Nätverkssäkerhet
180 hpTrojaner, ransomware, phishing och liknande hot mot både privatpersoner och företag uppmärksammas allt mer. Vill du lära dig hur du stoppar dessa hot? Då passar programmet i nätverkssäkerhet dig!
Känslig och hemlig information, till exempel kontokortsnummer och patientjournaler, skickas mellan datorer världen över. Hur kan vi se till att informationen bara når dem som den är ämnad för?
För att bli expert på IT-säkerhet, särskilt nätverkssäkerhet, behövs en rad kompetenser. Du behöver naturligtvis bli duktig på att hantera en dator och förstå hur de olika delarna i ett datorsystem hänger ihop. Speciellt behöver du också kunna programmera datorn.
Datavetenskap innehåller även en rad andra områden, exempelvis operativsystem och databaser. Du kommer dock främst att fokusera på områdena datornät och IT-säkerhet. Det innebär att du kommer att läsa kurser som exempelvis administration av nätverk, mobil och trådlös säkerhet, samt digital forensik. För att åstadkomma IT-säkerhet krävs kryptering och för att du ska förstå sådana verktyg ingår även kurser i matematik.
Karriär
Din utbildning ger dig kompetenser för en rad olika yrken. Exempel på arbeten som utbildningen kan leda till är programmerare, nätverksadministratör och säkerhetskonsult. Det finns jobb inom både små och stora företag. IT-världen är global, varför arbete utomlands kan vara lika troligt som arbete i Sverige.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot nätverkssäkerhet. Huvudområde: Datavetenskap.
Programmet ges i två varianter, en helt på engelska och en på svenska+engelska, vilken kräver behörighet i Svenska.
Programansvarig
Kontaktpersoner
Förbered dig med matematik!
När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik. Sommarkursen förberedande matematik vänder sig till dig som vill repetera de senare delarna av gymnasiematten och har tänkt läsa en utbildning inom data/IT, fysik, matematik, teknik eller ekonomi.
Kursen ges på distans under sommaren och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier III
Mitt drömjobb är att jobba som etisk hacker
Dalya har alltid varit intresserad av att utvidga sin kunskap inom säkerhet, särskilt inom cyberhotsjakt och komplexa tekniska pussel. Hon befinner sig nu på den sista terminen av programmet och är snart redo att leta efter sitt drömjobb
Läs hela intervjun med Dalya
Programmet Nätverkssäkerhet erbjuder flera intressanta och relevanta kurser inom säkerhet, vilket gav Dalya omfattande kunskaper i de senaste teknologierna och metoderna för att förebygga cyberattacker.
- En av mina favoritkurser var Digital Forensics. Möjligheten att lära sig om metoder och tekniker som används för att spåra och analysera digitala bevis i brottsutredningar var både utmanande och spännande. Kursen innehåller gästföreläsningar från branschexperter, som erbjuder relevanta verklighetsperspektiv för min framtida karriär.
Efterfrågan på IT-säkerhetsspecialister är stor i regionen och i Sverige. Under sin studietid har Dalya varit i kontakt med företag och näringslivet flera gånger genom gästföreläsningar och mässor på universitetet.
- En av de största mässorna på Linnéuniversitetet är Karriärdagen på hösten. Där kan man träffa många företag inom teknik och IT, utöka sitt nätverk och bygga sin karriär.
Dalyas drömjobb skulle vara att använda sina kunskaper för att säkra känslig information och förebygga cyberattacker, till exempel genom att arbeta som en etisk hacker eller en nätverksadministratör.
Studentlivet i Växjö är dynamiskt med många aktiviteter och event för studenter att delta i. Campus är också en mysig och fridfull plats för studenter att bo på, tycker Dalya. Hennes favoritplats på campus är universitetsbiblioteket.
- Det är designat på ett sätt som gör studiemiljön intressant och lugn, man kan boka grupprum och har tillgång till dator och skrivare. Allt för att kunna studera på det bästa sätt.
Till sist vill Dalya uppmana nya studenter till att hålla sig organiserad och be om hjälp när de behöver.
- Njut av studentupplevelsen, det händer bara en gång i livet.
Tack vare den breda kunskapen från utbildningen arbetar jag som konsult idag
Nikolaos tog sin examen från programmet Nätverkssäkerhet för några månader sedan och jobbar nu som cybersäkerhetskonsult på Zacco Digital Trust. Under sin studietid på Linnéuniversitetet fick han träffa många nyckelpersoner från näringslivet som underlättade anställningen efter studierna.
Läs hela intervjun med Nikolaos
- Ett av mina stora intressen är såklart nätverkssäkerhet, vilket är anledningen till att jag valde att studera detta program. Det är bara Linnéuniversitetet som erbjuder en hel utbildning i detta ämne i Sverige.
Under utbildningen fick Nikolaos läsa om olika områden, och kurserna täckte många ämnen från datavetenskap till cybersäkerhet. Han fick också tillgång till labbarna med nätverkshårdvara, vilket gjorde att han kunde tillämpa sina teoretiska kunskaper.
- Allt detta har förberett mig väl inför arbetslivet och mitt nuvarande jobb, menar Nikolaos.
Efter studierna ville Nikolaos ha ett jobb där ingen dag är den andra lik, och tackade ja till att bli konsult.
- Jag fick min anställning på Zacco Digital Trust direkt efter studierna. Jag valde att börja som konsult för att få variation i jobbet. Att vara konsult innebär många olika arbetsuppgifter! Det kan vara allt ifrån att ge rådgivning till kunder om säkerhetsfrågor till att hjälpa att implementera och härda nya system.
Nikolaos kommer från Göteborg och är positivt till Växjö. Staden utstrålar en harmonisk känsla och campus känns som en levande organism.
- Det händer alltid något kul och alla är välkomna, berättar han. Jag har nog aldrig tidigare kommit till en främmande plats och känt mig så mycket som hemma!
Han engagerade sig i studentföreningen Wädur som anordnar fester och företagsevent vilket tillät honom att komma i kontakt med företag under studierna.
- Detta hjälpte mig att få en anställning direkt efter studierna. Att vara med i en förening eller nation är också ett utmärkt sätt att skapa nya vänner och minnen för livet!
Nikolaos rekommendation till nya studenter är att komma i gång så tidigt som möjligt med en rutin för studierna.
- På så sätt kommer man få ut det mesta från plugget men även få mest tid över för annat skoj.
Jag besöker företag över hela världen
Michael jobbar som IT-säkerhetskonsult på Combitech och beskriver det som ett spännande och givande yrke. Han uppskattade de praktiska kurserna under utbildningen samt att studenterna kom i kontakt med näringslivet.
Läs intervjun med Michael
- Jag jobbar som IT-säkerhetskonsult. Jag besöker företag över hela världen och testar deras produkter, nätverk och infrastruktur. Jag testar allt ifrån hemsidor till medicinutrustning, lastbilar och smarta enheter.
Michael beskriver det som ett intressant och givande yrke.
- Det är intressant, roligt och givande att få testa grejer och se hur IT-världen fungerar. De roligaste grejerna man jobbar med är oftast de man inte får prata om.
Michael trivdes vid Linnéuniversitetet och uppskattade framför allt de mer praktiska kurserna samt att studenterna kom i kontakt med näringslivet under utbildningen.
- Det var mycket som var intressant. Det sista året var roligast för då läste vi fler praktiska kurser. Under utbildningen kom vi i kontakt med näringslivet vilket underlättade när man skulle söka jobb efter examen.
Även om det var en rolig utbildning så fanns det också perioder som var svåra. Michael tipsar därför om att försöka hitta några andra som man kan plugga tillsammans med. Att lärarna var engagerade och hjälpsamma underlättade också.
- Vi var en grupp som brukade plugga tillsammans och det är något som jag rekommenderar alla att göra. Det är svårt att försöka ta sig genom allt själv och inte ha någon att diskutera uppgifter med. Att vi hade engagerade lärare bidrog också till att man fick kraften att kämpa sig genom utbildningen, även under svårare perioder.
Om du är intresserad av yrket så tror Michael att programmet är något för dig.
- Det är en utbildning som innehåller det mesta och förbereder dig för arbetslivet. Du får lära dig grunderna, men även fördjupa dig inom vissa områden.
Mer om programmet
Det här läser du
Det här är en ungefärlig fördelning av det du läser i programmet. Du hittar alla kurser i utbildningsplanen.
Läs mer om kurserna
Årskurs 1
- 1MA441, Grundläggande matematik för dataloger, 7,5 hp
- 1DV501, Inledande programmering, 7,5 hp
- 1DV510, Teknikkommunikation, 7,5 hp
- 1DV700, Datorsäkerhet, 7,5 hp
- 1DV503, Databasteknik, 7,5 hp
- 1DV502, Objektorienterad programmering, 7,5 hp
- 1DV508, Projekt i datalogi, 7,5 hp
- 1MA462, Diskret matematik, 7,5 hp
Årskurs 2
- 1DV607, Objektorienterad analys och design med UML, 7,5 hp
- 1DT301, Datorteknik I, 7,5 hp
- 1MA133, Linjär algebra för ingenjörer (valfri kurs), 7,5 hp
- 1DV512, Operativsystem, 7,5 hp
- 1MA464, Kryptering och kodningsteori, 7,5 hp
- 1DV701, Datornät – introduktion, 7,5 hp
- 2DV702, Internetsäkerhet, 7,5 hp
- 1DV031, Systemadministration, 7,5 hp
Årskurs 3
- 2DV703, Mobil och trådlös säkerhet, 7,5 hp
- Valfri kurs
- 1DV528, Webbprogrammering, 15 hp
- 2DV704, Digital forensik, 7,5 hp
- 2DV516, Introduktion till maskininlärning (valfri kurs), 7,5 hp
- 2DV50E, Examensarbete på kandidatnivå, 15 hp
Läs mer om arbetsmarknad
Läs mer om IT-kompetensbristen här.
Växjö – studentstaden med ett levande campus
Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.
Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd.
Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss.
Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten.