Nordiskt masterprogram för språklärare
Inriktning engelska, deltid distans 120 hpDetta tvååriga masterprogram vänder sig till dig som är lärare i engelska, franska, spanska eller tyska och vill bredda och fördjupa din ämnesdidaktiska och din språkliga kompetens.
En masterexamen ger en ökad meritering på arbetsmarknaden och en stabilare grund att stå på i undervisningen. Masterprogrammet är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Göteborgs universitet och Høgskolen i Østfold i Norge och innehåller kurser inom områden som IT i undervisningen, kommunikativ kompetens, interkulturellt lärande och litteraturdidaktik. Varje kurs ges på ditt inriktningsspråk. Utbildningen är helt nätbaserad, med möjlighet till fysiska träffar. Det ger stor flexibilitet för dig som student, och du väljer själv när och var du bedriver dina studier. Studietakten kan varieras mellan heltid, 66% och 33%.
I programmet läggs särskild vikt vid:
• IT som redskap för lärande
• grammatikens roll i språkundervisningen
• litteratur och språkundervisning
• reflektion kring egen erfarenhet av undervisning (kontinuerligt i alla kurser)
• språkdidaktisk fördjupning: kommunikativ kompetens,interkulturellt lärande, språk som föränderlig kunskap och bedömning av elevspråk
Karriär
Masterprogrammet ger såväl gedigen kompetensutveckling inom yrket som god förberedelse för och behörighet till forskarstudier inom engelska, franska, spanska eller tyska med språkvetenskaplig eller didaktisk inriktning.
Examen
Filosofie masterexamen med inriktning mot undervisning i skolan
Huvudområde: Engelska, Franska, Spanska eller Tyska
Internationella möjligheter
Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partnerlärosäten världen över. Dessutom kan du göra ett fältarbete inför ditt examensarbete utomlands. Det innebär att du samlar in material till ditt arbete i ett annat land. Läs mer om vilka internationella möjligheter du har vid Fakulteten för konst och humaniora på Linnéuniversitetet.
Mer om programmet
Internationellt samarbete mellan tre universitet i Norge och Sverige.
Programmet är ett samarbete mellan Høgskolen i Østfold (HiØ), Norge, Göteborgs universitet (GU) och Linnéuniversitetet (Lnu). För dig som student innebär detta att du får tillgång till den bästa kompetensen från respektive lärosäte och att du får ett än mer internationellt perspektiv på din språkundervisning.
Kursupplägg heltids- och deltidsstudier
Rekommenderat kursupplägg för deltidsstudier
Deltid (33%–66%)
Termin 1 (höst)
Kommunikation, 10 hp (Lnu)
Interkulturell læring, 10 hp (HiØ).
Termin 2 (vår)
Litteratur i undervisningen I, 10 hp (Lnu)
Termin 3 (höst)
Elevspråksanalyse, 10 hp (HiØ)
Litteratur i undervisningen II, 10 hp (HiØ)
Termin 4 (vår)
Språklig variasjon, 10 hp (HiØ)
Fokus på form i språkundervisning, 10 hp (GU)
Termin 5 (höst)
Metod och projekt, 20 hp (GU)
Termin 6 (vår)
Examensarbete, 30 hp (HiØ) (ev. över två terminer)
Rekommenderat kursupplägg för heltidsstudier
Heltid (100%)
Termin 1 (höst)
Kommunikation, 10 hp (LNU)
Interkulturell læring, 10 hp (HiØ)
Elevspråksanalyse, 10 hp (HiØ)
Termin 2 (vår)
Litteratur i undervisningen I, 10 hp (LNU)
Språklig variasjon, 10 hp (HiØ)
Fokus på form i språkundervisning, 10 hp (GU)
Termin 3 (höst)
Litteratur i undervisningen II, 10 hp (HiØ)
Metod och projekt, 20 hp (GU)
Termin 4 (vår)
Examensarbete, 30 hp (HiØ)
Praktisk information
Viktigt att veta som student på Nordiskt masterprogram för språklärare (det svenska programmet)
CSN
Tänker du söka studiemedel från CSN för dina studier i programmet, ska du välja den särskilda utbildningen Masterprogram nordiskt samarbete. Annars kan det bli problem med utbetalningarna.
Gör så här:
• Sök studiemedel hos CSN, men välj den särskilda utbildningen Masterprogram nordiskt samarbete.
• När kursen har börjat ber du om ett intyg om att du går kursen vid Høgskolen i Østfold hos Tove Sørum. Intyget ska innehålla: namn, personnummer, att det är en kurs som är förlagd till Høgskolen i Østfold, Halden, Norge, studietid för perioden med start- och slutdatum.
• Intyget ska vara skrivet på skolans brevpapper och underskriven av behörig person på skolan och stämplad med skolans stämpel.
• Skicka in ditt intyg i pdf-format om registrering vid kurs via Mina sidor på CSN:s hemsida.
Kursval
Eftersom flera lärosäten är inblandade fungerar kursval lite olika. Som student vid det svenska programmet kommer du att meddela dina kursval på två sätt: via ett webbformulär och/eller via antagning.se. Vi kontaktar dig under utbildningens gång.
Lärplattformar
Du får tillgång till lärplattformarna i samband med att du registreras på en kurs. Hur registrering går till är olika för de tre lärosätena och beror även på om du är student på det svenska eller norska programmet. Du får information om inloggning på respektive lärplattform från lärosätet som ger kursen 2–4 veckor före kursstart.
Examen
När du avslutat alla kurser kan du ansöka om masterexamen. Det är du som student som skickar in en ansökan om examen vid examensenheten vid Linnéuniversitetet.
• Kontakta Høgskolen i Østfold, Tove Sørum (tove.sorum@hiof.no), och be om ett intyg (karaktersutskrift) för de kurser du har tagit vid HiØ. Det ska framgå från intyget när kurserna avslutades och det ska vara underskrivet. Ett inskannat intyg räcker.
• Ansökan görs vid examensenheten, https://lnu.se/examen/, enklast genom webbformuläret som finns på sidan. Klicka på "Att ansöka om examen". Bifoga intyget från Høgskolen i Østfold. Kurserna i Göteborg syns genom det svenska Ladok-systemet.
• Handläggningstiden varierar beroende på när du skickar in ansökan. Den kan ta upp till 8 veckor.
Programträffar
Alla träffar i programmet är digitala. Programintroduktionen äger rum torsdagen den 28 augusti kl 13.00–17.00. Kursträffar äger i normalfallet rum under sen eftermiddag/kväll.
FAQ
Hur är Nordiskt masterprogram för språklärare upplagt?
Programmet är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Göteborgs universitet och Høgskolen i Østfold i Norge. Kurserna ges av lärosätena på distans med vissa tidsbestämda webbträffar, oftast eftermiddagstid. Eftersom de går över hela terminen kan du reglera din studietakt genom att ta en, två eller tre kurser per termin. Möjligheterna att anpassa studierna efter de egna möjligheterna är stora.
Vilka ämnen och ämnesområden inom språkundervisning kan jag fördjupa mig i under programmet?
Programmet innebär en fördjupning i flera språkdidaktiska områden, inklusive kommunikativ kompetens, litteratur och interkulturellt lärande, vilket ger dig möjlighet att utveckla en bred, mångsidig och fördjupad förståelse för språkundervisning.
Hur ges möjligheter att arbeta med praktik, undervisningsövningar och verkliga klassrumssituationer för att förbättra mina pedagogiska färdigheter?
Programmets praktiska dimensionen av undervisning genomsyrar hela programmet. Det sker genom de erfarenheter som verksamma lärare som studenterna tar med sig in i kurserna, som alltid är utgångspunkt för diskussioner om såväl teoretiska som praktiska frågeställningar. Det sker också genom examinationer som i många fall är utformade som undervisningsprojekt. Studenter säger ofta att kurserna direkt har påverkat och förbättrat deras undervisningspraktik.
Vad kan jag jobba med efter att ha avslutat Nordiskt masterprogram för språklärare?
Du har som student i programmet redan en lärarexamen och oftast erfarenhet av arbete i grundskolan eller på gymnasiet. Efter avslutat program har du möjligheter att meritera dig som lärare. Du är också behörig att söka forskarutbildning i engelska, franska, spanska eller tyska med inriktning mot språkvetenskap eller språkdidaktik. Du kan arbeta vidare med att utveckla din och andras undervisning. Din expertis i språkundervisning och din förståelse för nordiska utbildningsmiljöer gör dig till en eftertraktad kandidat i skolor och utbildningsinstitutioner.
Jag är osäker på om jag kan läsa på heltid eller deltid, vad ska jag välja?
Välj den ingång som är mest trolig vid ansökningstillfället. När du väl är antagen finns det goda möjligheter att anpassa din studietakt efter ändrade levnads- och arbetsförhållanden, både vad gäller att öka eller minska studietakten.
Distans – plugga där du är
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.
Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.