Nutrition och livsmedels­vetenskap

180 hp

Är du intresserad av livsmedelskemi, sambanden mellan kost och hälsa, produktutveckling och tillverkning av livsmedel? Efter denna utbildning är du efterfrågad som expert inom livsmedelsvetenskap och nutrition. Du är redo för utmaningen att utveckla och kvalitetsgranska framtidens livsmedel samt ge råd om en hälsosam kost. Du kan arbeta inom livsmedelssektorn, offentlig verksamhet eller studera vidare på avancerad nivå och därefter forskarstudera inom kemi och nutrition.

Kandidatprogrammet Nutrition och livsmedelsvetenskap är en unik kemiutbildning med fokus på livsmedel och nutrition. Tidigare studenter finns spridda inom olika yrken och på olika platser i landet vilket ger dig tillgång till ett brett kontaktnät. Utbildningen inleds med grundläggande kurser i kemi följt av mikrobiologi, cellbiologi, fysiologi och immunologi vilket följs av fördjupande kurser inom livsmedelsvetenskap, livsmedelsanalys och nutrition. Utbildningen är utformad för att ge en bred kompetens inom livsmedelsområdet som passar behoven i näringslivet.

Efter din utbildning kan du kalla dig livsmedelskemist och nutritionist. Du kan arbeta med till exempel produktutveckling, livsmedelstillsyn, kvalitetssäkring eller nutritionsrådgivning. Den breda utbildningen gör att du har kompetens för spännande uppgifter som att utveckla nya livsmedel, upptäcka livsmedelsfusk eller jobba som konsult inom nutritionsområdet. Genom projektarbeten och studiebesök får du god kontakt med näringslivet, vilket underlättar val av examensarbete och framtida arbetsplats.

Efter examen från detta program är du behörig att studera vidare på avancerad nivå, exempelvis på magister- eller mastersprogrammet i kemi vid Linnéuniversitetet och mastersprogrammet i nutritionsvetenskap vid Karolinska Institutet.

Denna utbildning ges på campus i Kalmar men kan också läsas på distans. Distansversionen innebär att du regelbundet kommer till Kalmar för att delta i obligatoriska moment som till exempel laborationer och examinationer. Du förväntas också vara tillgänglig dagtid för obligatoriska moment i distansformat. Träffarna i Kalmar varierar mellan 1-3 dagar och sker cirka var tredje vecka.

Karriär

Denna utbildning är utformad för att möta näringslivets behov av personer med en bred kompetens inom livsmedelsområdet. Det innebär att det finns många olika typer av jobb som kan vara intressanta efter avslutad utbildning. Tidigare studenter arbetar bland annat som produktutvecklare och kvalitetsansvariga vid livsmedelsföretag, som livsmedelsinspektör inom kommunen och som konsulter inom området kost och hälsa.

Efter examen på programmet är du behörig att studera vidare på avancerad nivå inom exempelvis kemi eller nutritionsvetenskap.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot livsmedelsvetenskap

I klippet får du en introduktion till programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap - och den kommande arbetsmarknaden.

Smaktest challenge – Cola eller Cola Zero?

Studenten Rebecca gör en smaktestutmaning med gymnasieeleverna Max och Nova när de hälsar på hos Nutrition och livsmedelsvetenskap. Se hela serien, när gymnasieelever testar på, på vår youtubekanal.

Provsmakning av fermenterad mat

Följ med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap provsmakar sin egentillverkade fermenterade mat.

Godistillverkning: apelsingelé med colaskum

Häng med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap testar sina kemikunskaper och tillverkar eget godis.

 

"Jag känner att jag gör skillnad"

student vid bord

Mitt drömjobb är ett jobb där jag känner att jag gör skillnad och att jag utmanas till att utveckla mig själv. Jag tycker att mitt nuvarande jobb som kvalitetschef inom livsmedelsindustrin är mitt drömjobb, säger Matilda Nilsson som tidigare var student på programmet.

”Nutrilivsare” är eftersökta på arbetsmarknaden

Alumn

Alla i min klass har numera jobb inom området eller studerar på avancerad nivå. Vanliga jobb som utexaminerad "nutrilivsare" är exempelvis produktutvecklare, livsmedelsinspektör, laboratorieingenjör eller kvalitetsansvarig inom något livsmedelsföretag säger Torbjörn tidigare student på programmet.

Cecilias intresse för mat och hälsa blev hennes jobb

Porträtt Cecilia Soto Thompson

Cecilia Soto Thompson har haft ett stort intresse för mat ända sedan hon var liten. När hennes pappa blev sjuk i diabetes typ II växte hennes intresse för hur kosten påverkar vår hälsa. Det påverkade också Cecilias karriärval och valet att studera Nutrition och livsmedelsvetenskap.

#humansoflnu

Följ oss på Instagram.

Porträtt Sara Lanninger

"Efter att ha läst Nutrition och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet tar jag med mig mycket baskunskaper och har en bra grund att stå på nu när jag läser min master. Idag har jag belönats med ett stipendium för min C-uppsats Vitamin C content in Sea Buckthorn artisan food products from Öland." Sara, tidigare student Nutrition och livsmedelsvetenskap.

Porträtt Mohammed och Cornelia

"Vi äter varje dag. Maten påverkar oss, det gäller inte bara vår hälsa utan också vårt välbefinnande. Vår forskning handlar om relationen mellan mat och hälsa, där baljväxter, som bönor, linser och ärtor, är speciellt intressanta. De är så nyttiga! Hög proteinhalt, inte mycket fett och högt vitamin- och fiberinnehåll. Målet med forskningen är att bidra med kunskap om en hälsosam kost för att förbättra folkhälsan. Favoritbönan? Det måste vara nyskördade gröna bönor, helst med en klick smör" (Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap). "Jag måste säga bondbönor, vi äter det nästan varje dag hemma i Egypten" (Mohammed Hefni, forskarassistent i livsmedelsvetenskap). 

Mer om programmet

Distans

Att studera på distans ger dig som student andra möjligheter än vad campusutbildning ger. Det innebär att du själv till viss del ska kunna planera dina studier både vad gäller tid och plats.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar, men den gemensamma nämnaren är att en stor del av studiearbetet sker på nätet. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en webbstudieplats med diskussionsforum, grupparbete, inspelade föreläsningar eller videomöten med hjälp av en webbkamera.

Student som pluggar på distans

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar