Personal och arbetsliv

180 hp

Är du intresserad av personal- och arbetslivsfrågor som berör organisation, ledarskap och utveckling?

Personal och arbetsliv är en väletablerad utbildning sedan 35 år och ger dig färdigheter för kvalificerade arbeten inom personal- och arbetslivsområdet. Fokus läggs vid organisations-, ledarskaps- och utvecklingsfrågor. Utbildningen är inriktad på beteendevetenskap med huvudområdena psykologi, sociologi, pedagogik och rättsvetenskap. För att ge dig en bredd inför yrkeslivet ingår även företagsekonomi med personalredovisning samt statsvetenskap och nationalekonomi. För att du ska få erfarenheter från arbetslivet under din studietid kopplas du till ett fadderföretag. Dessutom kan du under sista terminen välja arbetsplatsförlagd utbildning då du gör praktik på ett företag, en kommun, ett landsting eller hos en statlig myndighet. I utbildningen medverkar också arbetslivsrepresentanter som gästföreläsare och du har också goda möjlighet att förlägga en del av din studietid utomlands.

Karriär

Efter utbildningen kan du till exempel arbeta med organisationsutveckling, personalarbete, arbetsmarknadspolitik, arbetsmiljöutredningar och yrkesvägledning. Tänkbara arbetsplatser är företag och organisationer inom såväl privat som offentlig sektor där man arbetar med ”Human Resource" och "HR Business Parter-frågor".

Examen

Filosofie kandidatexamen med inriktning mot personal och arbetsliv (huvudområde antingen psykologi, sociologi, pedagogik, rättsvetenskap eller annat relevant huvudområde).

Internationella möjligheter

Du har många möjligheter att bredda ditt internationella perspektiv på Linnéuniversitetet. Under programmet kan du studera utomlands genom utbytesstudier för att få internationell erfarenhet. Du läser då en del av dina studier på ett av våra många partneruniversitet världen över. 

På vissa utbildningar kan du även göra verksamhetsförlagd utbildning/ praktik utomlands.

Även på hemmaplan kan du få internationella erfarenheter. På din fritid kan du engagera dig i föreningar tillsammans med studenter från alla möjliga utbildningar och länder, eller träffa internationella studenter genom vårt buddyprogram. 

Här kan du läsa mer om internationella möjligheter på Linnéuniversitetet.

Nytta och skillnad för människor

Linn Bornlinden vill kunna göra nytta och skillnad för människor. Hon trivs väldigt bra och är nöjd sin inriktning på arbetsrätt och med programmet som helhet. 

Väl förankrat i kommande arbetsliv

Linus Eklund har alltid varit intresserad av att kunna vara med och påverka sin egen situation. Då programmet berör personalfrågor angående förbättring och ledarskap tyckte han det passade honom perfekt.

Vägen till ett spännande och utvecklande arbete

Nathalie Nilsson arbetar idag som PA-konsult på Eksjö kommun och har haft stor nytta av sina studier på programmet Personal och arbetsliv vid Linnéuniversitetet.

Viktiga perspektiv för att kunna arbeta med personalfrågor

Anna Georgsson arbetar som PA-konsult på Region Jönköpings län, där hon dagligen har nytta av sin studier på programmet Personal och arbetsliv.

Praktiken var ett viktigt komplement till de teoretiska kunskaperna

Predrag Sucur gjorde sin praktik på ett bemanningsföretag i Stockholm. Hans praktik belv en lärorik period och ett viktigt komplement till de teoretiska kunskaperna.

Mer om programmet

Tillvarata de mänskliga resurserna

– På programmet Personal och arbetsliv fokuserar du på människor i organisationer. En organisation består av människor som arbetar tillsammans och då blir kunskap om människans relation till organisationen och till samhället nödvändig, säger Dan Maspers, programledare för Personal och arbetsliv.

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M