Natur­vetenskapligt basår

60 fup

Vill du läsa naturvetenskap, matematik, IT eller teknik vid Linnéuniversitetet, men saknar behörighet? Basåret öppnar dörren till en mängd spännande utbildningar inom dessa områden!

Det naturvetenskapliga basåret är ett smart sätt att bredda din behörighet för fortsatta högskolestudier på universitetets utbildningsprogram, eller fräscha upp dina kunskaper om de har några år på nacken. Linnéuniversitetets baskurser ger dig behörighet motsvarande gymnasiet. Under höstterminen läser du Matematik 3c, Biologi 1 och Fysik 1 (fortsätter under vårterminen). Under vårterminen läser du Fysik 1 (fortsättning från hösterminen), Kemi 1 samt väljer två till fyra av följande kurser: Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matematik 4. Den inledande matematikkursen är mer omfattande än motsvarande kurs på gymnasiet för att underlätta för de som läst kurs 2a eller 2b på gymnasiet. Basårets kurser gör dig behörig till universitetsstudier på flera program inom IT, matematik, naturvetenskap och teknik, vissa inriktningar inom lärarutbildningen med mera (förutsatt att du uppfyller eventuell övrig behörighet). Mer information och vilka av våra program du får platsgaranti på hittar du på basårets hemsida på Lnu.se. Basåret låter dig inte bara läsa in kunskaper du saknar, det fungerar också som ett introduktionsår till kommande universitetsstudier. Du skaffar dig bra studieteknik, får en inblick i studentlivet, lär känna lärare och bekantar dig med en av våra studieorter. Om du vill läsa teknik istället för biologi söker du istället till Tekniskt/naturvetenskapligt basår.

Karriär

Väljer du att fortsätta studera efter basåret, ger en utbildning inom områdena ovan en bred grund som gör det möjligt att arbeta inom många olika branscher och yrken. Läs mer under respektive program.

Examen

Basåret är en förberedande utbildning och leder inte till någon examen.

Garantiplatser

För dig som läser någon av de förberedande utbildningar som ges vid Linnéuniversitetet:

• Tekniskt/naturvetenskapligt basår (Växjö)
• Naturvetenskapligt basår (Kalmar)
• Bastermin i matematik och fysik (Växjö)

Finns det garantiplatser på ett antal datavetenskapliga, naturvetenskapliga och tekniska program på grundnivå vid Linnéuniversitetet påföljande hösttermin. Detta förutsätter dock att du får godkänt resultat på de kurser som ingår i Basåret/Basterminen, samt att du uppfyller eventuell annan särskild behörighet för programmet som inte täcks in av de kurser du läst på Basåret/Basterminen.

Skulle det vara fler sökande från Basåret/Basterminen än antalet garantiplatser på ett visst program, sker ett urval utifrån de sökandes gymnasiebetyg.

Följande program har garantiplatser för dig som läser Basåret/Basterminen. Du söker till programmen nedan på vanligt sätt via Antagning.se. När du gör det behöver du inte åberopa garantiplats i din ansökan – detta sköts per automatik av Antagningen på Linnéuniversitetet.

Program/Antal garantiplatser

Tidigare studenter berättar

Basåret gav henne det som krävdes

Kim Sjöström pluggar just nu första året på optikerprogrammet vid Linnéuniversitetet.

– Jag gick själv ganska mycket hos optikern som liten, och tyckte att det verkade vara ett intressant yrke. Jag gillar verkligen utbildningen – det är mycket praktiskt arbete, och jag vet vad jag kommer att kunna arbeta med i slutändan, säger Kim Sjöström.

Hon upptäckte optikerprogrammet på internet, och insåg att hon inte var behörig.

– Jag gick ett samhällsvetenskapligt program på gymnasiet, och hade inte läst de kurser som krävdes. Det kändes rätt jobbigt, som att man skulle vara tvungen att börja om, säger Kim.

I samma veva upptäckte hon att det fanns en möjlighet för henne att fixa behörigheten – det naturvetenskapliga basåret. Kim tycker med facit i hand att basåret var ett bra val.

– Basåret gav mig behörighet, men det har också gett mig den förståelse som krävdes senare i optikerprogrammet. Speciellt matematiken och fysiken, som jag saknade, var bra att läsa in, säger Kim.

Kim blev garanterad en plats på drömutbildningen, optikerprogrammet, genom att hon klarade Basåret. Platsgarantin gäller om man klarar alla kurser.

– Jag var medveten om detta innan jag började basåret, vilket kändes jättebra. Det var bara för att bita ihop och klara basåret för att bli redo för min drömutbildning, säger Kim Sjöström.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar