Optikerprogrammet

180 hp

Är du intresserad av problemlösning och att hjälpa människor? Då kan optikeryrket vara perfekt för dig.

Vårt treåriga optikerprogram har en bred medicinsk och teknisk inriktning; fokus ligger på optometriska undersökningsmetoder och sjukdomslära. Du får lära dig om optik - för att förstå hur glasögon och kontaktlinser avbildar omvärlden, hur ögat är uppbyggt samt om normala och sjukliga förändringar som påverkar dess funktion. Under utbildningen ingår flera praktiska moment, som att genomföra synundersökningar och tillpassa glasögon och kontaktlinser. I utbildningen ingår även fem veckors praktik hos en optiker och en vecka på en ögonklinik. Utbildningen avslutas med ett examensarbete på tio veckor med möjlighet att utföra datainsamling utomlands.

Undervisningen sker huvudsakligen på svenska, men inslag på engelska kan förekomma.

Karriär

Efter avslutad utbildning kan du bland annat välja mellan att arbeta i optikerbutik, på ögonmottagning, syncentral eller i leverantörsledet. Arbetsmarknaden ser god ut.

Examen

Optikerexamen, samt Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Optometri. Optikerexamen ligger till grund för Socialstyrelsens utfärdande av legitimation.

Studenter berättar

Angie Garzon Garcia föddes i Colombia, men växte upp i Umeå. Hon studerar just nu sitt andra år på Linnéuniversitetets optikerprogram i Kalmar. Efter examen hoppas hon på att få ett jobb och kunna flytta tillbaka till Umeå och familjen.

Att utbilda sig till optiker var inget som var självklart under gymnasiestudierna, utan var något som växte fram efter att Angie hade utforskat olika utbildningar.

– Jag var väldigt intresserad av ett program inom vården, fast ändå inget stressigt. När jag kollade runt på antagning.se så hittade jag optikerprogrammet, och efter att jag läst om utbildningen så kände jag bara att det var rätt, det var intressant och annorlunda. Det är ingen utbildning som de flesta tänker på, men som är väldigt rolig och dessutom finns det gott om jobb inom det, säger Angie.

Teori varvas med praktik och företagsbesök

Utbildningen är uppdelad på olika områden under terminerna. Första terminen så läser du mest fysik, men även en del kemi och fysiologi. Det innebär att första terminen endast består av teori och först under andra terminen börjar du inrikta dig på ögat och det praktiska, och får även bege dig ut på ett studiebesök hos en optiker och följa den dagliga verksamheten på nära håll. Under det andra året så kombinerar du praktiska övningar med teorin, och du får ge dig ut på dina första praktikplatser.

– Man har en veckas praktik på en ögonklinik och ungefär fem veckors praktik hos en optiker. Sista året har man kontaktlinskursen, som är väldigt stor, och dessutom genomför vi praktiska övningar. Sist kommer examensarbetet, säger Angie.

Som student så får du själv välja vilken stad du vill utföra praktiken i, men det är sedan kursansvarig lärare som tar kontakt med kliniken. Under utbildningens alla tre år så besöker representanter från stora optikerkedjor för att informera och engagera studenterna att jobba hos dem efter utbildningen – något som Angie har uppskattat mycket under utbildningen.

– Det bästa med utbildningen är alla besök från företagen som till exempel Synsam, Synoptik och Specsavers med flera, samt alla studiebesök. Dessutom var praktiken på ögonkliniken väldigt lärorik och rolig. Jag kan även tänka mig att efter praktiken så är man mer redo inför arbetslivet, säger Angie.

Ett rikt studentliv

Angie berättar att hon tack vare att ha kommit in på en utbildning på Linnéuniversitet i Kalmar hade rätt till Kalmarhems bostadsgaranti. Och känslan nu efter två år i Kalmar är att hon fattade helt rätt beslut när det var dags att välja universitet.

– Kalmar är en väldigt mysig stad som har allt man kan behöva som student. Staden har gott om restauranger, butiker och pubar. Jag som flyttade från norra Sverige och skulle bo ensam för första gången kände att jag inte kunde ha hittat en bättre stad. Man kan engagera sig i studentlivet via studentföreningen och vara med på massa aktiviteter och fester, eller så kan man fokusera på studierna och bo i ett lugnt område. Det viktigaste är att man kan göra sitt studentliv till precis det man själv vill, säger Angie.

Tidigare studenter berättar

bild student
Emma och Jenny Roth, Institutionen för medicin och optometri, Linnéuniversitetet

Emma Lundström, optiker examinerad från Linnéuniversitetet, gick vidare med sitt examensarbete i Cooper Visions forskningstävling FORCE, Future Ocular Research Creativity Event 

Emma Lundström, som tog sin optikerexamen vid Linnéuniversitetet i Kalmar sommaren 2018, gick med sitt examensarbete vidare i forskningstävlingen FORCE. Linsföretaget Cooper Vision anordnar varje år en tävling där nyutexaminerade optiker får presentera och tävla med sina examensarbeten. Emma skrev sin kandidatuppsats om närsynthet hos barn och kontaktlinser och deltog i december i den nordiska uttagningen av FORCE. Hon korades där som solklar vinnare och blev den som fick representera Norden i den gemensamma europeiska, mellanöstern och afrikanska finalen (EMEA-regionen) som gick av stapeln i Budapest i maj.

 

#humansoflnu

Följ oss på Instagram.

Porträtt Rebecca Solnevik

"Det roligaste med mitt jobb som optiker är att få träffa så många olika människor, men det viktigaste är att jag kan hjälpa människor med deras synhälsa. Jag uppskattar att få underlätta deras vardag så gott jag kan och att min kunskap gör att jag kan plocka fram vad som är bäst för varje individ och den personens syn." /Rebecca, tidigare student på Optikerprogrammet.

Mer om programmet

Varför ska du bli optiker?

Tycker du om människor? Är du bra på att kommunicera? Gillar du att ta eget ansvar? Tycker du om att jobba med dina händer och tycker du att det är självklart att ge bra service? Då är optikerutbildningen något för dig!

Som optiker kan du arbeta med synundersökningar, kontaktlinstillpassning och ögonhälsoundersökningar i optikbutik, vid syncentral inom landstinget, som konsult eller inom den optiska industrin.
– Du som vill bli optiker ska vara säker på att du får jobb i framtiden, säger Peter Gierow, programansvarig för utbildningen vid Linnéuniversitetet.
Enligt en skrivelse från Optikbranschen finns det redan nu ca 130 st. lediga jobb som optiker. Utöver dessa är Optikbranschens bedömning att vi under åtminstone de kommande 10 åren har behov av att 100 st. optiker utexamineras årligen.
I dagsläget utexamineras årligen totalt ca 75 st. optiker.

Dessutom pågår ett arbete som kommer att innebära att optikern får en viktigare och utökad roll med ögonhälsan och fler befogenheter.
– Förmodligen kommer optikern i framtiden vara den som skriver ut recept på ögonmediciner och ger vissa behandlingar samt undersöker ögonen i samband med diabetesförändringar, säger Peter.

Många praktiska moment

Utbildningen till optiker inleds med den grundläggande optiken, följd av grundkurser i kemi samt kroppens och ögats fysiologi och anatomi. Det första året avslutas med mer yrkesinriktade moment där studenten får lära sig göra grundläggande synundersökningar samt tillverkning, reparationer och justeringar av glasögon mm.

– Längre fram i utbildningen blir det mer tid i vår klinik. Utbildningen är mycket praktiskt inriktad, och studenterna genomför en hel del praktiska övningar på varandra men också på riktiga patienter. Det är mycket som studenterna skall kunna förutom teorin – det handlar om att hantera optikerns olika instrument och metoder. Under det andra året har studenterna fem veckors praktik hos en legitimerad optiker. Dessutom blir det ytterligare besök i verkligheten vid en del andra kurser, säger Peter.

För synen – och för syns skull

– Du som optiker hjälper patienten med att välja en båge som passar kundens stil och ansiktsform, och idag är det vanligt att människor byter glasögon av modeskäl och inte bara för att man ser dåligt, säger Peter.
De flesta som går utbildningen har egna synfel och har på så sätt kommit i kontakt med yrket och därför valt utbildningen, tillsammans med att det är ett variationsrikt yrke alltifrån ögonhälsa, mode och vetenskap.

– Våra studenter är eftertraktade och jag vet att en gynsam arbetsmarknad väntar på dem, med bra ingångslöner, säger Peter.

Kalmar

I Kalmar finns Linnéuniversitetet centralt i stadskärnan. Universitetskajen är helt nybyggd och ligger precis vid havet. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Det är även i centrum som de flesta studenter bor. Bra att veta är att Kalmar kommun har en bostadsgaranti för nya studenter. Allt finns inom tio minuters cykelavstånd oavsett om du vill bada i havet, plugga, shoppa eller träna. Historiska byggnader och kullerstensgator ger staden charm. När solen lyser fylls området vid Kalmar slotts vallgrav av pluggande och solande studenter. Studentlivet har en självklar plats i Kalmar. Här börjar drömmen om framtiden!

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar