Natur­vetenskapligt basår

60 fup

Vill du läsa naturvetenskap, matematik, IT eller teknik vid Linnéuniversitetet, men saknar behörighet? Basåret öppnar dörren till en mängd spännande utbildningar inom dessa områden!

Det naturvetenskapliga basåret är ett smart sätt att bredda din behörighet för fortsatta högskolestudier på universitetets utbildningsprogram, eller fräscha upp dina kunskaper om de har några år på nacken. Linnéuniversitetets baskurser ger dig behörighet motsvarande gymnasiet. Under höstterminen läser du Matematik 3c, Biologi 1 och Fysik 1 (fortsätter under vårterminen). Under vårterminen läser du Fysik 1 (fortsättning från hösterminen), Kemi 1 samt väljer två till fyra av följande kurser: Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matematik 4. Den inledande matematikkursen är mer omfattande än motsvarande kurs på gymnasiet för att underlätta för de som läst kurs 2a eller 2b på gymnasiet. Basårets kurser gör dig behörig till universitetsstudier på flera program inom IT, matematik, naturvetenskap och teknik, vissa inriktningar inom lärarutbildningen med mera (förutsatt att du uppfyller eventuell övrig behörighet). Mer information och vilka av våra program du får platsgaranti på hittar du på basårets hemsida på Lnu.se. Basåret låter dig inte bara läsa in kunskaper du saknar, det fungerar också som ett introduktionsår till kommande universitetsstudier. Du skaffar dig bra studieteknik, får en inblick i studentlivet, lär känna lärare och bekantar dig med en av våra studieorter. Om du vill läsa teknik istället för biologi söker du istället till Tekniskt/naturvetenskapligt basår.

Karriär

Väljer du att fortsätta studera efter basåret, ger en utbildning inom områdena ovan en bred grund som gör det möjligt att arbeta inom många olika branscher och yrken. Läs mer under respektive program.

Examen

Basåret är en förberedande utbildning och leder inte till någon examen.

Garantiplatser

För dig som läser någon av de förberedande utbildningar som ges vid Linnéuniversitetet:

• Tekniskt/naturvetenskapligt basår (Växjö)
• Naturvetenskapligt basår (Kalmar)
• Bastermin i matematik och fysik (Växjö)

Finns det garantiplatser på ett antal datavetenskapliga, naturvetenskapliga och tekniska program på grundnivå vid Linnéuniversitetet påföljande hösttermin. Detta förutsätter dock att du får godkänt resultat på de kurser som ingår i Basåret/Basterminen, samt att du uppfyller eventuell annan särskild behörighet för programmet som inte täcks in av de kurser du läst på Basåret/Basterminen.

Skulle det vara fler sökande från Basåret/Basterminen än antalet garantiplatser på ett visst program, sker ett urval utifrån de sökandes gymnasiebetyg.

Följande program har garantiplatser för dig som läser Basåret/Basterminen. Du söker till programmen nedan på vanligt sätt via Antagning.se. När du gör det behöver du inte åberopa garantiplats i din ansökan – detta sköts per automatik av Antagningen på Linnéuniversitetet.

Program/Antal garantiplatser

Tidigare studenter berättar

Alumn

Basåret är mycket givande

Det naturvetenskapliga basåret ser till du får de förkunskaper som krävs för många av universitetens naturvetenskapliga utbildningar säger Torbjörn, tidigare student på basåret. 

Varför valde du den här utbildningen?
Jag hade från början siktet inställt på att läsa Nutrition & Livsmedelsvetenskapsprogrammet. Jag hade en bakgrund inom handel och hade således inte de förkunskaper som krävdes för den utbildningen, dvs kemi, biologi, matematik och fysik.

Vad var det som var intressant med programmet?
Om man ska läsa vidare på Linneuniversitetet har man platsgaranti på den utbildningen, förutsatt att man klarar av basåret. Vidare är det en enorm fördel att påbörja en utbildning efter basåret då man redan har ”en fot inne” i universitetet. Man känner redan till lokalerna, många av lärarna, man vet vart man ska vända sig med frågor och man har redan passerkort osv. 

Hur kom det sig att du började intressera dig för just detta ämne?
Naturvetenskap i allmänhet och näringslära i synnerhet har alltid legat mig varmt om hjärtat. Att läsa naturvetenskap kändes som ett naturligt steg då jag valde att avsluta en mångårig anställning för att studera.
 
Var utbildningen som du förväntade dig? 
Basåret var mycket givande. Jag fick mina första baskunskaper i de naturvetenskapliga ämnena och studiekvaliteten var mycket hög, vilket man i senare utbildningar kom att uppskatta. Basåret var också bitvis ganska tufft, ofta läste man två kurser parallellt (50/50), men väldigt givande. Det kändes definitivt som en högre nivå än gymnasiet. Jag hade väl egentligen inga direkta förväntningar, utan såg det hela som en väg jag var tvungen att gå för att komma dit jag ville.
 
Vad var det mest utmanande med utbildningen och varför?
Det mest utmanande var att sätta sig i skolbänken igen efter ganska många år ute på arbetsmarknaden. Det var 16 år sedan jag gick i gymnasiet. Så det var mycket av minnet som behövde friskas upp.

Studietips
Gör dina uppgifter i god tid, vänta inte till sista stund. Det är på alla sätt bättre att vara färdig i god tid än att vara ute i sista minuten. Man slipper paniken och har dessutom gott om tid att fråga om det är något i uppgiften som man inte hänger med på.
 
Tror du att utbildningen hjälpte dig att kunna göra skillnad? På vilket sätt?
Ja, i den mening att den gav mig ett utmärkt tillfälle att tillgodogöra mig de förkunskaper som krävdes för många utbildningar, samtidigt som att den gav en god inblick och introduktion till universitetsstudier.
 
Vad gjorde du efter att du avslutat dina studier?
Jag läste Nutrition & Livsmedelsvetenskap
 
Har du något drömjobb, och i så fall vad?
Då jag påbörjade basåret var drömjobbet att bli produktutvecklare.
 
Vad ville du göra möjligt efter utbildningen? Vad brinner du för?
Efter basåret var målet att fortsätta plugga, som nämnts ovan Nutrition & Livsmedelsvetenskap. Något jag brann, och brinner, för är hälsa, kost och träning.

Hur bor du? Vad tycker du om det? Hur hittade du din bostad?
Jag hyr ett hus utanför Kalmar. En bekant till mig förmedlade kontakten med hyresvärden.

Vad tycker du om staden Kalmar/Växjö? Har du något favoritställe?   
Jag tycker Kalmar är kanon. Det är en fin stad med gamla anor. Vi har ett fantastiskt slott och vi har nära till Öland som är super på sommaren. Jag tycker Kalmar är en ”lagom stor” stad. Nu håller hela universitetet på att flytta ner till hamnen, vilket jag tror blir jättebra. Tidigare var det ganska utspritt över hela staden. Slottet och den tillhörande parken är ett av favoritställena i Kalmar. Jag tycker också att Stensö är väldigt fint, där finns ett motionsspår med en hel del små badställen längs med.

Vad gör du på fritiden?
På fritiden så brukar jag försöka hinna med att styrketräna. Utöver det så har jag två barn varannan vecka så då är jag med dem så mycket jag kan.

Var hittar du inspiration och avkoppling?
På gymmet hittar jag avkoppling… och inspiration till studier finns på… youtube! Hur mycket som helst kan man hitta där. Om det är något man inte förstår, sök på youtube. Det finns stor chans att man hittar någon som kan förklara det man undrar om.

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Sjöfartshögskolan i Kalmar