Nutrition och livsmedelsvetenskap
180 hpÄr du intresserad av livsmedelskemi, sambanden mellan kost och hälsa, produktutveckling och en hållbar livsmedelsproduktion? Efter denna utbildning är du redo för utmaningen att utveckla och kvalitetsgranska framtidens mat och bidra till en mer hållbar och hälsosam kost. Du kan fortsätta till näringslivet direkt efter utbildningen som efterfrågad expert inom livsmedelsvetenskap och nutrition, men du kan också välja att studera vidare på avancerad nivå och därefter forskarstudera.
Kandidatprogrammet Nutrition och livsmedelsvetenskap är en unik kemiutbildning med fokus på livsmedel och nutrition. Utbildningen är utformad för att ge en bred kompetens inom livsmedelsområdet för att möta samhällets behov av säkra, hälsosamma och hållbara livsmedel. Utbildningen inleds med grundläggande kurser i kemi och därefter följer kurser i till exempel cellbiologi, fysiologi, immunologi, mikrobiologi, nutrition samt livsmedelsteknik och kvalitetssäkring.
Efter din utbildning kan du kalla dig livsmedelskemist och nutritionist. Tidigare studenter arbetar framförallt vid livsmedelsföretag och kommuner över hela landet och det finns ett stort behov av personer med den kompetens som utbildningen ger. Exempel på yrkestitlar hos tidigare studenter är: Produktutvecklare, Livsmedelsinspektör, Kvalitetschef, Produktspecialist, Laborant och Nutritionist. Genom projektarbeten och studiebesök får du god kontakt med näringslivet, vilket underlättar val av examensarbete och framtida arbetsplats.
Efter examen från detta program är du behörig att studera vidare på avancerad nivå, exempelvis på magister- eller mastersprogrammet i kemi vid Linnéuniversitetet och mastersprogrammet i nutritionsvetenskap vid Karolinska Institutet.
Utbildningen ges både i ett campus-format, och distans-format med träffar på campus. Det innebär att digitala föreläsningar och övningar kombineras med regelbundna träffar på campus i Kalmar (blended learning, flerforms-undervisning). I regel krävs närvaro på campus vid minst två tillfällen per månad (1-2 dagar/träff), men detta kan variera mellan olika kurser. Maximal omfattning är 15 heldagar per termin.
Karriär
Denna utbildning är utformad för att möta näringslivets behov av personer med en bred kompetens inom livsmedelsområdet. Det innebär att det finns många olika typer av jobb som kan vara intressanta efter avslutad utbildning. Tidigare studenter arbetar bland annat som produktutvecklare och kvalitetsansvariga vid livsmedelsföretag, som livsmedelsinspektör inom kommunen och som konsulter inom området kost och hälsa.
Efter examen på programmet är du behörig att studera vidare på avancerad nivå inom exempelvis kemi eller nutritionsvetenskap.
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot livsmedelsvetenskap
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/praktik utomlands.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Nyfiken på vetenskapen bakom det vi äter?
I klippet får du en introduktion till programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap - och den kommande arbetsmarknaden.
Smaktest challenge – Cola eller Cola Zero?
Studenten Rebecca gör en smaktestutmaning med gymnasieeleverna Max och Nova när de hälsar på hos Nutrition och livsmedelsvetenskap. Se hela serien, när gymnasieelever testar på, på vår youtubekanal.
Provsmakning av fermenterad mat
Följ med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap provsmakar sin egentillverkade fermenterade mat.
Godistillverkning: apelsingelé med colaskum
Häng med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap testar sina kemikunskaper och tillverkar eget godis.
"Jag känner att jag gör skillnad"
Mitt drömjobb är ett jobb där jag känner att jag gör skillnad och att jag utmanas till att utveckla mig själv. Jag tycker att mitt nuvarande jobb som kvalitetschef inom livsmedelsindustrin är mitt drömjobb, säger Matilda Nilsson som tidigare var student på programmet.
Läs hela intervjun med Mathilda
Varför valde du denna utbildning?
Strategiskt val. Jag var intresserad av näringslära och vi kommer alltid att behöva livsmedel och då tänkte jag att det fanns goda arbetsmöjligheter efter programmet.
Vad var det som var speciellt intressant med ditt program?
Från början valde jag programmet eftersom jag var intresserad av nutritionsläran i programmet. Men under programmets gång intresserade jag mig mer för kemi, livsmedelsteknologi och kvalitetsledningssystem.
Hur kom det sig att du började intressera dig för just detta ämne?
Från början var jag intresserad av farmaci, men intresset övergick till intresse för nutrition och det var därför som jag valde programmet.
Hade du praktik, kontakt med partnerföretag eller annan kontakt med arbetslivet under utbildningen?
Vi fick göra en studieresa där vi besökte olika livsmedelsföretag och sedan hade vi ett projektarbete i en kurs som var förlagt på en livsmedelsindustri. Förutom det så gjorde vi även vårt examensarbete på ett livsmedelsföretag om vi ville det. Det gav oss en inblick i vad vi skulle kunna göra efter studierna.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad?
Ja absolut. Utbildningen är väldigt bred och en jättebra bas att stå på när man kommer ut i arbetslivet. Detta gör att man får en bättre förståelse för de utmaningar i vardagen som man utsätts för och kan göra ett grundat beslut. Inom kvalitetssäkring av livsmedel är det avgörande att man har en förståelse för produkternas egenskaper för att kunna göra korrekta beslut.
Tips till andra angående studier:
Oavsett om du väljer en utbildning med hjärtat eller om det är ett strategiskt beslut så fokusera på studierna under studietiden. Hitta en studieteknik som passar dig. För mig var föreläsningarna nyckeln till framgång. Och glöm inte ha roligt och skaffa nya bekantskaper. Det har du nytta av i framtiden.
Vad jobbar du med idag?
Jag arbetar som kvalitetschef för Orkla Foods anläggning i Fågelmara där bland annat Felix ketchup och dressingar produceras.
Vad har du för arbetsuppgifter?
Som kvalitetschef ansvarar jag för att vi lever upp till de krav som ställs på livsmedelsproducerande anläggningar. Dessa krav kan vara lagkrav, kundkrav eller krav från vår tredjepartscertifiering.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med jobbet är att det är så varierat. Det finns ingen dag som är en andra lik. Man får jobba med allt från högt till lågt. Det kan till exempel vara felsökning på plats ute i produktionen, administrativt arbete eller svara på konsumentkontaktfrågor.
Vad tror du att du gör om fem år?
Jag tror att jag fortfarande arbetar inom livsmedelsproduktion på ett eller annat sätt. Kanske är jag kvar i nuvarande tjänst eller så har jag hoppat på en ny utmaning.
Vad tyckte du om studentstaden Kalmar?
Kalmar är en väldigt charmig liten stad. Jag var inte så mycket ute i studentlivet eftersom jag bodde en bit utanför staden och hade små barn.
Vad gjorde du på fritiden?
Jag umgicks med min familj och vid större tillställningar hängde jag även med de andra studenterna ut.
”Nutrilivsare” är eftersökta på arbetsmarknaden
Alla i min klass har numera jobb inom området eller studerar på avancerad nivå. Vanliga jobb som utexaminerad "nutrilivsare" är exempelvis produktutvecklare, livsmedelsinspektör, laboratorieingenjör eller kvalitetsansvarig inom något livsmedelsföretag säger Torbjörn tidigare student på programmet.
Läs hela intervjun md Torbjörn
Varför valde du den här utbildningen?
Jag har länge varit intresserad av hälsa och näringslära och letade därför efter en utbildning som kunde motsvara mina intressen. Nutrition & Livsmedelsvetenskap stack ut eftersom det inte var en renodlad nutritionsutbildning utan något som även kunde ge en djupare förståelse för de kemiska processer som ligger till grund för varför livsmedel smakar som de gör eller hur de påverkar våra kroppar.
Vad var det som var intressant med programmet?
Programmet är i första hand en kemiutbildning, så är man intresserad av kemi så är det ett mycket bra val. Den andra stora delen av utbildningen är livsmedel, vilket ju är en naturlig del av alla människors liv. Dessa delar vävs samman på ett naturligt och bra upplagt sätt, så att man i slutändan har en god uppfattning om varför och hur kemiska reaktioner sker och hur de kan påverka exempelvis livsmedel. Ofta har man som student möjlighet till extrajobb på helgerna på exempelvis Arla.
Utbildningen ger också en kandidatexamen i kemi vilket gör att man är berättigad att söka masterprogram i exempelvis kemi.
Hur kom det sig att du började intressera dig för just detta ämne?
Naturvetenskap i allmänhet och näringslära i synnerhet har alltid legat mig varmt om hjärtat och innan jag påbörjade utbildningen så hade jag en mångårig erfarenhet från livsmedel och framför allt färskvaror. Så både näringslära och livsmedel har varit en naturlig del av mitt liv under många år.
Hade du praktik, kontakt med partnerföretag eller kontakt med arbetslivet ununder studierna?
Nej, det var ingen praktik under utbildningen. Däremot var det lätt att få sommarjobb med anknytning till vad vi studerade och platstjänster utanonnserades även ofta på det interna NutriLivsforumet. Under tredje året så åker man även på en resa och besöker olika livsmedelsföretag. Vi åkte till Danmark och besökte på vägen en mängd olika intressanta företag. Resan var mycket uppskattad av oss alla. Genom Nutrition & Livsmedelsvetenskap får man även tillgång till ett stort nätverk av kontakter i arbetslivet.
