Nätverkssäkerhet

180 hp

Trojaner, root kits, phishing och liknande hot mot både privatpersoner och företag uppmärksammas allt mer. Vill du lära dig hur du stoppar dessa hot? Då passar programmet i nätverkssäkerhet dig!

Känslig och hemlig information, till exempel kontokortsnummer och patientjournaler, skickas mellan datorer världen över. Hur kan vi se till att informationen bara når dem som den är ämnad för?

För att bli expert på IT-säkerhet, särskilt nätverkssäkerhet, behövs en rad kompetenser. Du behöver naturligtvis bli duktig på att hantera en dator och förstå hur de olika delarna i ett datorsystem hänger ihop. Speciellt behöver du också kunna programmera datorn.

Datavetenskap innehåller även en rad andra områden, exempelvis operativsystem och databaser. Du kommer dock främst att fokusera på områdena datornät och IT-säkerhet. Det innebär att du kommer att läsa kurser som exempelvis administration av nätverk, mobil och trådlös säkerhet, samt distribuerade system. För att åstadkomma IT-säkerhet krävs kryptering och för att du ska förstå sådana verktyg ingår även kurser i matematik.

Karriär

Din utbildning ger dig kompetenser för en rad olika yrken. Exempel på arbeten som utbildningen kan leda till är programmerare, nätverksadministratör och säkerhetskonsult. Det finns jobb inom både små och stora företag. IT-världen är global, varför arbete utomlands kan vara lika troligt som arbete i Sverige.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot nätverkssäkerhet. Huvudområde: Datavetenskap.

Programmet ges i två varianter, en helt på engelska och en på svenska+engelska, vilken kräver behörighet i Svenska.

Studenter berättar

Alexander berättar hur det är att läsa nätverkssäkerhet.
Michael berättar hur det är att läsa nätverkssäkerhet.

 

"Programmet Nätverkssäkerhet är internationellt och verklighetsnära"

Henno Joosep

För Henno Joosep var det naturligt att fortsätta studera sitt stora intresse datavetenskap. Nu drömmer han om ett jobb på Google.

Henno läste vid ett tekniskt gymnasium i Växjö innan han började utbildningen Nätverkssäkerhet vid Linnéuniversitetet. Det som lockade Henno med utbildningen i datavetenskap med inriktning mot nätverkssäkerhet var att den är bred och ger en bas av olika ämnen. Han tycker att det ger honom möjlighet att satsa på ett område men att han ändå inte stänger några dörrar, ifall han skulle ändra sig.

– Dessutom känns det som att den här utbildningen leder till ett jobb med ständigt nya utmaningar, säger han. Eftersom det är roligt att jobba med något man känner för blev det naturligt för mig att läsa datavetenskap.

Utbildningen har teoretiska och praktiska moment i nästan alla kurser. Det har också varit gott om gästföreläsningar med olika företag. Den kurs som Henno tyckt varit bäst hittills är en kurs med ett case från verkligheten.

– När vi deltog i projektet Software Engineering tillsammans med utländska studenter ställdes vi inför ett verkligt scenario, berättar Henno.

Flera av kurserna på utbildningen har en internationell prägel.

– Engelska språket är en naturlig del av utbildningen, säger Henno. Därför ser jag inget som helst hinder att studera eller jobba utomlands efter examen. Vi har många utländska studenter så vi har dessutom möjlighet att jämföra och utbyta idéer på ett internationellt sätt även på plats i Växjö.

Henno tycker att universitetsstudierna har lärt honom att allt inte är förutsägbart och att överraskningar kan betyda att man har lärt sig någonting.

– Jag tycker också att jag har lärt mig mycket som inte är direkt kopplat till mitt ämne, till exempel på det sociala planet.

Om fem år hoppas Henno på att han har ett spännande jobb där han får jobba tillsammans med kreativa och roliga människor.

– Min dröm är att jobba på Google, men samtidigt är det viktigare med en arbetsplats med bra arbetsmiljö än med högst lön.

Tidigare studenter berättar

Fredrik löser allt strul med datorn

Porträtt Fredrik Andersson.

Drift och felsökning låter kanske inte så spännande. Men är man som Fredrik Andersson intresserad av säkerhet, programmering och nätverk och av att lösa problem, ja, då har man sällan tråkigt på jobbet.

Fredrik drömmer om att arbeta som IT-arkitekt eller som IT-ansvarig på ett stort företag någon gång i framtiden.

Martin jobbar som säkerhetskonsult

Ju längre Martin Jartelius kom i sina studier, desto mer intresserad blev han av IT-säkerhet. Nu är han säkerhetskonsult, med uppdrag att se till så att information inte hamnar i orätta händer.

Nya miljöer. Nya människor. Nya utmaningar. Ny spetskompetens. Att vara konsult innebär en ständig personlig utveckling. Därför stortrivs Martin Jartelius på Logica i Stockholm.

– Det är kul att lära sig nya saker. Jag hade tur att få det här jobbet tack vare rätt utbildning och en personlighet som passade såväl arbetet som teamet jag jobbar i.

Logica är ett internationellt IT-tjänsteföretag med 40 000 medarbetare, varav 5 500 i Sverige. Det innebär att Martin, trots ett stort personligt ansvar, alltid har uppbackning av specialister inom ett antal skilda områden.

Mer om programmet

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M