Optometri och synvetenskap, masterprogram
120 hpÄr du intresserad av ögat och att jobba med människors syn? Denna utbildning ger dig fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper inom syn- och ögonvård. Det ger dig kompetens möta dagens och morgondagens krav som optiker. På så sätt kan du ge dina patienter bästa möjliga vård och service.
Ögonvården är i ständig förändring. Som optiker får du en allt viktigare roll inom hälso- och sjukvården. I takt med att mer avancerad undersökningsutrustning utvecklas ställs allt högre krav på optikerns kompetens och samarbetet med övrig vårdpersonal.
Programmet ger en fördjupad kunskap om komplexa ögon- och synrelaterade problem. Du kommer även att lära dig använda samt tolka resultatet av avancerade kliniska tester. Dessutom får du både teoretisk och praktisk kunskap om användning av diagnostiska läkemedel inom ögonsjukvård. Under din utbildning kommer du att jobba på vår optikermottagning vilket ger dig en unik möjlighet att öva och utveckla dina praktiska kunskaper.
Programmet ges på halvfart på distans med vanligtvis tre obligatoriska träffar på två till tre dagar vardera per termin i Kalmar. Antalet obligatoriska träffar per termin kan dock variera mellan två och sex. Viss undervisning sker på engelska.
Karriär
När du tagit din examen är du attraktiv på en bred arbetsmarknad. Utbildningen gör dig förberedd för att jobba inom flera olika typer av ögonvård, både i offentlig och privat sektor. Du kan bland annat arbeta som optiker med utökade arbetsuppgifter i en optikerbutik, på en ögonmottagning, syncentral, i leverantörsledet eller med fortsatta forskarstudier.
Examen
Filosofie masterexamen med inriktning mot optometri och synvetenskap.
Huvudområde: Biomedicinsk vetenskap
Programansvariga
Internationella möjligheter
Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över.
Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram.
Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.
Evelina blir en bättre optiker genom utbildningen
Evelina bor i Trelleborg i Skåne och valde att läsa masterprogrammet i optometri då hon ville bredda sin yrkeskompetens.
- Jag hade länge varit intresserad av att läsa vidare och när denna utbildning dök upp blev det ett självklart val att söka! För mig var det avgörande att utbildningen är på distans för att få ihop livspusslet med familj, arbete och studier, säger Evelina.
Läs hela intervjun med Evelina
Det är tio år sedan Evelina läste optikerutbildningen och hon tycker att det känns toppen att fördjupa sig i ämnen som berör hennes yrke. Hon känner att utbildningen är utvecklande och att hon blir en bättre optiker av att gå den.
- Det är väldigt roligt att plugga vid Linnéuniversitetet. Kurserna är givande och utmanande men det som är mest utmanande är att hitta en bra balans mellan arbete, studier och familjeliv, berättar Evelina.
Evelina tycker att det är väldigt smidigt att studera på distans då de flesta föreläsningar spelas in. Det gör att det går att titta på dem flera gånger. Ur den aspekten tycker hon att det är bättre att läsa på distans jämfört med att få höra föreläsningarna live en gång.
- En annan väldigt stor fördel är att jag kan planera in mina studier när det passar mig och min vardag, förklarar Evelina.
Undervisningen är upplagd så att de har flera olika gästföreläsare och lärare på varje kurs. Något som Evelina uppskattar och tycker är ett bra upplägg då lärarna verkligen brinner för just sitt område eller ämne.
- Jag tycker att man ska läsa programmet om man vill fräscha upp och fördjupa sina kunskaper från grundutbildningen. Det blir mycket roligare när man får en bredare förståelse för ögat, synen och de sjukdomar som kan påverka dessa, avslutar Evelina.
Per kommer från Varberg och valde att läsa på Linnéuniversitetet eftersom han fastnade för utbildningens upplägg.
- Jag läste tekniskt basår i Kalmar för nästan 20 år sedan så jag visste att jag gillade staden men det som avgjorde valet var att jag kan läsa utbildningen på halvfart och distans. Det hade inte varit möjligt för mig att läsa en utbildning på campus med tanke på min vardagssituation med familj och egen optikermottagning, berättar Per.
Läs hela intervjun med Per
Per har jobbat som optiker sedan 2010 och kände att det var dags att vidareutveckla sig och lära sig mer inom området. Han har ett stort intresse för optometri och tycker att det är kul att förkovra sig. Samtidigt poängterar han att det är lite tufft ibland.
- Det är stor skillnad från när man pluggade för tjugo år sedan. Då hade man ju inte familj och eget företag samtidigt som studierna så man är lite mer splittrad nu för tiden. Tiden kan vara knapp så då är det en fördel att programmet går på halvfart. Det var en stor omställning i början men nu har jag kommit in i rutinerna, förklarar Per.
Han har svårt att sätta fingret på om det är något med utbildningen som är extra intressant och menar att alla kurser hittills varit givande och lärorika. Det som är mest utmanande är att få tiden att gå ihop. Han menar att det är en del pusslande för att hitta tiden för att göra inlämningsuppgifterna.
- Man behöver ju vara väldigt strukturerad för att kunna driva sin verksamhet samtidigt som man pluggar. Jag är ju van vid att bestämma över min egen tid på jobbet men nu är det någon annan som sätter deadlines, skrattar Per.
Efter examen vill Per fortsätta driva sitt företag och kunna bredda kompetensen hos sina kollegor för att de ska kunna hjälpa kunderna ännu bättre. Per trivs väldigt bra på jobbet och har inga planer på att jobba med något annat än det han håller på med nu.
- Att plugga på distans är både bra och dåligt. För min del fanns det som sagt inget annat alternativ än att läsa på distans men det jag kan sakna är att kunna diskutera med kurskamrater. Vi har ju haft några fysiska träffar i Kalmar och det har varit väldigt givande att träffa andra optiker för att kunna lära av varandra, berättar Per.
Något som Per uppskattar är att de läser en kurs i taget och att det är väldigt strukturerat med föreläsningar som spelas in så att man kan se dem och repetera i efterhand.
- Varje gång man lär sig något nytt inser man hur mycket det finns att lära! Jag tycker att man ska läsa programmet för att få en djupare förståelse för det man håller på med och för att bli bättre på det man gör. Jag kommer att fortsätta lära så länge jag bara kan och tycker att utbildningen gett mig flera aha-upplevelser, avslutar Per.
Distans – plugga där du är
Kanske vill du plugga i fjällen, storstaden eller hemma nära familjen? Många av våra program och kurser går på distans.
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt. Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbete, digitala möten och inspelade föreläsningar.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha stor frihet att bestämma när och var du vill studera. En del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under kontorstid, även om de sker på distans.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.