Var utbildningen som du förväntade dig?
Det var betydligt mer kemi än vad jag trodde. Därmed inte sagt att det skulle vara negativt, tvärt om. För mig ökade intresset för kemi avsevärt när jag förstod att väldigt mycket runt omkring oss kan förklaras med kemiska reaktioner. Utbildningen gav mig en mycket djupare kunskap än vad jag hade förväntat mig.
Vad är det mest utmanande med din utbildning och varför?
Det mest utmanande under utbildningen var första året. Det var ganska tufft, mycket kemi och högt tempo med lite ”tyngre” kurser.
Studietips
Gör dina uppgifter i god tid, vänta inte till sista stund. Det är på alla sätt bättre att vara färdig i god tid än att vara ute i sista minuten. Man slipper paniken och har dessutom gott om tid att fråga om det är något i uppgiften som man inte hänger med på.
Tror du att utbildningen hjälper dig att kunna göra skillnad?
Ja, definitivt. Livsmedel är ju något som alltid kommer finnas och utveckling av produkter inom den genren pågår löpande. Vad gäller kemi så är ju allt kemi, nåja väldigt, väldigt mycket i alla fall. Så kunskaper inom dessa områden är något som behövs och kommer behövas. Säkerheten inom livsmedel är något som ökar också, man ställer högre krav på kontroller och branchen behöver därför kunnigt folk för att kunna utvecklas.
Vad gör du nu efter att du avslutat dina studier?
Läser Master i kemi.
Har du något drömjobb, och i så fall vad?
Då jag påbörjade Nutrition & Livsmedel var drömjobbet att bli produktutvecklare inom functional food.
Vad vill du göra möjligt nu efter utbildningen?
Efter utbildningen sökte jag till master i kemi. Något jag brann, och brinner för är hälsa, kost och träning.
Vad tycker du om staden Kalmar?
Jag tycker Kalmar är kanon. Det är en fin stad med gamla anor. Vi har ett fantastiskt slott och vi har nära till Öland som är super på sommaren. Jag tycker Kalmar är en ”lagom stor” stad. Slottet och den tillhörande parken är ett av favoritställena i Kalmar. Jag tycker också att Stensö är väldigt fint, där finns ett motionsspår med en hel del små badställen längs med.
Var hittar du inspiration och avkoppling?
På gymmet hittar jag avkoppling… och inspiration till studier finns på… youtube! Hur mycket som helst kan man hitta där. Om det är något man inte förstår, sök på youtube. Det finns stor chans att man hittar någon som kan förklara det man undrar om.
Cecilias intresse för mat och hälsa blev hennes jobb
Cecilia Soto Thompson har haft ett stort intresse för mat ända sedan hon var liten. När hennes pappa blev sjuk i diabetes typ II växte hennes intresse för hur kosten påverkar vår hälsa. Det påverkade också Cecilias karriärval och valet att studera Nutrition och livsmedelsvetenskap.
Läs hela intervjun med Cecilia
Förutom ditt intresse för mat, vad var det som gjorde att du valde att läsa Nutrition och livsmedelsvetenskap?
– Jag valde att läsa nutrition och livsmedel eftersom jag ville få större kunskap om livsmedels innehåll, egenskaper, process och industri, men också en större inblick i näringslära, det vill säga hur livsmedel beter sig i kroppen och påverkar vårt välmående. Jag lockades också mycket av att programmet utgår från hälsa och prevention, snarare än sjukdom och behandling.
Hur var det att läsa Nutrition och livsmedelsvetenskap?
– Fantastiskt roligt! Vi var en ganska liten klass på ungefär 25 studenter som hade bra och nära kontakt med lärarna. Som klass var vi väldigt tighta och jag har fortfarande kontakt med många från klassen.
Vad handlade ditt examensarbete om?
– Jag gjorde mitt examensarbete på Köpenhamns universitet som ett samarbete mellan institutionerna för nutrition och mejeriteknologi. Min uppgift var att ta fram en yoghurt med beta-glukaner, en typ av vattenlösliga fibrer med kolesterolsänkande egenskaper, som var tänkt att användas som en frukostprodukt för personer som behandlas för höga kolesterolvärden. Det var jätteroligt!
Vad tyckte du var bäst med utbildningen?
– Att den var så grundlig och komplett. Utbildningen har sina hörnstenar i kemin, vilket krävs för att förstå både livsmedel och dess funktion i kroppen. Kunskaperna i kemin är ovärderliga och sådant som jag har nytta av varje dag.
Vad jobbar du med nu?
– Idag jobbar jag som produkt- och kvalitetsingenjör på Lantmännen Reppe, samtidigt som jag driver mitt egna företag Kunskap & Hälsa. Genom mitt företag erbjuder jag föreläsningar, inspirationsdagar och rådgivningar inom kost, hälsa och träning. En kväll i veckan jobbar jag också inom konceptet ”Dietist i butik”, som finns på ICA, där jag möter kunder ute i butiken, går butiksvandringar, svarar på frågor och visar varor som kan passa olika kundgrupper.
Har du haft nytta av utbildningen i ditt arbete?
– Utan utbildningen hade jag inte haft något av mina jobb, och jag hade definitivt inte känt mig trygg nog att dra igång ett eget företag.
Hur ser du på framtiden?
– Med förväntan! Det finns så mycket roligt jag vill göra, men så länge som jag får syssla med livsmedel och näringslära i någon form så är jag nöjd!
Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?
– Utbildningen är ett bra val om du vill ha ett helhetsgrepp på livsmedel och näringslära och om du gillar att veta ”varför” (det är ju där kemin kommer in).
Utbildningen har gett en bra grund för fortsatta studier
"Efter att ha läst Nutrition och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet tar jag med mig mycket baskunskaper och har en bra grund att stå på nu när jag läser min master. Idag har jag belönats med ett stipendium för min C-uppsats Vitamin C content in Sea Buckthorn artisan food products from Öland." Sara, tidigare student Nutrition och livsmedelsvetenskap.
"Vi äter varje dag. Maten påverkar oss, det gäller inte bara vår hälsa utan också vårt välbefinnande. Vår forskning handlar om relationen mellan mat och hälsa, där baljväxter, som bönor, linser och ärtor, är speciellt intressanta. De är så nyttiga! Hög proteinhalt, inte mycket fett och högt vitamin- och fiberinnehåll. Målet med forskningen är att bidra med kunskap om en hälsosam kost för att förbättra folkhälsan. Favoritbönan? Det måste vara nyskördade gröna bönor, helst med en klick smör" (Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap). "Jag måste säga bondbönor, vi äter det nästan varje dag hemma i Egypten" (Mohammed Hefni, forskarassistent i livsmedelsvetenskap).
Mer om programmet
Forskning kopplad till programmet
Vanliga frågor om programmet i nutrition och livsmedelsvetenskap
Hur lång tid tar det normalt att slutföra programmet i nutrition och livsmedelsvetenskap?
Programmet i nutrition och livsmedelsvetenskap vid Linnéuniversitetet sträcker sig över tre år, motsvarande 180 högskolepoäng. Det är ett heltidsstudieprogram där varje läsår omfattar två terminer. Detta program är designat för att ge dig en omfattande utbildning inom nutrition och livsmedelsvetenskap, vilket gör det möjligt för dig att skaffa en gedigen grund att bygga din framtida karriär på.
Vilka egenskaper är bra att ha när jag går programmet i nutrition och livsmedelsvetenskap?
Analytiska färdigheter och ett kritiskt tänkande är avgörande för att analysera data, lösa problem och förstå de komplexa frågorna som rör livsmedelskvalitet och näringsämnen. Detta program kräver att du kan tänka logiskt och applicera vetenskapliga metoder på verkliga scenarier.
Vilka kompetenser och kunskaper kommer jag att utveckla under programmet i nutrition och livsmedelsvetenskap?
Som student på nutrition och livsmedelsvetenskapsprogrammet vid Linnéuniversitetet kommer du att utveckla en omfattande förståelse för livsmedelskemi och nutrition. Detta inkluderar detaljerad kunskap om livsmedelsinnehåll, dess effekter på människors hälsa och välbefinnande samt hur olika processer påverkar livsmedlens kvalitet och säkerhet.
Hur hjälper programmet i nutrition och livsmedelsvetenskap mig att förstå och hantera utmaningar inom livsmedelsindustrin och hälsorådgivning?
Du lär dig att analysera och förstå komplexa samband mellan matproduktion, kostvanor och hälsa. Du får kunskaper om hur man utvecklar och implementerar strategier för att främja hälsosamma matvanor och förbättra livsmedelskvaliteten, vilket är centralt i att hantera folkhälsofrågor och säkerställa livsmedelssäkerhet.
Vad kan jag jobba med efter programmet i nutrition och livsmedelsvetenskap?
Många studenter finner karriärmöjligheter inom den offentliga sektorn, till exempel inom livsmedelssäkerhet och folkhälsomyndigheter. Du kan arbeta med att utveckla och övervaka livsmedelspolitik, främja folkhälsan och säkerställa att livsmedel som produceras och säljs är säkra och näringsrika.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.