Optometri och synvetenskap, masterprogram

120 hp

Är du intresserad av ögat och att jobba med människors syn? Denna utbildning ger dig fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper inom syn- och ögonvård. Det ger dig kompetens möta dagens och morgondagens krav som optiker. På så sätt kan du ge dina patienter bästa möjliga vård och service.

Ögonvården är i ständig förändring. Som optiker får du en allt viktigare roll inom hälso- och sjukvården. I takt med att mer avancerad undersökningsutrustning utvecklas ställs allt högre krav på optikerns kompetens och samarbetet med övrig vårdpersonal.

Programmet ger en fördjupad kunskap om komplexa ögon- och synrelaterade problem. Du kommer även att lära dig använda samt tolka resultatet av avancerade kliniska tester. Dessutom får du både teoretisk och praktisk kunskap om användning av diagnostiska läkemedel inom ögonsjukvård. Under din utbildning kommer du att jobba på vår optikermottagning vilket ger dig en unik möjlighet att öva och utveckla dina praktiska kunskaper.

Programmet ges på halvfart på distans med vanligtvis tre obligatoriska träffar på två till tre dagar vardera per termin i Kalmar. Antalet obligatoriska träffar per termin kan dock variera mellan två och sex. Viss undervisning sker på engelska.

Karriär

När du tagit din examen är du attraktiv på en bred arbetsmarknad. Utbildningen gör dig förberedd för att jobba inom flera olika typer av ögonvård, både i offentlig och privat sektor. Du kan bland annat arbeta som optiker med utökade arbetsuppgifter i en optikerbutik, på en ögonmottagning, syncentral, i leverantörsledet eller med fortsatta forskarstudier.

Examen

Filosofie masterexamen med inriktning mot optometri och synvetenskap.

Huvudområde: Biomedicinsk vetenskap

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Evelina blir en bättre optiker genom utbildningen

Evelina vid synundersökningsmaskin

Evelina bor i Trelleborg i Skåne och valde att läsa masterprogrammet i optometri då hon ville bredda sin yrkeskompetens.

- Jag hade länge varit intresserad av att läsa vidare och när denna utbildning dök upp blev det ett självklart val att söka! För mig var det avgörande att utbildningen är på distans för att få ihop livspusslet med familj, arbete och studier, säger Evelina.

Per kombinerar egenföretagande med studier

Optiker

Per kommer från Varberg och valde att läsa på Linnéuniversitetet eftersom han fastnade för utbildningens upplägg.

- Jag läste tekniskt basår i Kalmar för nästan 20 år sedan så jag visste att jag gillade staden men det som avgjorde valet var att jag kan läsa utbildningen på halvfart och distans. Det hade inte varit möjligt för mig att läsa en utbildning på campus med tanke på min vardagssituation med familj och egen optikermottagning, berättar Per.

Distans – plugga där du är

Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.  

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Kalmar – studentstaden vid havet

Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.

För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart. 

Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.

Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.

Läs mer om våra studentstäder

Hus Vita på universitetskajen i Kalmar