Nutrition och livsmedels­vetenskap

180 hp

Är du intresserad av livsmedelskemi, sambanden mellan kost och hälsa, produktutveckling och en hållbar livsmedelsproduktion? Efter denna utbildning är du redo för utmaningen att utveckla och kvalitetsgranska framtidens mat och bidra till en mer hållbar och hälsosam kost. Du kan fortsätta till näringslivet direkt efter utbildningen som efterfrågad expert inom livsmedelsvetenskap och nutrition, men du kan också välja att studera vidare på avancerad nivå och därefter forskarstudera.

Kandidatprogrammet Nutrition och livsmedelsvetenskap är en unik kemiutbildning med fokus på livsmedel och nutrition. Utbildningen är utformad för att ge en bred kompetens inom livsmedelsområdet för att möta samhällets behov av säkra, hälsosamma och hållbara livsmedel. Utbildningen inleds med grundläggande kurser i kemi och därefter följer kurser i till exempel cellbiologi, fysiologi, immunologi, mikrobiologi, nutrition samt livsmedelsteknik och kvalitetssäkring.

Efter din utbildning kan du kalla dig livsmedelskemist och nutritionist. Tidigare studenter arbetar framförallt vid livsmedelsföretag och kommuner över hela landet och det finns ett stort behov av personer med den kompetens som utbildningen ger. Exempel på yrkestitlar hos tidigare studenter är: Produktutvecklare, Livsmedelsinspektör, Kvalitetschef, Produktspecialist, Laborant och Nutritionist. Genom projektarbeten och studiebesök får du god kontakt med näringslivet, vilket underlättar val av examensarbete och framtida arbetsplats.

Efter examen från detta program är du behörig att studera vidare på avancerad nivå, exempelvis på magister- eller mastersprogrammet i kemi vid Linnéuniversitetet och mastersprogrammet i nutritionsvetenskap vid Karolinska Institutet.

Utbildningen ges både i ett campus-format, och distans-format med träffar på campus. Det innebär att digitala föreläsningar och övningar kombineras med regelbundna träffar på campus i Kalmar (blended learning, flerforms-undervisning). I regel krävs närvaro på campus vid minst två tillfällen per månad (1-2 dagar/träff), men detta kan variera mellan olika kurser. Maximal omfattning är 15 heldagar per termin.

Karriär

Denna utbildning är utformad för att möta näringslivets behov av personer med en bred kompetens inom livsmedelsområdet. Det innebär att det finns många olika typer av jobb som kan vara intressanta efter avslutad utbildning. Tidigare studenter arbetar bland annat som produktutvecklare och kvalitetsansvariga vid livsmedelsföretag, som livsmedelsinspektör inom kommunen och som konsulter inom området kost och hälsa.

Efter examen på programmet är du behörig att studera vidare på avancerad nivå inom exempelvis kemi eller nutritionsvetenskap.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot livsmedelsvetenskap

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Nyfiken på vetenskapen bakom det vi äter?

I klippet får du en introduktion till programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap - och den kommande arbetsmarknaden.

Smaktest challenge – Cola eller Cola Zero?

Studenten Rebecca gör en smaktestutmaning med gymnasieeleverna Max och Nova när de hälsar på hos Nutrition och livsmedelsvetenskap. Se hela serien, när gymnasieelever testar på, på vår youtubekanal.

Provsmakning av fermenterad mat

Följ med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap provsmakar sin egentillverkade fermenterade mat.

Godistillverkning: apelsingelé med colaskum

Häng med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap testar sina kemikunskaper och tillverkar eget godis.

 

"Jag känner att jag gör skillnad"

student vid bord

Mitt drömjobb är ett jobb där jag känner att jag gör skillnad och att jag utmanas till att utveckla mig själv. Jag tycker att mitt nuvarande jobb som kvalitetschef inom livsmedelsindustrin är mitt drömjobb, säger Matilda Nilsson som tidigare var student på programmet.

”Nutrilivsare” är eftersökta på arbetsmarknaden

Alumn

Alla i min klass har numera jobb inom området eller studerar på avancerad nivå. Vanliga jobb som utexaminerad "nutrilivsare" är exempelvis produktutvecklare, livsmedelsinspektör, laboratorieingenjör eller kvalitetsansvarig inom något livsmedelsföretag säger Torbjörn tidigare student på programmet.

Cecilias intresse för mat och hälsa blev hennes jobb

Porträtt Cecilia Soto Thompson

Cecilia Soto Thompson har haft ett stort intresse för mat ända sedan hon var liten. När hennes pappa blev sjuk i diabetes typ II växte hennes intresse för hur kosten påverkar vår hälsa. Det påverkade också Cecilias karriärval och valet att studera Nutrition och livsmedelsvetenskap.

Utbildningen har gett en bra grund för fortsatta studier

Porträtt Sara Lanninger

"Efter att ha läst Nutrition och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet tar jag med mig mycket baskunskaper och har en bra grund att stå på nu när jag läser min master. Idag har jag belönats med ett stipendium för min C-uppsats Vitamin C content in Sea Buckthorn artisan food products from Öland." Sara, tidigare student Nutrition och livsmedelsvetenskap.

Porträtt Mohammed och Cornelia

"Vi äter varje dag. Maten påverkar oss, det gäller inte bara vår hälsa utan också vårt välbefinnande. Vår forskning handlar om relationen mellan mat och hälsa, där baljväxter, som bönor, linser och ärtor, är speciellt intressanta. De är så nyttiga! Hög proteinhalt, inte mycket fett och högt vitamin- och fiberinnehåll. Målet med forskningen är att bidra med kunskap om en hälsosam kost för att förbättra folkhälsan. Favoritbönan? Det måste vara nyskördade gröna bönor, helst med en klick smör" (Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap). "Jag måste säga bondbönor, vi äter det nästan varje dag hemma i Egypten" (Mohammed Hefni, forskarassistent i livsmedelsvetenskap). 

Mer om programmet

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar