Nutrition och livsmedels­vetenskap

180 hp

Vill du veta mer om sambanden mellan kost och hälsa, tillverkningsprocesser, utveckling, kontroll och kvalitetssäkring av livsmedel? Som expert inom livsmedelsvetenskap och nutrition är du efterfrågad och kan arbeta både inom livsmedelssektorn och offentlig verksamhet. Du kan även välja att studera vidare på avancerad nivå och därefter forskarstudera.

Du lär dig vad olika livsmedel består av, hur livsmedel tillverkas på ett säkert sätt och hur kosten påverkar kroppen och dess funktioner. Studier i kemi, fysiologi, mikrobiologi, cellbiologi och immunologi ger dig en gedigen grund som behövs för att kunna förstå komplexiteten hos olika typer av livsmedel. Fördjupande kurser inom livsmedelsvetenskap och nutrition ger dig en unik utbildning som gör att du har kompetens både som livsmedelskemist och nutritionist. Genom projektarbeten och studiebesök får du god kontakt med näringslivet, vilket underlättar val av examensarbete och framtida arbetsplats. Efter examen på programmet är du behörig att studera vidare på avancerad nivå, exempelvis på Magister/Mastersprogrammet i kemi vid Linnéuniversitetet, Magisterprogrammet i Nutritionsvetenskap vid Karolinska Institutet och Master of food science and technology vid Köpenhamns universitet.

Karriär

Utbildningen är utformad för att möta näringslivets behov av personer med en bred kompetens inom livsmedelsområdet. Det innebär att det finns många olika typer av arbeten som kan vara intressanta efter avslutad utbildning. Tidigare studenter arbetar till exempel som produktutvecklare och kvalitetsansvariga vid livsmedelsföretag, som livsmedelsinspektör inom kommunen eller som konsulter inom området kost/hälsa.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot livsmedelsvetenskap, huvudområde Kemi.

Provsmakning av fermenterad mat

Följ med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap provsmakar sin egentillverkade fermenterade mat.

Godistillverkning

Godistillverkning: apelsingelé med colaskum

Häng med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap testar sina kemikunskaper och tillverkar eget godis.

 

Cornelia Witthöft

#humansoflnu

Följ oss på Instagram.

Porträtt Sara Lanninger

"Efter att ha läst Nutrition och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet tar jag med mig mycket baskunskaper och har en bra grund att stå på nu när jag läser min master. Idag har jag belönats med ett stipendium för min C-uppsats Vitamin C content in Sea Buckthorn artisan food products from Öland." Sara, tidigare student Nutrition och livsmedelsvetenskap.

Porträtt Mohammed och Cornelia

"Vi äter varje dag. Maten påverkar oss, det gäller inte bara vår hälsa utan också vårt välbefinnande. Vår forskning handlar om relationen mellan mat och hälsa, där baljväxter, som bönor, linser och ärtor, är speciellt intressanta. De är så nyttiga! Hög proteinhalt, inte mycket fett och högt vitamin- och fiberinnehåll. Målet med forskningen är att bidra med kunskap om en hälsosam kost för att förbättra folkhälsan. Favoritbönan? Det måste vara nyskördade gröna bönor, helst med en klick smör" (Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap). "Jag måste säga bondbönor, vi äter det nästan varje dag hemma i Egypten" (Mohammed Hefni, forskarassistent i livsmedelsvetenskap). 

Studenter berättar

Student Kalmar

Anna kombinerar kemi och kost på programmet för nutrition och livsmedelsvetenskap

Anna Janusz har alltid varit intresserad av kost och hälsa. Under gymnasiet vaknade också intresset för kemi, därför var det inte ett svårt beslut att börja på programmet för nutrition och livsmedesvetenskap.
– Programmets kombination av kost, hälsa och kemi är perfekt för mig, säger Anna.

Anna började sin utbildning direkt efter gymnasiet och har inte ångrat sig sedan dess, även om det inte riktigt är som hon hade föreställt sig då det är mer fokus på livsmedel och hur det tillverkas, än hon först trodde.

– Jag valde programmet för att jag tyckte att det lät intressant. Linnéuniversitetet var lockande, men framförallt att programmet är helt unikt lockade mig, säger Anna.

Anna trivs bra och menar att utbildningen är full av spännande kurser. Studenterna lär sig mycket om livsmedelsindustrin, får förståelse för hur saker och ting fungerar och hänger ihop. Utbildningen kräver en hel del arbete, men klasserna är små vilket underlättar.

– Även om det är mycket arbete skulle jag också säga att det är kul. Jag lär mig spännande saker varje dag. Gillar du kemi och vill veta hur olika livsmedel produceras, då är detta rätt program för dig, säger Anna.

Studier varvas med studentliv

Trots en hel del plugg hinner Anna med att leva studentliv. Hon beskriver Kalmar som liten stad med aktivt och bra studentliv. Det finns bland annat ett kårhus där man kan äta, ta något att dricka, dansa och lyssna på musik.

Anna läser sitt tredje år och ser fram emot arbetslivet. Hon vill testa olika yrkesroller för att se vad som passar henne bäst. Men just nu lockar hälsoområdet mest. Kanske blir det en masterutbildning om ett par år, något som framtiden får utvisa.

– Det bästa med programmet tycker jag är att man inte är låst till ett enda yrke efter examen. Man får blandade kunskaper och detta gör att man kan välja olika vägar senare i arbetslivet, säger Anna.

Tidigare studenter berättar

Alumn
Alumn: Hanna

Kalmar

Kalmar är en vacker stad med gamla anor, många mysiga kvarter och stor personlig charm. Området runt Kalmar Slott och Stadsparken är många studenters favorit.

Närheten till havet och Öland sätter sin prägel på staden med långa promenadstråk vid havet. I Kalmar är avstånden små och på fem-tio minuter når du det mesta – universitetet, havet, gymmet eller stadskärnan på Kvarnholmen. Många studenter bor i centrala Kalmar i närheten av universitetsbyggnaderna. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter.

Sjöfartshögskolan i Kalmar