Nätverkssäkerhet

180 hp

Trojaner, root kits, phishing och liknande hot mot både privatpersoner och företag uppmärksammas allt mer. Vill du lära dig hur du stoppar dessa hot? Då passar programmet i nätverkssäkerhet dig!

Känslig och hemlig information, till exempel kontokortsnummer och patientjournaler, skickas mellan datorer världen över. Hur kan vi se till att informationen bara når dem som den är ämnad för?

För att bli expert på IT-säkerhet, särskilt nätverkssäkerhet, behövs en rad kompetenser. Du behöver naturligtvis bli duktig på att hantera en dator och förstå hur de olika delarna i ett datorsystem hänger ihop. Speciellt behöver du också kunna programmera datorn.

Datavetenskap innehåller även en rad andra områden, exempelvis operativsystem och databaser. Du kommer dock främst att fokusera på områdena datornät och IT-säkerhet. Det innebär att du kommer att läsa kurser som exempelvis administration av nätverk, mobil och trådlös säkerhet, samt distribuerade system. För att åstadkomma IT-säkerhet krävs kryptering och för att du ska förstå sådana verktyg ingår även kurser i matematik.

Sommarmatte – förbered dig!

För vem?
Varje sommar läser tusentals studenter en kurs i matte på distans via Sommarmatte.se för att förbereda sig inför höstens studier. När din utbildning inom data/IT, fysik, matematik eller teknik startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarmatte.se vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten.

När och hur?
Kurserna är gratis och ges via nätet med start under sommaren. De ger högskolepoäng och berättigar dig att söka studiemedel. Sommarmatte.se är ett samarbete mellan flera lärosäten och vem som ger kurserna varierar från år till år.

Vilken kurs ska jag söka?
Som blivande student vid Linnéuniversitetet hösten 2018 anmäler du dig via länken nedan. Vi rekommenderar dig att börja med Kurs A.
Känner du dig bekväm med den - fortsätt med Kurs B.
KTH:s onlinekurs (MOOC) är tillgänglig från 1 juli.

Ansökan
OBS! Ansökan är öppen 19 april - 13 maj och 22-28 juni. Se länk nedan för att komma till ansökan.

Om du läser ditt program på Campus i Växjö kommer du under introduktionsveckan på Linnéuniversitetet i augusti fortsätta med matterepetitionen. Den repetitionen kommer att motsvara delar av innehållet i Kurs A och B på Sommarmatte.se.

Läs mer om introduktionsveckan 

Karriär

Din utbildning ger dig kompetenser för en rad olika yrken. Exempel på arbeten som utbildningen kan leda till är programmerare, nätverksadministratör och säkerhetskonsult. Det finns jobb inom både små och stora företag. IT-världen är global, varför arbete utomlands kan vara lika troligt som arbete i Sverige.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot nätverkssäkerhet. Huvudområde: Datavetenskap.

Programmet ges i två varianter, en helt på engelska och en på svenska+engelska, vilken kräver behörighet i Svenska.

Studenter berättar

Michael berättar hur det är att läsa nätverkssäkerhet.
Alexander berättar hur det är att läsa nätverkssäkerhet.

 

"Programmet Nätverkssäkerhet är internationellt och verklighetsnära"

För Henno Joosep var det naturligt att fortsätta studera sitt stora intresse datavetenskap. Nu drömmer han om ett jobb på Google.

Henno läste vid ett tekniskt gymnasium i Växjö innan han började utbildningen Nätverkssäkerhet vid Linnéuniversitetet.

Det som lockade Henno med utbildningen i datavetenskap med inriktning mot nätverkssäkerhet var att den är bred och ger en bas av olika ämnen. Han tycker att det ger honom möjlighet att satsa på ett område men att han ändå inte stänger några dörrar, ifall han skulle ändra sig.

Henno Joosep

– Dessutom känns det som att den här utbildningen leder till ett jobb med ständigt nya utmaningar, säger han.

Eftersom det är roligt att jobba med något man känner för blev det naturligt för mig att läsa datavetenskap. Utbildningen har teoretiska och praktiska moment i nästan alla kurser. Det har också varit gott om gästföreläsningar med olika företag. Den kurs som Henno tyckt varit bäst hittills är en kurs med ett case från verkligheten.

– När vi deltog i projektet Software Engineering tillsammans med utländska studenter ställdes vi inför ett verkligt scenario, berättar Henno.

Flera av kurserna på utbildningen har en internationell prägel.

– Engelska språket är en naturlig del av utbildningen, säger Henno. Därför ser jag inget som helst hinder att studera eller jobba utomlands efter examen. Vi har många utländska studenter så vi har dessutom möjlighet att jämföra och utbyta idéer på ett internationellt sätt även på plats i Växjö.

Henno tycker att universitetsstudierna har lärt honom att allt inte är förutsägbart och att överraskningar kan betyda att man har lärt sig någonting.

– Jag tycker också att jag har lärt mig mycket som inte är direkt kopplat till mitt ämne, till exempel på det sociala planet.

Om fem år hoppas Henno på att han har ett spännande jobb där han får jobba tillsammans med kreativa och roliga människor.

– Min dröm är att jobba på Google, men samtidigt är det viktigare med en arbetsplats med bra arbetsmiljö än med högst lön.

Tidigare studenter berättar

Martin jobbar som säkerhetskonsult

Ju längre Martin Jartelius kom i sina studier, desto mer intresserad blev han av IT-säkerhet. Nu är han säkerhetskonsult, med uppdrag att se till så att information inte hamnar i orätta händer.

Nya miljöer. Nya människor. Nya utmaningar. Ny spetskompetens. Att vara konsult innebär en ständig personlig utveckling. Därför stortrivs Martin Jartelius på Logica i Stockholm.

– Det är kul att lära sig nya saker. Jag hade tur att få det här jobbet tack vare rätt utbildning och en personlighet som passade såväl arbetet som teamet jag jobbar i.

Logica är ett internationellt IT-tjänsteföretag med 40 000 medarbetare, varav 5 500 i Sverige. Det innebär att Martin, trots ett stort personligt ansvar, alltid har uppbackning av specialister inom ett antal skilda områden.

Säkerhet på många sätt

I sitt arbete som säkerhetskonsult har Martin många olika typer av uppdrag.

– Jag arbetar med riskanalyser, säkerhetsutbildningar, incidentutredningar, IT-forensik, sårbarhetstester, införande av system för informationssäkerhet och mycket mer.

Martin läste datavetenskap i Växjö, med inriktning mot nätverk och säkerhet. I och med att hans arbete är så brett, är det just bredden på utbildningen han framhåller, liksom utbudet av valbara kurser inom ämnet.

– Utbildningen gav en god teoretisk grund med en så bred bas att jag klarar mig inom i stort sett hela IT-området. Som konsult är det viktigt att kunna sätta sig in i nya regelverk på kort tid, förstå varierande tekniska lösningar och vara flexibel.

Låt intresset styra

Martins utveckling har gått snabbare än han själv trott och hoppats. Han poängterar vikten av att välja en utbildning som leder till det man är intresserad av.

– Fundera på var du ser dig själv om fem eller tio år. Inte i form av ett arbete, men kanske en bransch eller något särskilt intresse som lockar. Fråga dig sedan vad som krävs för att ta dig dit.

Själv minns Martin när säkerhetschefen på företaget Boss Media besökte utbildningen.

– Att träffa honom formade till viss del min vision av vad jag själv ville arbeta med. Det syntes att han gick till jobbet med tillfredsställelsen av att arbeta med något han tyckte om.

Porträtt Fredrik Andersson.

Fredrik löser allt strul med datorn

Drift och felsökning låter kanske inte så spännande. Men är man som Fredrik Andersson intresserad av säkerhet, programmering och nätverk och av att lösa problem, ja, då har man sällan tråkigt på jobbet.

Fredrik Andersson drömmer om att arbeta som IT-arkitekt eller som IT-ansvarig på ett stort företag någon gång i framtiden.

Mer om programmet

Växjö

Som student i Växjö har du nära till allt - staden, skogen och sjöarna. Promenadstråket från campus runt Växjösjön når nästan ända in till centrum och är perfekt för löpning och promenader.

Många av studenterna bor på campusområdet medan andra väljer att bo i centrala Växjö. På campus är det alltid liv och rörelse. Under en dag rör sig många studenter mellan föreläsningssalar, bibliotek, restauranger, pubar och friluftsområden. Växjö är också känt för sitt musikliv. Varje vecka kan du se mer eller mindre kända band på någon av Växjös scener.

Studenter i parken