Nutrition och livsmedels­vetenskap

180 hp

Sambanden mellan kost och hälsa blir alltmer uppenbara. Fel kost kan orsaka sjukdom och rätt kost är en friskfaktor. Nya hälsosamma livsmedel måste utvecklas. Kvaliteten på livsmedel måste säkras. En expert på livsmedelsvetenskap och nutrition har viktiga uppgifter.

På programmet får du den kompetens för produktutveckling och kvalitetssäkring som svensk och internationell livsmedelsindustri behöver. Du kommer att kunna arbeta som nutritionist med utveckling och rådgivning inom kost och hälsa för ett friskare liv. Du får grundliga baskunskaper inom kemi, fysiologi och biovetenskaper och fördjupar dig i livsmedelsvetenskap och nutrition. Du lär dig vad olika livsmedel består av, hur kosten påverkar kroppen och dess funktioner och hur dessa samband kan kommuniceras. Du får kontakt med näringslivet genom projektarbeten, studiebesök och studieresor, nationellt och internationellt. Universitetets rika nätverk ger dig möjlighet att göra ditt examensarbete vid något företag eller i en välmeriterad forskargrupp.

Studenter berättar

Anna kombinerar kemi och kost på programmet för nutrition och livsmedelsvetenskap

Anna Janusz har alltid varit intresserad av kost och hälsa. Under gymnasiet vaknade också intresset för kemi, därför var det inte ett svårt beslut att börja på programmet för nutrition och livsmedesvetenskap.
– Programmets kombination av kost, hälsa och kemi är perfekt för mig, säger Anna.

Anna poserar vid vatten

Anna började sin utbildning direkt efter gymnasiet och har inte ångrat sig sedan dess, även om det inte riktigt är som hon hade föreställt sig då det är mer fokus på livsmedel och hur det tillverkas, än hon först trodde.

– Jag valde programmet för att jag tyckte att det lät intressant. Linnéuniversitetet var lockande, men framförallt att programmet är helt unikt lockade mig, säger Anna.

Anna trivs bra och menar att utbildningen är full av spännande kurser. Studenterna lär sig mycket om livsmedelsindustrin, får förståelse för hur saker och ting fungerar och hänger ihop. Utbildningen kräver en hel del arbete, men klasserna är små vilket underlättar.

– Även om det är mycket arbete skulle jag också säga att det är kul. Jag lär mig spännande saker varje dag. Gillar du kemi och vill veta hur olika livsmedel produceras, då är detta rätt program för dig, säger Anna.

Studier varvas med studentliv

Trots en hel del plugg hinner Anna med att leva studentliv. Hon beskriver Kalmar som liten stad med aktivt och bra studentliv. Det finns bland annat ett kårhus där man kan äta, ta något att dricka, dansa och lyssna på musik.

Anna läser sitt tredje år och ser fram emot arbetslivet. Hon vill testa olika yrkesroller för att se vad som passar henne bäst. Men just nu lockar hälsoområdet mest. Kanske blir det en masterutbildning om ett par år, något som framtiden får utvisa.

– Det bästa med programmet tycker jag är att man inte är låst till ett enda yrke efter examen. Man får blandade kunskaper och detta gör att man kan välja olika vägar senare i arbetslivet, säger Anna.

Tidigare studenter berättar

Hanna Lennartsson

Hanna är produktutvecklare på Hushållningssällskapet

Hanna Lennartsson jobbar sedan maj 2016 som produktutvecklare på Hushållningssällskapet. Sedan hon tog examen har hon hunnit med att jobba både som livsmedelskonsult på ett mindre företag och som kvalitet- och miljöchef på ARLA.

– Direkt efter utbildningen fick jag jobb som livsmedelskonsult och då jobbade jag med kvalitetssäkring på olika företag. Det var en ganska tuff start för mig som var helt nyutexaminerad, men samtidigt var det väldigt lärorikt. Jag har också hunnit med att vara kvalitet- och miljöchef på ARLA och då hade jag huvudansvar för kvalitetssäkring inom ostproduktionen.

Idag jobbar du som produktutvecklare på Hushållningssällskapet. Vad innebär det?

– Vi håller på att forma en helt ny tjänst, med syfte att korta livsmedelskedjan från producent till konsument. Så just nu arbetar jag med att kartlägga behov och inriktning av produktutveckling för primärproducenter i regionen. När vi har sammanställt materialet kommer vi sedan att ta fram tjänster som motsvarar behoven. Till exempel rent praktiska försök i att ta fram och utveckla befintliga livsmedel, möjlighet för livsmedelsförädlare att hyra lokaler för tillverkning och förädling av livsmedel, stöd gällande livsmedelslagstiftning och kontaktytor mellan producenter med mera.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa är att arbetet är väldigt fritt och att jag har möjlighet att vara med och forma tjänsten. Jag får också inblick i många intressanta verksamheter och jag får se hur livsmedelsproduktion inom alla möjliga områden går till – från kafferosteri till slakteri och mejeri till syltproduktion – i liten såväl som stor skala.    

Varför blev det just den här utbildningen och Linnéuniversitetet?

– Under gymnasiet utvecklades mitt intresse för nutrition och kosthållning. Ett tag funderade jag på att bli dietist, men så hittade jag den här utbildningen och den kändes som ett bättre alternativ för mig. Dels fick jag uppfattningen av att Nutrition och livsmedelskap var på en mer vetenskaplig nivå än dietistutbildningen och dels var jag inte intresserad av att jobba med patientkontakt. Själva utbildningen inriktade sig mer mot processade livsmedel än jag först trodde, men jag tyckte det var kul att få en ny infallsvinkel. 

Vad har du haft mest nytta av i din utbildning?

– Helt klart livsmedelsmikrobiologin, tätt följt av studiebesöken på olika livsmedelsföretag. Jag vet att studiebesöken nu kommer tidigare i utbildningen, än vad de gjorde när jag studerade. Det är väldigt positivt eftersom det tidigare ger en tydligare bild av vad man faktiskt kan jobba med.

Vad tror du att du gör i framtiden?

– På något sätt tror jag att jag jobbar med mer hållbara och närproducerade livsmedel och att jag också kan få in lite nutrition på något vis. 

Karriär

Efter utbildningen är du eftertraktad som produktutvecklare eller kvalitetsansvarig. Du kan även arbeta som nutritionist med information, med offentlig livsmedelstillsyn eller fortsätta studera på avancerad nivå och forskarnivå. Du är bland annat behörig till mastersprogram i Kalmar (kemi), Stockholm (nutrition och folkhälsonutrition) och Köpenhamn (livsmedelsvetenskap).

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot livsmedelsvetenskap, huvudområde kemi.

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar