Nutrition och livsmedels­vetenskap

180 hp

Vill du veta mer om sambanden mellan kost och hälsa, tillverkningsprocesser, utveckling, kontroll och kvalitetssäkring av livsmedel? Som expert inom livsmedelsvetenskap och nutrition är du efterfrågad och kan arbeta både inom livsmedelssektorn och offentlig verksamhet. Du kan även välja att studera vidare på avancerad nivå och därefter forskarstudera.

Du lär dig vad olika livsmedel består av, hur livsmedel tillverkas på ett säkert sätt och hur kosten påverkar kroppen och dess funktioner. Studier i kemi, fysiologi, mikrobiologi, cellbiologi och immunologi ger dig en gedigen grund som behövs för att kunna förstå komplexiteten hos olika typer av livsmedel. Fördjupande kurser inom livsmedelsvetenskap och nutrition ger dig en unik utbildning som gör att du har kompetens både som livsmedelskemist och nutritionist. Genom projektarbeten och studiebesök får du god kontakt med näringslivet, vilket underlättar val av examensarbete och framtida arbetsplats. Efter examen på programmet är du behörig att studera vidare på avancerad nivå, exempelvis på Magister/Mastersprogrammet i kemi vid Linnéuniversitetet och Magisterprogrammet i Nutritionsvetenskap vid Karolinska Institutet.

Karriär

Utbildningen är utformad för att möta näringslivets behov av personer med en bred kompetens inom livsmedelsområdet. Det innebär att det finns många olika typer av arbeten som kan vara intressanta efter avslutad utbildning. Tidigare studenter arbetar till exempel som produktutvecklare och kvalitetsansvariga vid livsmedelsföretag, som livsmedelsinspektör inom kommunen eller som konsulter inom området kost/hälsa.

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot livsmedelsvetenskap, huvudområde Kemi.

Provsmakning av fermenterad mat

Följ med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap provsmakar sin egentillverkade fermenterade mat.

Godistillverkning

Godistillverkning: apelsingelé med colaskum

Häng med när studenterna på programmet Nutrition och livsmedelsvetenskap testar sina kemikunskaper och tillverkar eget godis.

 

Jag känner att jag gör skillnad

student vid bord

Mitt drömjobb är ett jobb där jag känner att jag gör skillnad och att jag utmanas till att utveckla mig själv. Jag tycker att mitt nuvarande jobb som kvalitetschef inom livsmedelsindustrin är mitt drömjobb, säger Matilda som tidigare var student på programmet.

”Nutrilivsare” är eftersökta på arbetsmarknaden

Alumn

Alla i min klass har numera jobb inom området eller studerar på avancerad nivå. Vanliga jobb som utexaminerad "nutrilivsare" är exempelvis produktutvecklare, livsmedelsinspektör, laboratorieingenjör eller kvalitetsansvarig inom något livsmedelsföretag säger Torbjörn tidigare student på programmet.

Cecilias intresse för mat och hälsa blev hennes jobb

Porträtt Cecilia Soto Thompson

Cecilia Soto Thompson har haft ett stort intresse för mat ända sedan hon var liten. När hennes pappa blev sjuk i diabetes typ II växte Cecilias intresse för hur kosten påverkar vår hälsa. Det påverkade också Cecilias karriärval och år 2009 tog hon examen från Nutrition- och livsmedelsprogrammet.

 

Cornelia Witthöft

#humansoflnu

Följ oss på Instagram.

Porträtt Sara Lanninger

"Efter att ha läst Nutrition och livsmedelsvetenskap på Linnéuniversitetet tar jag med mig mycket baskunskaper och har en bra grund att stå på nu när jag läser min master. Idag har jag belönats med ett stipendium för min C-uppsats Vitamin C content in Sea Buckthorn artisan food products from Öland." Sara, tidigare student Nutrition och livsmedelsvetenskap.

Porträtt Mohammed och Cornelia

"Vi äter varje dag. Maten påverkar oss, det gäller inte bara vår hälsa utan också vårt välbefinnande. Vår forskning handlar om relationen mellan mat och hälsa, där baljväxter, som bönor, linser och ärtor, är speciellt intressanta. De är så nyttiga! Hög proteinhalt, inte mycket fett och högt vitamin- och fiberinnehåll. Målet med forskningen är att bidra med kunskap om en hälsosam kost för att förbättra folkhälsan. Favoritbönan? Det måste vara nyskördade gröna bönor, helst med en klick smör" (Cornelia Witthöft, professor i livsmedelsvetenskap). "Jag måste säga bondbönor, vi äter det nästan varje dag hemma i Egypten" (Mohammed Hefni, forskarassistent i livsmedelsvetenskap). 

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar