alla nivåer i samhället och möjligheterna är breda för att jobba privat som i såväl offentlig sektor. Internationellt och nationellt. Johan har siktet inställt: ”Min dröm är att arbeta som analytiker på Riksbanken”
Mer om programmet
Förbered dina matematiska kunskaper
Kunskaper i matematik är viktiga för att lyckas med studier i nationalekonomi. För dig som är intresserad att studera nationalekonomi rekommenderar vi starkt att du repeterar grundläggande matematik inom följande områden: algebra, förenkling av uttryck, ekvationslösning, funktioner, och derivata.
Vid positivt antagningsbesked kommer du att få ett antal uppgifter i matematik där du kan testa dina förkunskaper. Vi rekommenderar att du läser kapitel 1-6 i boken Sydsaeter, K. & Hammond, P. "Essential Mathematics for Economic Analysis" (Prentice Hall, senaste upplagan), eller motsvarande i någon annan bok inför programstart.
Thomas Giebe, docent: ”Nationalekonomi är för dig som är intresserad av att analysera hur världen fungerar"
Som nationalekonom studerar du hur olika samhällsekonomiska aspekter påverkar varandra. Det låter brett och det är precis vad det är. Efter utbildningen kommer du kunna arbeta både lokalt och globalt. Både inom privat och offentlig sektor.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.